Toto je chlapský recept na veganský smažený sýr, který se vám rozhodně nerozteče. Ideální pro ty, kdo s nostalgií vzpomínají na klasický sýrový smažák. Jeho lehce stravitelná a rychlá verze je tu!

 

Ingredience
  • bílé tofu
  • sůl
  • wurzl
  • orgáno či jiné koření
  • kukuřičná polenta
  • olej vhodný ke smažení

Postup

  1. Kostku bílého tofu rozkrojíme na cca centimetrové plátky (nemusí to být nutně kostky, zapojte svoji kreativitu).
  2. Osolíme, lehce okořeníme wurzlem, oregánem a necháme cca 30 min. odležet.
  3. Připravíme pánev s olejem a před smažením tofu obalíme v polentě.
  4. Osmahneme dozlatova a podáváme se zeleninovou oblohou a jako přílohu můžeme zvolit např. jáhlový knedlík, obilné placky či chléb.

Praktické rady

  • Je to vhodná varianta i pro cestování nastudeno.
  • Tofu můžeme použít i jiné, bílé je však dostatečně vlhké aby na něm držela sůl i polenta. Je možno i marinovat v sojové omáčce, pak to ale ztratí rysy „smažáku“.

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

2/3 dávky antidepresiva jsou pryč a půjde i zbytek (Dagmar)

Dagmar: Milá Evičko, čtu si všechny Tvé odpovědi, některé...

Cítím se skvěle a moje tělo nasává živiny

Iva: Dobrý den, jsem velice překvapena! Moje tělo reaguje...

Po pár dnech v kurzu mám energie na rozdávání (Aneta)

Aneta: Ještě před Covidem jsem byli párkrát v Asii...

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...

Zbavila jsem se kávy, hubnu a žaludek se uklidnil (Ilona)

Ilona: Hezký den všem :-) Už se blížím konci...

Krevní testy vyšly skvěle (Vanda)

Vanda: Na stravě dle Jíme Jinak jsem už rok...

Zíksla jsem správné návyky a ploché bříško (Kristýna)

Kristýna: Moc děkuji za kurz, tobě Evi, i všem...

I po kurzu pokračuji dál, protože je mi dobře (Petra Monika)

Petra Monika: Děkuji za kurz Huneme do plavek, bylo...

Jde to krásně a jednoduše (Zdenka)

Zdenka: Ahoj Evi, stáhla jsem si a pročetla e-book...

Nejsem už nafouklá, nemám ani pálení žáhy a śhodila jsem 6 kg v 62 letech

Dana P.: vaše stránky jsem začala sledovat již koncem...

Děkuji, že je tady vše na jednom místě přehledně a srozumitelně

Dobrevpet: Jsem moc ráda, že jsem narazila na vaše...

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

Díky JJ solíme o polovinu méně a přestali jsme mlsat

Anicer: Tak do jarní očisty jsme doma vstoupili jako úplní...

Na miso polévku už nedám dopustit (Dana)

Dana: Milá Evičko a celý týme Jíme Jinak, děkuji,...

Jste všichni tak milí, díky za podporu!

Annakrata: Jste všichni tak milí, já myslela,že moje zážitky...

Moje tělo se rychle uzdravuje (Božena)

Božena: Zdravím všechny. Tak jsem zvládla i druhý půst...
  1. jen jsem si sem běžela pro recept na večeří a v konverzaci vidím „smažák“, ale jak mě se rozsvitily oči :-D. A když jsme u toho sýra, tak se Vám svěřím, byla jsem na obědě v Loving hutu a měli lasagne, byly bombový a nahoře sypaný sýrem. Nevím čím to sypou, ale to byl normálně sýr. Šla jsem se ještě jak blbka zeptat jestli je to opravdu veganské jídlo. Bylo…a byla to velká mňamka. Ale čím to sypou to by mě zajímalo, tak já nevím ….. :-D

    • V Loving Hut jsem nikdy nebyl, takže nevím, co to mohlo být. Chutná napodobenina parmazánu se dá vytvořit třeba z rozmixovaného kešu a lahůdkového droždí. Velice chutná je kombinace kešu + piniové oříšky. Ale mně osobně tyhle oříškové sýry nějak moc dobře nikdy nedělaly, snad s výjimkou takového lehce fermentovaného ze slunečnicových semen. Nicméně chutné jsou, to jo a na rozdíl od těch průmyslově vyráběných veganských sýrů mají přirozenou nechemickou chuť.

      • Tonantzin… sýry z oříšků jsem doma vyráběla i jakoby „parmazán“ :-). A když to hooodně zjednoduším tak vyráběné syry měly konzistenci taveného sýru nebo krému, parmazán je sypký, …… ale tohle je nastrouhané na hrubém struhadle …. a ďoubala jsem do toho …. nevím sýr. Asi budu muset jít k nim na brigádu a dělat špeha :-D :-D :-D. Je to jedno … jen jsem se chtěla podělit o zkušenost a jestli náááhodou už tam někdo nebyl vyzvídat a špehovat jak to dělají :-). Třeba by to ostatní milovníky sýru potěšilo :-).

    • Ja kolikrat jim uzene tofu jen tak.. vim, ze to asi neni idealni, ale miluju tu chut.. Odted zacnu smazit :) Dekuji, Neli! ;)

      • holky, já miluju marinované tofu, už jsem se přistihla, že než ho vytáhnu z toho dobře zataveného obalu, tak mi ukápne slina :-D

  2. A nechutna to furt stejne jako tofu? Smazak miluju,tak zatim kupuju vegansky syr a obalim v bezlepkove mouce, obilnem mleku a kukuricne strouhance. Tak jsem zvedava na tento!

    • Mně ty veganské sýry daly vzpomenout na proslulé amarouny. Představa, že bych měl tu umělou hmotu ještě smažit, mi přijde děsivá. Naštěstí mám mnohem raději smažené houby nebo zeleninu, třeba cuketu nebo celer. Obaluji je v podstatě stejně, místo vajíčka ale rozmíchám ve vodě trochu cizrnové mouky.

  3. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKváskový chléb zabodoval u holek na privátě i u návštěvy
Další článekBezlepkové smažené obilné placky