Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Žitná Pasta madre

Dovolím si napsat pár slov k mojí obdobě žitného kvásku, který jsem si přizpůsobila mé potřebě. Možná si i vy bude chtít připravit takového křížence.

Dnes jsem plná nadšení chtěla poslat na stránky nový recept, ale pak jsem si uvědomila, že bych k němu musela napsat spousty vysvětlení. Proto si dovolím věnovat článek žitnému kvásku. Počkejte, neutíkejte! Psát o žitném kvásku na české stránky je nošení dříví do lesa, ale přece jen to bude kvásek o trochu jiný a ráda bych vám napsala, proč a jak.

DETOX SADA NA PODZIM
Jak se zbavit únavy, vyhnout rýmám a na podzim neztloustnout.
Stáhni si ZDARMA

Začátky se žitným kváskem

Žitný kvásek je pro mě osobně taková česká specialita. V Itálii se používá většinou pasta madre a i já jsem s ní před mnoha lety začínala. O žitný kvásek jsem se před lety pokusila také, ale brzo jsem od něj odešla. Důvodů bylo hned několik. Všude jsem četla například: lehce kopcovitě nabranými lžícemi žitné chlebové mouky, kávovou lžičku kvásku, 2 lžíce mouky… Tyto informace od oka mi prostě nefungovaly. Buď jsem dala více vody, nebo příliš mouky, prostě výsledek byl vždycky jiný. Jsem zvyklá vařit od oka, ale pečivo a chleby potřebují přesnost. Alespoň tedy pro mě. A to peču chleby už pěkně dlouho.

Dalším důvodem byla cena žitné mouky, která se zde pohybuje okolo 4 euro za kilo. To není zrovna málo. No a pak to pečení. Jakékoliv recepty s kváskem měly jako první krok rozkvas. To mně osobně vůbec nevyhovovalo časově a výsledek nic moc. Asi s tím kváskem neumím pracovat nebo i to krmení od oka mi prostě nejde. Proto byl kvásek odepsán a mnoho let padl v zapomenutí.

Ani ryba, ani rak – moje žitná pasta madre

Nedávno jsem uklízela knihovničku a padla mi do ruky kniha, kterou jsem si kdysi koupila a je to jedna z mála užitečných knih, co vlastním. A pak mi padl do oka znovu ten kvas. Ovšem nebyl to kvas, ale pasta madre s žitnou moukou. A hele, dokonce tam bylo i přesně napsáno vše v gramech. Dokonce jsem objevila i celozrnnou žitnou mouku za normální cenu, v obchodě DM, který se díky Evě stal mým oblíbeným eshopem. Tak hurá na to, připravím něco mezi kváskem a lievito madre. Takové něco jako “ani ryba, ani rak”. Jak se zrodila moje žitná pasta madre? Můžu jí tak pojmenovat? Nechtěla jsem začínat od začátku, tudíž jsem začala přikrmovat tu mojí klasickou pasta madre žitnou moukou. Moc se jí to líbilo a krásně reagovala. A hlavně jsem jí mohla hned používat. Po několika týdnech mám čistou, žitnou obdobu vašeho kvásku.

Jak krmím:

  • 110 g žitné pasta madre
  • 110 g vody
  • 110 g celozrnné žitné mouky

Jak s ním peču:

Stejně jako s pasta madre, používám stejnou kvantitu, jen pak do těsta přidám asi o 20 gramů mouky více, protože přece jen není tak hustý jako pasta madre. Nikdy nedělám rozkvas, přidávám hned do těsta. Chleba vynikající a nejen chleba.

Žitná pasta madre přidává do pečiva jedinečný prvek: rustikální chuť, i ta lehce nakyslá příchuť se mi líbí, hutnější strukturu i nutriční přínosy. Celozrnná žitná mouka je bohatá na vlákninu a má nižší obsah lepku. Žitná pasta madre lépe fermentuje, roste rychleji než ta klasická, pšeničná.

Žitná pasta madre je řidší než pšeničná, proto do těsta přidám vždy větší množství mouky. Podle receptu a podle použité mouky, se kterou připravuji pečivo.

V Itálii není žito dominantní obilovinou jako pšenice, pěstuje se hlavně v severních oblastech a v omezeném množství. Na severu chladnější podnebí a vyšší nadmořská výška podporuje podzimní výsev. I to asi přispívá vysoké ceně mouky. V Itálii je žito relikt horských kultur, v Česku je to pilíř zemědělské ekonomiky.

Dvě pasta madre – dvě radosti

Nevím, jak pracujete s kváskem vy, jestli vše dáváte od oka, jak pečete atd. Mně se tento způsob zalíbil natolik, že mám na lince dvě pasta madre. Jednu žitnou a jednu pšeničnou. Rozdíly tu jsou a to se mi moc líbí.

PS: Vstáváš s pocitem, že bys nejraději zůstala v posteli?

Co si dobít baterky a postarat se konečně i o sebe? Je čas na podzimní detox. Mrkni jak opět získat energii.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

11 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jana Altea
Včera v 14:27

A mě se moc líbí to, jak to má každý opravdu jinak. Mě naopak jde to “od oka”, o založení kvásku podle přesných gramů jsem se snažila několikrát a nikdy se nepovedl 😂 Rozkvas mi nevadí, prostě ho udělám večer a ráno se pokračuje. Přijde mi ale fajn poznávat, jak to dělá někdo jiný a jak vlastně každý si pak najde to své řešení. Takže moc děkuji za rozšíření obzorů Vierko ❤️ Je opravdu prima pozorovat tu diverzitu 🙂🌞

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

10
6

Rybízové víno bez cukru

Také nevíte, co s rybízem? Nám bylo líto ho nechat u příbuzných shnít, tak jsme zkusili experimentální recept – rybízové víno bez cukru. Na výsledek musíme...
49
64

Kynutý štrúdl z kvásku

Připravte si luxusní, křehký a na jazyku se rozplývající kynutý celozrnný štrůdl s různými náplněmi.
93
48

Zatím mám dole 31 kg (Katka, 40 let)

Po nějaké době a několika dalších zhubnutých kilech se s vámi jdu zase podělit o svůj příběh. Přihlásila jsem se totiž do podzimního kurzu a jsem zase o kr...
52
6

To není plíseň! To jsou kořínky.

Často ve skupině na Facebooku někdo píše, že se mu nepodařilo naklíčit semínka, že se na nich udělala plíseň, tak letěla celá várka do koše. Jaká škoda!

Kváskové bylinkové tyčinky

Čerstvé bylinky a ta jejich vůně.. Natrhejte si na zahrádce, co máte k dispozici nebo klidně použijte i sušené. Tyto křupavé tyčinky chutnají u nás každému...

Chléb z červené řepy

Vynikající chléb z těsta netradiční barvy :-) Barvou těsta se nenechte odradit, pečením se barva ztratí a chleba bude k nakousnutí.