Běžně do Jíme Jinak politiku netaháme, protože ono není o co stát a nad čím ztrácet nervy. Ale to, co se děje kolem rostlinných potravin, to mě opravdu pobavilo a rozhodla jsem se vám o tom napsat. Myslela jsem si, když jsem o tom psala v roce 2022 (Kotouč a deska? Nové názvy vegan jídel dle zpřísnění EU), že tahle věc už je za námi. Ale je to tu zase:
Drama v pěti dějstvích
Dějství první: Prosinec 2024 – ministr předkládá návrh zákazu názvů jako „sójový párek” nebo „veganský řízek”. Prý to mate spotřebitele.
Dějství druhé: Leden 2025 – po vlně kritiky ministr návrh stahuje a veřejně prohlašuje: „Nechceme lidem kecat do života.” Hurá! Zdravý rozum zvítězil!
Dějství třetí: Červen 2025 – plot twist! Ministr tentýž návrh prosazuje v Bruselu. Že by měl amnézii?
Dějství čtvrté: Současnost – desítky firem, organizací i zdravý rozum se bouří.
Dějství páté: Pokračování následuje… (a doufáme, že se šťastným koncem!)
Co vlastně pan ministr chce?
Jednoduše řečeno: chce zakázat názvy jako „květákový karbanátek”, „fazolový burger” nebo „sójový párek”. Podle něj totiž tyto názvy matou spotřebitele.
Představte si tu scénu: Paní Božena stojí v obchodě, vidí „sójový párek” a v zoufalství si říká: „Ježíšmarja, to je párek ze sóji, nebo párek s příchutí sóji? A vůbec, co je to sója? Možná je to nové hovězí?”
Co říkají data (ta nepohodlná věc)
Průzkum YouGov ukázal, že:
- 82 % lidí si pod „sójovým párkem” jasně představí rostlinný produkt
- 69 % lidí si přeje, aby názvy jako „veganský řízek” zůstaly
Podobná čísla jsou i z dalších evropských zemí. Takže kde je ten zmatek, pane ministře?
Absurdita na druhou
Řekněme si to na rovinu: žijeme ve světě, kde máme:
- Čajové klobásy (nevařené v čaji)
- Čokoládová vajíčka (která nesnášejí slepice)
- Kočičí jazýčky (sladkosti, které rozhodně nejsou z koček)
- Vosí hnízda a medvědí tlapy (vánoční cukroví)
- Dětský zásyp (pudr, který není z dětí)
- a napadají mě další a další, třeba štramberské uši nebo ďábelské topinky
Ale „květákový karbanátek” je problém? Vážně?
Co to znamená pro nás, kuchaře a milovníky zdravého jídla?
Kdyby návrh prošel, budeme muset naše oblíbené recepty přejmenovat:
Místo: Dýńový burger Nově: Dýńový disk určený k vložení do housky
Místo: Květákový řízek Nově: Květáková placka obalovaná v strouhance
Místo: Hlívový guláš s tempehem Nově: Houbovo-zeleninová omáčka se sójovou polotuhou hmotou
Zní to lákavě? Nám tedy vůbec ne.
Kdo za tím stojí?
Proti návrhu se postavila koalice výrobců, obchodníků a organizací včetně Globusu, Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR nebo Hnutí DUHA. Všichni říkají totéž: jde o tlak masného průmyslu, ne o ochranu spotřebitelů.
Tomáš Prouza ze Svazu obchodu to shrnul jasně: „Je smutné, že pan ministr neustál tvrdý tlak české agrární lobby a raději bude ze zákazníků dělat hlupáky.”
Co s tím můžeme dělat?
My v Jíme Jinak budeme pokračovat v tom, co děláme nejlépe – učíme vás vařit chutné, zdravé, rostlinné jídlo. Ať už se bude jmenovat „květákový řízek” nebo „květáková placka v kukuřičném obalu” kvůli ministerskému strachu.
Vy můžete:
- Vyjádřit nesouhlas s návrhem.
- Podporovat firmy, které se postavily proti.
- Pokračovat ve vaření našich receptů (a nazývat je, jak chcete).
- Sdílet tento článek, ať se o absurditě dozví co nejvíc lidí.
Závěrem
Milí čtenáři, žijeme v době, kdy řešíme klimatickou krizi, potravinovou soběstačnost a zdraví populace. A náš ministr zemědělství filozofuje nad tím, co je to vlastně burger. Čekali bychom, že ministr bude řešit spíše:
- Dostupnost kvalitních rostlinných potravin
- Edukaci o zdravé výživě
- Udržitelné zemědělství
- Inovace v potravinářství
Ale co my víme. My jen vaříme dobré jídlo a učíme lidi být zdraví, politika jde mimo nás.
No, pokud máte chuť na rebelii, uvařte si dnes náš květákový řízek nebo cizrnovo-špenátový karbanátek. A pochlubte se s nimi na sociálních sítích s hashtagem #KarbanátekProSvobodu! 😄
Dokud je to ještě legální…
PS: Chceš zdravě shodit na léto?
Pojď na to s námi jinak. Bez deficitu, dřiny a chemie.
Chci lepší postavu!
Buďte první, kdo napíše komentář