3 tipy, jak docílit pestrosti ve stravě

1Plánujte

  • Co funguje mě? Mám napsaný seznam obilovin, luštěnin, oříšků a semínek a zeleniny. Mám ho na lednici a každý den si dělám čárky, co jsem použila za obilí, luštěninu, ořechy a semínka a zeleninu, abych viděla, co jsem třeba už dlouho nejedla nebo naopak co používám opravdu moc (a měla bych trošku omezit nebo nahradit něčím jiným).
  • Pomáhá to nejenom pestrosti, ale také kreativitě – vymýšlím s danými surovinami nové recepty a hledám nová jídla, která jsem ještě nezkoušela.

2Střídejte!

  • Střídejte nejenom různé druhy surovin, ale také způsobů přípravy, krájení, konzistence a barvy.
  • Neustrňte pouze třeba u dušení nebo rizot, dělejte knedlíky (z různých druhů obilí a mouky), palačinky (jednou z mouky, jednou z celých zrn), placky, kaše, omáčky (střídejte druhy omáček i zeleniny), upečte zeleninu v troubě, udělejte nishime, občas si udělejte smaženou tempuru, jindy rýži orestujte na oleji a až poté přidejte vodu a vařte atp.
  • Střídejte varianty, barvy a druhy jedné zeleniny. Jednou si kupte batát (nebo mrkev) oranžový, jindy fialový. Věděli jste, že i květáky mají různé barvy? Jednou si dejte třeba na talíř salát lollo, jindy hlávkový a pak ledový atp.
  • Zařaďte rozmanité způsoby úpravy zeleniny, obilí i luštěnin.
  • Střídejte i množství vody v obilovinách (jednou sušší a sypká obilovina, jednou kaše) a třeba i různé tekutiny (obiloviny vařené v mléce, vývaru, do kaší např. mošt).

3Zkoušejte nové a inspirujte se

  • Nebojte se zkoušet nové potraviny, výrobky, různé značky a recepty od jiných kuchařů. Jen tak docílíte pestrosti a vyváženého poměru živin.
  • Extrémy a ustrnutí v jedné oblasti škodí.
  • Využívejte pro inspiraci různých webů s recepty, kuchařek nebo naší facebookové skupiny, kam lidé sdílí, co dnes zdravého jedli.
 

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

S manželem jsme zhubli, máme více energie a přidaly se i dospvívající dcery (Eliška)
Eliška: Připojuji se k děkovným reakcím. Kurz je krásně...
Zhubla jsem, mám lepší náladu a jsem čilá od rána do večera (Jana)
Jana: Kurz jsem dokončila asi před 14 dny. Pomohl...
Jíme Jinak není jen o vaření (Šárka)
Šárka: Opět tleskám Evě a všem tvůrcům Jíme Jinak...
3,5 kg dole a zmizela mi zácpa
Eva: stravuji se s vaším jídelníčkem od ledna. Zrušila...
Všechny informace, které jsem si musela přečíst v knížkách, jste shrnuli
Pavlína M.: Ten článek o müsli je prostě, nejde...
Za 3 týdny mám 5 kg dole bez hladu a chemických koktejlů
Zdlang: Zdravim, Evo, Jarni ocista mne prekvapuje pokracujicim ubytkem...
Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří
Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...
Úspěch – chutná i příteli
Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...
Díky kurzu již chápu souvislosti
Ilona: Jsem šťastná, že jsem si váš kurz koupila....
Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala
Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...
Po 14 dnech mám úbytek 5 kg a cítím spoustu nové energie (Alena)
Alena: Ahoj všem, mám za sebou 14 denní kurz...
Okolí si všímá změny a já se cítím báječně
Pcmunoav: Přihlásila jsem se do programu Hubneme do plavek,...
Nezmizela mi jen přebytečná kila, ale i návaly, chuť na sladké a zlepšila se má paměť
kamlibe: Po dvou týdnech vaření z vašeho jídelníčku se dostavila...
Domácí chléb
Dobrý večer, hledám nějaký osvědčený recept na domácí chléb....
Prožívám teď zářící období (Kattynka)
Kattynka: Momentálně se nacházím v jiné životní rovině -...
Zvládl jsem si dva měsíce vařit sám, i když dřív jsem vařit neuměl (Jaroslav)
Jaroslav: Dobrý den, chtěl bych zhodnotit jarní očistu, která...

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPickles daikon-mrkev-cibule
Další článekOrgánové hodiny prozradí, jak jsou na tom naše orgány