Domů > Magazín > Blog

Kolik stojí luxusní zdravé jídlo? To vás překvapí

Ceny potravin a energií se od loňského roku zvyšují. Vyplatí se i teď kupovat kvalitní potraviny? Vyplatí se příprava zdravé stravy i po zdražení? Podívejte se na konkrétní jídelníček a jeho kalkulaci.

Vařit doma se vyplatí

Vzhledem k tomu, že se zdražují všechny potraviny (tudíž i pečivo, polotovary, jídlo v restauraci apod.), tak vařit doma ze základních surovin je stále tou nejekonomičtější možností. A řada lidí na to už v minulých letech přišla. Častou otázkou čtenářů však je, zda se vyplatí si doma vařit zdravě podle Jíme Jinak. Pojďme se na to podívat v konkrétních číslech a ukázat si konkrétní jídelníček a fotky jídel.

Luxusní strava za 125 Kč na den

Lenka Rojíková (web Paní Dýně) pořádá kurzy vaření a pobyty se zdravou stravou ve stylu Jíme Jinak. Má proto ke každému pobytu přesně daný rozpočet a ví, kolik stojí v surovinách každý pobyt na osobu a den:
“Vycházím z cenové kalkulace na pobyty se zdravou stravou, které pořádám. Strava je velice pestrá a bohatá, na surovinách nijak nešetřím, v bio kvalitě je většina obilovin, luštěnin a ochucovadel. Na pobyty jezdí i rodiny s dětmi, do ceny na osobu a den počítám tedy i děti (dětí bývá 20 – 30 % všech účastníků). Na mých pobytech plná penze zahrnuje rautovou snídani s polévkou, kaší a domácím chlebem, oběd s polévkou a hlavním jídlem, luxusní dezert, jednochodovou večeři a pitný režim po celý den (čaje, kafe, obilné mléko apod.). Do kalkulace zahrnuji suroviny na vaření a benzín, který projedu na nákupech. V roce 2020 vycházela cena surovin na vaření do 100 Kč na osobu a den. V letošním létě (2022) vychází cena surovin na vaření cca 125 Kč na na osobu a den,” odpověděla mi na dotaz, kolik jí vyjde celodenní strava ve stylu Jíme Jinak na osobu. A přidala jídelníček ze září včetně fotek jídel pro lepší představu, jak taková strava na kurzu či pobytu u ní vypadá.

Jídelníček z pobytu se zdravou stravou od Paní Dýně

  • Pátek večeře: Jáhlovo-rýžové krokety, hrachová kaše, celerový špek, cukety restované na sezamovém oleji, salát
  • Sobota snídaně: Miso polévka, rýžovo-kukuřičná kaše, blanšírovaná brokolice / sladová poleva se skořicí, 100 % žitný chleba, tofu pomazánka
  • Sobota oběd: Zeleninový krém s mangoldem; fazolový kotlík se zeleninou a kukuřicí, těstoviny, tempura z mrkvové natě, salát
  • Sobota dezert: Bezlepkový datlový perník s polevou
  • Sobota večeře: Seitan na houbách, celozrnná rýže s hatomugi, pečená řepa, salát
  • Neděle snídaně: Miso polévka, ovesná kaše, mrkev na tuku, pšenično-žitný chleba, fazolová pomazánka
  • Neděle oběd: Dýňová polévka s perníkovým kořením; Čočka na tymiánu, quinoa, pečená zelenina, ledový salát
  • Neděle dezert: Jáhlový krém s ovocným agarem
  • Neděle večeře: Jáhlová kaše s batátem, kapustové karbanátky, blanšírovaná zelenina, salát coleslaw
  • Pondělí snídaně: Miso polévka, jáhlová kaše, cibule v misu, třízrnný chleba, tofu pomazánka
  • Pondělí oběd: Shoyu bujón s houbami shiitake a zázvorem; Svíčková omáčka, pečený tempeh, kukuřičná polenta, aronie jako brusinky, kvašáky
  • Pondělí dezert: Mrkvový koláč s jablkovou náplní

    Protože Lenčiny akce i způsob vaření znám, tak můžu jen potvrdit, že jet na její pobyt nebo kurz vaření je po stránce jídla prostě luxusní zážitek. Takové bohaté snídaně formou rautu (viz foto), každý den výborný dezert, připravené čaje, obilné kávy,… to si člověk běžně doma neudělá. K jídlu jsou vždy k dispozici ještě doplňky jako kvašená zelenina, zelené posypky, pražená semínka, gomasio apod. Zkrátka, čerstvá, krásná, chutná a zdravá strava, jakou vám nenabídnou v žádném hotelu ani restauraci.

    Když doma vaříte podle zásad Jíme Jinak, tedy trochu jako Lenka, tak vás suroviny nevyjdou více než 125 Kč na den. Za to si dnes člověk sotva dá oběd pro jednoho v restauraci. A pokud se Vám zdá 125 Kč pořád hodně, tak si udělejte k snídani jen polévku, k svačině místo dezertu vezměte jablíčko a místo seitanu či tofu použijte luštěniny a strava se vám ještě zlevní. Dá se vařit zdravě a chutně i za 80-90 Kč denně (Zdravý studentský jídelníček do 90 Kč na den).

    Klubáci mají na všechny pobyty Paní Dýně slevu, stejně jako na nákup zdravých potravin v eshopu Paní Dýně, kde mají 12% slevu na celý sortiment nebo 20% na základní balíček zdravých potravin.

    Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

    82 lidí už poděkovalo za článek.

    Komentáře

    Klub

    Takže žádný slibovaný vyčíslení a rady co a jak, ale pořádná reklama na Dýni. Dobrý no.

    Klub

    Také se vám všechny fotky zobrazují rozmazaně?

    Ukázat další komentáře

    Vyzkoušejte také

    1
    6

    Skoro jsme přestali nakupovat a užíváme si volný čas

    O tom, že strava podle Jíme Jinak šetří peněženku, jsem se dočetla v tomhle super článku. Za sebe to bez váhání potvrzuji, na výdajích je to neskutečně zná...
    34
    51

    Reflex.cz: V jídle je skryté nebezpečí i naděje. Rozhovor s Evou Cikrytovou

    Co je skutečně zdravé a co se jako zdravé jen tváří? Může strava ovlivnit chronické nebo dokonce genetické nemoci? Je se s pomocí jídla zbavit léků? Zvládn...
    2
    10

    S Jíme Jinak hřeším celý týden (Petra, 34 let)

    Potřebovala jsem shodit po porodní bříško a začala počítáním kalorií. Nic pro mě. Pořád jsem musela myslet na jídlo a počítat. S Jíme Jinak nepotřebuji che...
    8
    6

    Lékaři ji nedávali šanci (Libuše, 60 let)

    Před třiceti lety měla dcera divný kašel. Byly jí dva roky a čekala nás drsná diagnóza – bronchiální astma. Protože lékaři jí nedávali šanci, musela ...
    4
    4

    Neuměl jsem vůbec vařit (Jaroslav, 51 let)

    Změnu jídelníčku jsem udělal kvůli zdravotním problémům. Neuměl jsem vůbec vařit. Během kurzu jsem si dva měsíce vařil vše sám, nakonec upekl koláč, chleba...