Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Má cenu připlatit si za olej ve skle?

Je vám líto investovat do dražších olejů ve skle? Má to vůbec cenu? V čem se liší od svých levnějších kolegů v plastu?

Téma tuků a olejů je předmětem mnoha vědeckých studií, které přinášejí nové a nové poznatky. Jedná se o komplikovanou oblast, proto pro vás máme alespoň letmé nakouknutí pod pokličku výroby a základní návod, jak se zorientovat v současné rozmanité nabídce.

Pojďme se nejdřív podívat na zjednodušenou teorii. U olejů je totiž zcela zásadní, jakým způsobem se vyrábí – lisováním za studena nebo rafinací.

Lisování za studena

Panenské oleje se lisují při nízkých teplotách a obsahují řadu nutričně přínosných látek, jako jsou vitamíny, antioxidanty a látky určující jejich žádanou chuť a aroma. Lisování za studena je tradiční způsob získávání olejů a jak to tak bývá, v dnešní době je to ve stínu rafinace spíš luxusní záležitost, protože jeho výtěžnost není tak dramatická.

Takto vyráběné oleje jsou kvalitní, prodávají se často ve skleněných nádobách a informaci o způsobu zpracování se zpravidla dozvíte z etikety. Šetrná výroba se odráží i v šetrnosti k našim organismům.

Zdravé vaření? Pojď začít!

Možná zjistíš, že to za lepší zdraví a postavu stojí. Jako už 20.000 lidí před tebou! PROHLÉDNOUT

Pokud svému tělu dopřejete panenský olej, uchovávejte ho na suchém, tmavém a chladnějším místem, které zajistí ochranu před jeho znehodnocením.

Rafinované oleje

Takové oleje se získávají při využití vysokých teplot a pro ještě větší výtěžnost se při výrobě používají také organická rozpouštědla. Následná rafinace má za úkol odstranit vzniklé toxické látky a zbytky rozpouštědel.

Bohužel však vysoké teploty a rafinace odstraňují i výše zmíněné prospěšné složky, což oleji ubírá nejen na výživové hodnotě, ale i na chuti a vůni.

Rafinované oleje se zpravidla balí do průsvitných plastových obalů. Vzhledem k tomu, že mají do přirozeného složení daleko, nemusíme se bát, že se zakalí nebo zkazí.

Můžete se téměř jistě spolehnout na to, že pokud na etiketě neuvidíte informaci o lisování za studena, jedná se právě o rafinovaný olej.

Co vybrat

Z výživového hlediska jsou za studena lisované oleje vždy skvělou volbou. Některé z nich se hodí i pro teplou kuchyni a smažení. Těm rafinovaným se raději vyhýbáme obloukem. Alespoň doma, kde kvalitu použitých surovin včetně oleje určujeme my. Horší je to pochopitelně v jídelnách, restauracích a občerstveních, kde se nejede na kvalitu, ale na kvantitu a co nejnižší náklady – tam se můžete vsadit, že do panenských nikdo neinvestuje a na talíři vám přistane jídlo připravené na rafinovaném oleji.

V Klubu je návod, jakým olejům a tukům dát přednost při zdravém vaření Jak je to s těmi tuky – přítel nebo nepřítel.

Jaký za studena lisovaný olej

Důležitý je záměr, se kterým olej kupujete, a typ úpravy pokrmů, pro kterou ho budete používat. Voňavá zálivka do letního salátu nebo lahodná prohřívací tempura? Podívejte se do našeho článku, který vám pomůže zorientovat se v jednotlivých druzích olejů a věnuje se i jejich vhodnosti pro studenou nebo teplou kuchyni včetně smažení.

PS: Vstáváš s pocitem, že bys nejraději zůstala v posteli?

Co si dobít baterky a postarat se konečně i o sebe? Je čas na podzimní detox. Mrkni jak opět získat energii.

Jsem copywriterka s přesahem do práva, ekonomie a online marketingu. Když zrovna nepíšu, pravděpodobně se směju, zpívám, hraju na piano, vařím nebo se učím vidět svět nádhernýma očima svých dcer.

71 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Nám tedy na přednášce o technologii výživy říkali, že za studena lisované oleje se pro tepelnou úpravu nehodí nikdy – po lisování se pouze mechanicky filtrují a tak obsahují mikro-částečky rostlin.
Což ve studené úpravě chceme (obsahuje to více živin atd.), ale pro tepelnou úpravu ne, protože přesně ty mikro-částečky rostlin se přepalují.

Přijde mi, že to dává logiku.

Na kterém oleji je nejlepší smažit? A to říkáte na přepuštěné máslo ghi, prosím?

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

klub
56
24

Jak se vyznat v olejích tucích (MUDr. Strnadelová)

Zmatek kolem olejů a tuků? V tomto videu se dozvíte vše, co potřebujete vědět o zdravých tucích, jak vybrat ten správný olej pro vaše vaření a jak zařadit ...

Jak zpracovat zbylé obiloviny?

Jak upotřebit zbylé uvařené obiloviny? Pojďte z nich vykouzlit nové chutné jídlo, fantazii se meze nekladou.
klub
15
12

Jak je to s raw stravou a paleo dietou?

Je vhodné v létě přejít na raw stravu složenou ze syrových salátů, ovocných a zeleninových šťáv nebo z rozmixované čerstvé stravy. Nebo je lepší stravovat ...
76
1

Jak využít první jarní rostlinky

Jaro je už tady a nabízí nám zdarma spoustu divokých jarních bylinek a rostlinek, které můžete využít doma k tvorbě výtečných receptů a pokrmů. Přečtěte si...
206
12

Proč jíst třešně: 10 zajímavostí o třešních, které vás překvapí

Třešně známe a milujeme všichni. Ale i o třešních se můžete dozvědět leccos zajímavého – a hlavně užitečného! Přečtěte si, co vlastně všechno skrývá ...
6
1

Až 37 % kupovaných zmrzlin je kontaminovaných bakteriemi. Prodejci nečistí stroje

Chodíte rádi s dětmi na kopečkovou nebo točenou zmrzlinu? Možná vás přejde chuť, až zjistíte, že 37 % z nich je prolezlých bakteriemi a nesplňuje hygienick...