Bára nejí maso už od základní školy. Je to přes 20 let a umíte si představit ten boj s okolím. Časem přestala pít mléko a konzumovat většinu mléčných výrobků. Když se jí narodil syn, vzala to od podlahy a už přes rok jí jinak. Všem skeptikům dochází argumenty, protože jsou ona i syn zdraví a krásní. Navíc má Bára skvělého manžela, který ji podporuje. Jsme moc rády, že se nechala přemluvit a dala nám příběh i fotky k dispozici.

Jak se ze mě stala vegetariánkaBára se synem Fabiánem

Ten den si velmi dobře pamatuji. K obědu v jídelně bylo UHO, již potřetí v tom týdnu. Já tupým nožem bojovala s obludným kusem vepřového a vzpomínala jsem na vyprávění nějaké rodinné známé o lidech, kteří maso vůbec nejí.  Vůbec! Pravda, některé maso mi vcelku chutnalo, ale nikdy mě nebavilo zdlouhavé kousání a hlavně ta těžkost a únava, co po jeho konzumaci přicházela, ta byla otravná.  Navíc to nehumánní zabíjení zvířat také nic moc…prostě budu jako ti lidé „vegeráni“. Zvedla jsem se a přes protest družinářky (100 kilo živé, zpocené váhy) práskla plným talířem do „vracáku“, vysněné cílové mety.

A v ten den jsem se skutečně stala vegetariánkou. Nebylo by to až tak divné, kdyby se ovšem nepsal rok 1989 a mně netáhlo na jedenáct let. Takhle byl na světě slušný poprask. Šílené hysterické reakce okolí si umí jistě každý představit, nemá cenu o nich psát. Jediný důležitý okamžik, stojící za zmínku, byla reakce mé matky. Že má doma samorost věděla dávno. Teď se však musela rozhodnout, zda vyrazí do boje proti své prvorozené nebo bude poslouchat, přemýšlet a hledat jinou cestu. Zvolila druhou variantu a mou úctu za tu odvahu má jistou navždy. Dovolím si připomenout tehdejší podmínky – žádný internet, literatura možná nějaká vypůjčená, nálada ve společnosti nevstřícná. Učitelky, lékařky a zejména družinářky nezklamaly, ony do konfrontace šly. Projevily tím absolutní neznalost dětské duše, jež by se u jejich povolání očekávala. Čím více naléhaly a zejména hrozily, čím více mě nutily si své rozhodnutí vybojovat, den co den, tím pevnější jsem přirozeně byla. Jistě, nemám jim to vůbec za zlé. Informací skutečně nebylo mnoho, ale popravdě, podezřívám je, že stejně by se zachovaly i dnes. A dnes už víme víc. Nebo spíš můžeme vědět, pokud chceme.

Prognózy versus realitaNejedí maso, nepijí mléko, přesto nebo spíš právě proto jsou krásní a zdraví

Takže, jaké všechny prognózy to byly nade mnou vyřčeny? Zde jsou v porovnání s realitou:

  1.  Nevyrostu/měřím 168 cm
  2. Budu mít nezdravé zuby, vlasy, nehty…/Zuby v pořádku, vlasy „až na záda“, nehty – s oblibou říkám „2x týdně je ošetřuji pilkou na železo“.
  3. Budou se mi lámat kosti. Budu nemocná./Zlomeného nikdy nic, ačkoliv jsem slušnej poděs. Se vší neskromností se považuji za nadprůměrně zdravého člověka. Žádná antibiotika, žádné vážné choroby, ale ani rýmičky, kašlíky, virózy. Nevím, co je chřipka, nikdy jsem neměla třeba angínu.
  4. Nebudu mít menstruaci a potažmo děti/Syn se podařil na „první pokus“.
  5. Nebudu moci dál sportovat, budu unavená a …to slovo…neduživá /Jak to jen o mně říkají? Aktivní až radioaktivní.
  6. No a že umřu, samozřejmě./ Je to tak. „Nikdo to tu nepřežije“.

Nejedla jsem ideálně, ale snažila jsem se

Nejedla jsem dlouho vůbec ideálně. Klasický vegetarián neznalec.  Naštěstí jsem mezi sýry a rohlíky napasovala hromady zeleniny a později i luštěnin. Okolo šestadvacátých narozenin jsem se dozvěděla o detoxikační medicíně MUDr. Jonáše a dílo bylo dokonáno. Vynechala jsem ze stravy i většinu mléčných výrobků a pomocí detoxikace se zbavila svého jediného problému, silné senné /pylové alergie. Máma prožila dětství v „Mostecké uhelné“ v době jejího největšího rozmachu. Jaké překvapení, když se jí narodil alergik. Samozřejmě jsem slýchala stále dokola jen dogma „je to neléčitelné, nemůžeš se alergie zbavit, pouze ji tlumit léky“.  A já se jí po dlouhých prosmrkaných letech zbavila. Vyřadila mléko, vyčistila tělo…to první jaro jsem běhala po louce jako absolutní cvok a očmuchávala všechny kytky. Pocity nepřenosné.

Dle úsudku okolí jsem žila a vařila velmi zdravě. Pravda, žádné hambáče ani jiné vymoženosti, ale systém to rozhodně nemělo. V zimě spousta šťávy z citrusů a ty haldy brambor a vajíček! Také tvrdým sýrům jsem občas neodolala. Špatně jsem používala sůl a zapomínala na tak skvělou zeleninu jako je řepa, dýně, o kvašené zelenině nemluvě. Makrobiotice jsem se vědomě i podvědomě dlouho bránila. Možná pro tu podobnost se slovem matematika. Bála jsem se pravidelného režimu, hlídání správných kombinací i toho, zda budu spokojená.

Kvůli němu cokoli na světěFabián dostal k narozeninám dort podle Jíme jinak

A pak přišel velký třesk. Najednou tu byl ON, a jak už to bývá, priority se otáčely rychlostí světla. Začala jsem po porodu „jíst jinak“ ze dne na den a bylo to opravdu moc dobré rozhodnutí. Dříve nemožné šlo najednou samo, konec zlozvyků. Žádné brambory, noční večeře, ale ani tofu ob den rovnou z ledničky. I bez mléka a masa jsem kojila od prvního dne a kojím stále, nedostavila se žádná únava v šestinedělí. Domácnost, práce i noční vstávání, vše v pohodě. Už od druhého měsíce jsem začala jíst luštěniny, a přesto syn vůbec netrpěl nadýmáním. O něm ale napíši zvlášť. Chci totiž dodat odvahu všem mámám, co váhají, zda nechat děti jíst jinak.

