Jíte jinak, chystáte párty a nevíte jak na to? Inspirujte se! David oslavil v listopadu 40. narozeniny. Rozhodl se pojmout tentokrát oslavu trochu jinak, alespoň co se týče jídla. Když mi poslal fotky, jaké zdravé dobroty na oslavě měl, zajímalo mě, jak to všechno zvládli připravit a co říkali hosté na oslavu bez masa, sýrů, uzenin a klasických sladkostí.

Eva: Davide, jak to vzniklo, že jste uspořádal oslavu svých narozenin tak trochu jinak? OLYMPUS DIGITAL CAMERA

David: Už dlouho před tím jsem si pohrával s myšlenkou, že chci větší oslavu a že bych ji rád zorganizoval ve zdravém stylu . Bylo mi jasné, že to bude lahůdkový jídelníček, žádná léčebná strava vhodná pro eliminující či nějak nemocné.

Eva: Ještě si připomeňme, jak dlouho se vlastně stravujete jinak.

David: Se změnou stravy jsme začali v roce 2005, tedy již řadu zkušeností máme a nemuseli jsme se bát oslavu uskutečnit.

Eva: Váš příběh je fascinující, myslím, že pomohl mnoha lidem, kteří začínají s dětmi a kteří musí čelit nátlaku okolí.

David: Ještě k těm zkušenostem. Byli jsme s manželkou na přednáškách Honzi Jíchy a zase jsme si uvědomili, že ač již máme něco za sebou, stále ten větší, přímo velikánský, kus máme před sebou a je potřeba jít stále kupředu.

Eva: Jako my všichni. A co na plánovanou oslavu říkala manželka? Většinou totiž přípravy jídla padnou na naši hlavu. Neměla obavy?

David: Malé obavy byly, ale naštěstí se nenaplnily. Manželka mě z toho trochu odrazovala, ale nedal jsem se. Samozřejmě mě v mém konání podpořila, jak jen to šlo. Měla obavu z reakcí některých příbuzných, kteří rádi mají připomínky ke kde čemu (mám na mysli dva a nezklamali, ale bylo to v legraci..…).
Sushi rolky měly velký úspěch

Eva: Pro kolik lidí oslava byla?

David: Sestavil jsem si seznam hostů a došel jsem k číslu 40.

Eva: A to jste zvládli připravit pohoštění pro tolik lidí sami?

David: Kdepak. Oslovil jsem kamarádky Petru, Milču, Štěpánku a Terču s prosbou o pomoc. Dvě pomohly s pečením a další dvě s vařením a vlastní přípravou. Když to hodnotím s odstupem času, konstatuji, že to byla dobrá volba a oslava se velice vydařila. Nemusel bych se stydět pojmout takto i svatbu ( a že nás čekají…). Měli jsme doslova svatební sortiment co do různorodosti, tak i do množství.

Eva: A co bylo na menu?

David: Začínali jsme prvním jídlem v 17 hod. Byla to čína ze seitanu s celozrnnou rýží a bulgurem s bílou rýží, samozřejmě se zeleninovou oblohou. První volba sice byla svíčková, ale na číně jsme se mohli více „barevně“ vyřádit a byla to opravdu dobrá volba. Ze sladkého jsme si pochutnávali na datlových kuličkách, oplatkách s ořechovou náplní, burisonových kostkách a koulích, marokánkách, ovesných placičkách a koláčkách, makovci, perníku z amasaké, lineckém, mrkvových kolečkách, kokosové roládě, perníku v závinu, plněných košíčkách a na klasickém štrůdlu. No a ze slaného to byly zeláky, slané tyčky z listového těsta, preclíky a bramborová kolečka.
Jde to i bez masa, mléka, vajec a cukru
Ze třech pomazánek – česneková – rybičková – z tavenýru – děvčata nazdobila tolik variací chlebíčků a jednohubek, že to vypadalo na velké množství druhů. Petra ještě připravila 4 druhy výborného sushi, které mělo také velký ohlas. K druhé večeři byla možnost čerstvě vyuzené ryby – pstruh, se třemi druhy chleba – kupovaný – z domácí pekárny a kváskový. Příbuzní se také zapojili do pečení jenže ne v našem stylu, takže nemohu ručit za preclíky, bramborová kolečka, ovesné placičky, perník v závinu a chléb z domácí pekárny. No a to ještě nebylo vše. V záloze jsme měli grilovanou zeleninu, zeleninové talíře, čočkový salát, salát z červené řepy, topinky s tempehovou směsí, amolety a zapečená jablka s vločkami. Na to už ale nedošlo, nebylo třeba. K pití byla možnost piva, vína, neslazené minerálky, různé čaje a kávy, svařený mošt s vínem a samozřejmě voda.

