Někomu mangold v zelenině nechutná. Když ho však rozmixujete s cuketou, přidáte bylinky a trochu rostlinné smetany, mohou se utlouct i ti, kdo mangold neradi. Tato rychlá polévka je super tip, jak zpracovat přebytky mangoldu a cuket.

Ingredience
na 4 porce
  • 1/2 střední cukety
  • 4 stonky mangoldu
  • 1 hrnek vývaru/vody
  • 1 lžíce oleje
  • 3 lžíce rostlinné smetany
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvé bylinky: oregáno, tymián, saturejka
  • na dochucení: sůl, umeocet, jablečný ocet
  • na ozdobení: pražená semínka, zelené natě

Jak připravit luxusní polévku z mangoldu a cukety

  1. Ohřejeme vývar/vodu, oloupeme cibuli a nakrájíme ji na kostičky, stejně jako cuketu. Mangold pokrájíme na menší kusy.
  2. Na oleji osmahneme cibulku se solí.
  3. Jakmile je zlatavá, přidáme k ní na kostky nakrájenou cuketu.
  4. Orestujeme, zalijeme vývarem (jen 1/2 hrnku) nebo vodou a dusíme pár minut do změknutí.
  5. Na závěr přidáme pokrájený mangold, nasekané čerstvé bylinky, stroužek česneku a necháme jen minutu přejít varem.
  6. Vypneme a směs rozmixujeme dohladka, podle potřeby dolijeme vývar/vodu na požadovanou hustotu.
  7. Ochutíme octy podle chuti, přidáváme postupně.
  8. Přidáme smetanu, čerstvé natě, semínka a podáváme.

Praktické

  • Mladou cuketu není třeba loupat. Pokud je cuketa velká nebo už přerostlá, je lepší ji oloupat a vybrat vnitřek (použijeme do vývaru).
  • Tuto polévku můžete použít i jako omáčku, například spolu s knedlíky, polentou, uvařenými těstovinami nebo jinými obilovinami a karbanátky nebo uzeným tofu/tempehem.
  • Smetanu můžete dát jako my až do hotové polévky nebo ji přidat rovnou a udělat ji jemnější a světlejší. Pokud polévku podáváte dětem nebo partnerům začátečníkům, nebojte se přidat více smetany, aby nebyla „tolik zelená“. 🙂

Obměna

  • Místo čerstvých bylinek můžete dát sušené a libovolně je obměnit.
  • Místo mangoldu můžete dát špenát.
  • Smetanu můžete dát kupovanou sojovou, rýžovou nebo domácí mandlovou či ovesnou smetanu.

Děti

  • Tato polévka je vhodná pro děti od 1 roku, ale omezte sůl a dochucovadla.

Už po týdnu se cítím lépe a dokonce jsem zvládla i půst

Slunivok: Já jsem se radostně pustila do jarní očisty....

Začíná mi ujídat můj muž masožrout!

Silvushe: Můj muž "masožrout" začíná ochutnávat a chutná mu! S...

Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ

Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá,...

Díky Klubu JJ se ze mně stává jiný člověk

Maca.stej: Jsem v Klubu JJ druhým rokem a téměř...

Vaše stránky jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji navštěvované

Lena.klimova: Mockrát děkuji za vaše webové stránky, které jsou...

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...

Jsem vděčná za tuto stravu

Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...

Obdivuji vaše recepty a úžasné nápady

Lenka M.: Nejsem ortodoxní JJ, ale tuto stravu mám...

Sladkosti už mi nechutnají

Jendula.cerna: Chci moc poděkovat za skvěle připravený kurz a...

Díky JJ jsem ušetřila, cítím se lépe, hubnu a lépe i vypadám!

Kateřina: Na JJ stravě jsem oproti normálnímu stravování ušetřila...

Začátek nebyl snadný, ale výsledky jsou neuvěřitelné!

Rob: Dobrý den, skvělá práce!!! Po knihách: Fit pro život,...

Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)

Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...

Děkuji za to, co děláte a šíříte

Inka: Pěkný předvánoční čas. Dnes jsem narazila Evi na...

Všichni pějí na vaše jídla chválu

Helena Š.: Dobrý den, protože nejsem na sociálních sítí, ale...

Hlavní je ten pocit, jak se po kurzu cítím!

Alko: Splaskla jsem přes prsa o 6 cm, v...

Velké díky za filmový festival

Ivana: Holky, nechtělo se mi přihlašovat na festivalové stránky,...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Výborná, skvělá, úžasná… mňam, mňam, dělám ji už podruhé, s listy z červené řepy (z naší zahrádky) a můžu se utlouct, dokonce chutná i manželovi. Poprvé jsem ji vařila na polévkové klání, které se konalo v Ekozahradě Raková – měla úspěch. Ovšem úspěch tam měly všechny polévky 🙂

  2. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekRanní miso polévka s květy huseníčku rolního
Další článekGladiátorům se říkalo „pojídači ječmene“. Jejich strava byla vegetariánská