Bob koňský nebo-li Fava fazole – jedna z nejstarších luštěnin. Znáte ho?

4

Slyšeli jste už někdy slovo fava a nevěděli jste, o co se jedná? Tak čtěte pozorně, protože bob koňský (obecný), jak se mu také říká, je králem luštěnin. Je také jednou z nejstarších plodin. A pokud ho neznáte, tak se seznamte a zařaďte ho do svého jídelníčku!

2Jedna z nejstarších luštěnin

V Kabilii (Itálie) musí novomanželka sedm dní po svatbě vhodit do studny či kašny boby před tím, než z ní poprvé nabere vodu. Pokud by to neudělala, měla by těžkosti v manželství.

Bob koňský je jednou z nejstarších plodin, které se datují 3600 let nazpět. Jeho původ hledejme v jihozápadní Asii a severní Africe. Odtud se pak rozšířil do celé Evropy a v současné době je vyséván také u nás (zlepšuje úrodnost půdy). Plody bobu byly dokonce přidávány do egyptských královských hrobů (a do dnešní doby je ful medames z bobů národním jídlem v Egyptě) a do kůlových staveb z evropské mladší doby kamenné na Bodamském jezeře.

Co nám bob může nabídnout

Bob disponuje vysokým množstvím vlákniny (pomáhá proti zácpě), bílkovin (24 g na 100 g bobů, tj. až 26-28 % bílkovin), z minerálů obsahuje draslík, fosfor, železo, zinek, vápník, hořčík, kyselinou listovou a vitamíny B1, C a E (jejíž obsah se ale sníží vařením). Tradiční čínská medicína bob koňský doporučuje jako účinné diuretikum. Tedy lidem, kteří mají problémy se zadržováním vody. Dříve krásné Římanky používaly masku z bobové mouky na obličej, aby oddálily tvorbu vrásek.

  • pomáhá při otocích a zadržování vody,
  • zlepšuje stav střeva a bojuje se zácpou,
  • ulevuje při revmatismu a dně,
  • doporučuje se při anémii (obsahuje železo),
  • je vhodný při těhotenství, po operacích, i při sportu

Jak se boby používaly
– Slavné francuzské masovo-fazolové ragú bylo původně připravované z bobů, než do Francie dorazily fazole.
– Ve Španělsku se tradičně jedlo stew fabada z bobů (dnes se často nahrazuje fazolemi).
– V severní Africe jsou boby hlavním složkou chorby a hariry.
– V Mexiku se používají do polévky Sopa de Habas.
– V Maroku můžete narazit na ulicích na tradiční pouliční jídlo bessara.
– V Egyptě jedí tradičně jídlo ful medames.
– V Indii konzumují fava fazole v pokrmu zvaném eromba.

Jak bob použít v kuchyni

Bob se vaří stejně jako ostatní druhy luštěnin, ale po uvaření je třeba ještě každý z bobů sloupnout z tuhé slupky. S trochou praxe a cviku to jde snadno. Jeho použití je podobné jako u fazolí. Můžete ho použít do pomazánek (např. místo cizrny do hummusu), polévek, omáček, zeleninových směsí i salátů.

Přítel mi řekl, že by tak chtěl jíst už pořád

Lucie: Ráda bych napsala takové shrnutí mého kurzu. Především...

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...

Díky novým videím v kurzu mám pocit, že jsme si blíž

Tereza: Moc moc chválím za nové zpracování kurzu (videa),...

Členství v Klubu byla jedna z našich nejlepších investic

Martina: Dlouho jsem váhala, zda si můžeme dovolit z...

Vaření je rychlé, jednoduché a velmi chutné! Jsem vděčná, že jsem do toho šla.

Ivanavaokabu: Tolik nových chutí a tolik zeleniny jsem nesnědla...

Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou

Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...

Po zvážení jsem se nestačila divit!

Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

Mám ohromnou radost, že hubnu

Kateřina: Začátkem ledna jsem se přihlásila do kurzu "hubneme...

Díky Klubu JJ se ze mně stává jiný člověk

Maca.stej: Jsem v Klubu JJ druhým rokem a téměř...

Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

Moc se mi líbí nové stránky

Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď...

Objevila jsem kapustu a nemohu se jí nabažit!

Stipl2: Misto cizrny sel do hrnce opeceny tempeh a...

4 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

    • To já takhle chtěla jíst neloupanou pohanku (tu na klíčení v černé slupce) namočenou do jogurtu, taky mńamka :-))))

  1. Bob koňský je výborný a na zahradě se velmii lehce pěstuje. Výborný je uvařený a jen lehce orestovaný na dobrém oleji nebo na ghí s troškou soli, může se přidat česnek.

    • Proto se k němu teď lidé vracejí, protože roste velmi dobře bez velké péče. Taky se na něj chystám.

  2. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZeleninová omáčka na těstoviny ala rajská s čerstvými bylinkami
Další článekBabička s námi začala jíst jinak. Je jí 93 let a celý život jedla klasiku.