Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Rapini – chutná zelenina nabitá zdravím

V mých podzimních a zimních receptech jí najdete často. Tato listová zelenina se italsky jmenuje cime di rapa, česky rapini. Je rozšířená a historicky známá ve střední a jižní Itálii.

Původ a rozšíření

V každém případě si díky prolínání gastronomických tradic razí cestu ve stravovacích návycích severních oblastí. Rostlina patří do čeledi Brassicaceae. Má poměrně dlouhý botanický název: Brassica rapa, poddruh sylvestris variety esculenta. Původ tohoto druhu je Středomoří a právě jihoitalské regiony pěstují tuto plodinu po staletí. Jedná se tedy o rostlinu rolnické a gastronomické tradice.

Pěstujeme rapini

Odrůda rapini preferuje pro pěstování mírné podnebí, ale zároveň je velmi odolná, což znamená, že s nezbytnými opatřeními jí lze pěstovat také v severních oblastech, kde se pěstování v posledních letech prosazuje. A jde to i v podnebí České republiky. Právě na vrcholu léta začíná plánování výsevu Rapini. Od konce června do konce září lze provádět přímý výsev na záhony nebo ve sklenících. Existuje několik odrůd. Pokud ji budete chtít pěstovat, vyberte tu, která dozrává během 40-60 dnů od výsevu. Stačí pro ní vyhradit kus místa na zahradě a začít s přímým výsevem. Pak hráběmi zahrňte semínka do půdy, zalijte a více se o ní nemusíte starat.

Vlastnosti

Listy i uzavřené květenství se konzumují vařené. Má nutriční hodnoty, díky nimž je ideálním jídlem pro nízkokalorickou dietu: pouze 22 kcal na 100 g. Je to také zelenina bohatá na minerály a vitamíny. Ve skutečnosti 100 gramů listů a květenství obsahuje: 1,5 mg železa, 97 mg vápníku, 69 mg fosforu, 225 µg vitaminu A a 110 mg vitaminu C. Další zvláštností je vysoký obsah polyfenolů a přírodních antioxidantů.

Jak si v zimě dobít své životní baterie?
Stáhni si z Jíme Jinak jídelníček pro regeneraci ledvin!
Stáhnout 100% ZDARMA

Použití v kuchyni

Zelenina má zvláštní hořkou příchuť a hodí se k jednoduchým receptům: jednoduše vařená a ochucená olejem, citrónem, je vynikající na pánvi s česnekem a chilli. Používá se jako příloha i jako kondiment k těstovinám. Mezi nejznámější recepty patří lahodná apulianská Orecchiette con cime di rapa. Orecchiette jsou symbolem těstovinového jídla apulianské kuchyně, jeho existence je doložena od roku 1500. Samozřejmě nic nebrání tomu použít tuto zeleninu, jak se vám to nejvíce zamlouvá. Fantazii se meze nekladou. Na Jíme Jinak jsou recepty, které můžete použít jako příklad k použití této fantastické zeleniny. Zkuste třeba tyto:

Před použitím nejprve odstraňte tvrdé stonky a silnější, větší, poškozené nebo zažloutlé listy. Květenství nechte na stonku dlouhém asi 6 cm. Omyjte zeleninu, měkké listy a stonky nakrájejte, květenství nechte v celku. Na vaření stačí jen několik minut. V galerii máte trošku inspirace jak rapini použít.

 

PS: Chceš dobít své životní baterie?

Stáhni si zdarma zimní jídelníček pro regeneraci ledvin. !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

67 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Zelenina ,,rapini”, lze místo ní použít tzv. divokou brokolici, vesnovku obecnou, která rostle na rumištních a okolo cest, kvete myslím bíle nebo žlutě?

Znám z Itálie! když jsem poprvé cime di rapa ochutnala, okamžitě jsem zjišťovala co to je za zeleninu, naprosto mě ta chuť nadchla! Děkuji za tip na semínka, marně jsem sháněla a z Amazonu, poslali mi něco úplně jiného…

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Daikon Sakurajima

Znáte daikon? Určitě ano. Je to kořenová zelenina, která vypadá jako velká bílá mrkev, jejíž chuť připomíná ředkvičku a křen. Nyní si představte ještě větš...

Permazahrada v únoru (Janka)

I když je v únoru stále zima, někde ještě leží sníh a mrazům rozhodně neodzvonilo, a to ani u nás v nížině, jaro je cítit ve vzduchu! Letošní sezóna už opr...
47
16

Moje zahrada

V tomto článku bych vás ráda nechala nahlédnout do mojí zahrady a seznámila vás s tím, jak jsem se k ní dostala, proč si pěstuji zeleninu a jaké druhy zele...
154
27

Pěstování ozimé cibule

S pěstováním ozimé cibule mám zkušenost teprve dva roky, tak se s vámi o moje dva roky podělím. Třeba s tím máte někdo daleko delší zkušenost, tak můžete n...

Jak na škůdce? S pokorou.

Mnozí z nás se často v sezóně potýkají s invazí hrabošů, slimáků, krtonožek a dalších milých zvířátek. Zkoušíme všechny možné druhy ochrany s větším, menší...

Murasaki – japonská černá paprika

Objevte krásu a raritu japonské sladké papriky černá Murasaki, pěstované v tradiční prefektuře Nara. Pokud i vy máte jako hobby pěstování zeleniny a zajíma...