Eva: Jak hostům chutnalo?

David: Všem moc chutnalo. Až na pár drobných pošťouchnutí z legrace, ale s tím jsme počítali. Užili jsme si spoustu srandy, zábavy i tance. Navíc, podobně jako na svatbě, téměř každý dostal výslužku.

Eva: A věděli kamarádi a příbuzní, že jsou pozvaní na oslavu, kde nebude maso, uzeniny, sýry a klasické sladkosti s cukrem?

David: Oficiálně o tom nevěděli. Asi tušili, jen jedna kamarádka to věděla a ta se moc těšila a byla velmi spokojená.

Eva: A ti co nevěděli, poznali to?

David: Jistěže poznali, ale bylo to bez problémů.
Celá Davidova rodina jí jinak

Eva: Co na to říkali? Předpokládám, že většina z nich se stravuje běžně.

David: Nevím o nikom, že by s tím měl problém. Byla tam jedna rodina, co se stravuje také tak. S odstupem času se přiznal švagr, že si chtěl dát něco z “druhé večeře”, vzal si chleba a když obešel stůl zjistil, že tam není masínko, tak chleba zase vrátil. Ale to je spíš úsměvná historka.

Eva: Našel se někdo, kdo přišel s tím, že takhle by to šlo a chtěl by tak jíst nebo něco podobného?
David: To ani ne, jen švagrová (ta doma zdravé vaření občas zařazuje) si objednala sojovku, protože ta je prý o mnoho lepší než konvenční, ale to je tak všechno. Další kamarádka se nechala slyšet, že prý nečekala, že to bude takhle dobré. Chystám se, že všem pošlu odkaz na tento článek, až budena webu, aby si o sobě početli 🙂 Ale obecně se dá o mém příbuzenstvu říct a známých , že se občas snaží zařadit něco zdravého do svého jídelníčku, zrovna včera u nás byla neteř (14let) a ptala se co si má koupit, jak se co vaří, má o to zájem, tak se budeme snažit ji v tom podpořit.

 

Eva: A co jste dostal k narozeninám?

David: Krom mnoha jiného, právě pobyt ve Františkových Lázních s přednáškami Honzy Jíchy. Co si více přát…..

Eva: Máte nějaký vzkaz pro naše čtenáře?

Spokojený oslavenec David s manželkou Ajkou

David: Že se nemusí bát slavit. A závěrem chci moc poděkovat manželce Ajce , která velkou část dobrot upekla a pomohla mi s přípravami. Samozřejmě se aktivně zapojily i naši skvělí potomci Adélka, Barča a Filda.

 

 

  1. Tak to je super inspirace….11.03. slavím 35 let s dcerami (jedna bude mít 11.03. 9 a druhá 02.03. 12let)…pozváno máme 20 dospělých a 7 dětí…a já už nyní přemýšlím co nachystám za občerstvení, abych si to užila i já a nemusela se hlídat co dám do pusy…co vím určitě..tak ji též udělám dle receptů JJ 🙂 PS: uvidíme,jak budou hosté reagovat 😀

    • Ta to jsme tedy zvědavé!!! Hlavně, aby neutrpěli moc velký šok 🙂 Snad bych je i na to trochu připravila :-)))

  2. PS: Moc bych si upřímně přála se na takovou zdravou párty někdy dostavit i jako host, což se mi dosud nepoštěstilo… zkrátka co si neudělám, to nemám :)) V praxi to spíš většinou probíhá tak, že jsme okolím v dobrém úmyslu povzbuzováni ve stylu “tohle si můžete dát, je v tom jogurtová majolka”, popř. “tohle je zdravý koláč s třtinovým cukrem”… znáte to.

