Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Rychlé rizoto

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna podzim
děti od 1 a půl roku

Nechce se vám vařit večeři a nejraději byste si dali chleba s něčím. Jenže už máte vyzkoušeno, že po teplé večeři vám bude mnohem lépe, než po pečivu. Navrhují vám zkusit tuto rychlovku, která vám nezabere víc jak 10 minut času. Je ale potřeba mít předem už uvařenou rýži a nějakou luštěninu.

Ingredience
  • 2 hrnky uvařené rýže nebo rýže s jáhlami či jiné obiloviny
  • 1 hrnek uvařených fazolí nebo jiné luštěniny
  • 1 velká mrkev
  • asi 15 cm pórku
  • 2 lžíce oleje
  • trocha soli
  • ume ocet
  • pro labužníky 2 lžíce sójové či ovesné smetany (nemusí být)

Po jídle mi bývalo na zvracení. Měla jsem pocit, že mám břicho zevnitř oteklé. Lékaři žádnou alergii nenašli, prý je ...

Jak připravit zeleninové rizoto

  1. Mrkev nakrájíme na proužky nebo tenké plátky a otestujeme ji s trochou soli na oleji.
  2. Po 5 minutách přidáme na jemno nakrájený pórek a ještě chvilku restujeme.
  3. Na závěr přidáme uvařenou rýži či jinou obilovinu a trochu horké vody nebo vývaru, dobře promícháme a necháme pod pokličkou dojít.
  4. Jako poslední přidáme do máslova uvařené fazole nebo jinou luštěninu a mícháme už opatrně, abychom je v pokrmu nerozpatlali.
  5. Dochutíme lžící umeocta a labužníci si ještě mohou přidat trochu rostlinné smetany.
  6. Podáváme sypané semínky, gomasiem a čerstvými bylinkami nebo s trochou rukoly nebo polníčku. Lze přidat i strouhané uzené tofu. A nezapomeňte přidat kvašenou zeleninu.

Kombinujeme

  • Toto jídlo je kompletní, obsahuje obilovinu, luštěninu i tepelně upravenou zeleninu. Pokud ale nemáte po ruce vařenou luštěninu, klidně ji vynechejte a připravte si rizoto jen se zeleninou.

Obměna

  • Nemáte-li připravenou žádnou obilovinu, připravíte si snadno a rychle např. kuskus, bulgur. Stejně tak můžete libovolně měnit složení zeleniny. Výborné je rizoto i s dýní, zelím či kapustou.

Děti

  • Pro děti do roka ještě vaříme zvlášť a pokud jsou kojené, nepotřebují luštěninu. Pro ně uvaříme zvlášť ve vodě zeleninu a smícháme ji s uvařenou rýží či jinou bezlepkovou kombinací. Na závěr propasírujeme.
  • Pro děti od roka výš už používáme trošku soli a oleje. Stále pro ně vaříme zvlášť, ale můžeme už do pokrmu na začátku vaření přidat trošku soli a pár kapek oleje, zeleninu ještě na tuku nerestujeme. Pak podle toho, zda koušou nebo ještě ne pasírujeme nebo zeleninu rozmačkáme vidličkou.
  • U dětí od roku a půl můžete postupovat stejně jak je uvedeno v receptu, jen zeleninu restujte krátce a soli dejte jen malinko. Před dochucením pro děti odeberte.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

6 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
16. 9. 2024

Tohle je tak jednoduché a vděčné jídlo 🙂

Tak to bylo mega rychlé a hlavně moc dobré a ideální když jsou doma zbytky 😁 Krom mrkve a pórku jsem tam hodila ještě cibulku, brokolici, papriku a zbyteček seitanu. S uvařenou rýží opravdu za pár minut hotové. K tomu ledový salát, kvašená červená řepa a ředkvičky. Výborné, děkujeme 😊

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

“Rajská omáčka” z červené řepy

Všem milovníkům rajčat určitě udělá radost tato falešná rajčatová omáčka, která se výborně hodí jak na těstoviny, tak jako omáčka ke knedlíkům a seitanu. P...

Kokosové stew z mrkve, dýně a mangoldu

Slaďounká zelenina s vůní kokosu se hodí na kaši k snídani i na večeři.

Přesnídávková polévka z kopřiv a jiného plevele

Náramně nás baví sbírat venku zdarma planou zeleninu a vařit si z ní obědy a večeře. Užíváme si to, dokud roste. Navíc si pochutnáváme a těla zásobujeme če...

Hrstková polévka s quinoou, čočkou a řepou

Sytá polévka, která může nahradit i oběd do práce.