Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Tofu boloňská omáčka s těstovinami

Uvařeno
bez lepku
bez mléka

Rychlé, lehké a dobré jídlo vhodné třeba na večeři nebo jako rychlý oběd. Vyzkoušejte jako alternativu klasických boloňských špaget třeba pro své děti.

Ingredience
4 porce
  • 1-1,5 natural tofu
  • 1,5 lžíce sojové omáčky
  • 3 lžíce lahůdkového droždí
  • 1,5 lžičky uzené papriky
  • 1,5 lžičky mletého čili (ne příliš pálivého, případně méně)
  • 3/4 lžičky mletého česneku
  • 1,5 lžičky mleté papriky
  • 1,5 lžíce oleje
  • těstoviny nebo špagetová dýně
omáčka:
  • 1 větší balení rajčatového protlaku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • hrst čerstvé nasekané bazalky
  • 1 lžíce provensálského koření
  • sůl nebo sojová omáčka

Je to už téměř rok, co se krůček po krůčku seznamuji s jiným způsobem stravování. Přivedla mě k tomu kamarádka, se kt...

Jak připravit tofu boloňskou omáčku

  1. Uvaříme těstoviny nebo uděláme špagety ze špagetové dýně (upečeme vydlabanou a rozpůlenou špagetovou dýni a vidličkou z ní vydlabeme špagety).
  2. Rozehřejeme troubu na 180°C.
  3. V misce smícháme sojovou omáčku, olej, droždí a všechno koření (česnek, čili, papriky).
  4. Tofu prsty rozmačkáme na kousky.
  5. Obalíme ho v misce s pastou z koření.
  6. Pečeme cca 15-25 minut na 180°C, v průběhu pečení promícháme.
  7. Rajčatovou omáčku prohřejeme v hrnci spolu s olejem, kořením, solí a bazalkou.
  8. Přidáme tofu a podáváme s těstovinami nebo špagetami z dýně.

Praktické

  • Pokud směs zahustíte vařenou červenou čočkou nebo nadrobno nakrájenou podušenou dýní/mrkví, můžete ji podávat jako směs do palačinek, na kváskové pečivo, tortillu aj.
  • Omáčku můžeme ještě posypat kešu parmazánem, nastrouhaným uzeným tofu nebo veganským sýrem.

Obměna

  • Můžeme vmíchat i podušenou nadrobno nasekanou mrkvičku nebo červenou čočku na zahuštění.
  • Místo boloňské omáčky z rajčat můžeme udělat vlastní boloňskou omáčku ze zeleniny a přidat do ní upečené tofu.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 2 let.

A co dále? Blíží se čas na jarní detox!

Pokud vám po zimě chybí energie, trápí vás únava nebo máte kila navíc, pojďte s tím něco udělat. Nenecháme vás v tom a hážeme záchranné lano! 😊 Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Slavomíra
19. 9. 2021

Skvelá chuť tofu,omáčky a špagetovej tekvice👌

Dnes jsem vařila pro mne a syna k obědu. Vůbec jsem nevěřila, že by to dopadlo dobře. Musím však se pochválit a povedlo se to a moc nám chutnalo, měla jsem doma jen uzené tofu, to nám chutná nejvíce a často ho používáme. Trošku jsme si to uvařili pikantnější, milujeme pálivá jídla.

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

140
67

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Spaghetti carbonara vegetariana

Zdravá verze na italskou klasiku, na které si pochutná celá rodina. Špagety Carbonara – bez masa a mléčných výrobků.

Tofu kostky v křupavé krustičce

Chybí vám něco křupavého, ale chcete, aby to bylo i zdravé? Tato slaná křupavá dobrota se hodí jak k hlavnímu jídlu, tak i jen tak, jako zdravá svačinka, t...

Buffallo květáková křidélka

Lehce pikantní květák v křupavém kabátku – to jsou tyto Buffalo květáková křidélka z trouby. Luxusní a jednoduché jídlo – v kombinaci se zdravo...

Tofu na kari

Toto jídlo je hotové do 10 minut. Skvělé, když potřebujete uvařit opravdu něco rychlého. Recept je velmi snadný, sytý a dobrý. Zejména v kombinaci s basmat...

Nudle s brokolicovým pestem a fazolemi

Máte rádi pesto, ale nemáte zrovna po ruce čerstvé bylinky? Zkuste tuto luxusní verzi italských těstovin s pestem – místo bylinek zde hraje hlavní ro...

Cuketové lečo bez vajec

Začala sezóna cuket. Už vám dochází nápady? Zkuste je použít do tohoto lehkého, rychlého a zdravého zeleninového leča bez vajec! Chutná jak malým, tak velk...