Toto je chlapský recept na veganský smažený sýr, který se vám rozhodně nerozteče. Ideální pro ty, kdo s nostalgií vzpomínají na klasický sýrový smažák. Jeho lehce stravitelná a rychlá verze je tu!

 

Ingredience
  • bílé tofu
  • sůl
  • wurzl
  • orgáno či jiné koření
  • kukuřičná polenta
  • olej vhodný ke smažení

Postup

  1. Kostku bílého tofu rozkrojíme na cca centimetrové plátky (nemusí to být nutně kostky, zapojte svoji kreativitu).
  2. Osolíme, lehce okořeníme wurzlem, oregánem a necháme cca 30 min. odležet.
  3. Připravíme pánev s olejem a před smažením tofu obalíme v polentě.
  4. Osmahneme dozlatova a podáváme se zeleninovou oblohou a jako přílohu můžeme zvolit např. jáhlový knedlík, obilné placky či chléb.

Praktické rady

  • Je to vhodná varianta i pro cestování nastudeno.
  • Tofu můžeme použít i jiné, bílé je však dostatečně vlhké aby na něm držela sůl i polenta. Je možno i marinovat v sojové omáčce, pak to ale ztratí rysy „smažáku“.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Jíst jinak je to nejlepší, co mě mohlo v životě potkat

Zabazaba: Jíst jinak jsem začala kvůli své dceři s...

Konečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce

Ivetuska1: Od začátku kurzu už mám dvě kila dole....

Moje tělo po vašem jídle přede blahem

Verulka: Ja som tak nadšená :-D Kvôli svojím zdravotným...

Přípravy jídel jsou až překvapivě rychlé

Barbjenc: Dnešní oběd jsem nemohla skoro dojíst, všechno mi...

S manželem jsme dohromady zhubli 15 kg!

Zdeňka B.: Kurz i přes zdravotní obtíže, které mě...

Děkuji za to, co děláte!

Zlatka: Dakujem velmi pekne za vsetko co robite pre...

Já sladkoholik potvrzuji: Když má člověk všechny živiny, nepotřebuje sladkosti

Jana: Přesně tak jak tu píšou holky! Když člověk...

Za týden co jíme jinak o čtyři kila méně

Merci 72: Krásné ráno děvčata. Chtěla bych Vám mockrát...

Lucka, účastnice kurzu, nám napsala

Dobrý den Evo a Heleno, ještě jednou děkuji za příjemně...

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Jídlo je neskutečně chutné, jednoduché a variabilní – prostě bezvadně připravený kurz!

Ivaostadal: Děkuji celkově za bezvadně připravený kurz, zhubla jsem,...

Díky JJ mám imunitu jak hrom

Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...

Dokonce i dcera jídlo snědla – to je velký úspěch!

Hanka: Odpoledne jsem se dívala na Vaše vaření, vypadalo...

Chtěla jsem se naučit vařit z dravě a kila dolů jsou příjemnou odměnou

Žaneta: Hlásím 3kg dole :). Pravda je, že jsem...

Jsem ráda, že jsem se do klubu JJ přihlásila

Katka: moc, moc děkuji za klub JJ, jsem z toho...

Hlavní je ten pocit, jak se po kurzu cítím!

Alko: Splaskla jsem přes prsa o 6 cm, v...
  1. jen jsem si sem běžela pro recept na večeří a v konverzaci vidím „smažák“, ale jak mě se rozsvitily oči :-D. A když jsme u toho sýra, tak se Vám svěřím, byla jsem na obědě v Loving hutu a měli lasagne, byly bombový a nahoře sypaný sýrem. Nevím čím to sypou, ale to byl normálně sýr. Šla jsem se ještě jak blbka zeptat jestli je to opravdu veganské jídlo. Bylo…a byla to velká mňamka. Ale čím to sypou to by mě zajímalo, tak já nevím ….. :-D

    • V Loving Hut jsem nikdy nebyl, takže nevím, co to mohlo být. Chutná napodobenina parmazánu se dá vytvořit třeba z rozmixovaného kešu a lahůdkového droždí. Velice chutná je kombinace kešu + piniové oříšky. Ale mně osobně tyhle oříškové sýry nějak moc dobře nikdy nedělaly, snad s výjimkou takového lehce fermentovaného ze slunečnicových semen. Nicméně chutné jsou, to jo a na rozdíl od těch průmyslově vyráběných veganských sýrů mají přirozenou nechemickou chuť.

      • Tonantzin… sýry z oříšků jsem doma vyráběla i jakoby „parmazán“ :-). A když to hooodně zjednoduším tak vyráběné syry měly konzistenci taveného sýru nebo krému, parmazán je sypký, …… ale tohle je nastrouhané na hrubém struhadle …. a ďoubala jsem do toho …. nevím sýr. Asi budu muset jít k nim na brigádu a dělat špeha :-D :-D :-D. Je to jedno … jen jsem se chtěla podělit o zkušenost a jestli náááhodou už tam někdo nebyl vyzvídat a špehovat jak to dělají :-). Třeba by to ostatní milovníky sýru potěšilo :-).

    • Ja kolikrat jim uzene tofu jen tak.. vim, ze to asi neni idealni, ale miluju tu chut.. Odted zacnu smazit :) Dekuji, Neli! ;)

      • holky, já miluju marinované tofu, už jsem se přistihla, že než ho vytáhnu z toho dobře zataveného obalu, tak mi ukápne slina :-D

  2. A nechutna to furt stejne jako tofu? Smazak miluju,tak zatim kupuju vegansky syr a obalim v bezlepkove mouce, obilnem mleku a kukuricne strouhance. Tak jsem zvedava na tento!

    • Mně ty veganské sýry daly vzpomenout na proslulé amarouny. Představa, že bych měl tu umělou hmotu ještě smažit, mi přijde děsivá. Naštěstí mám mnohem raději smažené houby nebo zeleninu, třeba cuketu nebo celer. Obaluji je v podstatě stejně, místo vajíčka ale rozmíchám ve vodě trochu cizrnové mouky.

  3. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKváskový chléb zabodoval u holek na privátě i u návštěvy
Další článekBezlepkové smažené obilné placky