- 2 hrnky uvařené rýže nebo rýže s jáhlami či jiné obiloviny
- 1 hrnek uvařených fazolí nebo jiné luštěniny
- 1 velká mrkev
- asi 15 cm pórku
- 2 lžíce oleje
- trocha soli
- ume ocet
- pro labužníky 2 lžíce sójové či ovesné smetany (nemusí být)
Jak připravit zeleninové rizoto
- Mrkev nakrájíme na proužky nebo tenké plátky a otestujeme ji s trochou soli na oleji.
- Po 5 minutách přidáme na jemno nakrájený pórek a ještě chvilku restujeme.
- Na závěr přidáme uvařenou rýži či jinou obilovinu a trochu horké vody nebo vývaru, dobře promícháme a necháme pod pokličkou dojít.
- Jako poslední přidáme do máslova uvařené fazole nebo jinou luštěninu a mícháme už opatrně, abychom je v pokrmu nerozpatlali.
- Dochutíme lžící umeocta a labužníci si ještě mohou přidat trochu rostlinné smetany.
- Podáváme sypané semínky, gomasiem a čerstvými bylinkami nebo s trochou rukoly nebo polníčku. Lze přidat i strouhané uzené tofu. A nezapomeňte přidat kvašenou zeleninu.
Kombinujeme
- Toto jídlo je kompletní, obsahuje obilovinu, luštěninu i tepelně upravenou zeleninu. Pokud ale nemáte po ruce vařenou luštěninu, klidně ji vynechejte a připravte si rizoto jen se zeleninou.
Obměna
- Nemáte-li připravenou žádnou obilovinu, připravíte si snadno a rychle např. kuskus, bulgur. Stejně tak můžete libovolně měnit složení zeleniny. Výborné je rizoto i s dýní, zelím či kapustou.
Děti
- Pro děti do roka ještě vaříme zvlášť a pokud jsou kojené, nepotřebují luštěninu. Pro ně uvaříme zvlášť ve vodě zeleninu a smícháme ji s uvařenou rýží či jinou bezlepkovou kombinací. Na závěr propasírujeme.
- Pro děti od roka výš už používáme trošku soli a oleje. Stále pro ně vaříme zvlášť, ale můžeme už do pokrmu na začátku vaření přidat trošku soli a pár kapek oleje, zeleninu ještě na tuku nerestujeme. Pak podle toho, zda koušou nebo ještě ne pasírujeme nebo zeleninu rozmačkáme vidličkou.
- U dětí od roku a půl můžete postupovat stejně jak je uvedeno v receptu, jen zeleninu restujte krátce a soli dejte jen malinko. Před dochucením pro děti odeberte.
Komentáře
Tohle je tak jednoduché a vděčné jídlo 🙂
Tak to bylo mega rychlé a hlavně moc dobré a ideální když jsou doma zbytky 😁 Krom mrkve a pórku jsem tam hodila ještě cibulku, brokolici, papriku a zbyteček seitanu. S uvařenou rýží opravdu za pár minut hotové. K tomu ledový salát, kvašená červená řepa a ředkvičky. Výborné, děkujeme 😊