Bob koňský nebo-li Fava fazole – jedna z nejstarších luštěnin. Znáte ho?

Slyšeli jste už někdy slovo fava a nevěděli jste, o co se jedná? Tak čtěte pozorně, protože bob koňský (obecný), jak se mu také říká, je králem luštěnin. Je také jednou z nejstarších plodin. A pokud ho neznáte, tak se seznamte a zařaďte ho do svého jídelníčku!

2Jedna z nejstarších luštěnin

V Kabilii (Itálie) musí novomanželka sedm dní po svatbě vhodit do studny či kašny boby před tím, než z ní poprvé nabere vodu. Pokud by to neudělala, měla by těžkosti v manželství.

Bob koňský je jednou z nejstarších plodin, které se datují 3600 let nazpět. Jeho původ hledejme v jihozápadní Asii a severní Africe. Odtud se pak rozšířil do celé Evropy a v současné době je vyséván také u nás (zlepšuje úrodnost půdy). Plody bobu byly dokonce přidávány do egyptských královských hrobů (a do dnešní doby je ful medames z bobů národním jídlem v Egyptě) a do kůlových staveb z evropské mladší doby kamenné na Bodamském jezeře.

Co nám bob může nabídnout

Bob disponuje vysokým množstvím vlákniny (pomáhá proti zácpě), bílkovin (24 g na 100 g bobů, tj. až 26-28 % bílkovin), z minerálů obsahuje draslík, fosfor, železo, zinek, vápník, hořčík, kyselinou listovou a vitamíny B1, C a E (jejíž obsah se ale sníží vařením). Tradiční čínská medicína bob koňský doporučuje jako účinné diuretikum. Tedy lidem, kteří mají problémy se zadržováním vody. Dříve krásné Římanky používaly masku z bobové mouky na obličej, aby oddálily tvorbu vrásek.

  • pomáhá při otocích a zadržování vody,
  • zlepšuje stav střeva a bojuje se zácpou,
  • ulevuje při revmatismu a dně,
  • doporučuje se při anémii (obsahuje železo),
  • je vhodný při těhotenství, po operacích, i při sportu

Jak se boby používaly
– Slavné francuzské masovo-fazolové ragú bylo původně připravované z bobů, než do Francie dorazily fazole.
– Ve Španělsku se tradičně jedlo stew fabada z bobů (dnes se často nahrazuje fazolemi).
– V severní Africe jsou boby hlavním složkou chorby a hariry.
– V Mexiku se používají do polévky Sopa de Habas.
– V Maroku můžete narazit na ulicích na tradiční pouliční jídlo bessara.
– V Egyptě jedí tradičně jídlo ful medames.
– V Indii konzumují fava fazole v pokrmu zvaném eromba.

Jak bob použít v kuchyni

Bob se vaří stejně jako ostatní druhy luštěnin, ale po uvaření je třeba ještě každý z bobů sloupnout z tuhé slupky. S trochou praxe a cviku to jde snadno. Jeho použití je podobné jako u fazolí. Můžete ho použít do pomazánek (např. místo cizrny do hummusu), polévek, omáček, zeleninových směsí i salátů.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Letošní Vánoce bez stresu (Esterka)

Esterka: Taaak... poslušně hlásím, že jen a pouze díky...

Som plná energie (Viera)

Viera: Jedlo mi veľmi chutí, som plná energie, je...

Na oslavě se po mých „JJ dobrotách“ jen zaprášilo (Adriana)

Adriana: Dobré ráno dievčatá. Ako tak čítam, celkom dobre...

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...

Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....

Okolí si všímá změny a já se cítím báječně

Pcmunoav: Přihlásila jsem se do programu Hubneme do plavek,...

Už nepanikařím a s manželem si moc pochutnáváme (Marta)

Marta: Evi, musím pochválit, jako vždy, skvělý jídelníček. Byly...

Ač jsem 3 roky na vege stravě, na JJ receptech funguje mé tělo lépe

Pavlivlmaeorua: Zdravím, nejprve bych chtěla poděkovat, za úžasný dar,...

Po 12 letech mám konečně v pořádku ranní glykémii (Katerina)

Katerina: Dobrý den Evi - byť pomalu, ale přece...

Všichni mi říkají, že jsem nějaká mladá babička – díky JJ mládnu :-)

Vlaty: Cítím se úplně super, mám dole asi 6kg....

Jsem tady moc ráda (Lenka)

Lenka: Za týden bohužel končíme Jarní očistu, chtěla bych...

Vaše videorecepty jsou úžasné, každý den se zdokonaluji

Iva: Ahoj! Od 21.12. nepiju kávu, od 25.12. nejím...

Óda na jara a jarní očistu (Marek)

Postit se dá i s radostí a humorem, jak...

Postupně se přidává celá rodina (Katarina)

Katarina: Ďakujem za tuto úžasnú skúsenosť. Páči sa mi...

Najednou mi nedělá problém odolávat všem „dobrotám“ (Petra)

Petra: Evi, cítím, že jinak už si to ani...

Krevní testy vyšly skvěle (Vanda)

Vanda: Na stravě dle Jíme Jinak jsem už rok...
  1. Myslím, že bob koňský (Vicia faba var. equina) a bob obecný/zahradní (Vicia faba var. major) jsou dvě různé rostliny. Na jídlo se obvykle pěstuje bob obecný, je otužilejší než fazole. Je to skvělá zelenina pro „hladovou sezónu“. Semena v mléčné zralosti se nemusí loupat. V době, kdy začne být napadený mšicemi, je možné odstranit vršky rostlin (jsou jedné podobně jako hráškové výhonky), tím se poškození mšicemi minimalizuje. Letos zkouším tři odrůdy :)

  2. Já jsem bob sadila koncem března a pěkně dozrál. Pár mšic si na něm hodovalo, ale to vyřešila kopřivová jícha. Bob roste docela vysoko, takže má rád oporu. Kvalitní semínka se dají koupit u Marka Kvapila.

    • Naďo, vy jste skvělá pěstitelka! Příště už si semínka budeme moci koupit u vás :-)

    • To já takhle chtěla jíst neloupanou pohanku (tu na klíčení v černé slupce) namočenou do jogurtu, taky mńamka :-))))

  3. Bob koňský je výborný a na zahradě se velmii lehce pěstuje. Výborný je uvařený a jen lehce orestovaný na dobrém oleji nebo na ghí s troškou soli, může se přidat česnek.

    • Proto se k němu teď lidé vracejí, protože roste velmi dobře bez velké péče. Taky se na něj chystám.

      • musí se ale zasázet ideálně koncem února aby dozrál v květnu. Když je půda zmrzlá a přijde na zahradu až v březnu, tak ho sežerou černé mšice, nebo pokosí letní bouřky. My ho máme nejraději naložený s citrónem nebo v pomazánce se zeleným hráškem.

        • Díky za důležité poznámky pro budoucí pěstitele, Michaelo. Není to jen tak něco si vypěstovat. To pak člověk ocení, když se sám pokouší, že si to může i koupit a přestane mu to připadat drahé :-)

  4. Zobrazit všech 20 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZeleninová omáčka na těstoviny ala rajská s čerstvými bylinkami
Další článekBabička s námi začala jíst jinak. Je jí 93 let a celý život jedla klasiku.