Jím jinak a vím proč

Za sebe chci Heleně a Evě moc poděkovat. Bez přehánění – ZMĚNILY MI ŽIVOT. Oddřely za mě tu těžkou práci. Načetly všechny knihy, posbíraly informace a pak vytvořily skvělý web, který mě nalákal, uspořádaly kurz, kde jsem si rozvalená na gauči, zásobená výborným jídlem, jen všechny ty informace „vyzvedla“. Vše bylo tak skvěle připravené, logicky a po lidsku vysvětlené. Věděla jsem, že už se nepustím a nepustila. Rok vařím jinak. Nemohu teď sice ohromit seznamem neduhů, jež mě díky tomu opustily, když jsem se výš chvástala svým zdravím, ale také mám ten trumf pro ženy důležitý. Tedy kromě zdravého potomka. Nemusím si hlídat váhu. Vždy jsem sice byla štíhlá, ovšem za jakou cenu! Dnes se směju těm dnům protrpěným na bílém jogurtu a zeleninovém salátu. Teď sním jídla jednou tolik a váha zůstává na milovaných pětapadesáti. Navíc si debužíruju. Snídat kotel čerstvé polévky, co se sama uvaří, zatímco se sprchuju, mi připadá luxusní.  Bářino a Fabiánovo zdraví je nejlepším argumentem pro skeptikyA chci bourat i další předsudky, které v sobě lidé nosí. Třeba náklady. Ty já si fakt umím ohlídat, jsem obchodnice přece. Nakupujeme ve farmářském obchodě a malém krámku se zdravou výživou. Vymizely různé zbytečnosti naházené mimoděk do nákupního košíku. Náklady se nám lehce snížily, cca v řádech stokorun. Také délka přípravy jídla mi připadá jako mýtus. Považovala jsem se za poměrně zdatnou kuchařku klasického jídelníčku, umím svíčkovou i tři druhy knedlíků. Kdo doopravdy vaří, tedy jen nesmaží nebo nerozpouští sýr na špagety ve smetaně, ví, kolik času to zabere. Ano, pobývám v kuchyni hodně. Jenže tak to bylo i dříve, když jsem chtěla, aby rodina měla domácí jídlo. Beru to tak, že čas strávený v kuchyni doženu tím, když nemusím ošetřovat nemocné členy domácnosti. A už i to ego se uklidnilo. Ráda jsem se totiž předváděla jako hostitelka. Teď už mě nebaví vyrábět tradiční pochutiny. Netěší mě hostit rodinu a přátele tím, co jim ve finále uškodí. No a kupodivu, začínají si zvykat. Co také namítat, když od nás nikdy neslyší, že jsme nemocní, unavení, něco na nás leze…Vlastní zdraví je skvělý argument a když se doplní o zdravé dítě, dochází slova i těm nejzarytějším musomlíkařům (zkratka pro „musíš aspoň mlíko“).

Nebojte se vlka nic, JEZTE JINAK. Vařit se postupně naučí opravdu každý, chutě se změní. Zvlášť, když máme díky holkám neustále po ruce spousta inspirace. Jo a nezapomeňte je občas podpořit nějakou kačkou, ať je to nepřestane bavit!

PS: Mnoho díků si zaslouží také můj manžel, který se mnou většinu času drží basu. A dokonce rád!

PS: Seznamujte se na webu Jíme Jinak (v sekci Diskuse/Seznamka)! Poznala jsem díky jejich seznamce Mášu, která je bezvadná a má už spousta zkušeností s vařením podle JJ. Těžko bych jí jinak v Plzni potkala. Máme skvělou partičku, kde samozřejmě neřešíme pouze jídlo. Vzájemná podpora je moc fajn věc. 

Neuvěřitelných 70 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Paní má asi štěstí. Já maso od dvou let odmítal, resp. mi prostě nesedlo, a i přes vyváženou stravu jsem byl nemocný často. Když jsem v pubertě do jídelníčku zařadil maso 3 x do roka, a to pouze ryby a kuřecí, začalo se to zlepšovat. Tedy postupně. Vypadávání vlasů s ne/pojídáním masa nějak nesouvisí, takže tam bych argumenty nehledal. Takže tahle vegetariánská a veganská strava je dobrá jak pro koho.

  2. Člověk byl odjakživa masožravec. Bez masa by, především v našich zeměpisných šířách, nikdy nepřežil. Souhlasím s omezením příjmu masa ale úplně ho vynechat? A především u dětí, myslím si, je velice důležité…

      • Podle všeho bílkoviny důležité pro správný vývoj nervové soustavy. Bez masa se sice vyvíjí také, jen některé děti pak mohou být unavenější a podrážděnější. Tedy podle názorů některých skupin jedinců.

        • Bílkoviny se skládají z aminokyselin, kterých si většinu naše tělo umí vyrobit samo. Pouze devět esenciálních si vyrobit neumí a ty je potřeba přijímat v potravinách. Maso je obsahuje všechny pohromadě. Obiloviny a luštěniny jich obsahují většinu, ale ně úplně všechny kromě sóji a quinoi. Proto je důležité, aby v jednom pokrmu byly luštěniny i obiloviny a pokryje to veškeré potřeby našeho těla. Jinak bílkovin je v naší stravě kolikrát víc než v běžně se stravujících lidí.

  3. inspirativní článek, děkuji…chtěla bych se zeptat, když vypustím mléko, co mám naopak do stravy zařadit, zviditelnit? Děkuji za odpověď.

