- 1/2 hrnku špaldové celozrnné mouky
- 1 hrnek špaldové hladké mouky
- 60 g rostlinného másla
- 50 ml studené vody
- 2 jablka nakrájená na kostičky
- 500 ml rostlinného mléka
- 4 lžíce vanilkové hrašky
- troška citrónové kůry z bio citrónu
- javorový sirup (nebo rýžový, slad)
- 1 lžička mleté skořice
Jak připravit zdravý vanilkový koláč s jablky
- V míse smícháme mouky a studené máslo a uděláme drobenku, do které přilijeme vodu a vytvoříme hladké nelepivé těsto. Zabalíme těsto do fólie a dáme odpočinout do lednice.
- Do rendlíku nalijeme mléko, ve kterém rozmícháme hrašku. Směs přivedeme za stálého míchání k varu a poté vaříme ještě asi 20 minut na mírném plameni a průběžně mícháme. Nakonec přidáme trošku citrónové kůry a dosladíme sirupem podle chuti.
- Nakrájená jablka restujeme cca 10 minut spolu s javorovým sirupem a lžičkou skořice.
- Z 2/3 těsta vyválíme tenký plát, dáme do formy, kraje zařízneme a dno propícháme vidličkou. Na dno poklademe jablka, zalijeme omáčkou. Zbylé těsto vyválíme, nakrájíme na proužky a ozdobíme jimi vrch koláče.
- Veganský koláč dáme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme 25 minut.
Praktické
- Aby se vám těsto dobře zpracovávalo, nezapomeňte si včas nechat povolit máslo.
- Luštěninové mouky, tedy i hrašku, používáme jen výjimečně a jen pokud jsme zdraví. Nejsou vhodné pro běžnou konzumaci a ani nemohou nahradit plnohodnotně vařenou luštěninu.
Obměna
- Místo jablek můžete použít hrušky.
- Pokud nemáte vanilkovou hrašku, lze udělat i s vanilkovým pudingem.
Děti
- Veganský dezert vhodný pro děti od 1,5 roku, lépe od 2 let. Pokud už je ale dítě zvyklé na běžné pečivo, sušenky apod., bez obav mu tuto zdravou alternativu nabídneme.
PS: Jde zdravě hubnout a normálně jíst?
Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!
Komentáře
Výborný koláč. Dělala jsem s pudinkem místo hrašky. Na běžnou kulatou koláčovou formu mi to dalo tak tak, bez těsta navrch. S těstem se mi hůř pracovalo, ale chuťově dobrý – určitě zopakuji.
Špaldová celozrnná mouka a špaldová hladká – jaký je v tom rozdíl? 😳 Já mám špaldovou jak hladkou, tak polohrubou. Můžu dát tedy ½ hrnku té polohrubé? 🤔