Původní recept na tuhle buchtu je od p. Těrešové, ale upravila jsem ho na bezlepkový a dětský.

Ingredience a pomůcky

  • 1 hrnek jáhlové hladké mouky
  • 1 hrnek kukuřičné hladké mouky
  • 1 hrnek rýžové celozrnné mouky
  • 1 hrnek nasekaných nebo namletých ořechů
  • 1 hrnek sladěnky (stačí i méně nebo sirup pro úplně bezlepkáře)
  • 2 šálky nastrouhaných oloupaných jablek (stačí nahrubo)
  • lžička skořice
  • 1 sáček prášku do pečiva bez fosfátu
  • špetka soli

Postup
Smícháme suché ingredience, obalíme v nich nastrouhané jablko, přidáme slad/sirup a pak dolejeme vodou nebo obilným mlékem do konsistence hustší krupicové kaše.
Pekáč nebo zapékací mísu vymažeme olejem a vysypeme jakoukoliv polohrubou moukou a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 40 minut.

Praktické rady
Tuto buchtu má moje dcera moc rada k svačině, zůstane měkká 2/3 dny a moc nedrolí, tak ji dělám často. Vyborná je i s karobovou náplní nebo polevou a posypaná oříšky.

Díky JJ solíme o polovinu méně a přestali jsme mlsat

Anicer: Tak do jarní očisty jsme doma vstoupili jako úplní...

Díky JJ se mi běhá lehčeji a déle vydržím – je to tak jednoduché!

Hanka: Dobrý den, hlásím, že po dvou týdnech na...

Této cesty dle JJ se budu držet už navždy!

Luci88: Chtěla bych poděkovat za báječný kurz. Moc jsem...

JJ mi změnila pohled na jídlo a dodalo sebevědomí si dělat věci po svém

Venisy: Skupina Jíme Jinak mi před šesti lety změnila...

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...

Dcera díky vám měla svůj první štrůdl a byla nadšená

Stramis: Včera jsem zkoušela bezlepkové těsto z jahel a...

Meditace pro mě je, když si stoupnu ke sporáku a vařím dle JJ

Sidonia: Pro mě meditace je, když přijdu z práce...

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

Děláte úžasnou osvětu – jsem nadšená!

Monika V.: Mooc děkuji. Děláte úžasnou osvětu. Já jsem...

Jídlo jsou pestrá a rozmanitá, že už se nechci vrátit ke klasice

Viky: Hezký den, jídla jsou pestrá, rozmanitých chutí, že...

Eva: „Jím jinak“ a jsem nadšená!

Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...

I má 84letá maminka si na JJ jídle pochutnává

Hana O.: Konečně jsem dostala odvahu se ozvat, jsem...

S manželem jsme dohromady zhubli 15 kg!

Zdeňka B.: Kurz i přes zdravotní obtíže, které mě...

S vámi se cítím jako doma, doslova!

Michaela H. S.: Evka, mám zimomriavky po celom tele a...

Manžel, velký masožravec, vidí, že mu omezení masa prospívá

Stramis: Já vařím podle JJ od listopadu, teď mám...

  1. Ahoj Ivule, omlouvam se ze odpovidam az ted ale mam za sebou „hekticke obdobi“. Ta konzistence je takove podobna jako na klasicky plum cake,mozna malinko hustsi, kdyz ho naberu lzici a pak ho vratim zpet do formy tak se za chvilku sleje. Jinak samozrejme nenaskoci tolik jako kdyby byl s lepkem ale trochu nakyne, ja pouzivam kyprici prasek z DM, tusim od Alnatury s babovkou na obalu a jsem s nim moc spokojena.

    • Ahoj, vůbec není potřeba se omlouvat 🙂 já už jsem od té doby udělala několik pokusů, bambino se po ní může utlouct, je fakt výborná. Díky za tip na prášek od Alnatury, já mám teď vinný kámen a mám pocit, že mi nenaskočí vůbec (což zásadně nevadí, ale zkusím i s jiným práškem). Ještě jednou díky za recept.

  2. Díky za recept. Právě buchtičku dopékám, voní krásně, určitě bude i výborná. Jen jsem asi správně neodhadla konzistenci těsta, vůbec mi nenaskočila, měla jsem těsto asi příliš tuhé. Musela jsem ho z mísy spíš vyklopit než nalít. Jakou konzistenci míváte vy? Lije se těsto trošku? Hustá krupicová kaše je pro mě široký pojem 🙂

  3. Maria – nemáte obrázek vašeho výtvoru? A dcera je bezlepkář? Já jsem místo jáhlové dala pohankovou mouku, místo ořechů mandle a 3/4 hrnečku jiného sladidla, zbytek podle receptu. Každopádně je to nejpovedenější poživatelná buchta, co jsem kdy ze základních mouk dělala, většinou to dopadlo jako zdrclá placka! Kdyby se to nakrájelo na kostičky a nějak ozdobilo (karob, čokoláda, mandle apod.), byly by to krásné zákusky 😀 Takže děkuji za recept!!

  4. moc dobrá buchta. Škoda, že nejspíš nezjistím, jestli vydrží 2-3 dny, protože jí prostě sníme (nebo možná dokonce sním) dřív 🙂

  5. To zni skvěle, Maruško, to musím vyzkoušet 😉 díky za tip, zítra to asi prubnem, ať to stihnem sníst, dokud není ten pust ;-D

  6. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPražené ořechy s kustovnicí
Další článekCesta na Korsiku aneb zdravá výživa se otřásá v základech