  4. Zdravím. Jsem vegetariánka něco přes rok a kupodivu nás k tomu (mne, manžela a dva syny 5 a 7let) dovedl zničeho nic zhoršující se zdravotní stav prvorozeného syna. Blednul, slábnul, byl chudokrevný a dokonce tak často nemocný, že od svých dvou let podstoupil už 3 operační zákroky, které vyústily z častých angín (trhání mandlí) nebo také z nevysvětlitelných nemocí, jako angína, která ho málem zabila a jen proto, že se mu zánět usadil za mandlemi a ne na nich a tedy byla na první pohled nezjistitelná… až na JIP po 9-ti dnech v horečkách na to konečně přišli…. nevěděli jsme si rady a hledali pomoc VŠUDE. Až se objevila Andrea, dnes má dobrá kamarádka a udělala mi přednášku o mase, jeho účincích na tělo i mysl a také celkovém účinku na přírodu. Zkusili jsme to, už nebylo nic nač bychom nesáhli..co by mohlo synovi pomoci…. Ve svých tehdy 6-ti letech trpěl také nespavostí a anémie byla tak silná, že se mu tvořili skvrny po těle a kruhy pod očima….. byli jsme zoufalí a zkusili jsme tedy změnit jídelníček…
    Učila jsem se znovu vařit… každodenní porce hovězího nebo kuřecího jsme nahradili sojou a zeleninou a poté luštěninami…a věřte nevěřte..během 7mi měsíců se syn začal zotavovat…kruhy pod očima mizely, vracela se mu barva do tváří a nebyl už tak unavený, protože celonoční spánek se začínal stávat pravidlem….
    Kdybych nebyla hloupá , mohli jsme všem těm problémům předejít a tačilo jen jinak jíst….
    Nyní jsme v pohodě…synové nemůžou maso ani vidět a dokonce i ve školním zařízení nám vyšli vstříc a děti se mohou stravovat vegetariánsky i ve školce a škole……
    Nyní čekáme třetího potomka… těhotenské nevolnosti neznám jako předtím a nejsem ani tak unavená jako u předchozích dvou a mohu se plně věnovat dětem i práci….. VŘELE VŠEM doporučuji abyste se zkusili alespoň jednou nad vším zamyslet…. Dobrá kniha o vegetariánství spojená i s recepty je třeba 108 receptů od Góvindy… stojí okolo 60Kč a čtení je to naprosto fascinující… a ještě na závěr k článku, kde se paní zmiňuje o nadváze nebo udržení váhy….při prvním i druhém těhotenství jsem tloustla a byla unavená a nyní..je to opak…… Papejte jinak a budete konečně „ŽÍT“

    • Moc děkujeme za vaší zkušenost a jsem moc ráda, že i tak závažný stav vašeho syna se tak rychle zlepšil. Jídlo dělá divy a když není organismus dostatečně geneticky silný, tak i pěknou paseku.

  5. Problém není to že lidi jedí maso. Problém je to, že lidi neumí vařit a jíst. Pak by se maso nejedlo automaticky!)

  6. Myslím, že by to eliminace být mohla, moje dcera (3 roky a 9 měsíců) mívá něco podobného. Jen lipobází bych to nemazala, je tam parafinum liquidum, to se vyrábí z ropy a ucpává póry a může způsobovat řadu jiných problémů. Podpory manžele si važte. Vím, o čem mluvím. Možná bych vysadila pečivo a dala dceři jen celozrnnou rýži s vařenou mrkví a opatrně s ovocem. A kuzu na kašel. Vydržte, každá změna je dobrá.

    • Milá Ufounko, Je mi z vašeho příběhu moc smutno až se mi vlily slzy do očí. Držím Vám moc palce ať to vyjde. Jedno je jisté pokud budete obě ve stresu ani jiná strava Vám nepomůže. Holt zatvrzelost a neznalost a hlavně logika se druhé straně zcela vymyká. Ještě jednou přeji moc štěstí!!!

  7. Dobrý den, na těchto stránkách jsem úplný nováček. Musím vás velice pochválit,příspěvky jsou zajimavé a recepty pomalu zařazuji do jídelníčku mojí rodiny. (kombinuji Strnadelová. Lužná). Podotýkám, že jsem úplný laik( mám za sebou asi tři přednásky MB, z toho jedna s paní Lužnou). Máme tři děti 3,9,11 let. Postupně vyřazuji mléko, jogurty jsou zatím problém, maso 1-2x týdně, pečivo převážně tmavé, zařazuji luštěniny, obiloviny- denně se snažím vařit pro mne zatím nově. Ráno jsme začali jíst polévky a kaše, i když zatím sladké. Dvě starší dcery se s tím zatím trochu perou, ale snad to časem půjde. Dobré je, že manžel – masožravec mě podporuje a vždy vše sní. Starší holky se stravují ve školní jídelně, takže se snažím alespoň odpoledne připravit pomazánku nebo zdravý mls. Touto cestou bych se chtěla zeptat, jestli je možné po zhruba měsíční ne úplně zdravé stravě, aby došlo u nejmladší tříleté dcery k první eliminaci- minulý týden rýma, v pátek teplota- řešlila jsem pouze čajem a kuzu, nyní přichází i kašel dělám tvarohový zábal, lotos zatím nemám, snad zítra. Co mě ale nejvíce zaujalo, tak dvakrát za den se jí objeví červené fleky s pupínky, nevím jak to řešit- mažu lipobází a vždy to na chvílí zmizí – trvá to druhý den, taky dnes měla průjem asi dvakrát a pak už nic. Teplotu nemá je celkem v pohodě. Ještě připomínám, že k novému jídlu se staví docela dobře a z holek má stravu určitě nejlepší, tím že je doma. Omlouvám se za tak rozsáhlý komentář, ale je toho moc co mě zájímá. Diky za tyto stránky, jsou pro mě velkou inspirací a poradnou v jednom.

  8. Ahoj, přidávám se k pozitivním ohlasům na vynechání masité potravy! Sama jsem byla dřív hrozný masožravec a pár dní bez masa pro mě bylo nepředstavitelné a k vegetariánství jsem přešla spíše z ekonomických důvodů během studia v zahraničí, kdy jsem počítala každé euro. Takže jsem přestala kupovat maso a kupodivu časem zjistila, že mi vůbec nechybí.. Podařilo se mi vysadit i mléčné výrobky, i když to byl silný zlozvyk. Často jsem zvaná ale na večeře ke kamarádům a tam to s jídlem problém trochu je, ale když je občas maso, tak si i pochutnám a na dotazy, jestli jsem vegetarián odpovídám pravdivě, že maso jím, ale nekupuji:) Jenom mě teď trochu děsí představa, že se za měsíc mám vracet domů, kde můj nový způsob stravování rozhodně narazí, protože tam je to fakt těžká klasika. Už dříve, když jsem párkrát uvařila cizrnu nebo pohanku jsem byla u zbytku rodiny za pořádnou podivínku. No a v zahraničí jsem u kamarádů slavila úspěch s „českými polentovými knedlíky“:)

