Domů > Magazín > Žijeme jinak > Ekodomácnost

Proč omezit odpad v kuchyni a jak

Většina zeleninového odpadu z kuchyně se dá ještě využít. Víme jak na to.

Proč využít zbytky zeleniny

  • Šetříte tím vaši peněženku.
  • Využijete odřezky zeleniny v dalších pokrmech.
  • Vypěstujete si svou zeleninu.
  • Je to skvělý experiment pro děti.
  • Snížíte množství odpadu.
  • I v zimě máte k dispozici různé natě.

Co se dá ze zeleniny použít

  • listy
  • kořeny
  • květy
  • stonky
  • semena

Jak na to?

Trik s petrželí zná asi každý – odříznutý vršek kořene se položí do misky s vodou a ponechá se na okně, jakmile vyraší nať, sklízíte. Tento způsob lze provést i s další zeleninou, také s mrkví, a nemusíte nutně dát všechny odřezky do misky s vodou, je možné zasadit odřezky zeleniny do květináče s hlínou. A to třeba ředkvičky, ředkve, tuřín, řepu a další.
Řapíkatý celer můžete nechat pustit kořeny ve vodě a poté ho přesadíte do květináče s hlínou. Česnek a cibuli dejte přímo do květináče s hlínou. Zelenina, která je ve sklenici s vodou, potřebuje měnit pravidelně vodu, aby nezačala zapáchat a kazit se.

Co lze všechno znovu vypěstovat v misce s vodou nebo v hlíně?

  • Tuřín, řepa, vodnice, mrkev, petržel, celer, salát, ředkvičky, česnek, cibule, pórek, řapíkatý celer, bock choi.

Co ještě doma zužitkujeme

  • Rybíz, který jsme vylisovali na šťávu a zbyly nám slupky a semínka, usušíme v sušičce a využijeme na čaj, ale také na výsev (není nutno sušit). Vylisované slupky se zrníčky rozhodíme na zahradě, někde, kde budou rostlinky moct růst svým vlastním tempem. 
  • Slupky z rajčat můžeme použít na obarvení potravin a další tvoření, třeba s dětmi.
  • Slupky z jablek sušíme na čaj či pro domácího králíčka na zimu.
  • Mrkvové, pastinákové, celerové a petrželové a další slupky sušíme do vývaru na zimu nebo je ihned zpracujeme na vývar čerstvé. Přečtěte si, jak správně připravit vývar ze zbytků zeleniny. Tento vývar je léčivý a dodá vašim polévkám, omáčkám a dalším pokrmům lepší, plnější chuť a také spousty vitamínů a minerálů.
  • Zázvor a kurkumu lze zasadit do hlíny a vypěstovat si vlastní rostliny. 
  • No a také semínka, pecky, jadérka si můžete sbírat nejen na výsev. Meruňkové pecky sušíme a pak kladivem rozbíjíme, uvnitř pecky je jádro, které konzumujeme max. 2 denně. 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

7 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Naprosto skvělé návody, jak využít každý
kousek zbytkové zeleniny účelně a není
třeba vytvářet víc kompostu z odpadu ze zeleniny, když
to můžeme vhodně použít. Dík za připomenutí tolika možností, jak
mít kousky zeleniny a zelené listy
trvale. Chce to jen víc pozornosti a zeleň
můžeme mít stále po ruce. Jste skvělí pani
Evo❤️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Divoký koutek zahradníkovi navzdory

Znáte to také? Na jaře zrytou půdu pohrabete, všude krásně čisto, nikde ani lístečku plevele a s prvními teplými dny to začne. Nestíháte okopávat, jednotit...

Zero Waste – jak na to?

Už jste se s pojmem ZERO WASTE někde setkali, ale vlastně nevíte, co pořádně znamená? Nebo už o něm nějaké povědomí máte, ale stále nevíte jak a kde začít?...

Vyrábíme zdravé přírodní svíčky

Přírodní svíčky můžete vyrobit z několika různých vosků. Otestovali jsme všechny a vyrobili domácí svíčky. Podívejte se na výhody a nevýhody jednotlivých v...

Semenaření 2.díl – co je důležité vědět, než začneme

Chystáte se semenařit, tedy produkovat vlastní semínka vašich oblíbených plodin, která byste zaseli v další sezóně? V tomto článku najdete informace, které...