Domů >

Žaludek nemá zuby

Trávicí ústrojí je důležitým úsekem našeho těla a jeho správná funkce je klíčovým prvkem celkového zdraví. Mnoho lidí se domnívá, že trávení začíná v žaludku, ale není tomu tak. Zuby a kvalita našeho chrupu rozhoduje, jak dostatečně potravu rozkousáme a připravíme na trávení.

Správný partner – kousání

Dostatečným kousáním stravy se nastartuje trávicí proces, získáme z potravy maximum živin a cenných látek, a také sníme méně jídla, což ocení zejména lidé bojující s nadváhou. Sliny potravu v ústech změkčí a tím i usnadní její spolknutí. Dobré kousání pomáhá aktivovat enzymy ve slinách. Pomocí enzymu ptyalinu obsaženému ve slinách se štěpí škroby (sacharidy) na jednoduché cukry a po důkladném rozkousání se tento cukr neukládá v těle ve formě tuku, ale je využit jako zdroj energie. Žaludek neobsahuje enzymy potřebné k trávení škrobů, proto při nedostatečném rozkousání potravy dochází ke kvašení a nadýmání.

Když koušeme málo

Konzumace jídla ve spěchu a nedostatečné rozkousání potravy má za následek špatné trávení. To může být viníkem mnoha chorob. K nejčastějším patří zánět žaludeční sliznice (gastritida), syndrom dráždivého tračníku, divertikulitida, zácpa a bolesti žaludku, které mohou být varovným příznakem vředové choroby nebo vážnějšího onemocnění. 

Bez léků to nejde?

Zažívací potíže jsou skvělou příležitostí pro byznys farmaceutických firem. Velmi snadno uvěříme sugestivním reklamám na léky na pálení žáhy, nadýmání, bolesti břicha či zácpu, bez kterých se vlastně „nedá žít“. Mnozí lidé se domnívají, že brát léky je normální, zisky farmaceutických firem se tak zvyšují a zdravotní stav populace se zhoršuje. 

Jak se zbavit problémů se zažíváním

Dobrou zprávou je, že většině chorob a problémů se zažíváním lze správnou a promyšlenou prevencí zabránit. Stačí dodržovat následující pravidla: 

* Vyhraďte si na jídlo čas a jezte pomalu. Vychutnávejte si jídlo, přivoňte k němu, dejte do úst první sousto a pořádně ho rozkousejte. Každé sousto bychom měli kousat alespoň dvacetkrát.

* Zcela se vyvarujte toho, abyste jedli příliš rychle nebo konzumovali jídlo při chůzi, řízení auta, telefonování nebo při sledování televize či počítače. 

* Snažte se jíst pravidelně a pokud možno nevynechávejte jednotlivá jídla, vyhnete se tak přejídání. 

* Mezi jednotlivými jídly by měla být alespoň tříhodinová přestávka. Nejezte ani nic neochutnávejte a nemlsejte, pokud ještě nemáte strávené předchozí jídlo. Žaludek musí zpracovat a strávit například i malý kousek čokolády či jednu sušenku.

* Nejezte ve stresových situacích a při emocionálním vypětí, narušíte tím trávení, neboť trávicí trakt velmi citlivě reaguje na duševní rozpoložení. Je velmi důležité, abychom při jídle byli klidní a trpěliví. Jezte vsedě, soustředěně a s radostí.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zaměřuji se na zdravý životní styl, výživu a kvalitu potravin. Také se věnuji zdravotní problematice a alternativním metodám léčby. Jsem autorkou řady knih, které se zabývají tím, jak zdravě a spokojeně žít.

9 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

klub
29
21

10 způsobů, jak se zbavit trávicích problémů (podloženo studiemi)

Až 80 % z nás trápí trávicí problémy. Přispívá k tomu zrychlená doba, stres a špatná strava. Lékaři rádi tyto problémy shrnují pod diagnózu dráždivý trační...
klub
19

Jídelníček při střevních problémech (dráždivý tračník)

Tento týdenní zdravý jídelníček je sestaven pro všechny, kteří mají problémy s trávením a střevy. Je založen na principu LOW FODMAP diety (ale bez cukru, m...
klub
19
12

Jak vyléčit problémy se střevy? (dráždivý tračník, Crohnova choroba, ulcerózní kolitida)

Jak postavit jídelníček, když nefunguje dobře trávení? Co pomáhá při nadýmání a plynatosti? Jak upravit stravu při Crohnově chorobě, ulcerózní kolitidě a d...

Střevo – střed našeho života

Zdravé střevo je základem našeho zdraví. Je klíčovým orgánem pro zpracování a vstřebávání látek z potravy a tato činnost je zásadně ovlivňována jejím slože...
klub
105
6

Jak upravit stravu na jaře

Jaro je výborné období pro očistu našeho trávení. Máme šanci se zbavit všeho starého a nepotřebného, zároveň máme dost síly postavit se čelem k novým výzvá...