  9. Ahojky skvelí článek.Zrovna dnes jsem takové téma resila.Maso jsem jedla od mala.Ale víc nez maso na talíři ,mám rada zvířata na svobode.Takze jsem se stala vegetariánkou .Uz je to nejaky patek.A jak písete okolí nebylo vubec tolerantní!Ted jsem 2 mesice tehotna.Dlouho jsem resila,co ted,zacit jist maso?Kort když jsem to oznamila svemu lekari,ktery se pokazdy kdyz si vzpomene ze jsem vegetarián,netvari vubec pekne.Ale rozhodla jsem se ze to nevzdam,maso jist nezacnu.Myslím ze miminku kdyz bude neco chybet rekne si o to samo.Verim ze vse bude v poradku!!Mejste se krásne

  10. Hezký den všem,na těchto stránkách jsem všehovšudy asi po třetí a smekám…do teď jsem si myslela,že „taknějak“ jíme zdravě a že občasný hříšek není hrozný,ale vlastně je to dost často,když se nad tím člověk zamyslí!…Na tyto stránky mě dovedla kamarádka Bubu(vaše věrná fanynka),za co děkuji,protože moje a vůbec celé stravování moji rodiny začíná!!! mít trochu jiné rozměry.Začíná,protože jsem v tom uplný nováček a zajímalo mě to vždy,ale tak okrajově a teď o to víc,protože příteli zjistili Crohnovu chorobu (1.5měsícem)a to nás donutilo!a jak se do toho ponořuji víc a víc,nestačím se divit.Čekáme třetí miminko a to už jistě bude papat jinak:)Nevím jestli maso vypustíme uplně,jsem zdravotník tak se to ve mně trošku pere,ale jistě ho omezíme,kuřecí jsme ted vypustili uplně.a to je možná i ten problém s těmi lékaři jak píšete,prostě mají něco naučené(jako i já),ale já si myslím,že se to určitě časem změní,jen to vyzkoušet:)Včera jsem začala číst knížku Radost ze zdravých dětí a je to hodně zajímavé.Dokonce včera syn něco hledal a mezi babiččiným knížkami našel biokuchařku Hanky Zemanové o které jsme ani nevěděli že máme a tam jsou také užasné věci a krásně popsané.Prostě se máme co učit.Zatím jsme si pořídili pár dochucovadel a ingrediencí a neprojdeme kolem zdravé vyživy,aniž by jsme nevešli do vnitř a něco si neodnesli:)dokonce včera jsem vzala ze zdr,výž. oběd domů a dvouletá dcerka mi ho snědla…kdo by to řekl,že bude jíst špaldové kroupy a cizrnu s mrví a pórkém!:)a o tom to asi celé je…pomalu alejistě:) Všem přeji hezký den a Báře držím palce,je to strašné,aby to s dcerkou dobře dopadlo…Moje obě děti měli atop.ekzém jak jsme začali přikrmovat,postupem času to odeznělo,ale občas se něco objeví,jsme alergici vlastně všichni a tak naše třetí dítko bude tak trošku“experiment“a uvidíme až začne papat jinak(více luštěnin atd) jestli se něco objeví nebo neobjeví…samotnou mě to zajímá už ted:)))Mějte se hezky a brzy naschledanou:)

    • Fandím Vám a je dobře, že nás, co jíme jinak přibývá. Jen upřesním, že Bára psala v článku o synovi. Já mám dceru a jsem Petra a tady jsem pod jménem Ufounka. Děkuji za podporu.

    • Járo,
      Díky za krásný komentář. Jen v rychlosti jsem Vám chtěla napsat, že přísně držený jídelníček „po našem“ umí Crohnovu chorubu natolik zatavit, že vlastně přestane být chorobou, tak abyste to věděla, protože určitě Váš partner nechce přijít ani o centimetr střeva, natož skončit s vývodem. Kór když budete mít takovou krásnou velkou rodinu. Miminko klidně ekzém mít může, protože s jídelníčkem teprve začínáte a za ta léta se ve Vašem těle lecos nasbíralo…takže to z něj při dobrém jídelníčku může postupně lézt ven. Ale bude se čistit a bude zdravější a zdravější.
      Mnoho zdraví celé rodině,
      Eva

      • Děkuji za odpověď Evo:)potěšila mě,a hlavně to o Crohnově chorobě:)Předevčírem jsem dočetla zmíněnou knížku Radost ze zdravých dětí a musím tedy říct,že jsem o jídle začala dost přemýšlet,hlavně co se dětí týče…nemá asi teď cenu lámat něco přes koleno když jsme v očekávání,a podle knížky to ani nedoporučují, ale pomalu zařazuji některá jídla a hlavně měním dochucovadla,to kvůli partnerovi a snažím se omezit mléčné výrobky a dávat dětem přesnídávky a pomaloučku polehoučku se dostat dál a dál…vaše recepty jsou mi inspirací:)
        Mějte se krásně,pohodové jaro a především také hodně zdraví a děkuji Jára:)

  11. Moc Vám přeji, ať ten boj s větrnými mlýny vyhrajete. Je to naděje i pro nás ostatní. Zároveň tuším, že to nebude jednoduché. Nevím, jestli názor dr. Strnadelové někoho přesvědčí, když v době, kdy u nás lidé takto jedli, byla naděje na dožití 30-40 let (i když samozřejmě víme, že to nebylo vinou stravy). Budu ráda, když nám sem pak dáte zprávu, jak jste to rozsekli. Střídavá péče není možná?

    • Lidé kteří dříve jedli přirozeně se dožívali běžně kolem 80 a víc let, jen byla obrovská dětská úmrtnost, také jich hodně umíralo při válkách, epidemiích… Tím pádem byl věkový průměr takhle malý. Podívejte se na věk řeckých filozofů, kteří žili ještě před naším letopočtem (Sókratés 70let, Platón 80let….) a už tenkrát se dožívali pěkného věku.

      • Nemluvím o věkovém průměru. To je něco jiného. Mluvím o naději na dožití. To jsou dva odlišné pojmy. A že se někteří lidé dožívali 70-80 let jako dnes, domnívám se, není pro úřady dostatečný argument. Na to je potřeba se připravit. Víte např., že babička Boženy Němcové byla ve 45 letech onou bělovlasou stařenkou? 🙂

        • Myslíte tu dámu, co prošla s manželem světovou válkou a vlekla s sebou 4 děti? Ta mohla být šedivá už v pětadvaceti. Zas takové argumenty myslím „úřady“ nepoužívají.

