Toto je chlapský recept na veganský smažený sýr, který se vám rozhodně nerozteče. Ideální pro ty, kdo s nostalgií vzpomínají na klasický sýrový smažák. Jeho lehce stravitelná a rychlá verze je tu!

 

Ingredience
  • bílé tofu
  • sůl
  • wurzl
  • orgáno či jiné koření
  • kukuřičná polenta
  • olej vhodný ke smažení

Postup

  1. Kostku bílého tofu rozkrojíme na cca centimetrové plátky (nemusí to být nutně kostky, zapojte svoji kreativitu).
  2. Osolíme, lehce okořeníme wurzlem, oregánem a necháme cca 30 min. odležet.
  3. Připravíme pánev s olejem a před smažením tofu obalíme v polentě.
  4. Osmahneme dozlatova a podáváme se zeleninovou oblohou a jako přílohu můžeme zvolit např. jáhlový knedlík, obilné placky či chléb.

Praktické rady

  • Je to vhodná varianta i pro cestování nastudeno.
  • Tofu můžeme použít i jiné, bílé je však dostatečně vlhké aby na něm držela sůl i polenta. Je možno i marinovat v sojové omáčce, pak to ale ztratí rysy „smažáku“.

Nejlepší polévka. Kluci vylízali i hrnec a vaříme ji i dnes

Michaela: Prý nejlepší polévka světa a to došel zázvor....

Díky vám jsem se odnaučila pít kávu a vůbec mi nechybí

Pzajickova: Dobrý den, já jsem se s vámi holky...

Dokonce i dcera jídlo snědla – to je velký úspěch!

Hanka: Odpoledne jsem se dívala na Vaše vaření, vypadalo...

Bez ranní polévky to u mě už nejde

Zdlang: Devcata, jsem spokojena, jak to valim a zvladam,...

Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu

Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

Váš kurz mě znovu nakopnul

Iva: Milá Evo a Helčo, psala jsem osobní mail...

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

Naučili jste mě, že jídlo není jen o obživě, ale také o radosti a potěšení

Lenka: Jsem přesvědčená, že člověku se dostávají informace, které...

S vámi se cítím jako doma, doslova!

Michaela H. S.: Evka, mám zimomriavky po celom tele a...

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...

I večer jsem plná energie. To už jsem dlouho nezažila!

Petra: Chci moc poděkovat za super kurz. Už je...

Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...

Výborné recepty

Zlatka: Již týden vařím podle vašich receptů, výborné!

Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...

Mám ohromnou radost, že hubnu

Kateřina: Začátkem ledna jsem se přihlásila do kurzu "hubneme...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. jen jsem si sem běžela pro recept na večeří a v konverzaci vidím „smažák“, ale jak mě se rozsvitily oči :-D. A když jsme u toho sýra, tak se Vám svěřím, byla jsem na obědě v Loving hutu a měli lasagne, byly bombový a nahoře sypaný sýrem. Nevím čím to sypou, ale to byl normálně sýr. Šla jsem se ještě jak blbka zeptat jestli je to opravdu veganské jídlo. Bylo…a byla to velká mňamka. Ale čím to sypou to by mě zajímalo, tak já nevím ….. 😀

    • V Loving Hut jsem nikdy nebyl, takže nevím, co to mohlo být. Chutná napodobenina parmazánu se dá vytvořit třeba z rozmixovaného kešu a lahůdkového droždí. Velice chutná je kombinace kešu + piniové oříšky. Ale mně osobně tyhle oříškové sýry nějak moc dobře nikdy nedělaly, snad s výjimkou takového lehce fermentovaného ze slunečnicových semen. Nicméně chutné jsou, to jo a na rozdíl od těch průmyslově vyráběných veganských sýrů mají přirozenou nechemickou chuť.

      • Tonantzin… sýry z oříšků jsem doma vyráběla i jakoby „parmazán“ :-). A když to hooodně zjednoduším tak vyráběné syry měly konzistenci taveného sýru nebo krému, parmazán je sypký, …… ale tohle je nastrouhané na hrubém struhadle …. a ďoubala jsem do toho …. nevím sýr. Asi budu muset jít k nim na brigádu a dělat špeha 😀 😀 :-D. Je to jedno … jen jsem se chtěla podělit o zkušenost a jestli náááhodou už tam někdo nebyl vyzvídat a špehovat jak to dělají :-). Třeba by to ostatní milovníky sýru potěšilo :-).

    • Ja kolikrat jim uzene tofu jen tak.. vim, ze to asi neni idealni, ale miluju tu chut.. Odted zacnu smazit 🙂 Dekuji, Neli! 😉

      • holky, já miluju marinované tofu, už jsem se přistihla, že než ho vytáhnu z toho dobře zataveného obalu, tak mi ukápne slina 😀

  2. A nechutna to furt stejne jako tofu? Smazak miluju,tak zatim kupuju vegansky syr a obalim v bezlepkove mouce, obilnem mleku a kukuricne strouhance. Tak jsem zvedava na tento!

    • Jasně že to chutná jako tofu, je to jen typ na zpracování bílého tofu a vytváří to tu iluzi smažáku, vyzkoušejte, pak písněte.

    • Mně ty veganské sýry daly vzpomenout na proslulé amarouny. Představa, že bych měl tu umělou hmotu ještě smažit, mi přijde děsivá. Naštěstí mám mnohem raději smažené houby nebo zeleninu, třeba cuketu nebo celer. Obaluji je v podstatě stejně, místo vajíčka ale rozmíchám ve vodě trochu cizrnové mouky.

  3. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKváskový chléb zabodoval u holek na privátě i u návštěvy
Další článekBezlepkové smažené obilné placky