Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty > Teplá

Řecká Gemista (plněná zelenina)

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna léto

V tomto původně řeckém receptu je možné zužitkovat letní úrodu zeleniny. Název receptu gemista znamená v překladu z řečtiny plněný. Pro chuťovou autenticitu receptu je klíčové zachování adekvátního množství bylinek (kopr a máta), které vás dokáží přesunout ze zahrady až na řeckou pláž.

Ingredience
4 porce
  • 3 velká rajská jablka
  • 3 papriky
  • 1 menší cuketa
  • 2 červené cibule
  • 1 mrkev
  • hrst čerstvé petrželky, popř. mrkvové natě
  • hrst čerstvého kopru
  • hrst čerstvé máty
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • česnek nebo česnekové pesto
  • malý rajský protlak
  • sladidlo (např. rýžový sirup)
  • rýže kulatozrnná
  • veganský sýr (volitelné)

Na podzim mi byla již potřetí diagnostikována borelióza. Cítila jsem se hrozně, trápily mě záněty dutin, byla jsem úp...

Jak připravit plněnou pečenou zeleninu na řecký způsob

  1. Deje vařit propláchnutou rýži a stáhněte ze sporáku těsně před změknutím.
  2. Nechte ji vychladnout.
  3. Z cuket, rajčat a cibule vyjměte vnitřek a vydlabaný vnitřek a také mrkev nakrájejte nadrobno.
  4. Na oleji orestujte cibuli, přidejte postupně oblíbený sirup, nakrájenou zeleninu, česnek a rajský protlak.
  5. Po orestování přidejte čerstvé bylinky, sůl a pepř a rýži. Dle potřeby lze náplň podlít vodou nebo zeleninovým vývarem.
  6. Po krátkém orestování a promíchání naplňte připravenou zeleninu risottem a skládejte je do zapékací mísy.
  7. Zbytek náplně lze dodělat v pánvi nebo přidat volně do zapékací mísy.
  8. Zeleninu ještě zakápněte olivovým olejem a osolte.
  9. Podlijte trochou vody. Pečte v troubě cca 50 min, podle typu trouby.
  10. Na 1. polovinu pečení doporučuji mít zeleninu zakrytou. Těsně před dopečením můžete přidat veganský sýr.
  11. Z rajčat a paprik lze pak individuálně na talíři odstranit slupka.

Praktické

  • Můžete využít zbytek rýže z předchozího vaření.
  • Množství rýže volte dle toho, jakou chcete mít náplň –  zda více zeleninovou nebo spíš rýžovou.
  • Pokud máte velké papriky, lze seříznout jejich špičku, aby v pekáčku dobře stály.
  • Nebojte se hrsti čerstvých bylinek jako je kopr, máta a petržel. Přidat samozřejmě můžete i nať mrkve apod.
  • Lilkovité zeleniny používáme jen v sezóně a jen pokud nemáme vážné zdravotní problémy.
  • Tento recept někdy přijde vhod jen klasické risotto, kterému v tomto dochucení koprem a mátou říkám řecké. Takové už nebudeme zapékat v troubě, ale ponecháme ho delší dobu na pánvi dodělat.

Obměna

  • Můžete použít jakoukoliv rýži.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej a sůl a vynecháme pepř.

PS: Přibrala jste po zimě? 😦 Během 2 týdnů to spravíme! 😁

Sezóna plavek začne brzy. Máme chutný jídelníček, skvělé recepty, videa, jemné cvičení - a samozřejmě živou podporu a motivaci. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na výzvu Hubneme do plavek a naskočte!

Jsem šťastná milující maminka s vášní pro zdravý životní styl. Ráda hledám průnik mezi odlišnými světy či přístupy a předkládám lidem jiné úhly pohledu. Těší mne, že zde mohu psát i pro vás.

57 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Už jsem neměla mátu ani kopr, ale i tak to byla lahůdka😋🤩

Nahoře cibule, na kterou už nezbývá náplň, jak jsem vehementně ochutnávala:-)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Teplý vánoční předkrm

Přestože brokolice Romanesco nepatří mezi tradiční česká vánoční jídla, určitě nikoho nezklame a na vánočním stole si najde své místo. Už jen proto, že jej...

Dušené zelí z jednoho hrnce

Rychlé, jednoduché a voňavé jídlo, skvělé k obilovinám, jehož příprava je snadná a téměř bez práce

Hlíva s omáčkou z kaparů a růžového pepře

Výborná pečená hlíva doplněná dipem, který můžete využít i k jiným receptům.Tento dip si můžete přizpůsobit vaší chuti a měnit konzistenci podle toho, na c...

Prasorizo – řecký pórek s rýží

Prasorizo je přirozeně veganské jídlo, které je syté a plné chuti. Tato řecká klasika je vyrobena z hrstky jednoduchých surovin a je z ní lehký a zdravý ob...

Ovesný porridge

Lehká a přesto sytá slaná kaše, do které se perfektně hodí cuketa nebo mladé žluté patizony.

Jarní krémové fusilli bez lepku

Jaro je v plném proudu a kolem nás to všude kvete. Přeneste si jaro i na talíř a uvařte si toto chutné, barevné, jednoduché a variabilní jídlo, na kterém s...