Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Vánoční cukroví

Třené bezlepkové cukroví

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Jednoduché a rychle připravené cukroví, se kterým nemusíte čekat až na Vánoce. Je bez lepku i bez cukru a skvěle se hodí třeba k odpolednímu čaji.

Ingredience
cca 25 ks
  • 150 g rostlinného másla pokojové teploty
  • 3/4 hrnku pohankové mouky
  • 1/4 hrnku čirokové mouky
  • 2 lžíce rýžového sirupu
  • prášek z acai / modrá spirulina / kakao / butterfly pea powder...

Mojí hlavní motivací bylo zhubnout. Povedlo se.  A přišly i benefity navíc – nejsem unavená, přestala mě bolet ...

Recept na třené cukroví bez lepku

  1. Změklé máslo prošleháme metličkou spolu s rýžovým sirupem a poté postupně vmícháme obě mouky. Nejprve pomocí metličky, ke konci doporučuji stěrku.
  2. Základní těsto (buď celé nebo jeho části) obarvíme libovolnými přírodními barvivy (viz ingredience) a dáme do zdobicích sáčků. Na plech nastříkáme libovolné tvary a před pečením plech s cukrovím odložíme asi na hodinku do chladu, aby cukroví ztuhlo. Poté vložíme do trouby vyhřáté na 165°C a pečeme dle velikosti cukroví 10-13 minut (jakmile začnou zlátnout okraje, vytahuji).
  3. Po upečení opatrně přendáme (např. pomocí příborového nože) na mřížku vychladnout.
Jak si v zimě dobít své životní baterie?
Stáhni si z Jíme Jinak jídelníček pro regeneraci ledvin!
Stáhnout 100% ZDARMA

Praktické

  • Doporučuji nechat cukroví do druhého dne trochu rozležet, klidně i déle.
  • Cukroví je po upečení opravdu křehké, manipulujte s ním opatrně.
  • Ihned po vytažení z trouby se nemusí zdát úplně hotové, ale jakmile zchladne, zpevní.
  • Slaďte dle své chuti, pokud přidáte slazení, přidejte i o 1-2 lžíce víc mouky.
  • Krok s vychlazením cukroví před pečením nevynechejte, cukroví si při pečení lépe drží tvar.
  • Použitý hrnek má objem 250 ml.

Obměna

  • Cukroví můžete pocákat čokoládou.
  • Do těsta můžete přidat i skořici nebo vanilku. Zvláště pokud používáte modrou spirulinu, která je nevýrazná. Kakao nebo prášek z acai cukroví samo o sobě ochutí.

PS: Co vařit v zimě pro dobítí svých životních baterií?

Stáhni si zdarma zimní jídelníček pro regeneraci ledvin. !

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Jéé..tak to je krása 🤩 to musím zkusit,díky Klári😘jsem ráda že se recept objevil💚👏👏

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Nepečené arašídové košíčky (bez lepku)

Máte rádi arašídy? Pak je tento recept přesně pro vás. A co víc, tento dezert je bez lepku i cukru a příprava je rychlá a jednoduchá.

Medvídci s mandlí

Připravte si domácí perníkové medvídky bez cukru! Skvělý recept na zdravé a chutné vánoční pečivo, které potěší celou rodinu.

Bezlepkové trubičky

Lahodné křupavé trubičky plněné krémem a namáčené v čokoládě, na kterých si můžete pochutnat i pokud máte bezlepkovou dietu. Jsou vhodné i jako pohoštění p...

Domácí plněné čokoládové pralinky – foto návod

Kdo by neměl rád čokoládové pralinky naplněné lahodným čoko-oříškovým krémem! Dopřejte si je v této zdravější variantě bez mléka a bez cukru. Pralinky budo...

Bezlepková vánoční “tvarohová” štola

Alternativa na známý vánoční moučník, tentokrát v bezlepkové variantě. Ovoce a oříšky můžete obměňovat dle chuti a zásob.

Tartufini s lískovým oříškem

Tento recept vás určitě nezklame a jistě zachutná celé rodině. Můžete je připravit třeba jako milé překvapení pro vaše hosty, skvěle se budou hodit také ja...