Domů > Nepřehlédněte

3 tipy, jak docílit pestrosti ve stravě

Plánujte

  • Co funguje mě? Mám napsaný seznam obilovin, luštěnin, oříšků a semínek a zeleniny. Mám ho na lednici a každý den si dělám čárky, co jsem použila za obilí, luštěninu, ořechy a semínka a zeleninu, abych viděla, co jsem třeba už dlouho nejedla nebo naopak co používám opravdu moc (a měla bych trošku omezit nebo nahradit něčím jiným).
  • Pomáhá to nejenom pestrosti, ale také kreativitě – vymýšlím s danými surovinami nové recepty a hledám nová jídla, která jsem ještě nezkoušela.

Střídejte!

  • Střídejte nejenom různé druhy surovin, ale také způsobů přípravy, krájení, konzistence a barvy.
  • Neustrňte pouze třeba u dušení nebo rizot, dělejte knedlíky (z různých druhů obilí a mouky), palačinky (jednou z mouky, jednou z celých zrn), placky, kaše, omáčky (střídejte druhy omáček i zeleniny), upečte zeleninu v troubě, udělejte nishime, občas si udělejte smaženou tempuru, jindy rýži orestujte na oleji a až poté přidejte vodu a vařte atp.
  • Střídejte varianty, barvy a druhy jedné zeleniny. Jednou si kupte batát (nebo mrkev) oranžový, jindy fialový. Věděli jste, že i květáky mají různé barvy? Jednou si dejte třeba na talíř salát lollo, jindy hlávkový a pak ledový atp.
  • Zařaďte rozmanité způsoby úpravy zeleniny, obilí i luštěnin.
  • Střídejte i množství vody v obilovinách (jednou sušší a sypká obilovina, jednou kaše) a třeba i různé tekutiny (obiloviny vařené v mléce, vývaru, do kaší např. mošt).

Zkoušejte nové a inspirujte se

  • Nebojte se zkoušet nové potraviny, výrobky, různé značky a recepty od jiných kuchařů. Jen tak docílíte pestrosti a vyváženého poměru živin.
  • Extrémy a ustrnutí v jedné oblasti škodí.
  • Využívejte pro inspiraci různých webů s recepty, kuchařek nebo naší facebookové skupiny, kam lidé sdílí, co dnes zdravého jedli.

PS: Chceš zdravě shodit na léto?

Pojď na to s námi jinak. Bez deficitu, dřiny a chemie.
Chci lepší postavu!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Ahoj,chtěla bych se podívat do skupiny na FB,ale od minulého týdne čekám na schválení :(

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Dušený fenykl

Fenykl nám všem moc chutná tepelně upravený, jeho chut se změní, je sladší a má krásnou měkkou konzistenci. I vůně je intenzivnější. Recept je jednoduchý a...

Cuketové lodičky

Letní recept, do kterého můžete využít i přerostlé cukety.

Kvašáky – nakládané okurky

Okurkové kvašáky jsou velmi zdravé a skvěle osvěží každé jídlo.  Příprava je jednoduchá a můžete si tak připravit zásobu laktobacilů na celý další rok. Sna...
33
3

Sušené třešně

Máte zahradu a třešně? Máte velkou úrodu? Nasušte si něco na zimu uvidíte, že to za tu námahu stojí.
26
19

Jak na vedra – 5 tipů jak se zdravě ochladit

Když uhodí tropická vedra, člověk neví, jak už by se zchladil. Ale jak to udělat zdravě? Můžeme si dovolit zmrzlinu, tropické ovoce nebo ledové nápoje? Mám...

Rýžový salát

Lehký a rychlý letní salát, který si můžete velmi snadno upravit dle vaší chuti a dostupnosti zeleniny.