Domů > Magazín > Žijeme jinak

Daikon Sakurajima

Znáte daikon? Určitě ano. Je to kořenová zelenina, která vypadá jako velká bílá mrkev, jejíž chuť připomíná ředkvičku a křen. Nyní si představte ještě větší daikon se zaobleným tvarem, který byste mohli vzít do ruky, a budete mít zhruba představu o Daikonu Sakurajima, známém také jako ředkev monster kvůli jeho obří velikosti. Můj žádný obr není, ale přesto mi udělal velikou radost.

Obří ředkev jako výzva

Jakmile jsem uviděla semena této obří ředkve, bez velkého přemýšlení jsem je koupila. 100 semen, která pro mě mají cenu zlata, jsou vzácná, těžko se hledají a pravděpodobně nejsou ani příliš snadno pěstovatelná. Výzvu se sebou ale přijímám a uvidíme, co bude v následujících měsících.

Co je Sakurajima Daikon?

Největší daikon na světě, která běžně váží kolem 5 kilo, ale na soutěžích pořádaných v Japonsku jsou daikony vážící kolem 30 kilo! Tato obří zelenina známá jako Sakurajima Daikon má zemědělskou historii více než 200 let. Tyto daikony, které se živí sopečnou půdou bohatou na živiny, mohou dorůst mnohem větší velikosti než jiné odrůdy a získávat různé tvary a velikosti. Nejznámější je bílý kulatý tvar. Doufám, že ho alespoň uvidím růst do jakékoli velikosti, abych pochopila, jak se tato zelenina pěstuje, a lépe ji poznala. Mám k dispozici 100 semínek, tak udělám nějaké testování. Nikdy se nebudu moci přiblížit terénu Sakurajimy, ale chci vidět, co z toho vzejde. Japonci říkají, že tento daikon lze pěstovat všude, ale nikdy nebude tak dobrý a chutný jako u nich.

💡TIP: Sada na letní hubnutí - stáhni si hned teď ZDARMA.

Od semene po plod

  • 20.08 2024 – Vyvýšené záhony upravuji pokrytím mulčovací fólií a následně travním mulčem. Dělám dírky pro sazenice.
  • 23.08 2024 – Semena začínají rychle klíčit a růst. Letní teploty přes den jsou u nás v Itálii kolem 33°C, v noci 22°C.
  • 28.08 2024 – Rozhoduji se přesadit semínka do záhonů, které jsem si připravila podle japonského systému. Sazenice vkládám do jamek. Vím, že je ještě brzy, ale začínají růst, tak se rozhodnu je přesadit. Večer je ale přikryji skleněnou vázou ze strachu před šneky a myšmi. Uvědomuji si, že dělám pečlivou práci a že to Japonci rozhodně nedělají. Obhospodařovat stovky rostlin tímto způsobem by bylo nemožné. Nechci ale udělat žádnou chybu, příští rok budu mít více zkušeností. 9 sazenic umístěných na zemi a dvě do velkého květináče. Chci vidět rozdíl. Zatím musím držet palce a doufat, že sazeničky rychle vyrostou, aniž by je sežralo nějaké roztomilé zvířátko.
  • 29.08 2024 – První noc venku se vydařila, rostliny zakryté přes noc jsou v pořádku a ráno, jakmile se rozední, zalévám je a odkrývám. Takto budu pokračovat, dokud nebudou dostatečně velké, aby je nepoškodil žádný slimák.
  • 30.08 2024 – Tři sazenice uhynuly kvůli prudkému slunci. Musela jsem je zastínit, protože teploty přes den jsou letos pekelné. Semínka jsem umístila přímo do otvoru, abych nahradila spálenou sazenici.
  • 8.09.2024 – Daikon roste.
  • 14.09. 2024 – Ošetření neemovým olejem proti altice – jasně přírodní, čistý neemový olej s vodou.
  • 1.10 2024 – Začíná být vidět typický tvar rostliny s listy položenými na zemi.

25.01.2025 – sklizeň

Rozhodla jsem se sklidit první daikon. Jsem nadšená, co mě čeká? Budu zklamaná nebo šťastná? Udělala jsem několik chyb, které příště napravím. Tady to je, tady je můj první daikon Sakurajima.

Semena daikonu Sakurajima se vysévají od srpna do září ( u nás v Itálii) a sklizeň lze provést následující rok, od ledna do února. Daikon roste asi šest měsíců, což je dvojnásobek růstového období normálního daikonu. Jsem hrdá, že ho mám na zahradě, protože pěstování i v Sakurajimě je omezeno na asi 5 místních farmářů. Kvůli neustálým erupcím sopky mnozí opouštějí pěstování. Daikon z Guinessovy knihy rekordů jsem nečekala, takže jsem ráda za tento zázrak, který se mi podařilo vypěstovat na mé zahradě. Děkuji matce přírodě, že mi dala možnost tuto zeleninu poznat a pěstovat.

Pěstování v ČR

Určitě půjde tento daikon pěstovat i u vás v Čechách. Jen bych sázela asi o měsíc dříve (tedy v červenci), aby sklizeň proběhla bez velkých mrazů. U nás letos v lednu byla občas i teplota 5°C pod nulou, takže s touto teplotou daikon neměl problémy.

Pokud se vám podaří získat semínka, určitě ho vyzkoušejte. Nejsou lehce ke koupi, začněte včas a naplánujte vaší výsadbu.

Daikon v kuchyni

Tento druh lze použít stejně jako klasický daikon. Nic z daikonu se nevyhazuje. I listy se používají k obohacení vývarů, polévek, smaženek a do salátů. Chuťově je tato odrůda trochu jiná, méně pikantní, měně vodová, má příjemnou strukturu.

PS: Cítíš se v plavkách sebevědomě?

Pokud letos nechceš schovávat zadek pod ručník, pojď na to s námi jinak.
Chci lepší postavu!

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Vierko, jsi dobrá…krásný výpěstek…můžu se zeptat, jak jsi ošetřovala tím neemovým olejem? Jen jednou?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Permazahrada v únoru (Janka)

I když je v únoru stále zima, někde ještě leží sníh a mrazům rozhodně neodzvonilo, a to ani u nás v nížině, jaro je cítit ve vzduchu! Letošní sezóna už opr...
129
27

Pěstování ozimé cibule

S pěstováním ozimé cibule mám zkušenost teprve dva roky, tak se s vámi o moje dva roky podělím. Třeba s tím máte někdo daleko delší zkušenost, tak můžete n...

Proč mám na zahradě tymián

V mojí bylinkové části zahrady určitě nesmí chybět tymián. Všichni tuto rostlinku znají a na stránkách Jíme Jinak je součástí spousty receptů. Já vám předs...

Permakultura? Proč ne?

Jsem nadšený začátečník, proto určitě v tomto článku nehledejte odborné rady. Ráda bych se jen podělila o trochu jiný pohled na zahradničení, popsala svoje...

Beauty Lottringa orange – žluté rajče

Máte na srdci biodiverzitu? Chcete si pěstovat vlastní rajčata a nechcete kupovat hybridy F1? Chcete obohatit vaší zahradu o krásné neobvyklé odrůdy a vaše...

Jak na škůdce? S pokorou.

Mnozí z nás se často v sezóně potýkají s invazí hrabošů, slimáků, krtonožek a dalších milých zvířátek. Zkoušíme všechny možné druhy ochrany s větším, menší...