Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Bobkový list je pokladem kuchyně a symbolem vítězství

Bobkový list je součástí tradiční přírodní medicíny již stovky let. V našich kuchyních se používá především pro vůni do polévek a omáček, ale málokdo tuší, jaký poklad doma má. Věděli jste například, že bobkový list vám pomůže zlepšit a zbystřit paměť i koncentraci nebo odstranit plynatost? Léto a dovolená u moře je ideální čas, kdy si ho můžete do zásoby nasbírat!

Věděli jste?
Vavřín byl velmi oblíbený již u starých Řeků. Byl považován za posvátnou rostlinu. Z jeho listů se dělali věnce, které významné osoby (např. Julius Caesar) a olympijští vítězové nosili jako symbol kultu.

Bobkový list je listem stálezeleného keře vavřínu ušlechtilého. Pochází původně nejspíše z Malé Asie, ale dnes se běžně pěstuje zejména ve Středomoří. Jeho chuť i vůně je typicky aromatická. Používá se proto hodně v kuchyni. Používá se ale také v léčitelství.

Díky bobkovému listu budete spát jako nemluvně

Míváte problémy usnout nebo býváte nervózní? Bobkový list obsahuje éterické oleje, kterým vděčí za zřetelnou vůni. Díky těmto olejům uvolňuje dýchací cesty, snižuje napětí, uklidňuje a navozuje klidný spánek. Zkuste večer zapálit pár lístků “bobkáče”, aby se vám lépe spalo nebo si pár lístečků vložte pod polštář.

Vyčistí tělo, podpoří trávení a zbystří paměť

Tip: 
My bobkový list používáme i při vaření luštěnin, aby se lépe trávily a nenadýmaly. Stačí přidat pár lístků do hrnce k vařícím se luštěninám.

Bobkový list má silný detoxikační účinek, pročišťuje tělo, odstraňuje nadbytečnou vodu, podporuje prokrvení (výborný pro ty z vás, kteří trpí na pocit studených rukou a nohou) a má protizánětlivý účinek. Je známý tím, že léčí nechutenství, podporuje trávení a používá se pro odstranění nadýmání a plynatosti. Stačí si udělat odvar z bobkového listu (recept níže) a popíjet ho po celý den. Dokonce také zlepšuje paměť, koncentraci a soustředění.

Další účinky bobkového listu

Bobkový list je velmi vhodný pro diabetiky, protože pomáhá snižovat hladinu krevního cukru. Také pomáhá při revmatických bolestech a artritidě. Na bolavé klouby pomáhá zejména ve formě obkladů – rozdrcené listy smíchejte s olivovým olejem, směs naneste na utěrku a přikládejte několikrát denně na bolavá místa. Pozitivně působí i na dnu, migrény a otoky. Pár lístků bobkovému listu ve skříni je také dobrým odpuzovačem molů.

Použití bobkového listu v kuchyni

Bobkový list je úžasným kořením do polévek a omáček. Tradičně se u nás používá do svíčkové, rajské, smetanových omáček, pod maso (když nejíme maso tak pod seitan, tempeh nebo tofu), do gulášů, k houbám, do bramboračky, zelňačky, polévek nakyselo, do nakládaných okurek, hub i kvašeného zelí. Výborný je ale i do omáček na těstoviny, luštěninových směsí, skvělou chuť dodá luštěninovým i zeleninovým polévkám (např. tradičně do bořšče) a nakládaným potravinám.

Vůni uchováte správným skladováním

Aby si bobkový list zachoval svou vůni, je třeba vybrat dobře těsnící lahvičku nejlépe s tmavým sklem. Kořenku neumisťujte nad sporák, ani v jeho těsné blízkosti, aby nebyla vystavena vyšší teplotě a vlhkosti. Tím totiž ztrácí svoje aroma i chuť. Pokud se dobře skladuje, vydrží 3-5 let.

Detoxikační čaj z bobkového listu

Pro zvýšení účinků bobkového listu (například pro pročištění těla nebo podporu trávení) si z něj připravte čaj. Budete na něj potřebovat 15 ks bobkového listu a 3 dcl vody. Přiveďte k varu a vařte 10 minut. Vypněte a nechejte louhovat 2-3 hodiny (nebo přes noc). Pijte postupně v průběhu dne. Nedoporučuje se ale užívat dlouhodobě.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

12 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

beagil.gild
28. 7. 2018

Áno presne tak toje s bobkovým listom. Tiež tak robím a nazbierala som si ho pred 5 rokmi v Trogire dosť hodne no už mi zásoby došli.
A ten odvar pijem raz do roka vždy ked mám pocit že ladviny nie sú na tom až tak dobre. Pomáha to. Zdravím a vdaka za úžasne články a pekný letný deň všetkým :D

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

220
42

Léčivý hřib hořčák – zabíjí rakovinu

Nedávno jsme vydali článek o léčivých účincích lesních hub. Naši čtenáři jako správný národ houbařů hned poznali, že hříbek v  na úvodní fotce úplně vlevo,...
174
26

12 signálů, že vaše tělo potřebuje podzimní detox

Cítíte u sebe změny nálad, málo energie, zažívací potíže, zácpu, nepříjemný tělesný pach, problémy se spánkem nebo přibýváte na váze? To všechno jsou signá...

Krém z topinamburu a celeru

Tento krém můžete použít jako omáčku nebo i jako hustou polévku, záleží jen na vás, jak moc ho naředíte. Servírujte ho nejlépe s něčím křupavým, skvěle se ...

Gratinovaná hlíva s krémem

Jednoduchý a rychlý recept, na kterém si jistě pochutnáte. Houby jsou vynikající skoro ke všemu, např. k plackám a z krému můžete snadno připravit klasicko...
22
5

Letní saláty jako od profíka v 6 krocích

Naučte se připravovat zdravé saláty na mnoho různých způsobů. Jako profík. Jednoduše. V 6 krocích. Naučíme vás svěží letní saláty, které jsou lehké, ale zá...

Cizrnový krém s houbami

Jednoduchý zahřívací krém vhodný pro podzimní a zimní období. Kořenění i pikantní, sladký i kyselý.