Domů > Nepřehlédněte

3 tipy, jak docílit pestrosti ve stravě

Plánujte

  • Co funguje mě? Mám napsaný seznam obilovin, luštěnin, oříšků a semínek a zeleniny. Mám ho na lednici a každý den si dělám čárky, co jsem použila za obilí, luštěninu, ořechy a semínka a zeleninu, abych viděla, co jsem třeba už dlouho nejedla nebo naopak co používám opravdu moc (a měla bych trošku omezit nebo nahradit něčím jiným).
  • Pomáhá to nejenom pestrosti, ale také kreativitě – vymýšlím s danými surovinami nové recepty a hledám nová jídla, která jsem ještě nezkoušela.

Střídejte!

  • Střídejte nejenom různé druhy surovin, ale také způsobů přípravy, krájení, konzistence a barvy.
  • Neustrňte pouze třeba u dušení nebo rizot, dělejte knedlíky (z různých druhů obilí a mouky), palačinky (jednou z mouky, jednou z celých zrn), placky, kaše, omáčky (střídejte druhy omáček i zeleniny), upečte zeleninu v troubě, udělejte nishime, občas si udělejte smaženou tempuru, jindy rýži orestujte na oleji a až poté přidejte vodu a vařte atp.
  • Střídejte varianty, barvy a druhy jedné zeleniny. Jednou si kupte batát (nebo mrkev) oranžový, jindy fialový. Věděli jste, že i květáky mají různé barvy? Jednou si dejte třeba na talíř salát lollo, jindy hlávkový a pak ledový atp.
  • Zařaďte rozmanité způsoby úpravy zeleniny, obilí i luštěnin.
  • Střídejte i množství vody v obilovinách (jednou sušší a sypká obilovina, jednou kaše) a třeba i různé tekutiny (obiloviny vařené v mléce, vývaru, do kaší např. mošt).

Zkoušejte nové a inspirujte se

  • Nebojte se zkoušet nové potraviny, výrobky, různé značky a recepty od jiných kuchařů. Jen tak docílíte pestrosti a vyváženého poměru živin.
  • Extrémy a ustrnutí v jedné oblasti škodí.
  • Využívejte pro inspiraci různých webů s recepty, kuchařek nebo naší facebookové skupiny, kam lidé sdílí, co dnes zdravého jedli.

PS: Chceš zdravě shodit na léto?

Pojď na to s námi jinak. Bez deficitu, dřiny a chemie.
Chci lepší postavu!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Ahoj,chtěla bych se podívat do skupiny na FB,ale od minulého týdne čekám na schválení :(

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

16
20

Spolu u stolu – živé setkání Klubáků v Praze 14.8. 2025

Osobní setkání členů Jíme Jinak? Konečně ano! Po delší době opět chystáme živou akci. Začínáme v Praze a podle vašich reakcí budeme případně pokračovat v j...

Cuketový “tatarák”

Cuketové zelí a cuketové bramboráky jsou už nuda. Ale co takový cuketový tatarský biftek?! Je téměř k nerozeznání od klasického, je bez masa i vajíček a je...

Zelená polévka s knedlíčky

Zelená polévka s knedlíčky plná zdravých surovin jako cizrna, daikon a brokolice. V tomto receptu využijete starý chléb a připravíte lahodné veganské jídlo...

Jáhlové karbanátky

Měkké a jednoduché letní karbanátky. Výborné teplé i vychladlé. U nás chutnají všem, doufám, že nezklamou ani vás.
335
52

Léčivý hřib hořčák – zabíjí rakovinu

Nedávno jsme vydali článek o léčivých účincích lesních hub. Naši čtenáři jako správný národ houbařů hned poznali, že hříbek v  na úvodní fotce úplně vlevo,...
43
17

Slaná snídaně?! Ani to nebolelo!

Jak zdravá snídaně může ovlivnit náš den a energii? Opět jsme si to mohli vyzokušet. Tentokrát si s námi dali naší verzi snídaně účastníci tanečně-hlasové ...