  12. Před rokem a půl jsem přestal jíst maso (úplně), podotýkám že jsem zároveň přestal kouřit po 23 letech (20-40 denně) spolu s Jogou jsem to dokázal je mi mnohem lepé a už se k původnímu rychlokonzumnímu stylu stravování a žití nechci vrátit. CO ZDE MUSÍM ZDŮRAZNIT JE DUCHOVNÍ RŮST !! MOHU SROVNAT SITUACI PŘED A PO !! MŮJ NÁZOR JE ŽE PROSTĚ VÁS TO DÁL NEPUSTÍ DOKUD JÍTE MASO !! A ZA TÍM SI 100% STOJÍM !! Jinak díky Vegetarianství jsem začal oběvovat mnoho mi doposud skrytých dobrot (zelenina, koření,atd..) a jako člověku, který rád vaří to přináší mnohé radosti. Každý den děkuji bohu či vesmíru jak kdo chce za toto prozření stát se člověkem jež nepojídá mrtvolky ostatních živočichu -BYTOSTÍ- DĚKUJI

    • Naprosto s vámi souhlasím! Dál nás to prostě duchovně nepustí, dokud budeme pojídat jiné bytosti. Dokud si to nezkusíte alespoň na omezený čas bez masa (např. 40 dní masopust), nezjistíte ten rozdíl. Není potřeba si maso zakázat, ale zkusit to na nějaký čas bez něj a zpátky už se vám nebude chtít vracet, to vám garantuji.

  13. Milá Bára, Váš príbeh má toľko veľa spoločného s tým mojím. 0d 12 vegeteriánka, obdivuhodná mamina, ktorá každý deň vymýšľala čo do hrnca svojej dcére, keď som bola asi jediný vegetarián v širokom okolí. Tlak spločnosti, nepotvrdené mýty. Alergia, ktorá mi ustúpia až teraz keď som zo stravy vyradila mlieko. Rovnako som vyradila zemiaky a vajcia. Mám zdravú nádhernú dcéru. :-)) Je milé prečítať si Váš príbeh úplne sa viem vžiť do toho čo píšete :-)) Majte sa pekne, Iveta.

  14. Nikomu tuto situaci nepřeji. Myslím, že jídlo byl hlavní důvod, ale změnilo se to na boj o moc. Všichni se proti mně „domluvili“ (dětská doktorka, učitelky ve školce, sociální pracovnice, psycholožka a partner a jeho rodina). Sociální pracovnice jsou svaté pro druhou stranu. Když je problém ohledně styku s dcerou, řeknou, že je to na domluvě. Druhá strana se „zasekne“ a nemůžu nic. Jen proto, že jsem dohodu o úpravu styku neřešila přes soud, ale jen přes MěÚ. MUDr. Strnadelová napsala, že takto lidé jedli vždycky a neměli žádné civilizační nemoci. Citovala to i soudkyně u jednání. Držte mi pěsti, ať to ustojím. Už to trvá moc dlouho.

    • Milá Ufounko, zatím sem jen nahlížím a snažím se měnit náš jídelníček a tohle je můj úplně první příspěvek. Myslím na Vás a držím palce, pěsti, prostě všechno co mám, aby jste dostala dceru zpět do péče. A určitě nejsem sama, kdo tyhle myšlenky vysílá, takže věřím, že se to podaří.

      • Jsem moc ráda, že Váš první příspěvek patří mně. Moc za něj děkuji. A i všem ostatním moc moc děkuji za podporu na dálku!!! Posiluje mě to.

        • Držíme ti všichni palce!!! Je to úplně šílené se v tomto státě trochu odlišovat. Bohužel bez podpory lékařů, kteří pořád jedou po starém a nechápou, že si pro dcerku dělala právě maximum… A váš partner toho využil a o dcerku tě takhle připravil. Chtělo by to posudek od lékaře, který jinému stravování fandí. Co Vlaďka Strnadelová?

          • MUDr. Strnadelová napsala: „Rozhodně strava nemohla dceři uškodit. Takto jedli lidé vždycky a neměli žádné civilizační nemoci. Vím, že tlak lidí z okolí může být někdy hrozný a u Vás to je asi extrémní. Těžko Vám můžu nějak moc poradit. Zvolte takovou cestu, abyste nebyly s dcerou v permanentním stresu, ten může být někdy horší, než špatné jídlo. Pokud budete mít jakýkoli dotaz, volejte mi, ráda Vám odpovím.“ Tím myslím vyjádřila všechno. Knihu Radost ze zdravých dětí mají u soudu ode mě od listopadu půjčenou. Mockrát děkuji za podporu, té není nikdy dost.

  15. Děkuji za optání. Všichni pořád chtějí, ať vařím jinak, ale mně to nejde. Hlavně když vidím, že dceři pořád teče z nosu a má pupínky na obličeji. Není to ale o jídle, je to boj moc. Když udělám něco špatně podle druhé strany, dostanu trest, že dceru vidím třeba jen 2,5 h za týden. Myslím, že to odnáší hlavně ona, i když nedá na sobě nic znát. Sociální pracovnice mi vůbec nepomáhají, podle mě vůbec nehájí zájmy dítěte. U nás to bylo hlavně o tom, že přítel mě psychicky vydíral, urážel a nakonec na mě udělal s jeho mamkou a jejím přítelem tenhle podraz. Všichni 3 jsme byli na posudcích u psychiatra a ten to vyhodnotí a napíše, komu raději dceru svěřit. Do 1/2 dubna má být soudem rozhodnuto. Testy u psychiatra byly náročné, ale snad to dopadne dobře. Ještě napíšu několika odborníkům a doktorům, kteří této stravě rozumějí. Ať mám nějaké vyjádření k soudu. MUDr. Strnadelovou už jsem kontaktovala už v říjnu.

    • Tak to je síla. Zajímalo by mě, jestli jídlo je pravým důvodem vašeho konfliktu, nebo jen záminka. Co tedy vlastně dělají sociální pracovnice? Jestli tomu dobře rozumím, rodič u nich zastání nenajde? A dr. Strnadelová už se vyjádřila?

  16. Přesně, slyším to samé už od 11 let nejím maso občas si dám kuřecí prso ale to spíš na Vánoce. A poslouchám to pokaždé když se to někdo nový dozví. Naštěstí rodina to bere naprosto v pořádku.

