Domů > Zdravé recepty > Vaše recepty a fotky

Kapustovo-dýňová omáčka s adzuki

Uvařeno
Základní informace

Tohle jídlo se opravdu povedlo, třeba poslouží někomu jako inspirace. Množství bohužel neodměřuju, takže můžu poradit jen: všeho “přiměřeně, přiměřeně”, a chuť bude královská ;-)

Ingredience a pomůcky

Omáčka:

  • cibule
  • česnek dle chuti
  • olej
  • sůl
  • dýně Hokkaido (nebo mrkev)
  • kapusta
  • pastiňák (nebo petržel)
  • předem uvařené fazole adzuki
  • vývar z adzuki (vývar z ovsa)
  • drcený kmín
  • tymián
  • sojová omáčka (pro drsňáky troška chilli)
  • rostlinná smetana
  • čerstvá petrželka.

Čerstvá zelenina:

  • mrkev
  • kapustové listy (vykrojená srdíčka)
  • sůl

Příloha:

  • knedlík z předem uvařeného ovsa, ovesných vloček, burizonů a pohankové mouky
  • sůl

Kysaná zelenina: pickles ze zelí a mrkve

Salát z listu čínského zelí:

  • čínské zelí
  • umeocet
  • balsamico ocet
  • citron
  • olej
  • salát
  • dýňové gomasio
Postup

Omáčka: cibuli a česnek nakrájíme na drobno a se solí osmažíme na oleji, přidáme nakrájenou dýni , kousek pastiňáku a pár listů kapusty na nudličky (včetně zbytků z vykrojených srdíček). Chvíli dusíme, přidáme koření, podlejeme vývarem z adzuki, nemáme-li, tedy vývarem zeleninovým či horkou či vodou a dusíme do měkka. Přidáme i předem uvařené fazole adzuki. Ke konci dušení přidáme ještě hustý vývar z ovsa, pokud máme (já to s vodou do ovsa přehnala, ale hodilo se to), povaříme a dochutíme sojovou omáčkou a kapkou rostlinné smetany. Na talíži omáčku sypeme čerstvě nasekanou zelenou petrželkou.

Čerstvá zelenina: v troše vody povaříme očištěnou mrkev a listy kapusty. Talíř ozvláštníme, pokud předem z listů vykrojíme vánočním vykrajovátkem např. srdíčka. Zbytek listů přijde do omáčky.

Příloha: knedlík z předem uvařeného ovsa, ovesných vloček,a pohankové mouky, jak je uvedeno zde na stránkách. Já jsem přidala ještě burizony a na rozdíl od originál receptu jsem nic nemixovala, ale uvařila knedlík v páře dříve a pak studené nakrájela (to šlo snadno) a ohřála na pařáčku.

Kysaná zelenina: pickles ze zelí a mrkve dle návodu na těchto stránkách.

Čerstvá syrová zelenina – salát: olej, umeocet, balsamikový ocet, citronová šťáva v intuitivním poměru ;-) tj dle chuti se smíchá v misce a promíchá s nakrájenými listy pekingského zelí. Tuhý prostředek krájím na velmi jemné nudličky, kadeřavé okraje listů na nudličky silnější. Na talíři hromádku sypu gomasiem, v tomto případě dýňovým.

Dobrou chuť!

Praktické rady

Ráda si odjakživa talíř činčám a používání vánočních vykrajovátek na zeleninu či na formování sypkých příloh je jednou z možností a zaznamenávám tradičně úspěch i u mých spolustrávníků. Např. 4 malá srdíčka třeba dají veselý čtyřlístek… zkouším někdy i prasátko pro štěstí či pobavení… zkuste to taky. A ať se vám daří!

PS: Přibrala jste po zimě? 😦 Během 2 týdnů to spravíme! 😁

Sezóna plavek začne brzy. Máme chutný jídelníček, skvělé recepty, videa, jemné cvičení - a samozřejmě živou podporu a motivaci. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na výzvu Hubneme do plavek a naskočte!

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Jáhlové knedlíky plněné “uzeným”

Hezky česky ale bez masa, bez vajec a navíc přirozeně bez lepku. Když si chcete dopřát klasiku, ale nemít těžké břicho, dejte si naše knedlíky s uzeným. Sn...

Jáhlové knedlíky plněné uzeným

Hezky česky ale bez masa, bez vajec a navíc přirozeně bez lepku. Když si chcete dopřát klasiku, ale nemít těžké břicho, dejte si naše knedlíky s uzeným. Sn...

Omáčka z černých fazolí s mandlemi

Nevíte, co s mandlovou drtí po výrobě domácího mandlového mléka? Přidejte ji do omáčky! Rodina byla nadšená, že v omáčce křupou oříšky a že chutná zase jin...