Bob koňský nebo-li Fava fazole – jedna z nejstarších luštěnin. Znáte ho?

9

Slyšeli jste už někdy slovo fava a nevěděli jste, o co se jedná? Tak čtěte pozorně, protože bob koňský (obecný), jak se mu také říká, je králem luštěnin. Je také jednou z nejstarších plodin. A pokud ho neznáte, tak se seznamte a zařaďte ho do svého jídelníčku!

2Jedna z nejstarších luštěnin

V Kabilii (Itálie) musí novomanželka sedm dní po svatbě vhodit do studny či kašny boby před tím, než z ní poprvé nabere vodu. Pokud by to neudělala, měla by těžkosti v manželství.

Bob koňský je jednou z nejstarších plodin, které se datují 3600 let nazpět. Jeho původ hledejme v jihozápadní Asii a severní Africe. Odtud se pak rozšířil do celé Evropy a v současné době je vyséván také u nás (zlepšuje úrodnost půdy). Plody bobu byly dokonce přidávány do egyptských královských hrobů (a do dnešní doby je ful medames z bobů národním jídlem v Egyptě) a do kůlových staveb z evropské mladší doby kamenné na Bodamském jezeře.

Co nám bob může nabídnout

Bob disponuje vysokým množstvím vlákniny (pomáhá proti zácpě), bílkovin (24 g na 100 g bobů, tj. až 26-28 % bílkovin), z minerálů obsahuje draslík, fosfor, železo, zinek, vápník, hořčík, kyselinou listovou a vitamíny B1, C a E (jejíž obsah se ale sníží vařením). Tradiční čínská medicína bob koňský doporučuje jako účinné diuretikum. Tedy lidem, kteří mají problémy se zadržováním vody. Dříve krásné Římanky používaly masku z bobové mouky na obličej, aby oddálily tvorbu vrásek.

  • pomáhá při otocích a zadržování vody,
  • zlepšuje stav střeva a bojuje se zácpou,
  • ulevuje při revmatismu a dně,
  • doporučuje se při anémii (obsahuje železo),
  • je vhodný při těhotenství, po operacích, i při sportu

Jak se boby používaly
– Slavné francuzské masovo-fazolové ragú bylo původně připravované z bobů, než do Francie dorazily fazole.
– Ve Španělsku se tradičně jedlo stew fabada z bobů (dnes se často nahrazuje fazolemi).
– V severní Africe jsou boby hlavním složkou chorby a hariry.
– V Mexiku se používají do polévky Sopa de Habas.
– V Maroku můžete narazit na ulicích na tradiční pouliční jídlo bessara.
– V Egyptě jedí tradičně jídlo ful medames.
– V Indii konzumují fava fazole v pokrmu zvaném eromba.

Jak bob použít v kuchyni

Bob se vaří stejně jako ostatní druhy luštěnin, ale po uvaření je třeba ještě každý z bobů sloupnout z tuhé slupky. S trochou praxe a cviku to jde snadno. Jeho použití je podobné jako u fazolí. Můžete ho použít do pomazánek (např. místo cizrny do hummusu), polévek, omáček, zeleninových směsí i salátů.

Své porce musím bránit před rodinou:-)

Adad: Dobrý den, děkuji za krásný a hlavně srozumitelný...

Velké díky za filmový festival

Ivana: Holky, nechtělo se mi přihlašovat na festivalové stránky,...

Zachránili jste mi zdraví

Veronika: Adventní půst nevyšel aneb jak se to nemá...

Největší hubnutí nastalo po vysazení cukru a bílého pečiva

Mrask: Dobrý den, začala jsem asi 14 dní před...

Toto je stravování, který jsem celý život hledala

Danfejfar: Dobrý den, děkuji, děkuji. děkuji. Toto je stravování,...

Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila

Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu...

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...

Zhubla jsem 5 kg za 3 týdny a 9 cm v pase

Lenka: vaše recepty okukuju již dlouho, až letos jsem vyzkoušela...

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...

Jde to i se dvěma maličkými dětmi

Martina: Ahoj Evi a Helčo, a všichni ostatní ?. Jsem s...

Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji

Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...

Všechny vaše recepty jsou úžasné

Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...

Doslova hltám všechny nové články!

Zdenka N.: Poslední dobou hltám vaše nové články, jsou super!...

Díky kurzu mám mnohem více času

Stramis: Z programu jsem naprosto nadšená. Mám díky vaření...

Nevěřila jsem, že jídlo může být tak chutné

Holajna: Dnes jsem uvařila první jídlo. Všechno bylo vynikající....

Konečně vím „ jak na to“

Marcela: Ahoj holky, Evičko, Helenko, opravdu moc pěkný kurs. Přála...
  1. Já jsem bob sadila koncem března a pěkně dozrál. Pár mšic si na něm hodovalo, ale to vyřešila kopřivová jícha. Bob roste docela vysoko, takže má rád oporu. Kvalitní semínka se dají koupit u Marka Kvapila.

    • Naďo, vy jste skvělá pěstitelka! Příště už si semínka budeme moci koupit u vás 🙂

    • To já takhle chtěla jíst neloupanou pohanku (tu na klíčení v černé slupce) namočenou do jogurtu, taky mńamka :-))))

  2. Bob koňský je výborný a na zahradě se velmii lehce pěstuje. Výborný je uvařený a jen lehce orestovaný na dobrém oleji nebo na ghí s troškou soli, může se přidat česnek.

    • Proto se k němu teď lidé vracejí, protože roste velmi dobře bez velké péče. Taky se na něj chystám.

      • musí se ale zasázet ideálně koncem února aby dozrál v květnu. Když je půda zmrzlá a přijde na zahradu až v březnu, tak ho sežerou černé mšice, nebo pokosí letní bouřky. My ho máme nejraději naložený s citrónem nebo v pomazánce se zeleným hráškem.

        • Díky za důležité poznámky pro budoucí pěstitele, Michaelo. Není to jen tak něco si vypěstovat. To pak člověk ocení, když se sám pokouší, že si to může i koupit a přestane mu to připadat drahé 🙂

  3. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZeleninová omáčka na těstoviny ala rajská s čerstvými bylinkami
Další článekBabička s námi začala jíst jinak. Je jí 93 let a celý život jedla klasiku.