  17. Tak jsem se dnes dočetla zajímavou věc od dr Nováka – alergologa a imunologa: „Je třeba opustit představu, že menší výskyt potenciálních alergenů ve stravě kojence znamená menší výskyt alergických onemocnění. Současné studie prokazují opak. Období mezi čtyřmi a šesti měsíci života je nejvhodnější dobou k postupnému zavádění nemléčné stravy u zdravých, kojených dětí,“ říká MUDr. Jiří Novák z Alergologie a imunologie při Ústřední vojenské nemocnici.

    Přídavky kojení mají obsahovat zeleninu, ovoce, maso včetně ryb, slepičí vejce, mouku z obilovin, brambory, rýži, oves a výrobky z mléka. Nové potraviny se zavádějí jednotlivě, pořadí není stanoveno.

    „V případě zpožděného zavádění uvedených potravin dochází nejen k významně častější alergii na potraviny, ale také na alergeny inhalační, tedy na roztoče, pyly, plísně a zvířata. Pozdní zavedení lepku zvyšuje riziko dětské cukrovky a celiakie. Riziko alergie významně také zvyšují i diety při mylně stanovených diagnózách alergie, například u kojeneckého ekzému,“ uvádí lékař Novák.
    Připadá mi to absurdní – pozdní zavedení lepku zvyšuje riziko celiakie? Jak vůbec může lékař doporučovat přikrmování miminek takovými (p)otravinami??? Snad jen proto, aby si zajistil v budoucnu přísun pacientů…

    • Také jsem to četla a kroutila jsem nad tím hlavou, jak jsou lékaři neinformovaní. Vůbec si neuvědomují, jak se vyvíjí malé tělíčko dítěte.

      • Lékaři nejsou informovaní, protože se neinformují, je to pohodlnější. To co se naučili ve škole, to pak praktikují. Opět jsem u toho. Říkejme jim to, co jsme si zjistili jinde, diskutujme s nimi. Jedna paní tady nedávno na mou připomínku, že máme lékařům říkat např. o škodlivosti mléka, když ho stále dokola doporučují malým dětem napsala, že ani svým známým nic neříká, pokud si sami o radu neřeknou. Spojila to se skromností. Děkuji Evě a Hele, že v tomto směru nejsou skromné a že se s námi dělí o své zkušenosti a o své skvělé recepty.

        • Pokud je k tomu prostor a lékař alespoň trošku otevřený, doporučuji je informovat a říkat jim svůj názor, jinak se nic nezmění. Bohužel už jsem hodně krát narazila u dětského lékaře na nepochopení až téměř hádku o prospěšnosti mléčných výrobků, které jsem svému kojenému dítěti odmítla dávat. Časem se ale stávám mnohem víc sebevědomější a ráznější, takže s druhým dítětem už jim neodkývu jejich doporučení o prospěšnosti lepku od půl roku, prvních příkrmech od 4 měsíců a doporučení mléka, masa a vajec a nezbytnosti očkování. Buď to lékař a v případě výživy sestřička ustojí, nebo změním lékaře.

        • Myslím, že každý se k tomu musí postavit tak, jak zvládne. Na vychovávání lékařů nemám a jedním ze způsobů jak dát najevo nesouhlas je, že k lékaři, který mi nevyhovuje nebudu chodit. Výživový směr je názor. Je to jen o tom, čemu věříte, v čem nacházíte logiku. A pokud vím, že se s lékařem v názoru zásadně rozcházím, tak tam nebudu chodit. Ideální způsob je ten, aby takový lékař neměl pacienty, aby takového lékaře osvícení lidé nechtěli. A Evě s Helčou za tu osvětu patří dík, to rozhodně 🙂

    • Dobrý den, s přechodem na JJstravu teprve začínám a jakožto celiatička diagnostikovaná od 17 let, a před nedávnem s diagnostikovanou chronickou pankreatitidou v JJ pevně věřím. Chci se vyjádřit k tomu lepku, na jednu stranu jsem vždycky věřila, vto co tvrdí i doktor, že nedostane-li se dítě v malém věku do styku s nějakou potravinou vytvoří si na ni alergii, na druhou stranu jsem jako děcko bylo stravována běžnou stravou od mala, jako mimino sem odmítala zeleninu, maso a měla ráda jen mléčné produkty..a výsledek? od útlého věku nafouklé bříško, bolesti v břichu takřka po každém jídle, únava, podváha…v pubertě se ještě přidala náchylnost k onemocněním a ikdyž má imunitu několikrát vyšetřovanou a prý v pořádku, stejně jsem v zimě asi 2x do měsíce nachlazená či nemocná…dlouholeté léčení atb a léky mi víc uškodilo, než pomohlo a sama čím dál častějí slýchám od známých jak berou dvoje atb za sebou a nemohou se vyléčit…v rodině jsme nikdy nikdo na alergie netrpěli a stejně se mé matce kolem 50. roku vyskytlo hned dvě…takže těžko říct, jestli to že dítěti naservírujete všechno v dětství ho ušetří alergií…až budu matkou, rozhodně nehodlám svému dítěti servírovat bílou mouku ani kvůli diagnostice případné celiakie (protože ta se zjišťuje dlouhodobou zátěží lepkem). Myslím, že lidí co vychovávají své děti na JJ je už dost a očividně to všem svědčí =)

      • Mně to také připadá nesmysl, také jsem jako dítě lepek měla a jsem alergik a sestra navíc exematik a astmatik už od dětství. Můj starší syn lepek dostal až po roce a alergik není, mladší ho dostane ještě trochu později a vynechám první rok a půl pšenici a žito. Dostal se mi teď do ruky časopis pro maminky a tam doporučují dát lepek ve formě piškotů! (cukr, bílá mouka, vejce) nebo pečiva a to již půlročním dětem! Navíc si tam na několika stránkách protiřečí co se týče kdy a co zavádět do stravy, takže i kdybych stravovala dítě standardně byla bych z toho jelen.

