Původní recept na tuhle buchtu je od p. Těrešové, ale upravila jsem ho na bezlepkový a dětský.

Ingredience a pomůcky

  • 1 hrnek jáhlové hladké mouky
  • 1 hrnek kukuřičné hladké mouky
  • 1 hrnek rýžové celozrnné mouky
  • 1 hrnek nasekaných nebo namletých ořechů
  • 1 hrnek sladěnky (stačí i méně nebo sirup pro úplně bezlepkáře)
  • 2 šálky nastrouhaných oloupaných jablek (stačí nahrubo)
  • lžička skořice
  • 1 sáček prášku do pečiva bez fosfátu
  • špetka soli

Postup
Smícháme suché ingredience, obalíme v nich nastrouhané jablko, přidáme slad/sirup a pak dolejeme vodou nebo obilným mlékem do konsistence hustší krupicové kaše.
Pekáč nebo zapékací mísu vymažeme olejem a vysypeme jakoukoliv polohrubou moukou a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 40 minut.

Praktické rady
Tuto buchtu má moje dcera moc rada k svačině, zůstane měkká 2/3 dny a moc nedrolí, tak ji dělám často. Vyborná je i s karobovou náplní nebo polevou a posypaná oříšky.

Konečně mám všechny informace na jednom místě

Jitka: Dobrý den, chtěla jsem vám moc poděkovat za...

Anna: Objevila jsem vás díky České televizi

Anna: Dobrý den, jsem na těchto stránkách poprvé díky...

Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI

Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...

Děkuji moc za videa

Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...

Děkuji, jak se o nás krásně staráte

Tereza: Tak já také ještě jednou díky! Krásně se...

Vaše videorecepty jsou úžasné, každý den se zdokonaluji

Iva: Ahoj! Od 21.12. nepiju kávu, od 25.12. nejím...

Vaření je rychlé, jednoduché a velmi chutné! Jsem vděčná, že jsem do toho šla.

Ivanavaokabu: Tolik nových chutí a tolik zeleniny jsem nesnědla...

Nějak mi zmizelo 6 kg

Dagmar: mám výbornou náladu, protože jsem ze skříně vytáhla oblečení,...

Manžel je ze stravy nadšený. Řekl, že už končí se slaninou!

Bára: Dala jsem na stůl polévku a najednou dcery...

Dcera díky vám měla svůj první štrůdl a byla nadšená

Stramis: Včera jsem zkoušela bezlepkové těsto z jahel a...

Pomohli jste mi zachránit maminku

Pátik: Pomohli jste mi zachránit maminku. Měla deprese a...

Díky kurzu mám řád a disciplínu

Iva: Zdravím všechny v tomto kurzu už potřetí? A...

S manželem jsme dohromady zhubli 15 kg!

Zdeňka B.: Kurz i přes zdravotní obtíže, které mě...

Přestala mi být konečně zima

Ilona L.: Evi a Helenko, hlásim úspěchy po odezněni...

Z vašich článků jde cítit tolik pozitivní energie! Čtu je každý den.

Dagstr: Z Vašich článků a rozhovorů jde tolik pozitivní energie....

Konečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce

Ivetuska1: Od začátku kurzu už mám dvě kila dole....

  1. Ahoj Ivule, omlouvam se ze odpovidam az ted ale mam za sebou “hekticke obdobi”. Ta konzistence je takove podobna jako na klasicky plum cake,mozna malinko hustsi, kdyz ho naberu lzici a pak ho vratim zpet do formy tak se za chvilku sleje. Jinak samozrejme nenaskoci tolik jako kdyby byl s lepkem ale trochu nakyne, ja pouzivam kyprici prasek z DM, tusim od Alnatury s babovkou na obalu a jsem s nim moc spokojena.

    • Ahoj, vůbec není potřeba se omlouvat 🙂 já už jsem od té doby udělala několik pokusů, bambino se po ní může utlouct, je fakt výborná. Díky za tip na prášek od Alnatury, já mám teď vinný kámen a mám pocit, že mi nenaskočí vůbec (což zásadně nevadí, ale zkusím i s jiným práškem). Ještě jednou díky za recept.

  2. Díky za recept. Právě buchtičku dopékám, voní krásně, určitě bude i výborná. Jen jsem asi správně neodhadla konzistenci těsta, vůbec mi nenaskočila, měla jsem těsto asi příliš tuhé. Musela jsem ho z mísy spíš vyklopit než nalít. Jakou konzistenci míváte vy? Lije se těsto trošku? Hustá krupicová kaše je pro mě široký pojem 🙂

  3. Maria – nemáte obrázek vašeho výtvoru? A dcera je bezlepkář? Já jsem místo jáhlové dala pohankovou mouku, místo ořechů mandle a 3/4 hrnečku jiného sladidla, zbytek podle receptu. Každopádně je to nejpovedenější poživatelná buchta, co jsem kdy ze základních mouk dělala, většinou to dopadlo jako zdrclá placka! Kdyby se to nakrájelo na kostičky a nějak ozdobilo (karob, čokoláda, mandle apod.), byly by to krásné zákusky 😀 Takže děkuji za recept!!

  4. moc dobrá buchta. Škoda, že nejspíš nezjistím, jestli vydrží 2-3 dny, protože jí prostě sníme (nebo možná dokonce sním) dřív 🙂

  5. To zni skvěle, Maruško, to musím vyzkoušet 😉 díky za tip, zítra to asi prubnem, ať to stihnem sníst, dokud není ten pust ;-D

  6. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPražené ořechy s kustovnicí
Další článekCesta na Korsiku aneb zdravá výživa se otřásá v základech