Tohle jídlo se opravdu povedlo, třeba poslouží někomu jako inspirace. Množství bohužel neodměřuju, takže můžu poradit jen: všeho “přiměřeně, přiměřeně”, a chuť bude královská ;-)
Ingredience a pomůckyOmáčka:
Pojďte si dát 14 denní restart. Spravíme trávení a dáme tělo do kupy po svátcích!
Chci lednový restart
- cibule
- česnek dle chuti
- olej
- sůl
- dýně Hokkaido (nebo mrkev)
- kapusta
- pastiňák (nebo petržel)
- předem uvařené fazole adzuki
- vývar z adzuki (vývar z ovsa)
- drcený kmín
- tymián
- sojová omáčka (pro drsňáky troška chilli)
- rostlinná smetana
- čerstvá petrželka.
Čerstvá zelenina:
- mrkev
- kapustové listy (vykrojená srdíčka)
- sůl
Příloha:
- knedlík z předem uvařeného ovsa, ovesných vloček, burizonů a pohankové mouky
- sůl
Kysaná zelenina: pickles ze zelí a mrkve
Salát z listu čínského zelí:
- čínské zelí
- umeocet
- balsamico ocet
- citron
- olej
- salát
- dýňové gomasio
Omáčka: cibuli a česnek nakrájíme na drobno a se solí osmažíme na oleji, přidáme nakrájenou dýni , kousek pastiňáku a pár listů kapusty na nudličky (včetně zbytků z vykrojených srdíček). Chvíli dusíme, přidáme koření, podlejeme vývarem z adzuki, nemáme-li, tedy vývarem zeleninovým či horkou či vodou a dusíme do měkka. Přidáme i předem uvařené fazole adzuki. Ke konci dušení přidáme ještě hustý vývar z ovsa, pokud máme (já to s vodou do ovsa přehnala, ale hodilo se to), povaříme a dochutíme sojovou omáčkou a kapkou rostlinné smetany. Na talíži omáčku sypeme čerstvě nasekanou zelenou petrželkou.
Čerstvá zelenina: v troše vody povaříme očištěnou mrkev a listy kapusty. Talíř ozvláštníme, pokud předem z listů vykrojíme vánočním vykrajovátkem např. srdíčka. Zbytek listů přijde do omáčky.
Příloha: knedlík z předem uvařeného ovsa, ovesných vloček,a pohankové mouky, jak je uvedeno zde na stránkách. Já jsem přidala ještě burizony a na rozdíl od originál receptu jsem nic nemixovala, ale uvařila knedlík v páře dříve a pak studené nakrájela (to šlo snadno) a ohřála na pařáčku.
Kysaná zelenina: pickles ze zelí a mrkve dle návodu na těchto stránkách.
Čerstvá syrová zelenina – salát: olej, umeocet, balsamikový ocet, citronová šťáva v intuitivním poměru ;-) tj dle chuti se smíchá v misce a promíchá s nakrájenými listy pekingského zelí. Tuhý prostředek krájím na velmi jemné nudličky, kadeřavé okraje listů na nudličky silnější. Na talíři hromádku sypu gomasiem, v tomto případě dýňovým.
Dobrou chuť!
Praktické radyRáda si odjakživa talíř činčám a používání vánočních vykrajovátek na zeleninu či na formování sypkých příloh je jednou z možností a zaznamenávám tradičně úspěch i u mých spolustrávníků. Např. 4 malá srdíčka třeba dají veselý čtyřlístek… zkouším někdy i prasátko pro štěstí či pobavení… zkuste to taky. A ať se vám daří!
PS: Povánoční kila, únava nebo lenora. Známe to!
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Mnam mnam ❤️ výborná Papua
Děkujeme za recept.
Omáčku jsem rozmixovala, místo knedlíků jsme dali kukuřičné nudle a smahla jsem k tomu pár kousků tofu