Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Ozdobte si talíř: 10 jedlých, krásných i zdravých květů

sezóna léto

Barevné květy mohou rozjasnit nejen vaši zahradu, ale také talíř i vaše zdraví. Až budete příště vařit pro sebe nebo hosty, nezapomeňte pokrmy ozdobit některým z těchto jedlých květů.

Sedmikráska

Sedmikráska chudobka je léčivka, která usnadňuje vykašlávání, působí jako přírodní probiotikum, podporuje činnost sleziny a jater. Najdete ji na téměř každém trávníku. Je to krásná jedlá dekorace polévek, salátů, dezertů i hlavních jídel.

Brutnák

Statná, rychle rostoucí medonosná bylinka s blankytně modrými (existují ale i růžové a bílé) květy, použitelnými do zeleninových i obilných salátů i na dekoraci moučníků. Dají se ale i vařit v omáčkách, polévkách nebo přidat do různých náplní (do palačinek, plněných cuket, dýní aj.) a zapečených pokrmů. Květy mají mírně sladkou chuť. Brutnák se používá k léčbě kašle nebo bolesti v krku.

Heřmánek

Voňavé květy heřmánku se po staletí používají jako čaj, k přípravě koupelí, obkladů i při kloktání nebo v mastích. V čerstvém stavu je ale lze použít i jako oblohu pokrmů. Květy pokrmům dodají lehce sladkou a zemitou příchuť. Heřmánek snižuje úzkost a zlepšuje kvalitu spánku.

Zdravé vaření? Pojď začít!

Možná zjistíš, že to za lepší zdraví a postavu stojí. Jako už 20.000 lidí před tebou! PROHLÉDNOUT

Pampeliška

Pampelišky nejsou jen zahradní plevel, jsou to také výživné jedlé květy. Květy jsou bohaté na rostlinné sloučeniny se silnými antioxidačními vlastnostmi a obsahují spoustu vitamínů A, C a K. Mohou být konzumovány jak syrové, tak také vařené, například do salátů, do sendvičů, pod dušenou zeleninu, do smoothies, ale dělají se z ní také sladké sirupy.

Ibišek

Květy ibišku se pěstují v různých barvách – červená, bílá, žlutá a různé odstíny růžové. Květy mohou být konzumovány syrové, ale často se používají také vařené k výrobě džemů, čajů a různých pochutin. Ibišek může pomoci snížit krevní tlak a hladiny cholesterolu.

Zimolez

Voňavé zimolezové květy, které jsou obvykle světle žluté nebo bílé, obsahují nektar, který lze konzumovat přímo z květu. Zimolez se běžně používá k výrobě čaje nebo aromatických sirupů. Často se používá v tradiční čínské medicíně. Květina a její extrakty jsou konzumovány orálně anebo aplikovány na kůži za účelem řešení různých zánětlivých stavů.

Levandule

Levandule je bylina s malými fialovými květy. Je známá svou výraznou vůní a má uklidňující účinky. Nádherná barva levandule a příjemná vůně z něj činí oblíbenou složku pečiva, bylinných čajů, bylinných směsí, sirupů a likérů. Levandulová příchuť se dobře hodí jak se sladkými, tak slanými ingrediencemi, jako jsou bobulovité plody, čokoláda, citrusy, rozmarýn, šalvěj a tymián.

Maceška

Květy macešky mají pět překrývajících se okvětních lístků s tmavou oblastí v centru, která vypadá jako skvrna od inkoustu. Macešky mají obvykle lehce květinovou chuť. Jsou často přidány do dezertů, jako jsou koláče, sušenky a pečivo anebo jako jedlá ozdoba palačinek, salátů a jiných pokrmů.

Růže

Okvětní lístky květin mají velmi aromatickou, květinovou a lehce sladkou chuť. Okvětní lístky růží lze jíst syrové nebo smíchat s různými ovocnými nebo zelenými saláty. Z růží se dělají také různé nápoje, džemy a sirupy. Okvětní lístky růží obsahují sloučeniny, které mohou pomoci snížit úzkost a podpořit relaxaci.

Cuketové a dýňové květy

Stejně jako plody cukety, také její květy jsou jedlé. Zářivě žluté květy cukety mají dlouhý, kulatý tvar zvonku. Cuketové květy se dají jíst syrové jako obloha nebo nasekané a přidané do salátů.

Další jedlé květy

  • Violka, karafiát, šeřík, brokolice, květák, begónie, hořčice, měsíček, chryzantéma, šafrán, čekanka, koriandr, kopr, květy citrusových plodů a jabloně, artyčok, ananas, fenykl, gladiol, denivky, libeček, máta, meduňka, modřenec, bazalka, majoránka, oregáno, pelargonie, rozmarýn, saturejka, tymián, pažitka, šalvěj, aksamitník, bergamot, denivka, tulipán.

PS: Vstáváš s pocitem, že bys nejraději zůstala v posteli?

Co si dobít baterky a postarat se konečně i o sebe? Je čas na podzimní detox. Mrkni jak opět získat energii.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

21 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

katkasedtob
28. 5. 2025

Mohu se zeptat, jsou všechny druhy levandulí jedlé? Děkuji :)

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

103
2

Sezónní jídelníček: Co jíst v květnu?

Chcete se stravovat zdravě a kvalitně, tak aby to přineslo benefity nejen vašemu tělu, ale i přírodě? Pak začněte vařit ze sezónních potravin. Seženete je ...
24
2

Sezónní jídelníček: Co jíst v červnu?

Chcete se stravovat zdravě a kvalitně, tak aby to přineslo benefity nejen vašemu tělu, ale i přírodě? Pak začněte vařit ze sezónních potravin. Seženete je ...
34
8

Sezónní jídelníček: Co jíst v červenci?

Chcete se stravovat zdravě a kvalitně, tak aby to přineslo benefity nejen vašemu tělu, ale i přírodě? Pak začněte vařit ze sezónních potravin. Seženete je ...
229
22

Nebezpečí zelených smoothie a šťáv – jsou nabité živinami, ale i riziky

Smoothie a zelené detoxikační šťávy zažívají boom. Možná o nich máte také představu, že jde o tu nejzdravější věc, kterou pro své tělo můžete udělat. Že je...

Heřmánkové rizoto

Nápad na tuto rýži mi vnuklo jedno svatební menu, tato rýže byla servírovaná se zlatým listem a i když to vypadalo pěkně, nejspíš to bylo plné chemie. Já p...
64
21

Fialka a maceška v kuchyni

Fialka i maceška se používají nejen na léčení, ale dají se nádherně využít i v kuchyni. Jejich sezóna právě začala, tak si s nimi neváhejte zpestřit talíře...