Základní informace

Pokud máte rádi sladkou chuť stejně jako já, tak Vás tento recept určitě uspokojí. Kombinace sladkých druhů zeleniny a shiromisa sladkou chuť ještě posílí.

Ingredience pro 2 porce

  • mrkev nakrájená na šikmá kolečka
  • petržel nakrájená na šikmá kolečka
  • Hokkaidó dýně nakrájená na kostky
  • cibule nakrájená na půlměsíčky
  • růžičková kapusta nakrájená na půlky
  • 1 lžička shiromisa
  • zeleninový vývar (voda)
  • uvařené fazole
  • zázvorová šťáva (dle chuti)
  • nasekaná petrželka nadrobno

Postup

Na oleji zpěňte se špetkou soli do sklovata cibulku, přidejte mrkev, chvilku restujte (případně přidejte trošku soli, aby se zelenina nepřipalovala – pustí šťávu), přidejte dýni, petržel a zalijte horkým zeleninovým vývarem (vodou), aby zelenina byla ponořená. Na středním plameni duste cca 10 minut, poté přidejte nakrájené kapustičky a duste dalších 5 – 10 minut. Nakonec vmíchejte uvařené fazole (nebo cizrnu). Dochuťte shiromisem, které rozmícháte v hrnečku s teplou vodou a nalijete do hrnce k zelenině, kde ho necháte zhruba minutku bez pokličky prohřát (nevařit!), poté vypněte plamen, zakapejte zázvorovou šťávou (nejdříve raději dejte méně a případně přidávejte) podle chuti a vmíchejte nasekanou petrželku.

Obměna

Místo vařených fazolí můžete použít vařenou cizrnu nebo jinou luštěninu. Určitě by byl dobrý i tempeh, tofu nebo seitan. Také zeleninu můžete obměnit dle chuti a sezóny. Můžete použít např. brokolici, batáty, květák, celer, kedluben aj.

Kompletní talíř

Přidáním obiloviny (jáhly, rýže, pohanka, těstoviny aj.) získáte kompletní talíř. Doporučuji ještě přidat kvašenou zeleninu, syrovou (list salátu nebo nastrouhanou mrkev zakápnutou citronem apod.) a nejlépe i zeleninu napařenou. Na fotce je stew podáváno s polentovým knedlíkem, listem kapusty, kvašeným zelím (pickles) a posypáno opraženými dýňovými semínky.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Díky vám trávím v kuchyni víc času

Pavlaoanv0: Díky vám v kuchyni trávím víc času a...

Moje hubnutí se znovu nastartovalo (Dana)

Dana: Tak jedu 10. den a první kilo dole....

Krásně vedený kurz (Michaela)

Michaela: Evi a spol, i já se přidávám s...

I přes sníženou funkci štítné žlázy krásných 7 kg dole (Oksana)

Oksana: Zdravím všechny krásky blízké i vzdálené. Holky jde...

Dcera se mnou začala snídat polévku!

Kajkule: Všechna jídla jsou moc dobrá! Moc vás chválím, pěkně...

Vše je teď snazší a pořád se usmívám (Petra)

Petra: Krásnou první adventní neděli :) Jak mi to...

Moje tělo se rychle uzdravuje (Božena)

Božena: Zdravím všechny. Tak jsem zvládla i druhý půst...

„Rada“nebo spíš“povzbuzení „?

Dobrý den!Včera jsem k vám zavítala poprvé a jsem...

Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám přistupujete

Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře,...

Moje váha stále klesá – už je pryč 7kg a 8cm v pase (JanaŘ)

JanaŘ: Ahoj všem, výzvu do plavek jsem zvládla začátkem...

Stačilo začít vařit jinak a 13 kg je dole (Slavomíra)

Slavomíra: Stačí variť dle Jíme Jinak a prejde chuť...

Po 6 dnech 2 kila pryč a jako bonus spousty energie (Radka)

Radka: Díky rýžovému dni jsem si vyzkoušela a uvědomila,...

Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...

Po 10 dnech jsem zhubla 2,5 kg, nechybí mi káva ani sladké (Zdenka)

Zdenka: Milá Evo, po 10 dnech do plavek jsem...

Váha jde dolů a chutě na nezdravé mě opouštějí (Pavlína)

Pavlína: Díky Evi, jakoby z ničeho nic se váha...

Vaše videorecepty jsou úžasné, každý den se zdokonaluji

Iva: Ahoj! Od 21.12. nepiju kávu, od 25.12. nejím...
  1. Na odpoledne si beru propustku z kuchyně a tak tvořím brzký oběd. Pojedeme se vyvenčit někam na krátký výlet 😀 Kukuřičný knedlík, napařená brokolice, pickles, posypka naklíčené mungo fazolky. Výborný a velmi rychlý recept, dokonce je to i poměrně syté 😀

    • Líbí se mi, jak chápete to naše vaření a umíte si udělat krásnou zdravou rychlovku 👍👍

  2. Já potkala recept ve starém časopise (asi 10 let) se stejným názvem a dnes to zkouším. Podušenou zeleninu s fazolema rozprostřu na pekáč a na to uvařené rozštouchané brambory posypané sýrem. Na zeleninu jsem použila jako koření tymián, trochu rajčatovýho protlaku, nedusila na vývaru, ale na černým pivu. Je to ted ve fázi před šoupnutím do trouby na zapečení a už tak je to výborné.

  3. Díky za inspiraci! Místo fazolí zbytek cizrny a kousek tofu, místo kapustiček pórek (aneb co zrovna bylo doma…). Zase jedno ideální jídlo – vařím pro sebe a 1,5ročního syna, takže nejlepší je, když je to rychlé a můžem oba z jednoho hrnce :-) Jenda si to dal jen se ždibkem shiromisa, já jsem dokořenila zázvorovou šťávou a kapkou umeocta a pochutnali jsme si oba.

  4. Dobrý večer. Chtěla jsem se zeptat, zda je dobré fazole po uvaření zbavit slupek. Nebo je to naopak škoda se zbavovat toho obalu? Z hlediska zažívání? Děkuji za odpověď.

    • Dobrý den, na stew používám fazole červená ledvina včetně slupky – ono by je ani odšlupkovat myslím nešlo, lze použít ale i jiné. Odšlupkovat by šlo leda tak cizrnu nebo bílé fazole. Ale já osobně to nedělám. Fazole určitě namočte přes noc, pak vodu slijte, přidejte kombu řasu a čistou vodu a vařte 45 min. v tlakáči.

    • Já nikdy nic neodslupkovávám, ztráta času a živin :) Leda v případě těžkého zažívání, ale tam bych to spíš pasírovala než pracně odslupkovávala.

  5. Zobrazit všech 16 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak jsme se v naší česko-anglické školce Domeček naučili jíst jinak
Další článekSalátek z jarní zeleniny