Někomu mangold v zelenině nechutná. Když ho však rozmixujete s cuketou, přidáte bylinky a trochu rostlinné smetany, mohou se utlouct i ti, kdo mangold neradi. Tato rychlá polévka je super tip, jak zpracovat přebytky mangoldu a cuket.
Ingredience
na 4 porce
  • 1/2 střední cukety
  • 4 stonky mangoldu
  • 1 hrnek vývaru/vody
  • 1 lžíce oleje
  • 3 lžíce rostlinné smetany
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvé bylinky: oregáno, tymián, saturejka
  • na dochucení: sůl, umeocet, jablečný ocet
  • na ozdobení: pražená semínka, zelené natě

Jak připravit luxusní polévku z mangoldu a cukety

  1. Ohřejeme vývar/vodu, oloupeme cibuli a nakrájíme ji na kostičky, stejně jako cuketu. Mangold pokrájíme na menší kusy.
  2. Na oleji osmahneme cibulku se solí.
  3. Jakmile je zlatavá, přidáme k ní na kostky nakrájenou cuketu.
  4. Orestujeme, zalijeme vývarem (jen 1/2 hrnku) nebo vodou a dusíme pár minut do změknutí.
  5. Na závěr přidáme pokrájený mangold, nasekané čerstvé bylinky, stroužek česneku a necháme jen minutu přejít varem.
  6. Vypneme a směs rozmixujeme dohladka, podle potřeby dolijeme vývar/vodu na požadovanou hustotu.
  7. Ochutíme octy podle chuti, přidáváme postupně.
  8. Přidáme smetanu, čerstvé natě, semínka a podáváme.

Praktické

  • Mladou cuketu není třeba loupat. Pokud je cuketa velká nebo už přerostlá, je lepší ji oloupat a vybrat vnitřek (použijeme do vývaru).
  • Tuto polévku můžete použít i jako omáčku, například spolu s knedlíky, polentou, uvařenými těstovinami nebo jinými obilovinami a karbanátky nebo uzeným tofu/tempehem.
  • Smetanu můžete dát jako my až do hotové polévky nebo ji přidat rovnou a udělat ji jemnější a světlejší. Pokud polévku podáváte dětem nebo partnerům začátečníkům, nebojte se přidat více smetany, aby nebyla “tolik zelená”. 🙂

Obměna

  • Místo čerstvých bylinek můžete dát sušené a libovolně je obměnit.
  • Místo mangoldu můžete dát špenát.
  • Smetanu můžete dát kupovanou sojovou, rýžovou nebo domácí mandlovou či ovesnou smetanu.

Děti

  • Tato polévka je vhodná pro děti od 1 roku, ale omezte sůl a dochucovadla.

Jíme jinak je fantastický web

Sisi: Jíme jinak je fantastický web, který vás musí...

Děkuji, že JJ děláte s láskou a obrovským nadšením

Žaneta: Moc se mi Vaše stránky líbí, je vidět,...

Díky JJ se mi běhá lehčeji a déle vydržím – je to tak jednoduché!

Hanka: Dobrý den, hlásím, že po dvou týdnech na...

Moje jídlo chutnalo spolužákům, kteří běžně jí sladkosti

Dagbri: Moje jídlo chutnalo spolužákovi ve škole, který dostává...

Bez masa je mi skvěle

Petra: Nejdřív jsem to vůbec neplánovala, ale nakonec jsem maso...

Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci

Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu...

Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji

Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

Po kurzu mě vyřadili z diabetologie

Lentilka: Já se minulý rok přihlásila do Vánočního kurzu...

Díky JJ mě to vždy nakopne zkusit něco nového

Lentvaruzk: Moc se mi vaše videa libí. Děkuji za...

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně...

Hlavní je ten pocit, jak se po kurzu cítím!

Alko: Splaskla jsem přes prsa o 6 cm, v...

Díky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě

Hana M.: Chtěla bych vám poděkovat za úžasnou práci, kterou...

Zamilovala jsem se do česnekové pomazánky

Vendtechman: Prave jsem se zamilovala do dnesni cesnekove pomazánky...

Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu

Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...
  1. Výborná, skvělá, úžasná… mňam, mňam, dělám ji už podruhé, s listy z červené řepy (z naší zahrádky) a můžu se utlouct, dokonce chutná i manželovi. Poprvé jsem ji vařila na polévkové klání, které se konalo v Ekozahradě Raková – měla úspěch. Ovšem úspěch tam měly všechny polévky 🙂

  2. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekRanní miso polévka s květy huseníčku rolního
Další článekGladiátorům se říkalo “pojídači ječmene”. Jejich strava byla vegetariánská