Domů >

Dokdy můžeme jíst kopřivy

Ptáte se, zda se ještě smí sbírat kopřivy na konzumaci, zda na ně není již příliš pozdě a zda to neškodí. Takže to uvedeme na pravou míru.

sbíráme jen hezké vršky kopřiv

Pokud jste se zajímali o sběr léčivek na čaje a jiné léčivé účely, asi jste narazili na informaci, že kopřivy se mají sbírat od prvních jarních kopřiv nejpozději do května a ještě nejlépe kolem 14 hodiny. Svůj vliv na sílu a léčivost bylin má i to, zda je novoluní či úplněk. Takže pokud ji chceme sbírat jako bylinu na léčení, pak si počkáme na příští jaro.

Nám ale nejde tak úplně o léčbu samotnou kopřivou. Přidáváme ji do jídel, vaříme ji. Samozřejmě je její čerstvá energie pro nás důležitá. Obsah vitamínů a minerálů nám také rozhodně prospěje. Ale nic nebrání tomu ji sbírat, dokud roste. Vybíráme si pochopitelně hezké rostliny, mladé a sbíráme jen vršky. Tuhé stonky a staré flekaté listy necháme v přírodě.

Spíš než na dobu sběru dejte pozor na místo, kam si pro ni chodíte. Pokud je to možné, vyhneme se místům, kam chodí pejskaři, kde je znečištěná příroda provozem aut apod. 

Z kopřiv můžete dělat špenát, polévky, nádivky, co vás jen napadne. Nemá se nikdy jíst syrová, je důležité ji tepelně upravit. Použijte ji pak jako jakoukoli jinou listovou zeleninu, jen ji trhejte v rukavicích a před položením na prkénko ji spařte vroucí vodou, abyste s ní mohli pracovat, aniž by vás popálila. 

sbíráme ji na čistých místech

Protože kopřiva má svoji specifickou chuť a vůni, je vhodné ji kombinovat s běžnou zeleninou pěstovanou jako je mrkev nebo cibule. Na někoho může být jídlo připravené jen z kopřivy prostě moc kopřivové :-)

 

PS: Cítíš se v plavkách sebevědomě?

Pokud letos nechceš schovávat zadek pod ručník, pojď na to s námi jinak.
Chci lepší postavu!

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

5 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

20

Šťavel kyselý v kuchyni

Tenhle lesní šťovík snad každý z nás ochutnal už jako dítě. My jsme jim říkali zelíčko. Rozkošné trojlístky mají ještě rozkošnější květy. A jimi si už teď ...

Jarní kuskus s ředkvičkou a divokou zeleninou

Do jarního kuskusu můžete přidat všechno, co zrovna kolem raší. V tom našem je pořádná porce kopřivy, bršlice a česnáčku. Jídlo je raz dva hotové a velmi c...

Salát s kuskusem, fazolemi a kopřivou

Kamarádka tomuto jídlu, které u nás ochutnala, říkala večeře pro sportovce. Rychle hotové, plné bílkovin, syté a přitom netlačí v břiše. Pro mě je to jedna...