Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Ministerská panika: Když „sójový párek” ohrožuje národní bezpečnost

Milí čtenáři, máme pro vás zprávu, která vás možná dostane do kolen. Připravte se: český ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) bojuje s rostlinným jídlem! Ne, nečetli jste špatně. Zatímco my v Jíme Jinak učíme lidi vařit zdravé květákové karbanátky a fazolové burgery, pan ministr je považuje za… nebezpečí pro spotřebitele.

Běžně do Jíme Jinak politiku netaháme, protože ono není o co stát a nad čím ztrácet nervy. Ale to, co se děje kolem rostlinných potravin, to mě opravdu pobavilo a rozhodla jsem se vám o tom napsat. Myslela jsem si, když jsem o tom psala v roce 2022 (Kotouč a deska? Nové názvy vegan jídel dle zpřísnění EU), že tahle věc už je za námi. Ale je to tu zase:

Drama v pěti dějstvích

Dějství první: Prosinec 2024 – ministr předkládá návrh zákazu názvů jako „sójový párek” nebo „veganský řízek”. Prý to mate spotřebitele.

🌞 TIP: Sada na letní hubnutí - stáhni si hned teď ZDARMA.

Dějství druhé: Leden 2025 – po vlně kritiky ministr návrh stahuje a veřejně prohlašuje: „Nechceme lidem kecat do života.” Hurá! Zdravý rozum zvítězil!

Dějství třetí: Červen 2025 – plot twist! Ministr tentýž návrh prosazuje v Bruselu. Že by měl amnézii?

Dějství čtvrté: Současnost – desítky firem, organizací i zdravý rozum se bouří.

Dějství páté: Pokračování následuje… (a doufáme, že se šťastným koncem!)

Co vlastně pan ministr chce?

Jednoduše řečeno: chce zakázat názvy jako „květákový karbanátek”, „fazolový burger” nebo „sójový párek”. Podle něj totiž tyto názvy matou spotřebitele.

Představte si tu scénu: Paní Božena stojí v obchodě, vidí „sójový párek” a v zoufalství si říká: „Ježíšmarja, to je párek ze sóji, nebo párek s příchutí sóji? A vůbec, co je to sója? Možná je to nové hovězí?”

Co říkají data (ta nepohodlná věc)

Průzkum YouGov ukázal, že:

  • 82 % lidí si pod „sójovým párkem” jasně představí rostlinný produkt
  • 69 % lidí si přeje, aby názvy jako „veganský řízek” zůstaly

Podobná čísla jsou i z dalších evropských zemí. Takže kde je ten zmatek, pane ministře?

Absurdita na druhou

Řekněme si to na rovinu: žijeme ve světě, kde máme:

  • Čajové klobásy (nevařené v čaji)
  • Čokoládová vajíčka (která nesnášejí slepice)
  • Kočičí jazýčky (sladkosti, které rozhodně nejsou z koček)
  • Vosí hnízda a medvědí tlapy (vánoční cukroví)
  • Dětský zásyp (pudr, který není z dětí)
  • a napadají mě další a další, třeba štramberské uši nebo ďábelské topinky

Ale „květákový karbanátek” je problém? Vážně?

Co to znamená pro nás, kuchaře a milovníky zdravého jídla?

Kdyby návrh prošel, budeme muset naše oblíbené recepty přejmenovat:

Místo: Dýńový burger  Nově: Dýňový disk určený k vložení do housky

Místo: Květákový řízek  Nově: Květáková placka obalovaná v strouhance

Místo: Hlívový guláš s tempehem Nově: Houbovo-zeleninová omáčka se sójovou polotuhou hmotou

Zní to lákavě? Nám tedy vůbec ne.

Kdo za tím stojí?

Proti návrhu se postavila koalice výrobců, obchodníků a organizací včetně Globusu, Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR nebo Hnutí DUHA. Všichni říkají totéž: jde o tlak masného průmyslu, ne o ochranu spotřebitelů.

Tomáš Prouza ze Svazu obchodu to shrnul jasně: „Je smutné, že pan ministr neustál tvrdý tlak české agrární lobby a raději bude ze zákazníků dělat hlupáky.”

