Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Rapini – chutná zelenina nabitá zdravím

V mých podzimních a zimních receptech jí najdete často. Tato listová zelenina se italsky jmenuje cime di rapa, česky rapini. Je rozšířená a historicky známá ve střední a jižní Itálii.

Původ a rozšíření

V každém případě si díky prolínání gastronomických tradic razí cestu ve stravovacích návycích severních oblastí. Rostlina patří do čeledi Brassicaceae. Má poměrně dlouhý botanický název: Brassica rapa, poddruh sylvestris variety esculenta. Původ tohoto druhu je Středomoří a právě jihoitalské regiony pěstují tuto plodinu po staletí. Jedná se tedy o rostlinu rolnické a gastronomické tradice.

Pěstujeme rapini

Odrůda rapini preferuje pro pěstování mírné podnebí, ale zároveň je velmi odolná, což znamená, že s nezbytnými opatřeními jí lze pěstovat také v severních oblastech, kde se pěstování v posledních letech prosazuje. A jde to i v podnebí České republiky. Právě na vrcholu léta začíná plánování výsevu Rapini. Od konce června do konce září lze provádět přímý výsev na záhony nebo ve sklenících. Existuje několik odrůd. Pokud ji budete chtít pěstovat, vyberte tu, která dozrává během 40-60 dnů od výsevu. Stačí pro ní vyhradit kus místa na zahradě a začít s přímým výsevem. Pak hráběmi zahrňte semínka do půdy, zalijte a více se o ní nemusíte starat.

Vlastnosti

Listy i uzavřené květenství se konzumují vařené. Má nutriční hodnoty, díky nimž je ideálním jídlem pro nízkokalorickou dietu: pouze 22 kcal na 100 g. Je to také zelenina bohatá na minerály a vitamíny. Ve skutečnosti 100 gramů listů a květenství obsahuje: 1,5 mg železa, 97 mg vápníku, 69 mg fosforu, 225 µg vitaminu A a 110 mg vitaminu C. Další zvláštností je vysoký obsah polyfenolů a přírodních antioxidantů.

Použití v kuchyni

Zelenina má zvláštní hořkou příchuť a hodí se k jednoduchým receptům: jednoduše vařená a ochucená olejem, citrónem, je vynikající na pánvi s česnekem a chilli. Používá se jako příloha i jako kondiment k těstovinám. Mezi nejznámější recepty patří lahodná apulianská Orecchiette con cime di rapa. Orecchiette jsou symbolem těstovinového jídla apulianské kuchyně, jeho existence je doložena od roku 1500. Samozřejmě nic nebrání tomu použít tuto zeleninu, jak se vám to nejvíce zamlouvá. Fantazii se meze nekladou. Na Jíme Jinak jsou recepty, které můžete použít jako příklad k použití této fantastické zeleniny. Zkuste třeba tyto:

Před použitím nejprve odstraňte tvrdé stonky a silnější, větší, poškozené nebo zažloutlé listy. Květenství nechte na stonku dlouhém asi 6 cm. Omyjte zeleninu, měkké listy a stonky nakrájejte, květenství nechte v celku. Na vaření stačí jen několik minut. V galerii máte trošku inspirace jak rapini použít.

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

50 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Znám z Itálie! když jsem poprvé cime di rapa ochutnala, okamžitě jsem zjišťovala co to je za zeleninu, naprosto mě ta chuť nadchla! Děkuji za tip na semínka, marně jsem sháněla a z Amazonu, poslali mi něco úplně jiného…

O rapini jsem v životě neslyšela. Prosím o odrůdu, kterou pěstujete a kde sehnat semínka. Děkuji moc. Tyhle zimní zeleniny mám moc ráda. Barborka, jak píše dole Věra, nás doma moc neoslovila, ale můžu doporučit čínskou brokolici nebo kale. Letos jsem si zasadila směs asijské zeleniny koupené na ebay a tam ti vám vyrostlo tolik bezvadných věcí. Ta čínská brokolice byla nejlepší (Brassica oleracea var. alboglabra), jsme totiž závislí na ústřicové omáčce a to je zelenina, která k ní pasuje nejlépe.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Divoký koutek zahradníkovi navzdory

Znáte to také? Na jaře zrytou půdu pohrabete, všude krásně čisto, nikde ani lístečku plevele a s prvními teplými dny to začne. Nestíháte okopávat, jednotit...

Listopad – sázíme česnek

V listopadu už je u nás na záhonech tak trochu prázdno, jsou tam jen pórky, petrželka, kapusty, mrkev. Zkrátka to, co vydrží mráz a dá se sklízet větší čás...

Semenaření 1. díl – co je semenaření a proč se do něj pustit

Semenaření je v podstatě pěstování a uchovávání semínek, která můžete příští rok zasadit a nastartovat tak nový koloběh rostlinného života. V tomto článku ...

Zahrada v únoru a březnu

Únor a březen jsou obdobím, kdy začínáme vysévat semínka. Pojďme se podívat na to, co kdy vyset, jak na to a co k tomu budeme potřebovat.

Přírodní postřiky na zahradní škůdce a choroby

V zahradních centrech je v nabídce velké množství různých zaručeně fungujících postřiků. Pokud nechcete používat chemii, zkuste si vyrobit přírodní postřik...
7
1

Lebeda zahradní – krásná i chutná

Pochází zřejmě z Asie, dříve byla pěstována v Řecku a používaná jako salát. Je to velmi dekorativní rostlina, které se říká také horský špenát. Je ozdobou ...