Domů > Magazín > Blog

Tofu. Miluji tě!

Máte rádi tofu? Bojíte se ho? Pokusím se vám ho přiblížit mým pohledem. Dejte mu šanci, uvidíte, jak každý experiment bude malým vítězstvím, způsobem, jak vyjádřit lásku k sobě i kreativitu prostřednictvím jídla.

Tofu. Není třeba ho vůbec představovat. Znáte ho všichni a i zde na stránkách je o něm spousta informací. Dovolím si proto napsat mojí osobní zkušenost a názor na moje milované tofu.

Tofu – od nedůvěry k velké lásce

Ano, přesně ten bílý a měkký blok, na který někteří pohlížejí s nedůvěrou, se stal mojí velkou láskou. Nebyla to láska na první pohled ani na první sousto. Ale po trošku experimentování a poznání se z něj stala moje velká láska. Je to spíš můj osobní názor na tofu, cesta plná objevů, kuchyňských experimentů a hluboké náklonnosti, díky které se tofu stalo pevnou součástí mého života a jídelníčku. Připravte se, protože vám chci vyznat svou bezmeznou lásku k této úžasné potravině.

3denní “Podzimní detox výzva”
Imunita + Jídelníček + Antistres
Tři nabité dny pro vitální podzim!

Rezervovat místo zdarma

Můj příběh s tofu začal před mnoha a mnoha lety, v okamžiku kdy jsem se rozhodla přejít na veganskou stravu. O tofu jsem slyšela a četla, ale nikdy předtím jsem ho neochutnala. Jenže veganství změní všechno a proto jsem začala hledat něco výživného a všestranného, co by mě trochu obohatilo stravu. Jednoho dne jsem v obchodě s nejistotou vzala do ruky balíček tofu. Doma jsem ho zkusila připravit a hrůza, dopadlo to špatně. Byla to taková nahořklá guma, která mě vůbec nenadchla a na nějakou dobu tofu upadlo v zapomenutí.

Nejsem člověk, který se jen tak rychle vzdává, a proto jsem ho vzala na milost a začala jsem úplně tím nejjednodušším receptem. Tofu smaženice. A ta se mi tak povedla, že jsem se do ní hned zamilovala. Začala jsem se na tofu dívat jinak, kreativně. Ta neutrální chuť se proměnila v explozi chutí. Od té doby se tofu stalo mým věrným společníkem v kuchyni, přítelem, který mě už nikdy nezklamal.

Malování chutí na plátno jménem tofu

Proč ho ale tak miluji? Jeho všestrannost je okouzlující. Je to jako čisté plátno, na kterém se můžu vyřádit, na které můžu malovat své oblíbené chutě. Můžu ho smažit, dusit, marinovat, grilovat, mixovat nebo použít i do krémových dezertů. Prostě tofu na mě působí tímto způsobem. Obzvlášť v chladných dnech, kdy hledám útěchu a teplo, je každé jeho sousto chvílí radosti. Tofu stir fry s křupavou zeleninou a nějakou omáčkou je jako milé objetí. Ve světě plném shonu pro mě tofu představuje jednoduchost. Je to skromné jídlo s nekonečným potenciálem.

Tofu bez předsudků

Přesto vím, že tofu nemiluje každý. Mnoho lidí na něj pohlíží s podezřením a často je to kvůli jeho původu. Sója. Kolikrát i vy jste určitě četli: Sója je škodlivá, tofu je polotovar, je to umělé jídlo!  Nenechte se ovlivnit předsudky lidí! Pokud se o tofu začnete blíže zajímat, zjistíte, že tyto obavy jsou neopodstatněné nebo přehnané. Jeden z nejčastějších předsudků se týká hormonů. Sója obsahuje isoflavony, což jsou fytoestrogeny, které jsou rostlinného původu a jsou podobné lidským estrogenům. Někdo se obává, že by mohly narušit hormonální rovnováhu, způsobit problémy se štítnou žlázou nebo ovlivnit plodnost, prý mužům po sóje rostou i prsa… Viděli jste snad prsaté asijské muže?? Pouze u lidí s problémy se štítnou žlázou by bylo vhodné poradit se s lékařem, ale není to obecná hrozba. Naopak například American Cancer Society dokazují, že sója je pro většinu lidí bezpečná a má své zdravotní přínosy.

Další předsudek se týká GMO (Geneticky Modifikovaný Organismus). Ano, hodně sóji pěstované ve světě je GMO, ale i tomuto se lze lehce vyhnout. Kupovat produkty jako tofu v bio kvalitě. Fotky, které jsem přidala ke článku nejsou žádnou reklamou, jsou za účelem ukázat příklad tofu, které používám já.

