Domů > Zdravé recepty > Vaše recepty a fotky

Kapustovo-dýňová omáčka s adzuki

Uvařeno

Milena byla na našem semináři v březnu, a pak jsem ji nějaký čas naviděla. Náš seminář mezitím doporučila svojí známé...

Základní informace

Tohle jídlo se opravdu povedlo, třeba poslouží někomu jako inspirace. Množství bohužel neodměřuju, takže můžu poradit jen: všeho “přiměřeně, přiměřeně”, a chuť bude královská ;-)

Ingredience a pomůcky

Omáčka:

  • cibule
  • česnek dle chuti
  • olej
  • sůl
  • dýně Hokkaido (nebo mrkev)
  • kapusta
  • pastiňák (nebo petržel)
  • předem uvařené fazole adzuki
  • vývar z adzuki (vývar z ovsa)
  • drcený kmín
  • tymián
  • sojová omáčka (pro drsňáky troška chilli)
  • rostlinná smetana
  • čerstvá petrželka.

Čerstvá zelenina:

  • mrkev
  • kapustové listy (vykrojená srdíčka)
  • sůl

Příloha:

  • knedlík z předem uvařeného ovsa, ovesných vloček, burizonů a pohankové mouky
  • sůl

Kysaná zelenina: pickles ze zelí a mrkve

Salát z listu čínského zelí:

  • čínské zelí
  • umeocet
  • balsamico ocet
  • citron
  • olej
  • salát
  • dýňové gomasio
Postup

Omáčka: cibuli a česnek nakrájíme na drobno a se solí osmažíme na oleji, přidáme nakrájenou dýni , kousek pastiňáku a pár listů kapusty na nudličky (včetně zbytků z vykrojených srdíček). Chvíli dusíme, přidáme koření, podlejeme vývarem z adzuki, nemáme-li, tedy vývarem zeleninovým či horkou či vodou a dusíme do měkka. Přidáme i předem uvařené fazole adzuki. Ke konci dušení přidáme ještě hustý vývar z ovsa, pokud máme (já to s vodou do ovsa přehnala, ale hodilo se to), povaříme a dochutíme sojovou omáčkou a kapkou rostlinné smetany. Na talíži omáčku sypeme čerstvě nasekanou zelenou petrželkou.

Čerstvá zelenina: v troše vody povaříme očištěnou mrkev a listy kapusty. Talíř ozvláštníme, pokud předem z listů vykrojíme vánočním vykrajovátkem např. srdíčka. Zbytek listů přijde do omáčky.

Příloha: knedlík z předem uvařeného ovsa, ovesných vloček,a pohankové mouky, jak je uvedeno zde na stránkách. Já jsem přidala ještě burizony a na rozdíl od originál receptu jsem nic nemixovala, ale uvařila knedlík v páře dříve a pak studené nakrájela (to šlo snadno) a ohřála na pařáčku.

Kysaná zelenina: pickles ze zelí a mrkve dle návodu na těchto stránkách.

Čerstvá syrová zelenina – salát: olej, umeocet, balsamikový ocet, citronová šťáva v intuitivním poměru ;-) tj dle chuti se smíchá v misce a promíchá s nakrájenými listy pekingského zelí. Tuhý prostředek krájím na velmi jemné nudličky, kadeřavé okraje listů na nudličky silnější. Na talíři hromádku sypu gomasiem, v tomto případě dýňovým.

Dobrou chuť!

Praktické rady

Ráda si odjakživa talíř činčám a používání vánočních vykrajovátek na zeleninu či na formování sypkých příloh je jednou z možností a zaznamenávám tradičně úspěch i u mých spolustrávníků. Např. 4 malá srdíčka třeba dají veselý čtyřlístek… zkouším někdy i prasátko pro štěstí či pobavení… zkuste to taky. A ať se vám daří!

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Jáhlové knedlíky plněné “uzeným”

Hezky česky ale bez masa, bez vajec a navíc přirozeně bez lepku. Když si chcete dopřát klasiku, ale nemít těžké břicho, dejte si naše knedlíky s uzeným. Sn...

Jáhlové knedlíky plněné uzeným

Hezky česky ale bez masa, bez vajec a navíc přirozeně bez lepku. Když si chcete dopřát klasiku, ale nemít těžké břicho, dejte si naše knedlíky s uzeným. Sn...

Zelí na sladkokyselo

Zelí na sladko-kyselo se dá hravě připravit i bez cukru a klasického octa.

Omáčka z černých fazolí s mandlemi

Nevíte, co s mandlovou drtí po výrobě domácího mandlového mléka? Přidejte ji do omáčky! Rodina byla nadšená, že v omáčce křupou oříšky a že chutná zase jin...