Domů Téma Dějiny

dějiny

Lev Nikolajevič Tolstoj (2. část)

Rozbor Tolstého veledíla Vojna a mír - fascinující prozaické encyklopedie přirozeného života a hledání štěstí v harmonii energií.

Lev Nikolajevič Tolstoj (1. část)

"Dokud budou existovat jatka, budou existovat bitevní pole." L. N. Tolstoj

Mayské proroctví IV.

V době, kdy celý svět žil napětím, co že vlastně znamená proroctví mayského kalendáře, jsme v Zrnění publikovali seriál, kde jsme se pokusili vše srozumitelně vysvětlit....

Mayské proroctví III.

V době, kdy celý svět žil napětím, co že vlastně znamená proroctví mayského kalendáře, jsme v Zrnění publikovali seriál, kde jsme se pokusili vše srozumitelně vysvětlit....

Mayské proroctví II.

V době, kdy celý svět žil napětím, co že vlastně znamená proroctví mayského kalendáře, jsme v Zrnění publikovali seriál, kde jsme se pokusili vše srozumitelně vysvětlit....

Mayské proroctví I.

V době, kdy celý svět žil napětím, co že vlastně znamená proroctví mayského kalendáře, jsme v Zrnění publikovali seriál, kde jsme se pokusili vše srozumitelně vysvětlit....

Thor Heyerdahl II.

Za osobnost hodnou bližšího představení svému čtenářskému publiku vybíráme norského dobrodruha, mořeplavce a badatele, který po sobě na poli poznání světa zanechal jedinečnou stopu....

Thor Heyerdahl I.

Za osobnost hodnou bližšího představení svému čtenářskému publiku vybíráme norského dobrodruha, mořeplavce a badatele, který po sobě na poli poznání světa zanechal jedinečnou stopu....

Petr Chelčický

Jako mnoho našich i světových velikánů, je také tento muž učební látkou, ale pohříchu ne právě živou součástí našeho povědomí. Pro tu vrstvu společnosti,...

Středoamerická kuchyně II.

V seriálu o tradičních krajových kuchyních světa zavítáme do Střední Ameriky – a uvidíme, že kdo rád chodí do moderních mexických restaurací, získá v nich představu...

Středoamerická kuchyně I.

V seriálu o tradičních krajových kuchyních světa zavítáme do Střední Ameriky – a uvidíme, že kdo rád chodí do moderních mexických restaurací, získá v nich představu...

Vikingská kuchyně II.

V seriálu o tradičních kuchyních světa pokračujeme u Vikingů, jejichž strava nás může inspirovat během nadcházející zimy.

Vikingská kuchyně I.

V seriálu o tradičních kuchyních světa pokračujeme u Vikingů, jejichž strava nás může inspirovat během nadcházející zimy.

Japonská kuchyně VIII.

Moderní makrobiotika stojí na principech, jimiž se už po staletí řídí japonská společnost. Nebude tedy od věci se na japonskou stravu podívat podrobněji. V tomto...

Japonská kuchyně VII.

Moderní makrobiotika stojí na principech, jimiž se už po staletí řídí japonská společnost. Nebude tedy od věci se na japonskou stravu podívat podrobněji. Pokračujeme...

Japonská kuchyně VI.

Moderní makrobiotika stojí na principech, jimiž se už po staletí řídí japonská společnost. Nebude tedy od věci se na japonskou stravu podívat podrobněji. Tento...

Japonská kuchyně V.

Moderní makrobiotika stojí na principech, jimiž se už po staletí řídí japonská společnost. Nebude tedy od věci se na japonskou stravu podívat podrobněji. Zajímavé...

Japonská kuchyně IV.

Moderní makrobiotika stojí na principech, jimiž se už po staletí řídí japonská společnost. Nebude tedy od věci se na japonskou stravu podívat podrobněji.

Japonská kuchyně III.

Moderní makrobiotika stojí na principech, jimiž se už po staletí řídí japonská společnost. Nebude tedy od věci se na japonskou stravu podívat podrobněji. Tentokrát...

Japonská kuchyně II.

Moderní makrobiotika stojí na principech, jimiž se už po staletí řídí japonská společnost. Nebude tedy od věci se na japonskou stravu podívat podrobněji. V tomto...

Japonská kuchyně I.

Moderní makrobiotika stojí na principech, jimiž se už po staletí řídí japonská společnost. Nebude tedy od věci se na japonskou stravu podívat podrobněji.

Středomořská kuchyně III.

První díl seriálu o tradičních kuchyních světa začneme v kolébce evropské civilizace – Středomoří.

Středomořská kuchyně II.

První díl seriálu o tradičních kuchyních světa začneme v kolébce evropské civilizace – Středomoří.

Středomořská kuchyně I.

První díl seriálu o tradičních kuchyních světa začneme v kolébce evropské civilizace – Středomoří.

Tomáš Garrigue Masaryk III.

Posledně jsme dospěli až k tvrzení, že T. G. Masaryka lze svým způsobem považovat za představitele dobové makrobiotiky.

Tomáš Garrigue Masaryk II.

Posledně jsme začali a skončili u Masarykovy celoživotní „vůle k pravdě“, jak ji nazval F. X. Šalda, a zmínili jsme také procesy mytizace, antimytizace a...

Tomáš Garrigue Masaryk I.

Náš seriál o význačných osobnostech, jak je již delší dobu zřejmo, se nespecializuje na průkopníky makrobiotiky a kuchaře, protože to bychom byli brzy hotoví,...

Tradiční česká kuchyně je umělý konstrukt – rozhovor s Martinem Francem

Ph.D. MartinFranc se věnuje dějinám stravování 18.–20. století, zejména otázkám bádání o zdravé výživě v tomto období, Působí v Masarykově ústavu a Archivu AV ČR a...

Hésiodos (3. část)

První evropský básník, který prokazatelně žil, napsal neuvěřitelně pronikavé dějiny lidstva rozdělené na pět epoch. Že v jejich definici hrála důležitou roli strava, nás asi...

Hésiodos (2. část)

První evropský básník, který prokazatelně žil, napsal neuvěřitelně pronikavé dějiny lidstva rozdělené na pět epoch. Že v jejich definici hrála důležitou roli strava, nás asi...

Hésiodos (1. část)

První evropský básník, který prokazatelně žil, napsal neuvěřitelně pronikavé dějiny lidstva rozdělené na pět epoch. Že v jejich definici hrála důležitou roli strava, nás asi...

Kuchyňský fejeton

Zamyšlení nad proměnami kuchyně ve vývoji lidstva
Téma: dějiny, vegetariánství, literatura, makrobiotika, mayský kalendář, kuchyň, náboženství, osobnost, cestování, osud, kuchyně, strava

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?