  18. Báro,
    vypadáte zdravě a je vidět, že vám vegetariánství svědčí. Jen bych chtěla pro všechny, kdo mají blízko k veganství dodat informaci o vitamínu B12. Vitamín B12 je vitamín, který produkují některé bakterie. V minulosti, kdy se nedbalo tolik na hygienu jako dnes se vyskytoval i na rostlinné stravě. V současné době se vyskytuje pouze v mase (rybách, mořských živočichách), mléku (hlavně v ovčím a kravském v kozím velmi málo) a ve vejcích. Jiné zdroje jsou nespolehlivé. Pokud si vegan nebo vegetarián, který jí velmi málo mléčných produktů, riskuje vážné zdravotní problémy. Není to z mé hlavy, ale z dlouholetých zkušeností (10 let veganka, předtím 5 let vegetariánka). Vitamínu B12 potřebujeme velmi málo, ale pro naše zdraví je klíčový. Není ani v řasách ani v tempehu ani jinde v rostlinné stravě. Jako veganka si ho doplňuji ze stravních doplňků (bakteriálního původu). Vím, že to třeba ze zdravotního hlediska není optimální, ale pozitivní dopad převažuje nad případnými negativy. Ze svého okolí znám mnoho případů u veganů, kteří měli zdravotní problémy z nedostatku vitamínu B12 a nakonec veganství nechali. Informace se dají získat zde : http://vitaminb12bereteho.wordpress.com/ Například brnění nohou, jak někdo popsal výše může (nemusí) být příznakem nedostatku vitamínu B12. Navíc problémy se dostavují plíživě a u někoho třeba až po 10 nebo 20 letech veganské stravy bez suplementace vitamínu B12.

    • Děkujeme veganko za tvůj příspěvek, ale musíme ti trochu oponovat. Je fakt že výzkumy se hrozně liší a někdo tvrdí že B12 není v tempehu a řasách a někdo že jo a na oboje jsou různé odkazy i s důkazy ap. Pan Reiss, který už hodně let jí jinak a je to neuvěřitelný vědec, který na vše potřebuje důkazy, se rozhodl tuto věc a ještě dalších několik prověřit. Zaplatil proto několik výzkumů přímo v laboratoři a ve výsledku se prokázalo, že v tempehu B12 jednoznačně je. Kdo by měl o jeho výzkum a záznam z laboratoře zájem není problém ho kontaktovat, za malou částku vám ho pošle.
      Pokud se ale i přes to obáváte o B12, přidejte si prostě častěji rybu (1-2x týdně). Jakou máte hladinu B12 vám může z krve zjistit i váš lékař, takže je zbytečné se cpát doplňky.

    • Možná jsem ve svém příběhu vynechala celkem podstatnou věc, a to, že jsem od dvaceti dobrovolný dárce krve. Moc se o to nezajímám, ale měla jsem vždy dojem, že dělají při odběru kompletní testy. Výsledky byly vždy v pořádku. Také v těhotenství, kde mně jako staré matce věnovali zvýšenou pozornost, jsem měla testy až neuvěřitelně ideální. Stále jsem přesvědčená, že pokud bude mít tělo nějaký problém, dá mi to včas najevo a já už budu schopná to vnímat. A zase se vracíme ke stejné otázce: jedli ti vegani, které znáte, poctivě „jinak“? 🙂

      • A vlastně ještě něco. Chodila jsem do kurzu pro těhotné. Jako jediná jsem z cca 10ti těhotných neměla žádné problémy toho typu. Nedostatek železa, těhotenskou cukrovku…a ani nevím co dalšího. Přitom tam byly samé masopreferující dámy. Ale tak proč si nenechat test udělat. Až jednou navštívím svého lékaře (viděli jsme se jednou při registraci a jednou při preventivní prohlídce právě v těhotenství), požádám ho o něj a dám vědět.

        • Pokud se nepletu, tak vy jste Bára z článku. Pokud jste byla dlouhá léta ovolaktovegetariánka, tak můžete mít dostatečnou zásobu vitamínu B12 ze sýrů, mléka i vajec (ikdyž u vajec se udává, že je tam hořší vstřebatelnost). Nevím, jak dlouho nejíte žádné živočišné produkty, ale je možné, že máte pořád zásobu, z které čerpáte. Taky káždý člověk není stejný, někdo může mít recyklaci efektivnější. Testy na měření hladiny vit. B12 nejsou nejlevnější. Lékařka u nás na malém městě při žádosti o tento test, udělala pouze krevní test, ze kterého zjistila, že kamarádka není chudokrévná (podle velikosti, tvaru krvinek a množství krvinek). Jenže to nestačí. Anémie z nedostatku vitamínu B12 značí vážný nedostatek vitamínu B12, mírný nedostatek se takto nezjistí. Ráda se dozvím o výsledku.

      • No ti vegani, které znám nejedli poctivě „jinak“, to je pravda. Ale před tím, než byli vegani, tak byli relativně dost zdraví. A po nějaké době se začali projevovat zjevné příznaky nedostatku vitamínu B12. Jak už jsem někde napsala nedostatek vitamínu B12 se může projevit až po letech. V těle se může totiž léta recyklovat ze starých zásob, takže člověk nemusí nic poznat. Vegani o kterých jsem psala byli zdatní a silní.

        • Ano to je pravda, proto upozorňujeme, že přestat jíst maso není jen o tom, vyndat ho z běžného talíře, ale je potřeba mít kompletní talíř. Pokus se někdo o B12 bojí a nemá problém jíst doplňky je to také možnost.

  19. Baro, krasne jsi vse zhrnula, ale neco prece tady chybi:) a sice, kolik maminek kolem sebe jsi inspirovala a ktere stravuji deti podle jj zasad

    • Bára je naše velká guru. Nejen inspirovala, ale nadále drží v tempu a při zaváhání vrací zpět do hry 🙂

  20. Ahoj, všetky spomínate JJ – o čo sa jedná? 🙂 Ja mäso už chvíľu nejem, z našej 5 čelnnej rodiny sú dvaja vegetariáni ( ja a moja 4 ročná dcérka, ktorá v 1,5 roku sama prestala mäsko jesť) Skúšala som aj raw, ale som strááášme hladná, takže to ešte nie je pre mňa. Ale neviem sa úplne nájsť, nechýba mi mäso, len mám pocit, že žijem na 5 tich jedlách dokola…

    • Moniko, JJ to je zkratka Jime Jinak podle nazvu tohoto webu. Tady najdete inspiraci pro vareni, abyste nebyli na 5 jidlech dokola, ale denne je obmenovali podle chuti a rocnich obdobi. Je to umeni, ale diky temto strankam vse zvladnete a navic prospejete sobe a dcerce

