Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Palestinský Maftoul jinak

Uvařeno

Rychlé, chutné a pikantní jídlo inspirované palestinskou kuchyní potěší zejména muže. Dokonce i ti, kteří si na zdravou stravu moc nepotrpí, tuhle dobrotu jistě ocení.

Ingredience
2 porce
  • 250 g tempehu
  • olivový olej
  • česnek
  • čerstvý zázvor
  • sezamová semínka
  • sůl
  • vločky mořské řasy nori
  • čerstvá petrželka
  • pórek
  • mrkev
  • daikon
  • mandle
  • rozinky
  • sichuan pepř
  • celozrnný kuskus

Diet jsem kvůli váze vyzkoušela hodně, s váhou to bylo vždycky jak na houpačce. Výsledkem byly bolavé kotníky, strhan...

Jak připravit skvělé jídlo s tempehem a kuskusem

  1. Připravte kuskus, jak je uvedeno na obalu. Ponechte stranou.
  2. Do pánve nalijte olej, přidejte strouhaný zázvor a česnek. Lehce osmažte. Tempeh nakrájejte na proužky a přidejte do pánve. Opékejte tempeh ze všech stran, pak ho podlijte omáčkou tamari a povařte několik minut.
  3. Na jiné pánvi začněte opékat zeleninu na oleji při vysoké teplotě spolu s pepřem sichuan, mandlemi a rozinkami. Už nesolte, protože zelenina se ochutí tempehem s tamari.
  4. Nyní, když už i zelenina je hotová můžete přidat tempeh, dobře to spolu promíchejte a ještě pár sekund povařte.
  5. Dejte na talíř spolu s připraveným kuskusem, posypte čerstvou petrželovou natí.

Praktické

  • Doporučuji celozrnný kuskus, který má velká zrna. Jeho konzistence je opravdu vynikající. Velmi rustikální, zkrátka okamžitě jsem se do něj zamilovala.
  • Připravila jsem tempeh se zeleninou v litinové pánvi. Litina – nedávný objev a láska na první pohled. Litina bezvadně udrží teplotu jídla, je krásná i na pohled, takže tento pokrm můžete klidně donést na stůl i v pánvi.
  • Pepř sichuan není pepř, i když se tak nazývá, je to bobule, která má štiplavou a osvěžující vůni podobnou citrusovým plodům. Je to opravdu falešný pepř a neměl by být používán jako náhrada skutečného, protože se chová úplně jinak. Jeho jméno je Zanthoxylum a je často používán v Japonsu, v Nepálu, v Tibetu, v Bhutánu. Pokud ho nemáte, nic se neděje, ale nenahrazujte ho normálním pepřem. Lepší vynechat, ale doporučuji koupit, je to fantastické koření. A v tomto receptu nesmí chybět.

Obměna

  • Můžete s klidným svědomím vynechat vločky řasy nori, já je používám, protože mi nori chutná.
  • Pokud nemáte doma velkozrnný kuskus, můžete použít jakoukoliv obilovinu.

Děti

  • Ostrá chuť a koření není vhodná pro malé děti.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Tak toto je asi najlepší recept s tempehom a možno aj na Jime Jinak 😊 úplná bomba

Dnes jsem vyzkoušela, vařím vždy pro syna vegetariána když přijede na návštěvu a je to naprosto skvělé jídlo, určitě si ho zařadím do jídelníčku. Děkuji za inspiraci

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Slavnostní velikonoční nádivka (bez lepku)

Chuťově vyladěná luxusní slavnostní velikonoční nádivka pro celou rodinu!

Jarní kuskus s ředkvičkou a divokou zeleninou

Do jarního kuskusu můžete přidat všechno, co zrovna kolem raší. V tom našem je pořádná porce kopřivy, bršlice a česnáčku. Jídlo je raz dva hotové a velmi c...

Salát s kuskusem, fazolemi a kopřivou

Kamarádka tomuto jídlu, které u nás ochutnala, říkala večeře pro sportovce. Rychle hotové, plné bílkovin, syté a přitom netlačí v břiše. Pro mě je to jedna...

Luxusní cuketové lodičky s maso-sýrovou náplní (vegan)

Pochutnejte si na skvělých plněných cuketách s mletým masem a zapečené sýrem ve stylu Jíme Jinak – tedy bez masa a bez sýra. Stačilo přidat dvě zdrav...

Tempeh alà Stroganoff s celozrnnou špaldou

Vyzkoušejte tuto veganskou verzi oblíbené lahůdky Stroganoff. Recept je velmi variabilní a při použití správných surovin je vhodný i pro bezlepkovou dietu....

Osvěžující kuskus

V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...