Bob koňský nebo-li Fava fazole – jedna z nejstarších luštěnin. Znáte ho?

Slyšeli jste už někdy slovo fava a nevěděli jste, o co se jedná? Tak čtěte pozorně, protože bob koňský (obecný), jak se mu také říká, je králem luštěnin. Je také jednou z nejstarších plodin. A pokud ho neznáte, tak se seznamte a zařaďte ho do svého jídelníčku!

2Jedna z nejstarších luštěnin

V Kabilii (Itálie) musí novomanželka sedm dní po svatbě vhodit do studny či kašny boby před tím, než z ní poprvé nabere vodu. Pokud by to neudělala, měla by těžkosti v manželství.

Bob koňský je jednou z nejstarších plodin, které se datují 3600 let nazpět. Jeho původ hledejme v jihozápadní Asii a severní Africe. Odtud se pak rozšířil do celé Evropy a v současné době je vyséván také u nás (zlepšuje úrodnost půdy). Plody bobu byly dokonce přidávány do egyptských královských hrobů (a do dnešní doby je ful medames z bobů národním jídlem v Egyptě) a do kůlových staveb z evropské mladší doby kamenné na Bodamském jezeře.

Co nám bob může nabídnout

Bob disponuje vysokým množstvím vlákniny (pomáhá proti zácpě), bílkovin (24 g na 100 g bobů, tj. až 26-28 % bílkovin), z minerálů obsahuje draslík, fosfor, železo, zinek, vápník, hořčík, kyselinou listovou a vitamíny B1, C a E (jejíž obsah se ale sníží vařením). Tradiční čínská medicína bob koňský doporučuje jako účinné diuretikum. Tedy lidem, kteří mají problémy se zadržováním vody. Dříve krásné Římanky používaly masku z bobové mouky na obličej, aby oddálily tvorbu vrásek.

  • pomáhá při otocích a zadržování vody,
  • zlepšuje stav střeva a bojuje se zácpou,
  • ulevuje při revmatismu a dně,
  • doporučuje se při anémii (obsahuje železo),
  • je vhodný při těhotenství, po operacích, i při sportu

Jak se boby používaly
– Slavné francuzské masovo-fazolové ragú bylo původně připravované z bobů, než do Francie dorazily fazole.
– Ve Španělsku se tradičně jedlo stew fabada z bobů (dnes se často nahrazuje fazolemi).
– V severní Africe jsou boby hlavním složkou chorby a hariry.
– V Mexiku se používají do polévky Sopa de Habas.
– V Maroku můžete narazit na ulicích na tradiční pouliční jídlo bessara.
– V Egyptě jedí tradičně jídlo ful medames.
– V Indii konzumují fava fazole v pokrmu zvaném eromba.

Jak bob použít v kuchyni

Bob se vaří stejně jako ostatní druhy luštěnin, ale po uvaření je třeba ještě každý z bobů sloupnout z tuhé slupky. S trochou praxe a cviku to jde snadno. Jeho použití je podobné jako u fazolí. Můžete ho použít do pomazánek (např. místo cizrny do hummusu), polévek, omáček, zeleninových směsí i salátů.

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Jsem nadšená fantazií a pestrostí receptů (Marie)

Marie: Vařím podle Evičky a všechna jídla jsou skvělá....

Díky vám mohu něco udělat pro zdraví sebe i svých blízkých

Zdeňka H.: Velice ráda vařím z Vašich receptů, naposledy to...

Zachránili jste mi zdraví

Veronika: Adventní půst nevyšel aneb jak se to nemá...

Je to fakt supééér! Tři týdny, tři kila. (Hana, 50 let)

Milá Evi, jsem ve Vašem klubu JJ a v kurzu...

Konec nudným salátům (Jaroslav)

Jaroslav: Můj první salát z tohoto kurzu. Jednou větou:...

Po zvážení jsem se nestačila divit!

Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...

Žádné pálení žáhy a v bříšku krásně. (Kateřina)

Kateřina: Ahoj všichni. Jsem tu absolutní nováček a už...

Manžel sa pomaly a isto pridáva k môjmu stravovaniu (Iveta)

Iveta: Ahoj. Môžem povedať, že som dosiahla 14. deň...

Přítel mi řekl, že by tak chtěl jíst už pořád

Lucie: Ráda bych napsala takové shrnutí mého kurzu. Především...

Syn začal dobrovolně jíst dušenou zeleninu

Alena.brunova: Teda ty kapustičky na zádíčka! To je mňamkošinka!...

Mám ohromnou radost, že hubnu

Kateřina: Začátkem ledna jsem se přihlásila do kurzu "hubneme...

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně...

Moc nám chutná. I můj masožravec je nadšený (Lebell)

Lebell: Vaše recepty jsou Super! Super! Super! Nečekala jsem,...

Eva: „Jím jinak“ a jsem nadšená!

Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...

Konečně vím „ jak na to“

Marcela: Ahoj holky, Evičko, Helenko, opravdu moc pěkný kurs. Přála...

Cítím se mnohem líp a lehčeji (Michala)

Michala: Ahoj Evi, jsem dnes v 9. dnu kurzu...
  1. Já jsem bob sadila koncem března a pěkně dozrál. Pár mšic si na něm hodovalo, ale to vyřešila kopřivová jícha. Bob roste docela vysoko, takže má rád oporu. Kvalitní semínka se dají koupit u Marka Kvapila.

    • Naďo, vy jste skvělá pěstitelka! Příště už si semínka budeme moci koupit u vás :-)

    • To já takhle chtěla jíst neloupanou pohanku (tu na klíčení v černé slupce) namočenou do jogurtu, taky mńamka :-))))

  2. Bob koňský je výborný a na zahradě se velmii lehce pěstuje. Výborný je uvařený a jen lehce orestovaný na dobrém oleji nebo na ghí s troškou soli, může se přidat česnek.

    • Proto se k němu teď lidé vracejí, protože roste velmi dobře bez velké péče. Taky se na něj chystám.

      • musí se ale zasázet ideálně koncem února aby dozrál v květnu. Když je půda zmrzlá a přijde na zahradu až v březnu, tak ho sežerou černé mšice, nebo pokosí letní bouřky. My ho máme nejraději naložený s citrónem nebo v pomazánce se zeleným hráškem.

        • Díky za důležité poznámky pro budoucí pěstitele, Michaelo. Není to jen tak něco si vypěstovat. To pak člověk ocení, když se sám pokouší, že si to může i koupit a přestane mu to připadat drahé :-)

  3. Zobrazit všech 12 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZeleninová omáčka na těstoviny ala rajská s čerstvými bylinkami
Další článekBabička s námi začala jíst jinak. Je jí 93 let a celý život jedla klasiku.