Další předsudek, se kterým jsem se setkala, je, že tofu je POLOTOVAR a tedy jako takový je nezdravý. Ve skutečnosti je proces výroby tofu starodávný a jednoduchý. Jde o srážení sójového mléka přírodními srážedly jako je nigari. Tofu je minimálně zpracované a je bohaté na bílkoviny, železo, vápník a hořčík.

No a samostatnou kapitolou, která mě osobně dokáže pořádně nadzvednout, je spojení mezi sójou a odlesňováním kvůli veganům, hlavně v Amazonii. Mnoho lidí spojuje pěstování sóji s ničením deštných pralesů. Není to sice úplně bezdůvodné, sója je sice jedním z faktorů odlesňování v jižní Americe, ale je velkým omylem si myslet, že je to kvůli pěstování sóji pro lidskou konzumaci!  Naprostá většina se používá jako krmivo pro hospodářská zvířata na produkci masa, mléka a vajec!! Stručně řečeno, tofu neohrožuje Amazonii, naopak, volba rostlinných bílkovin jako je tofu je ekologičtější než intenzivní chov zvířat.

Italská a česká sója: udržitelná volba bez GMO

A nyní jsem se dostala k něčemu co mi leží na srdci. Italská sója. Itálie je skvělým příkladem toho, jak sóju pěstovat lokálně a udržitelně. Itálie je prvním producentem v Evropské unii, zejména v oblasti Pádské nížiny. V roce 2019 dosáhla produkce přibližně 1 milion tun, což pokrývá 20% národní poptávky a zajištuje sóju bez GMO. To pro mě znamená, že si můžu volit tofu vyrobené z italské sóji, čímž se snižuje dovoz a můžu tím podpořit místní zemědělství.

A jak je na tom Česko pěstování sóji?  I v České republice se sója pěstuje stále víc. A to díky kanadským odrůdám a příznivějšímu klimatu. I česká sója je GMO free. Je to ideální volba pro udržitelnost. A co tofu z české sóji? Popravdě nevím, jestli se v Česku vyrábí tofu z české sóji.

Dejte tofu šanci

Receptů z tofu jsou na Jíme Jinak hory, tak máte opravdu z čeho vybírat.

Pokud vás tofu děsí nebo vás brzdí předsudky vůči sóje, vyzývám vás, abyste mu dali šanci. Nenechte se zastavit obavami: tofu je zdravé, udržitelné a neuvěřitelně všestranné jídlo.

Děkuji, tofu, že děláš můj život chutnější a lehčí. Miluji tě!

PS: Vstáváš s pocitem, že bys nejraději zůstala v posteli?

Co si dobít baterky a postarat se konečně i o sebe? Je čas na podzimní detox. Mrkni jak opět získat energii.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

28 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Ahoj, tofu semtam používám. Mám dvě otázky, proč se musí ještě před použitím v receptu (kde se vaří) předvařit zvlášť, a druhá otázka, jsem sama nespotřebuji najednou celé balení, jak uchovat otevřené a kolik dní ho takto mohu v lednicic nechat.
Moc děkuji. Helena🌞

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

54
16

Stěžovat si či nestěžovat?

Určitě jste to už slyšeli – lidé si stěžují proto, aby se podělili o to, co je trápí, dali průchod svým emocím, zkrátka si trochu ulevili. Jenomže já mám u...

Co je to vlastně stres? A co dokáže spustit ve vašem organismu

Stres je odezva těla na situaci, která je nepříjemná až ohrožující a přitom vždy záleží, jak tu danou situaci vnímá a prožívá konkrétní člověk. Je řešením ...
26
6

Anglie: Den druhý – seznámení s okolím

Jak proběhl náš první den v Anglii a jaké pro nás hostitel nachytal překvapení? O to se vámi podělím v tomto díle mého vyprávění o cestě do Anglie a přidám...
47
11

Balancování na hraně “Smrti” (5. díl)

V tomto díle vám povyprávím o dalších pokrocích v mém boji s následky leptospirózy, dni plném výzev a dárku pro mou ženu a maminku i mě samotného.
105
4

Proč jsme vzali děti do Polska k moři

Při našich rodinných večerních kruzích je téma dovolené stále více aktuální, a tak mi to nedalo tak trochu nostalgicky zavzpomínat na loňskou dovolenou, od...

Listopadový úplněk v Býku 15. 11. 2024

Dne 15. listopadu ve 22:28 nastává úplněk v Býku, který přináší  velmi silnou, stabilní a uzemněnou energii. Býk je pevné zemské znamení, kterému vládne pl...