Slyšeli jste už někdy slovo fava a nevěděli jste, o co se jedná? Tak čtěte pozorně, protože bob koňský (obecný), jak se mu také říká, je králem luštěnin. Je také jednou z nejstarších plodin. A pokud ho neznáte, tak se seznamte a zařaďte ho do svého jídelníčku!
2Jedna z nejstarších luštěnin
V Kabilii (Itálie) musí novomanželka sedm dní po svatbě vhodit do studny či kašny boby před tím, než z ní poprvé nabere vodu. Pokud by to neudělala, měla by těžkosti v manželství.
Bob koňský je jednou z nejstarších plodin, které se datují 3600 let nazpět. Jeho původ hledejme v jihozápadní Asii a severní Africe. Odtud se pak rozšířil do celé Evropy a v současné době je vyséván také u nás (zlepšuje úrodnost půdy). Plody bobu byly dokonce přidávány do egyptských královských hrobů (a do dnešní doby je ful medames z bobů národním jídlem v Egyptě) a do kůlových staveb z evropské mladší doby kamenné na Bodamském jezeře.
Co nám bob může nabídnout
Bob disponuje vysokým množstvím vlákniny (pomáhá proti zácpě), bílkovin (24 g na 100 g bobů, tj. až 26-28 % bílkovin), z minerálů obsahuje draslík, fosfor, železo, zinek, vápník, hořčík, kyselinou listovou a vitamíny B1, C a E (jejíž obsah se ale sníží vařením). Tradiční čínská medicína bob koňský doporučuje jako účinné diuretikum. Tedy lidem, kteří mají problémy se zadržováním vody. Dříve krásné Římanky používaly masku z bobové mouky na obličej, aby oddálily tvorbu vrásek.
- pomáhá při otocích a zadržování vody,
- zlepšuje stav střeva a bojuje se zácpou,
- ulevuje při revmatismu a dně,
- doporučuje se při anémii (obsahuje železo),
- je vhodný při těhotenství, po operacích, i při sportu
Jak se boby používaly
– Slavné francuzské masovo-fazolové ragú bylo původně připravované z bobů, než do Francie dorazily fazole.
– Ve Španělsku se tradičně jedlo stew fabada z bobů (dnes se často nahrazuje fazolemi).
– V severní Africe jsou boby hlavním složkou chorby a hariry.
– V Mexiku se používají do polévky Sopa de Habas.
– V Maroku můžete narazit na ulicích na tradiční pouliční jídlo bessara.
– V Egyptě jedí tradičně jídlo ful medames.
– V Indii konzumují fava fazole v pokrmu zvaném eromba.
Jak bob použít v kuchyni
Bob se vaří stejně jako ostatní druhy luštěnin, ale po uvaření je třeba ještě každý z bobů sloupnout z tuhé slupky. S trochou praxe a cviku to jde snadno. Jeho použití je podobné jako u fazolí. Můžete ho použít do pomazánek (např. místo cizrny do hummusu), polévek, omáček, zeleninových směsí i salátů.
Nemáte nějaký tip, jak ho oloupat? Nebo je třeba jednu po druhé?
Poznám, od detstva 👍😍
No vida 😉👍
Já jsem bob sadila koncem března a pěkně dozrál. Pár mšic si na něm hodovalo, ale to vyřešila kopřivová jícha. Bob roste docela vysoko, takže má rád oporu. Kvalitní semínka se dají koupit u Marka Kvapila.
Naďo, vy jste skvělá pěstitelka! Příště už si semínka budeme moci koupit u vás :-)
Kdysi jsem ho zkoušela, ale nechutnal mi. Nevěděla jsem, že se má loupat.
To já takhle chtěla jíst neloupanou pohanku (tu na klíčení v černé slupce) namočenou do jogurtu, taky mńamka :-))))
Bob koňský je výborný a na zahradě se velmii lehce pěstuje. Výborný je uvařený a jen lehce orestovaný na dobrém oleji nebo na ghí s troškou soli, může se přidat česnek.
Proto se k němu teď lidé vracejí, protože roste velmi dobře bez velké péče. Taky se na něj chystám.
musí se ale zasázet ideálně koncem února aby dozrál v květnu. Když je půda zmrzlá a přijde na zahradu až v březnu, tak ho sežerou černé mšice, nebo pokosí letní bouřky. My ho máme nejraději naložený s citrónem nebo v pomazánce se zeleným hráškem.
Díky za důležité poznámky pro budoucí pěstitele, Michaelo. Není to jen tak něco si vypěstovat. To pak člověk ocení, když se sám pokouší, že si to může i koupit a přestane mu to připadat drahé :-)
Můžete prosím Michaelo napsat recept na pomazánku? Děkuji.