Co s tím můžeme dělat?

My v Jíme Jinak budeme pokračovat v tom, co děláme nejlépe – učíme vás vařit chutné, zdravé, rostlinné jídlo. Ať už se bude jmenovat „květákový řízek” nebo „květáková placka v kukuřičném obalu” kvůli ministerskému strachu.

Vy můžete:

  • Vyjádřit nesouhlas s návrhem.
  • Podporovat firmy, které se postavily proti.
  • Pokračovat ve vaření našich receptů (a nazývat je, jak chcete).
  • Sdílet tento článek, ať se o absurditě dozví co nejvíc lidí.

Závěrem

Milí čtenáři, žijeme v době, kdy řešíme klimatickou krizi, potravinovou soběstačnost a zdraví populace. A náš ministr zemědělství filozofuje nad tím, co je to vlastně burger. Čekali bychom, že ministr bude řešit spíše:

  • Dostupnost kvalitních rostlinných potravin
  • Edukaci o zdravé výživě
  • Udržitelné zemědělství
  • Inovace v potravinářství

Ale co my víme. My jen vaříme dobré jídlo a učíme lidi být zdraví, politika jde mimo nás.

No, pokud máte chuť na rebelii, uvařte si dnes náš květákový řízek nebo cizrnovo-špenátový karbanátek. A pochlubte se s nimi na sociálních sítích s hashtagem #KarbanátekProSvobodu! 😄

Dokud je to ještě legální…

Zdroj: Společná tisková zpráva ProVeg Česko, Rostlinně a České komory alternativních proteinů (ČKAP)

PS: Chceš se dát koncem léta opět do pohody?

Pojď do 14 denního programu s námi! Srovnáme zažívání, pochutnáme si, uklidníme mysl a podpoříme se navzájem ve skvělé partě!
Chci lepší postavu!

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

30 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Já si doteď nejsem třeba jistá produktem ,,psí sádlo,, maže se s tím pes? při kterých problémech? Nebo to škvaří ze psů? No ale tím bych se pak nemazala já. (pozn. u nás v dědině se v minulosti psi jedly, tak to není až takové sci-fi) Nebo existuje bylina s názvem pes stejně jako koňský kaštan. Pro mě je to už několik let velká záhada.

Světlana
4. 7. 2025

Evi,ať si říkají,co chtějí,nám to naše jídlo stejně nevezmou,viď😊A optimismus taky ne.Protože kdo jí jinak,tak i myslí jinak🙏🍀

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Meduňka lékařská

Meduňka lékařská je moje oblíbená bylinka. Nejenom že krásně voní, ale má uklidňující účinky na celý organismus. V době, kdy na nás působí spousty stresu z...
klub
32
11

Zdravá strava a cestování – 1. díl (pečivo)

Rádi cestujete a přitom chcete jíst zdravě? Žádný problém! My také cestujeme rádi a často a v tomto našem vychytaném cestovatelském speciálu se s vámi podě...
klub
11
16

Zdravá strava a cestování – 3. díl (výbava na cesty)

Také se vzdáváte cestování kvůli tomu, že si myslíte, že se nedá skloubit jíst jinak a cestovat? Přitom zdravé cestování není zase taková věda, jak se možn...
14
5

Kompletní průvodce zdravým grilováním bez masa

Máme tu teplo a s ním přichází i grilovací sezóna, která spojuje samé příjemné aktivity – dobrou společnost, čerstvý vzduch a dobré jídlo. A tím nemu...
65
8

Lesní houby a jejich vliv na zdraví

Obsahují houby nějaké důležité živiny nebo je to jen voda? Mají léčivé účinky  a jsou chutné nebo je to jen nudné maso chudých (a veganů)? Jsou inteligentn...
45
11

Bezinky – plody bezu v kuchyni

Víte, co všechno se dá doma připravit z bezinek? Právě dozrávají, tak nepromarněte skvělou příležitost si připravit chutné dobroty a zásobit se silnou přír...