Navrhované změny v názvosloví kváskového pečiva
Nový návrh ministerstva zemědělství dělí kváskový chleba do 3 kategorií:
- 1. kategorie: Tradiční kvasový, tradiční kváskový nebo třeba tradiční s kváskem – jednalo by se o chléb vyrobený z žitného kvásku (tj. tak, jak se tradiční chléb po generace v Česku vyráběl).
- 2. kategorie: Kváskový chleba – jednalo by se o chléb z jiného než z žitného kvásku. Nvaíc pro kypření by bylo možné použít i droždí.
- 3. kategorie: Chléb kváskového typu – jednalo by se o chléb, který může používat i stabilizovaný kvas, zkrácený postup vedení kvasu a přídatné látky.
Stabilizovaný kvas = mrtvý kvas
Řemeslní pekaři, kteří pečou chleba tradičním způsobem s kváskem, nad tím kroutí hlavou a stabilizovaný kvas považují za mrtvý.

Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

„Kváskový chléb je ten, ve kterém je jenom kvásek. U nás v Česku je navíc jen z žitné mouky. A to je ten jediný pravý kvas. Průmyslové kvasy vypadají jako ty naše, ale nejsou takové. Je to v podstatě mrtvý kvas, do kterého se přidá droždí,“ říkají pekaři.
Droždí zjednoduší a urychlí výrobu, ale nepřinese zdravotní benefity
Přidáním droždí do těsta se sice urychlí a zjednoduší celá výroba, ale kvalitou jde úplně o jiné pečivo než to kváskové. Při kváskové výrobě pečiva se těsto nechává kynout až 12 hodin. Díky dlouhému kvašení se nabourá zrno, kvasinky rozloží lepek a takové pečivo je zdravější a stravitelnější. U chleba s droždím se nic takového nestane. Není v tom žádný “živočich”, žádná kultura, která by rozložila nestravitelné látky. „Takový chleba vám nic nedá, jenom vás zalepí lepkem,“ vysvětlují pekaři.
Zmatení zákazníci
Popularita kváskového pečiva od roku 2010 neustále roste. Zákazníci ho vnímají jako zdravou alternativu vůči průmyslovému pečivu z velkopekáren. Pokud se zavede tato vyhláška, zákazníky to bude mást a může to ohrozit důvěru v kvalitní pečivo. Nesouhlas s touto vyhláškou vyjádřili nejen tradiční pekaři, ale také Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), která je na jejich straně.
Co na to říkáte? Budete ještě kupovat takové pečivo nebo si začnete sami péct?
Myslíme si, že názvem kvas má být označeno jen to pečivo, které obsahuje tradiční kvásek – tj. mouku, vodu a přírodu. Souhlasíte? Napište nám do komentářů níže.
Upečte si kvalitní kváskový chléb sami doma:
– Jak si založit kvásek
– Ořechový kváskový chléb
– Kváskový chléb s dýňovými semínky a vařenou rýží
– Celozrnné rohlíky z kvásku
zdroj: euro.cz
PS: Přemýšlíš jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Kvásek je kvásek a tečka. Když jsem si jednou na baleném chlebu přečetla seznam snad 30 ingrediencí, vrátila jsem ho do regálů a začala si péct chléb i pečivo doma.
Pečiem si doma kváskový chlieb už vyše roka. Kvások som si založila sama. Chlieb je neporovnateľne lepší ako akékoľvek pečivo z obchodu.