Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Jáhly s pohankou

Uvařeno
bez lepku
sezóna zima

Jáhly vařené s pohankou jsou přirozeně bezlepkové a v této kombinaci a úpravě se jedná o velmi zahřívající pokrm. Perfektně se hodí pro chladné zimní dny, kdy nám dodá energii. V této úpravě většinou pohanka nevadí ani těm, kteří ji doposud nepřišli na chuť.

Ingredience
pro 4 porce
 
  • 1 hrnek jahel
  • 1 hrnek pohanky
  • 2,5 hrnku vody
  • špetka soli

Jana se dostala na váhu téměř 100 kilo. Mohl za to životní styl i snížená funkce štítné žlázy. Ve svém příběhu píše, ...

Jak uvařit zahřívající přílohu

  1. Do tlakového hrnce dáme propláchnuté jáhly, přidáme pohanku, sůl a vodu.
  2. Přivedeme k varu a na mírném plameni pod tlakem vaříme 10 minut a 10 minut necháme dojít.
  3. Odklopíme, promícháme a můžeme podávat.

Praktické

  • Příloha vařená v tlakovém hrnci je více zahřívající než vařená v běžné hrnci.
  • Zahřívající efekt také zvýšíme tím, když propláchnuté obiloviny vhodíme do vroucí vody, ne do studené, také se zachová tvar obilí, při zalití studenou má tendenci se rozvařit.
  • Můžete však vařit i bez tlakového hrnce a dobu varu prodloužit o pár minut, dokud se voda nevstřebá.
  • Pokud dáte víc vody, dostanete kaši.

Obměna

  • Můžeme změnit poměr jahel a pohanky, čím více pohanky, tím záhřevnější pokrm dostaneme.
  • Můžeme přidat semínka, ořechy nebo řasy.
Kombinujeme
  • Uvařené obilí použijeme jako přílohu k luštěnině a zelenině, pokud chceme připravit kompletní talíř.
  • Pokud chceme jen lehčí večeři, přidáme pouze tepelně upravenou zeleninu.
Děti
  • Příloha je vhodná pro děti od 1 roku a nepodáváme v létě.
  • Miminkům nesolíme a přidáme vodu, aby bylo obilí měkké. Nejmenším pasírujeme.

PS: Jde zdravě hubnout a normálně jíst?

Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Zelená omeleta pečená

Zelená zapečená omeleta s hrachovou moukou a čerstvými bylinkami je skvělou volbou pro chutnou večeři. Recept je vhodný i pro vegany a lidi s intolerancí n...

Ředkvičky naložené v nálevu s ume octem

Vodní pickles s ume octem je velmi jednoduché a velmi chutné. Skvěle se hodí pro případ, že vám vyroste mnoho ředkviček najednou a nestíháte je konzumovat....

Ajurvédský poklad: Posvátná bazalka Tulsi

Bazalka tulsi je považována za jednu z nejznámějších a nejléčivějších tradičních bylin v ajurvédě. Ovšem pozor, nepleťme si ji s klasickou bazalkou pravou,...

Rostlinný lahůdkový sýr

Recept na výborný sýr, k jehož výrobě netřeba ořechů ani agaru či škrobu. Lze ho zapékat nebo jen tak máznout na chléb. Příprava zabere asi 30 minut a ingr...

Borani Dip

Špenátový dip Borani je perský recept na dip, kde je základem hustý jogurt. Já jsem připravila domácí, sojový, který vždycky slaví uspěch.

Jahodový koktejl bez cukru

Sezóna jahod vrcholí a já jahody ze zahrádky nestíhám zpracovávat. Zkusila jsem vymyslet jahodový shake z ořechového mléka a jahod a výsledek je perfektní....