Domů > Zdravé recepty > Pomazánky a dipy

Musabaha jinak

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Zajímavý recept na cizrnovou pochoutku Musabahu, která se podává teplá a je oblíbená zejména na Středním východě. Mlsná rychlovka plná zajímavých ingrediencí!

Ingredience
  • asi 400 g uvařené cizrny
  • 1 štědrá lžíce tahini
  • citrónová šťáva
  • vymačkaný česnek
  • sladká mletá paprika
  • petrželka
  • černý pepř
  • špetka mletého kmínu
  • 3 lžíce sójového jogurtu řeckého typu
  • olej
  • sůl

Před třiceti lety měla dcera divný kašel. Byly jí dva roky a čekala nás drsná diagnóza – bronchiální astma. Pro...

Jak připravit cizrnovou Musabahu jinak

  1. Po uvaření cizrny část necháme v horké vodě. Část použijeme na krém.
  2. Asi polovinu cizrny sceďte a vložte do mixéru s jogurtem, paprikou, prolisovaným česnekem, kmínem, solí, tahini, trochou vody z cizrny a mixujte, dokud nezískáte hladký, sametový krém.
  3. Zbylou horkou cizrnu položte na talíř a jednu část rozmačkejte vidličkou, část cizrny nechte celou.
  4. Přelijte omáčkou a ozdobte několika lžícemi jogurtu.
  5. Do kastrůlku nalijte olej, přidejte plátky česneku, osmahněte a zalijete tím povrch Musabahy.
  6. Posypete paprikou, petrželkou a černým pepřem.
Nafouklá po Vánocích?
Pojďte si dát 14 denní restart. Spravíme trávení a dáme tělo do kupy po svátcích!
Chci lednový restart

Praktické

  • Musabaha se podává teplá.
  • Moje verze je oproti originálu hutnější, nicméně ta původní by mohla občas – v závislosti na verzi – trochu připomínat polévku. V Libanonu, Palestině a dalších místech na Středním východě, kde je to oblíbené jídlo, se musabaha obvykle jí k snídani, v té tekutější verzi.
  • Pro verzi bez sóji použijte jiný hustý rostlinný jogurt.

Obměna

  • Můžete měnit konzistenci podle vaší chuti.

Děti

  • S menším množstvím oleje a soli a bez pepře a zálivky vhodné pro děti od 2 let

PS: Povánoční kila, únava nebo lenora. Známe to!

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

67 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Výborné.. Místo jogurtu jsem dala trochu tofu a umeocta a bylo to perfektní 🙏🥰

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Mama ganoush

Letní svěží pomazánka, která je skvělá na chleba, do placek a jako dip k zelenině. Tento recept je variací na baba ganoush, ovšem bez lilku a trochu poupra...

Fazolový citrónový krém

Velmi rychlý recept na dip nebo pomazánku, která voní citrusem. Perfektní k zelenině nebo i do placek a na chleba.

Klasická žampionová paštika

Žampionová paštika, vhodná jako zdravá svačinka ke kváskovému chlebu nebo třeba plackám. Lze ji také naředit a vykouzlit tak chutnou omáčku například k těs...

Pomazánka z fazolí a škumpy

Lahodný fazolový krém, kterému dává šmrnc koření sumah. Abyste dosáhli správné chuti, určitě ho z receptu nevynechávejte.

Hlíva s omáčkou z kaparů a růžového pepře

Výborná pečená hlíva doplněná dipem, který můžete využít i k jiným receptům.Tento dip si můžete přizpůsobit vaší chuti a měnit konzistenci podle toho, na c...

Nožičky z hlívy v omáčce citronette

Někdy se poštěstí a sežene se hlíva, která má silnější nožičky, které jdou krájet na plátky. Hned jsem toho využila a připravila tuto rychlovku, která nás ...