Ingredience
pro 4 porce
- 2 cibule
- 2 hrnky uvařených černých fazolí
- 3/4 litru vody z fazolí/vývar
- 1 mrkev
- kus dýně hokkaido (o kousek víc než mrkve)
- 1 řepa
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička majoránky
- 1/2 lžičky sladké papriky, špetka pálivé
- špetka pepře
- 1 lžíce umeocta
- 2 lžíce oleje
- 1/2 lžíce sojové omáčky
- špetka soli
Postup
- Očistíme a na drobno pokrájíme zeleninu.
- V hrnci krátce orestujeme na oleji cibuli se solí, přidáme dýni, řepu a mrkev, pepř a papriku.
- Pár minut restujeme.
- Přidáme fazole s vodou z vaření (nebo vývar) a tymián.
- Vaříme společně cca 20 min do změknutí zeleniny, cílem je rozpadající se dýně.
- Na závěr vymačkáme do guláše česnek, přidáme majoránku, sojovou omáčku a necháme krátce povařit.
- Šťouchadlem na brambory trochu pomačkáme guláš tak, aby dýně zahustila guláš, ale fazole zůstali celé.
- Odstavíme a podle chuti přidáme umeocet.
Praktické
- Pokud je omáčka moc hustá, nařeďte ji vývarem nebo vodou z fazolí.
- Pokud je řídká, můžete zahustit zavařením trošky kukuřičného škrobu rozmíchaného ve studené vodě.
Obměna
- Koření můžete nahradit jinými oblíbenými bylinkami, místo česneku můžete dát zázvor.
- Vyměnit můžete i luštěninu nebo zeleninu podle aktuálních zásob. Dostanete zase jiný guláš.
Kombinujeme
- Guláše se výborně hodí ke knedlíku, pokud máte rádi českou klasiku.
- My ho nejčastěji jíme s vařeným obilím.
Děti
- Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud nedáme koření a šetříme se solí. Děti od 2 let mohou už jíst s vámi.
- Dětem mladším jednoho roku obvykle nepodáváme ani fazole.
No ale……………… ale já to dělám, když výjimečně zbude. A je mi dobře. Je to fakt senzační mňamka!
Jajiku, jak jsem psala Honzovi – da se to sikovne kompenzovat ?
Ahoj, mám dotaz. Když mi guláš zbude, můžu ho jíst ještě druhý den třeba? Vím, že ohřívaná zelenina by se jíst neměla, ale ….
Honzo, mate pravdu, idealni je jidlo cerstve. Kdyz je clovek zdravy, muze si dovolit obcas neco ohrat. Nekdy to jinak ani nejde. Ale pak je chytre dat k tomu cerstve pripravenou zeleninu a kvasenou zeleninu.