  3. Super! Nápad i zpracování i výsledek 🙂 Taky se vždy snažíme připravit jakoukoliv oslavu a akci ve zdravějším stylu – není to tedy MB, protože zpravidla nechybí něco málo masných výrobků či něčeho “od mléka”, ale je to opravdu v menšině a vždy v biokvalitě. Velkochovy bychom samozřejmě nepodporovali… 🙂 Nicméně i tak se pokaždé snažím sestavit co nejpestřejší a “nejneškodnější” raut, jež pak zčásti připravím já a z (větší) části najatý personál, který se většinou rád přiučí lecčemus novému (jen musejí mít kuchařky ke všemu přesné instrukce, neb spoustu surovin dle svých slov třeba ani do té doby neznaly)…

    V tomto stylu jsme s manžele krom menších rodinných akcí oslavili např. i naši svatbu, velkou párty při příležitosti společných třicetin a před pár týdny oslavu 1. narozenin naší dcerky, kam jsme zvali spoustu rodin s různě starými dětmi. Myslím, že se to též povedlo – tak se doufám David neurazí, že mu plevelím komentáře vlastním chlubením 🙂

  4. Jů, tak nejdříve přeji vše nej k narozeninám a hned poté smekám. Vypadá to výborně.
    Já teď dělala napůl zdravou oslavu 1. narozenin dcery a byla to fuška 🙂

  5. Úžasné! Zdaleka nejímejinak, ale na oslavách se většinou buď nenajíme nebo nám je pak těžko 🙁

    • My jsme si takto udělali Silvestra a musím říct, že i když jsem jedla víc než se má, nebylo mi vůbec těžko!

      • My jsme si Silvestra také dělali sami a bylo to v úžasné, ale když jsme jako návštěva, tak s námi tak nějak není počítáno…

  6. Co se týká osvěty, tak “my” u nás v Karlových Varech děláme s kamarádkou Dobročinné večeře. Inspirovala jsem se v Pravém domácím časopisu – tam tedy byly obědy, ale akce funguje u nás tak, že uvaříme zdravou vegetariánskou večeři, na kterou se zájemci předem přihlásí. Zpravidla maminky :-). Příspěvek za večeři je dobrovolný, po odečtení nákladů zbylé příjmy věnujeme na “dobročinný účel” – proto Dobrovečeře. Jsou to i velmi hezká setkání, podobě naladěných lidí, jinak bychom se asi moc nepotkali všichni dohromady.

  7. Téměř vše můžu potvrdit, byl jsem tam. Jen jsem si nevšiml těch negativních poznámek (nemohl jsem být všude).
    Bylo to skvělé!
    Bratr Honza

  8. Ahoj Davide, opožděně všechno nej 🙂 A pěkně jsem si početla, jen se mi tu teď na noc začaly sbíhat sliny 😀 Vypadá to úžasně a reference od Míly byly ve stejném duchu 🙂 Máte můj obdiv 🙂

    • Jé ty jsi tady také? To je super. Mým šéfům se to tak líbí, že by chtěli nějakou akci ve zdravém stylu uspořádat ve firmě. Tak kdo ví, třeba se tam potkáme na nějaké akci. Něco už mám rozmyšlené, ale je to v plenkách. Víc zatím nebudu prozrazovat, ale určitě se o tom dozvíš. Dělat osvětu je velice důležité, zvlášť když člověk čte ty smutně začínající příběhy.

  9. Teda Davide, já smekám 🙂 vypadá a zni to skvěle. My jsme se zas trošičku inspirovali z Františkovek na Silvestra, Takže jsme si 31.12. připravili pár zdravých dobrot (jako špízy, zelné rolady, pohankove placky, … a samozřejmě sushi:-) a moc jsme si pochutnali. Tohle je ale uz celkem velkolepé, pro tolik lidí. Klobouk dolů jak jste to zvládli a s kuráží se do toho pustili 😀 a pochopitelně dodatečně gratulace ke krásným kulatinám 😉

  10. Paráda! V létě slavím půlkulatiny a jdu do toho! Teda 40 nás asi nebude, ale kdo ví 😀 Skvělá inspirace a moc sympatická rodina.

  11. Zobrazit všech 22 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

SDÍLEJTE PŘÍSPĚVKY - získejte členství v Klubu JJ nebo jeho prodloužení. Jak to funguje?
Autorem článku je Eva Cikrytová
Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh
Předchozí článekOčkování nám vzalo zdraví našeho syna (Patriček)
Další článekRychlo špagety s restovanou dýní