Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Jáhly s pohankou

Uvařeno
bez lepku
sezóna zima

Jáhly vařené s pohankou jsou přirozeně bezlepkové a v této kombinaci a úpravě se jedná o velmi zahřívající pokrm. Perfektně se hodí pro chladné zimní dny, kdy nám dodá energii. V této úpravě většinou pohanka nevadí ani těm, kteří ji doposud nepřišli na chuť.

Ingredience
pro 4 porce
 
  • 1 hrnek jahel
  • 1 hrnek pohanky
  • 2,5 hrnku vody
  • špetka soli

Stránky Jíme Jinak jsem našla náhodou, když jsem hledala právě to, co nabízí. Vlastně jsem našla víc, ne jen co jíst,...

Jak uvařit zahřívající přílohu

  1. Do tlakového hrnce dáme propláchnuté jáhly, přidáme pohanku, sůl a vodu.
  2. Přivedeme k varu a na mírném plameni pod tlakem vaříme 10 minut a 10 minut necháme dojít.
  3. Odklopíme, promícháme a můžeme podávat.

Praktické

  • Příloha vařená v tlakovém hrnci je více zahřívající než vařená v běžné hrnci.
  • Zahřívající efekt také zvýšíme tím, když propláchnuté obiloviny vhodíme do vroucí vody, ne do studené, také se zachová tvar obilí, při zalití studenou má tendenci se rozvařit.
  • Můžete však vařit i bez tlakového hrnce a dobu varu prodloužit o pár minut, dokud se voda nevstřebá.
  • Pokud dáte víc vody, dostanete kaši.

Obměna

  • Můžeme změnit poměr jahel a pohanky, čím více pohanky, tím záhřevnější pokrm dostaneme.
  • Můžeme přidat semínka, ořechy nebo řasy.
Kombinujeme
  • Uvařené obilí použijeme jako přílohu k luštěnině a zelenině, pokud chceme připravit kompletní talíř.
  • Pokud chceme jen lehčí večeři, přidáme pouze tepelně upravenou zeleninu.
Děti
  • Příloha je vhodná pro děti od 1 roku a nepodáváme v létě.
  • Miminkům nesolíme a přidáme vodu, aby bylo obilí měkké. Nejmenším pasírujeme.

PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?

Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Mila Beata
10. 9. 2025

Mnaaaaaaaam ♥️

Mila Beata
10. 9. 2025

Mnaaaaaaam ♥️

Papriky plněné
https://www.jimejinak.cz/plnene-pecene-papriky/
Jahly s Pohankou
Rajská
https://www.jimejinak.cz/rajska-omacka-z-cervene-repy/
Salat

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

18

Kukuřičné čnělky a jejich výhody

Asi každý z nás si vzpomíná na panenky z kukuřičných slupek a vlasů, s tímto materiálem se dalo výborně tvořit. Věděli jste, že z kukuřičných vlasů se přip...

Slaný bezlepkový koláč s brokolicí

Naprosto luxusní slaný koláč, který je úplně bez lepku, bez mouky a vajec. Na jeho přípravu potřebujete zhruba hodinu i s chladnutím. Skvěle poslouží jako ...

Rychlé dýňové kari

Pokud máte chuť na rychlý, hřejivý a voňavý pokrm, zkuste toto dýňové kari. Stačí pár základních surovin, chvilka u sporáku a na stole máte krémovou dobrot...
klub
30

5 jednoduchých tipů, jak jíst zdravě, a zároveň i levně

Máte omezený rozpočet? Sepsali jsme pro vás 5 praktických tipů, jak i přes to jíst zdravě a chutně. Není to vůbec složité.

Tradiční strava našich předků

Myslíte si, že snídat polévku a jíst obilné kaše je novodobý vynález? Víte, odkdy se u nás jedí brambory a co bylo na talíři našich předků nejčastěji? Star...
148
2

Jak zužitkovat hlávkové zelí – 12 super tipů na pokrmy ze zelí

Hlávkové zelí je velmi stará zelenina plná vitamínu C a vlákniny. Jedly ho už budovatelé Velké čínské zdi, aby měli výdrž a energii a evropským mořeplavcům...