Domů > Magazín > Žijeme jinak > Ekodomácnost

Proč omezit odpad v kuchyni a jak

Většina zeleninového odpadu z kuchyně se dá ještě využít. Víme jak na to.

Proč využít zbytky zeleniny

  • Šetříte tím vaši peněženku.
  • Využijete odřezky zeleniny v dalších pokrmech.
  • Vypěstujete si svou zeleninu.
  • Je to skvělý experiment pro děti.
  • Snížíte množství odpadu.
  • I v zimě máte k dispozici různé natě.

Co se dá ze zeleniny použít

  • listy
  • kořeny
  • květy
  • stonky
  • semena

Jak na to?

Trik s petrželí zná asi každý – odříznutý vršek kořene se položí do misky s vodou a ponechá se na okně, jakmile vyraší nať, sklízíte. Tento způsob lze provést i s další zeleninou, také s mrkví, a nemusíte nutně dát všechny odřezky do misky s vodou, je možné zasadit odřezky zeleniny do květináče s hlínou. A to třeba ředkvičky, ředkve, tuřín, řepu a další.
Řapíkatý celer můžete nechat pustit kořeny ve vodě a poté ho přesadíte do květináče s hlínou. Česnek a cibuli dejte přímo do květináče s hlínou. Zelenina, která je ve sklenici s vodou, potřebuje měnit pravidelně vodu, aby nezačala zapáchat a kazit se.

Co lze všechno znovu vypěstovat v misce s vodou nebo v hlíně?

  • Tuřín, řepa, vodnice, mrkev, petržel, celer, salát, ředkvičky, česnek, cibule, pórek, řapíkatý celer, bock choi.

Co ještě doma zužitkujeme

  • Rybíz, který jsme vylisovali na šťávu a zbyly nám slupky a semínka, usušíme v sušičce a využijeme na čaj, ale také na výsev (není nutno sušit). Vylisované slupky se zrníčky rozhodíme na zahradě, někde, kde budou rostlinky moct růst svým vlastním tempem. 
  • Slupky z rajčat můžeme použít na obarvení potravin a další tvoření, třeba s dětmi.
  • Slupky z jablek sušíme na čaj či pro domácího králíčka na zimu.
  • Mrkvové, pastinákové, celerové a petrželové a další slupky sušíme do vývaru na zimu nebo je ihned zpracujeme na vývar čerstvé. Přečtěte si, jak správně připravit vývar ze zbytků zeleniny. Tento vývar je léčivý a dodá vašim polévkám, omáčkám a dalším pokrmům lepší, plnější chuť a také spousty vitamínů a minerálů.
  • Zázvor a kurkumu lze zasadit do hlíny a vypěstovat si vlastní rostliny. 
  • No a také semínka, pecky, jadérka si můžete sbírat nejen na výsev. Meruňkové pecky sušíme a pak kladivem rozbíjíme, uvnitř pecky je jádro, které konzumujeme max. 2 denně. 

6 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Klub

Naprosto skvělé návody, jak využít každý
kousek zbytkové zeleniny účelně a není
třeba vytvářet víc kompostu z odpadu ze zeleniny, když
to můžeme vhodně použít. Dík za připomenutí tolika možností, jak
mít kousky zeleniny a zelené listy
trvale. Chce to jen víc pozornosti a zeleň
můžeme mít stále po ruce. Jste skvělí pani
Evo❤️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

1
7

Neomezený rozvoj talentů

Včera se mě čtrnáctiletá dcera zeptala: “Proč už nepíšeš pro JJ?”. Odpověděla jsem: “Myslím, že jsem už všechno řekla, že už nemám co říc...
3

Z obchodů mizí mikrotenové sáčky. Co bude místo nich?

Mikrotenové sáčky většina z nás používá k nákupu pečiva, ovoce a zeleniny. V některých obchodech je ale zákazníci hledají marně, začínají postupně mizet. T...

Co můžeme ještě vysévat na záhonky?

Už je to tady, doba, kdy už můžeme vysévat různé druhy zeleniny přímo na záhon. My už naseto máme, a co vy? Už jste si nakoupili semínka? Udělali si osevní...

Divoký koutek zahradníkovi navzdory

Znáte to také? Na jaře zrytou půdu pohrabete, všude krásně čisto, nikde ani lístečku plevele a s prvními teplými dny to začne. Nestíháte okopávat, jednotit...

Zero Waste – jak na to?

Už jste se s pojmem ZERO WASTE někde setkali, ale vlastně nevíte, co pořádně znamená? Nebo už o něm nějaké povědomí máte, ale stále nevíte jak a kde začít?...

Vyrábíme zdravé přírodní svíčky

Přírodní svíčky můžete vyrobit z několika různých vosků. Otestovali jsme všechny a vyrobili domácí svíčky. Podívejte se na výhody a nevýhody jednotlivých v...