Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Čočkové slané krekry

Uvařeno

Výborná slaná chuťovka, něco mezi sušenkami, krekry, placičkami, prostě ke slanému mlsání. Je skvělá třeba s hummusem.

Ingredience
  • 80 g loupané červené čočky
  • 100 g ovesných vloček
  • 1 polévková lžíce slunečnicových semínek
  • 1 lžíce dýňových semínek
  • 1 lžíce oleje
  • 1 vrchovatá lžička hořčice
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 malá cibule
  • sůl
  • pepř
  • asi 180 g vody
  • mák na posypání
  • lněná semínka na posypání
  • sezamová semínka na posypání

Na podzim jsem prošla vaším kurzem Vánoce jinak a od té doby se mi změnily jak moje stravovací návyky, tak moje jídlo...

Jak připravit slané sušenky z čočky

  1. Čočku omyjte a dejte vařit. Když se voda vaří, vařte 3 minuty. Opláchněte pod studenou vodou a nechte okapat.
  2. Do mixéru dejte čočku, ovesné vločky, olej, vodu, hořčici, cibuli, dýňová a slunečnicová semínka, tymián, sůl a pepř. Rozmixujte, abyste získali hladkou a poměrně hustou směs.
  3. Namažte směs na lehce olejovaný pergamenový papír a směs tence rozetřete. Čím tenčí, tím křupavější bude výsledek.
  4. Posypte sezamem, lnem a mákem.
  5. Pečte na 190°C asi 40 minut.
  6. Nechte vychladnout a nakrájejte nebo nalámejte na tvary dle vaší fantazie.

Praktické

  • Doba pečení bude záležet na tom, jak vysoce jste natřeli hmotu na plech.
  • Nechte vychladnout a pak krájejte.
  • Pro bezlepkovou dietu použijte bezlepkové vločky.

Obměna

  • Jakékoliv koření nebo bylinky.
  • Posypku ze semínek můžete vynechat.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl a koření. Pozor na vdechnutí semínek.

PS: Pozor, zavíráme vstup do Jarní očisty!

Poslední šance. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

48 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Po poriadnej vychádzke takéto super krekry s teplým čajom chutia úžasne. Vierka ďakujem za recept:-)

Výborné. Moc děkuji za recept

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Houbové bezlepkové kuličky

Tyto chutné bezlepkové kuličky můžete použít k těstovinám, k salátu nebo třeba jen tak na zobání.

Sváteční rýžové krokety (fotopostup)

Tento recept možná na první pohled vypadá složitě, ale nenechte se zastrašit. Vše si předem připravte a půjde to jako po másle. Odměnou vám budou chutné kř...

Bezlepkové krekry s mákem a sezamem

Pokud chystáte pohoštění, pak jsu tyto krekry ideální volba. Jsou bez lepku a nezaberou příliš času. Skvěle se hodí jen tak samotné nebo i k různým dipům a...

Semínkové trojhránky

Křupavé a voňavé trojhránky, které lze chroupat jen tak nebo jako pečivo k omáčkám a krémům.

Hlíva s omáčkou z kaparů a růžového pepře

Výborná pečená hlíva doplněná dipem, který můžete využít i k jiným receptům.Tento dip si můžete přizpůsobit vaší chuti a měnit konzistenci podle toho, na c...

Volské oko jinak

Zpestřete si svůj talíř a zkuste si připravit volské oko ve veganské verzi, tedy bez vajec. Pohrajte si v kuchyni, vaření je i zábava.