- 3 kg čínského zelí
- 2 mrkve
- 400 g daikonu
- 1 svazek čerstvé jarní cibulky
- 200 g pórku
- 80 g gochugaru
- asi 150 g hrubé celozrnné mořské soli
- 30 g sladidla
- 400 g vody
- 60 g rýžové mouky
- 1 velká cibule
- 5 stroužků česneku
- 40 g čerstvého zázvoru
- 120 g tamari
Jak připravit korejské kimchi
- Omyjte a nakrájejte čínské zelí na menší kousky. Naplňte dřez studenou vodou a zelí opláchněte. Na závěr přidejte sůl a nechte v chladných měsících cca 6 hodin namáčet. Zelí občas promíchejte rukama, ale nemačkejte.
- Zelí je připravené, když se žebra snadno povolí a dají se ohýbat, zelí opatrně omyjte a dejte stranou okapat.
- Nyní si připravte rýžový krém. V hrnci smíchejte 400 g vody s rýžovou moukou a sladidlem a vařte asi 5 minut.
- Nakrájejte daikon a mrkev na tyčinky. Zeleninu dejte do velké mísy.
- Přidejte cibulku nakrájenou na kousky i se zelenou částí.
- Česnek, zázvor, gochugaru, pórek, tamari a cibuli vložte do mixéru a rozmixujte najemno, mělo by to být téměř krémové.
- Nyní přidejte rýžový krém a znovu vše rozmixujte.
- Do mísy se zeleninou přidejte okapané zelí a namixovanou směs. Poté opatrně a rukama vše velmi dobře promíchejte.
- Nyní vložte kimchi do skleněných nebo kameninových nádob a nechte asi 3 dny kvasit při pokojové teplotě. Když kimchi začne dělat bublinky, nalijte do menších sklenic nebo nádob a dejte pevně uzavřené do lednice.
- Kimchi postupem času pomalu kvasí i v lednici a den ode dne je čím dál tím lepší, kyselejší a chutnější.
Praktické
- Proč to dělat doma, dá se i koupit .. jistě, ale není to to samé. Jednou z výhod domácího kimchi je, že můžete ovládat chuť tím, že zkontrolujete přísady, které do něj jdou. Když si ho připravíte doma, můžete také použít ingredience, které splňují vaše dietní potřeby (např. veganské kimchi), jako je to, které jsem vyrobila já.
- Existuje asi 200 variací kimchi toto je moje verze, veganská, ale podle klasického korejského receptu.
Obměna
- Nemůžeme nahradit papričku gochugaru. Má zvláštní chuť a není pikantní jako naše místní papričky. Přesto jsem dala méně gochugaru než podle tradičního receptu.
- Nevynechte ani ten rýžový krém, který je opravdu důležitý a uvidíte, že vás nezklame.
- Používejte pouze mořskou sůl, ne tu s jodem.
Děti
- Tato verze je hodně pikantní a vhodná tedy spíše pro větší děti.
PS: Jde hubnout a normálně jíst? Pojď to zjistit! 😁
Tisíce lidí s námi shodily 5 kg za 14 dní. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček s výbornými recepty, videa, jemné cvičení - a živou podporu! Už za 2 týdny uvidíš výsledky. Mrkni na výzvu Hubneme do plavek a naskoč!
Komentáře
Pardon, ale tenhle recept je nesmysl. Netuším, kde jste to sebrali, ale:
1) do kimchi nepatří sladidlo, není vůbec třeba, mléčné kvašení probíhá díky reakci soli, jako potrava pro kvasinky stačí bohatě sladká mrkev a mouka.
2) sladidlo, pokud nemyslíme cukr ale skutečně umělé sladidlo, se nikdy nevaří! Vařením hořkne, takže celé jídlo pak můžete vyhodit.
3) rýžovou mouku vůbec nevaříme, dává se tam trocha jen kvůli zrychlení kvašení, ale není nutná tepelná úprava, jde o opakovaný omyl, způsobený špatným překladem
4) jodovaná sůl nevadí, je to další nesmyslný mýtus, který kdysi někdo napsal a nemá žádné opodstatnění – sůl kvasí stejně, i když obsahuje jod