- 140 g žitné pasta madre
- 480 g mouky T1
- 315 g vody
- sůl
- troška oleje na vymazání mísy na kynutí
Recept na jednoduchý chléb s žitnou pasta madre
- Do hnětací nádoby dejte mouku s vodou, promíchejte jen lehce a nechte hodinu odpočívat.
- Po hodině přidejte žitnou pasta madre, sůl a zapněte hnětač a nechte pracovat, dokud se těsto nenavine na hák – cca 8 minut.
- Těsto dejte do mísy vytřenou troškou oleje.
- Nechte na lince asi 30 minut. Poté těsto několikrát přeložte a dejte do hodně pomoučené ošatky kynout do lednice. Ošatku zakryjte utěrkou.
- Asi tři hodiny před pečením vyndejte ošatku z lednice a nechte kynout při pokojové teplotě.
- Předehřejte troubu na 250°C. Do trouby dejte i kastrůlek s vodou a plech, kámen nebo nádobu, na které chléb pečete.
- Pečte 20 minut na 250°C.
- Po 20 minutách vyndejte kastrůlek s vodou, snižte teplotu na 180°C a pečte dalších 40 minut.
- Po upečení dejte chléb vychladnout na rošt.
Praktické
- Pečte podle vaší trouby a celou přípravu si naplánujte podle vašich časových možností.
Obměna
- Tento chléb a recept funguje, jak je napsán, jakákoliv změna v mouce může mít jiný výsledek.
- Do těsta může přidat i různá semínka.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let.
PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?
Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.
Buďte první, kdo napíše komentář