Vybírejte si zeleninu z našeho podnebného pásma
Příroda to vymyslela dokonale a proto se u nás daří zelenině a ovoci, které jsou pro naše podnebné pásmo ideální. Třeba v Africe se lidé potřebují průběžně ochlazovat, proto tam rostou tam proto pomeranče, ananas a jiné exotické ovoce, které má ochlazující a osvěžující účinky. Ale když my si dáme pomeranč v zimě, jeho energie nás natolik vnitřně ochladí, že je možné z až nastydnout. Možná se vám to zdá přehnané, ale my to máme nejen na sobě dávno vyzkoušené.
V našem podnebném pásmu je proto ideální kořenová zelenina a všechna ostatní, co tu běžně roste, viz seznam v další lekci. Stejně tak místní ovoce, které právě dozrává, jako jsou v červnu jahody a třešně, v červenci maliny, borůvky, broskve a meruňky, v srpnu blumy, mirabelky, švestky, ostružiny na podzim jablka a hrušky. Ovoce, které se dá skladovat nebo usušit, se může konzumovat po celý rok.
Lokální zelenina
Úplně nejlepší je konzumovat lokální zeleninu, což je ta, která roste v našem blízkém okolí. Ale bohužel každý nemá možnost pěstovat si vlastní zeleninu nebo mít vlastního pěstitele v okolí. Proto pokud kupujete zeleninu v supermarketu, snažte se vybírat tu českou nebo takovou, která vyrostla v podobném podnebném pásmu. Ta pro vás bude mít to nejlepší složení. Pro začátek si s tím ale příliš nelámejte hlavu a jezte prostě co nejvíce druhů zeleniny a vyzkoušejte i tu, kterou běžně neznáte.
Objev jak ozdravit jídelníček pro lepší postavu a zdraví teď hned!
Chci začít 100% ZDARMA
Jezte podle sezóny
Dneska máme v obchodech opravdu pestrou škálu ovoce a zeleniny a její složení se po celý rok díky dovozu a umělému pěstování nějak zásadně nemění. U ovoce jsme ještě schopni odhadnout, kdy asi dozrává, ale u zeleniny už málokdy víme, pokud ji sami nepěstujeme, kdy vlastně přirozeně roste. Pokud nakupujete u místního pěstitele nebo vám vozí bedýnky, máte jistotu, že dostanete jen to, co zrovna vyrostlo. Při nakupování v obchodech je vhodné sledovat původ zeleniny a snažit se kupovat hlavně tu českou. A také trochu přemýšlet. Pokud nechcete rychlenou zeleninu, musíte si na tu první počkat do půlky dubna, kdy už se dají sehnat ředkvičky a špenát a některé druhy salátu. V květnu seženete kedlubny a chřest, v červnu brokolici a květák. V létě roste cuketa, okurka, hrášek, lusky,
| cibule | květen – září | skladuje se po celý rok |
| mrkev | červen – září | skladuje se po celý rok |
| brambory | červen – říjen | skladuje se po celý rok |
| topinambury | září – říjen, jaro | neskladuje se |
| celer | červenec – říjen | skladuje se po celý rok |
| červená řepa | červenec – říjen | skladuje se po celý rok |
| ředkvičky | duben – říjen | listopad |
| špenát | květen – listopad | neskladuje se |
| hlávkový salát | květen – říjen | neskladuje se |
| květák | květen – říjen | říjen – listopad |
| mangold | květen – listopad | neskladuje se |
| ledový salát | květen – říjen | neskladuje se |
| kedlubna | květen – říjen | říjen – listopad |
| bílá ředkev | srpen – říjen | říjen – leden |
| rajčata | červen – říjen | říjen – listopad |
| paprika | červenec – říjen | neskladuje se |
| zelené fazolky | červen – září | neskladuje se |
| rokolice | červen – říjen | říjen – listopad |
| cuketa | červen – říjen | říjen – leden |
| kapusta | červen – listopad | listopad – březen |
| bílé zelí | červen – listopad | listopad – březen |
| pekingské zelí | srpen – říjen | říjen – únor |
| lilek | červenec – říjen | říjen – listopad |
| dýně | červenec – září | září – únor |
| petržel | září – říjen | říjen – květen |
| růžičková kapusta | září – únor | listopad – únor |
| pórek | červen – listopad | skladuje se po celý rok |
| pažitka | květen – říjen | neskladuje se |
| polníček | duben – prosinec | neskladuje se |
Kořenová zelenina se dá dobře uskladnit a proto je možné ji stejně jako cibuli konzumovat celý rok. Stejně tak zelí, kapustu, pórek. Přitom naši předkové často vydrželi zimu jen na cibuli, mrkvi a na zelí, které se dalo dobře uskladnit.
PS: Přemýšlíš jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlej 😊 Naskoč zdarma do online kurzu Jíme Jinak !

Buďte první, kdo napíše komentář