  21. osobne jsem maso nejedla 10 let, prakticky cele detstvi a dospivani. A nemohla jsem ho ani videt,citit,natoz ho jist. A dnes?maso jsem se zase naucila jist a z vlastni zkusenosti musim rict,ze se citim mnohem,mnohem lepe!Nejim sice vsechno,ale i tak to pokladam za svuj velky uspech, opravdu jsem na zaklade svych zkusenosti presvedcena,ze kazdy clovek maso potrebuje.Jen se proste nehodi jist ho kazdy den…Sama mam do tydne alespon 3 vege dny a tohle mi proste vyhovuje nejvic:)

    • Lucie a já to mám přesně obráceně. Nikdy jsem maso extra nemusela, ale protože se doma a všude vyskytovalo, tak jsem ho jedla, někdy i s chutí. Vegetariánem jsem nikdy neplánovala být a na konceptu Jíme Jinak se mi líbilo, že se maso jí, ale jen občas, spíše v zimě a převážně ryby. Když jsem před 2 lety zkusila první masopůst, což je víc jak 40 dní bez masa, byla jsem velmi překvapená, jak je mi mnohem lépe a o kolik mám více energie. A nejlepší na tom bylo, že mi úplně přestalo chutnat. Těšila jsem se na velikonoční kuře s nádivkou a z chuti kuřete jsem byla hodně zklamaná, takové polystyrenové nic a ještě víc mi vadila ta neskutečná únava a ztráta energie po jeho pozření. Dneska v podstatě maso nejím a to ho můj muž vaří často. Raději si uvařím něco jednoduchého vyváženého, než bych se zaplácla dobrým jídlem (můj muž vaří fantasticky) a pak byla zbytek dne bez energie.
      Možná se s masem cítíte líp, protože jste tenkrát jen nejedla maso, ale jedla jen ten zbytek (tím myslím, že jste snědla např.knedlík s omáčkou a maso nechala). To vám pak chyběly důležité aminokyseliny. Pokud se nejí maso, o to víc se musí dbát na kompletní talíř, aby obsahoval všechny aminokyseliny, které se nacházejí v mase, viz tento článek o vegetariánství.

      • Plně souhlasím s Helenou. Kdo z nás, nemasožravců, si poctivě uvaří každý den kompletní talíř a neodbývá se? Přiznejme si to, jsme na to líní a necítíme se bez masa lépe, protože nám některé složky prostě chybí. Nebyla jsem jiná. Já to tedy dokázala až kvůli dítěti. A proto v tom také vidím to jádro pudla. Můj manžel má dvě děti z prvního manželství. Ve svém příběhu jsem je nezmiňovala, protože mi to nepřísluší a ani teď nebudu hodnotit jejich běžné stravování (až si to domyslíte, tak ještě o trochu horší). Když přijedou k nám, cpu je masem. Naštěstí jsme na vesnici u zdroje kvalitního masa. Nemá cenu, aby z našeho oběda vyzobávaly nějakou část. Luštěniny, vyjma občas čočky, nepozřou, na vařenou zeleniny si také těžko zvykají, když ji vidí jednou za týden… vyhodnotila jsem, že je pro ně prostě přínosnější dát si talíř dobrého masa než se porejpat v přílohách. Ale můj syn zpraská za den dva kompletní talířky, jako moučník si dá, s výrazem gurmána, na sucho pražená dýňová semínka a s velkou chutí popíjí obilné mléko 3x denně. Tam po mase prostě nesáhnu, tam je to zbytečné. I když už ho ochutnal, ale to až v jeho příběhu. Udělejte pokus, vařte dva měsíce poctivě podle JJ. Budete se vznášet lehkostí a cítit se perfektně. Sázím na to šampus.

        • JJ pátý měsíc a dva první měsíce jsem maso nejedla vůbec, denně poctivě (většinou i dvakrát, jinak jsem měla hlad) kompletní talíř, ale přesto mě druhý měsíc tak strašně začaly brnět nohy (což se mi nikdy předtím nestalo), že si prostě občas maso dám a mám klid, žádné brnění. Možná k úplnému vysazení masa jednou dojdu 🙂

          • Rád bych něco poradil na vyzkoušení. V duchu poproste Matku Zemi o uzemění a představte si jak vám z chodidel vyrůstají kořeny. A pak jí za to poděkujte. Každý den na chvilku. To co tady popisujete je z pohledu energie málo uzemění. A proč vám maso dělá dobře? Protože má nízké vibrace a uzemňuje vás. Vyzkoušejte a uvidíte, že maso brzy vynecháte.

          • Tak to určitě vyzkouším, děkuji moc! Jako Blížence mě hned tak něco neuzemní, spíš si pořád lítám na obláčku 🙂 Byla bych ráda, kdyby to pomohlo. Kolikrát mě napadlo, že kdybych se měla k masu dostávat tak, že si budu muset to zvíře zabít, nejedla bych ho určitě.

    • Mám to podobně jako Hela, jedla jsem kvanta masa prostě jen proto, že bylo okolo a bylo to pohodlné a nevěděla jsem, co místo toho jíst. Občas ryby, a výjimečně vepřové, králíka nebo kuře (domácí), jím. Naučila jsem se maso jíst bez příloh jen s hromadou tepelně upravené zeleniny, pak po něm unavená nejsem. Pstruh s mandlemi je zatím pro mě jistota v restauraci 🙂

    • Jinak článek od Báry je skvělý. Kdybych doteď váhala, tak po přečtení její zkušenosti s JJ neváhám ani vteřinu. Nádherná a zdravá ženská, krásné a zdravé dítě. Některé věty jsou jako z mé hlavy. I mně holky změnily a mění život. Moc mě to baví. A pak že zázraky neexistují 😉

  22. Jednoduše super. A těším se na další článek o mrňousovi. Už mě to „hlavouprotizdi“ začínalo zmáhat. Díky.

  23. Zobrazit všech 70 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Stisknutím tlačítka souhlasíte, že zpracujeme Vaše osobní údaje (e-mail a jméno), abychom mohli komentář evidovat a zobrazit. E-mail nezveřejníme. Zásady ochrany osobních údajů.

SDÍLEJTE PŘÍSPĚVKY - získejte členství v Klubu JJ nebo jeho prodloužení. Jak to funguje?
Předchozí článekKatce (51 let) stačilo pár dní a už cítí změny
Další článekJablečný štrůdl z celozrnné mouky
Autorem článku je Eva
Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh