Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Pórková polévka s žampiony a fazolovými lusky

Uvařeno
bez lepku

Ty nejobyčejnější polévky sklízejí doma největší úspěch. Tahle velmi chutnala i návštěvě včetně dětí. Kluci se jen olizovali. Polévka je rychlá a velmi chutná.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 1 pórek
  • 5 žampionů
  • 10 velkých fazolových lusků
  • 3 lžíce ovesných vloček
  • 3/4 litru zeleninového vývaru (horké vody)
  • 2 bobkové listy
  • římského špetka kmínu
  • 1 lžíce bílé miso pasty
  • olej
  • sůl
  • umeocet
  • čerstvá petrželová nať

Našim dětem je 12, 15 a 17 let. Jíme jinak necelé 4 roky a byl to vývoj. Jak jsme to řešili s cukrem, když byly děti ...

Postup
  1. Dáme ohřát vývar, oloupeme cibuli, omyjeme zeleninu a houby.
  2. Cibuli nakrájíme na proužky, pórek na kolečka, fazolovým luskům odstraníme stopk a pokrájíme na větší kousky, žampiony pokrájíme na plátky.
  3. Na dně hrnce rozpálíme olej, přidáme na něj cibuli, kmín, sůl a krátce orestujeme.
  4. Přidáme pórek a fazolky opět krátce společně orestujeme.
  5. Zalijeme vývarem, přidáme žampiony, bobkový list a na mírném ohni vaříme 15 až 20  minut do změknutí zeleniny.
  6. Než se polévka uvaří, nasekáme na drobno petrželku.
  7. Když je zelenina měkká, odstavíme polévku, rozmícháme v polévce miso pastu a podle chuti přidáme umeocet. Přidáme petrželku, promícháme a podáváme.

Praktické

  • My jsme použili velké dlouhé ploché fazolové lusky, ale můžete použít jakékoli jiné čerstvé fazolky (pozor nesplést se sušenými fazolemi).
  • Pokrm je přirozeně bezlepkový. Pozor pouze při použití miso pasty, vybírejte sójovou, rýžovou, hrachovou apod.
  • Pro verzi bez sóji nedávejte sójovou miso pastu, ale použijte hrachovou, čočkovou, jáhlovou apod., kde ve složení není sója, případně vynechte zcela a více osolte na začátku.

Obměna

  • Žampióny můžete vynechat nebo dát jiné houby (sušené je potřeba předem namočit).
  • Do polévky můžete zavařit vločky, těstoviny nebo krupici, pokud ji chcete mít hutnější.
  • Místo bílého misa můžete dát tmavé, nebo zcela vynechat.
  • Místo římského kmínu, který je hodně aromatický, můžete dát běžný kmín.
  • Do polévky můžete přidat i jiné oblíbené koření a bylinky.

Děti

  • Polévka je vhodná už pro nejmenší děti, pouze do roka nedáváme sůl a umeocet, miso pasty jen trošku.

PS: Víte už jak na zdravé cukroví?

My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

39 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
23. 10. 2023

Mnaaaaam ♥️ výborná polevka

Výborná polévka 😊 Zrovna jsem přemýšlela co s těmi žampiony, když na mě vyskočil tenhle receptík 😁 Jen jsem během vaření nikde nenašla kdy se dávají ty vločky. Tak jsem je tam frkla s těmi žampiony 🙂 Děkujeme 😊

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kapustová polévka s tuřínem

Tuřín na dlouhou dobu upadl v zapomnění. Přitom je to chutná a zdravá zelenina. Obsahuje řadu minerálů mimo jiné velké mmnožství manganu, draslíku, fosforu...

Jarní polévka s hlívou a tuřínem

Tuřín na dlouhou dobu upadl v zapomnění. Přitom je to chutná a zdravá zelenina. Obsahuje řadu minerálů mimo jiné velké mmnožství manganu, draslíku, fosforu...

Jarní květáková polévka se zavářkou z kuskusu

Lehká květáková polévka s čerstvým libečkem je příjemným osvěžením i v těchto velmi teplých dnech. Pokud přidáte zavářku z kuskusu, dostanete polévku jak o...

Luxusní krémová polévka s restovaným rozmarýnovým chřestem

Krémové polévky jsou pro nás slavnostní záležitost. A dnes jsme si ji udělali naprosto luxusní – přidali jsme do ní restovaný chřest na rozmarýnu.

Zeleninová polévka s hlívou ústřičnou

Že je hlíva skvělým lékem, který snižuje cholesterol, a že podporuje imunitu, to se obecně ví. Ale mnohdy lidé nevědí, co s ní. Jednoduše ji přidejte od po...

Česnekovo-koprový krém z kedlubnu s kvítky šalvěje

Máte velkou úrodu kedlubnů a nestíháte je jíst? Začínají dřevnatět? Honem si z nich udělejte tenhle luxusní česnekovo-koprový krém, který i bez použití mlé...