Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Cyclocybe aegerita – Polnička topolová

V tomto článku bych vám ráda trochu přiblížila tuto vynikající houbu. Používám jí hlavně v zimě a na podzim, i když je to houba, která se v obchodech nalézá celoročně a v přírodě, mimo zimy, také.

Kde polničku najít

Ve volné přírodě je to velmi běžný druh houby. Zpočátku se tato dřevokazná houba chová na stromě jako parazit a následně jako saprofyt. Roste vždy pouze na stromech a nikdy ne na zemi. ​​Najdete ho ve velkých skupinách, má keřovitý růst, někdy roste i jednotlivě na kmenech živých nebo mrtvých listnatých stromů, jako je topol, jilm, javor, dub, lípa. Plodí několikrát do roka. Prakticky ho lze nalézat od jara do pozdního podzimu. I já jsem se s touto houbou v přírodě setkala, tady u nás v Itálii je velmi běžná. Stačí si zajít někam k potoku a prohlédnout stromy. Je to vyhledávaná houba a lidé jí sbírají ve volné přírodě. Já, která se bojí konzumovat vše, co stoprocentně nepozná, si ho raději koupím v obchodě nebo přímo v pěstírně.

DETOX SADA NA PODZIM
Jak se zbavit únavy, vyhnout rýmám a na podzim neztloustnout.
Stáhni si ZDARMA

Zdravotní benefity

Cyclocybe aegerita je velmi používaná houba v čínské medicíně. Má vliv na správné fungování ledvin a slezinu a pomůže prý i jako prevence při žaludečních onemocněních. Má protinádorové, protizánětlivé, protiplísňové vlastnosti, zpomaluje osteoporózu a obsahuje vysoké množství vitamínů.

Polnička topolová v kuchyni

V Itálii je to jedna z nejoblíbenějších jedlých hub. Při vaření uvolňuje intenzivní aroma, které je cítit i na dálku. Je to křehká houba, takže s ní i tak zacházíme. Pokud jí připravujete s jinými ingredienty, přidávejte jí do jídla opravdu až ke konci vaření. Můžete jí dusit, zavařovat, smažit, jdou z ní vykouzlit vynikající pokrmy. Není jen výborná, ale na talíři vypadá i velmi pěkně. Kloboučky mají krásnou variabilní hnědou barvu. V receptech jí perfektně obměníte hřibem, který je jí chuťově i aromaticky dost podobný. Do receptů jí dávám v malém množství, je opravdu vynikající a chuťově velmi výrazná.

Kde polničku koupit

Tato houba je u nás v Itálii běžně k mání ve všech obchodech. Možná se s ní setkáte v nějakém speciálním obchodu i u vás v ČR. Pokud ne, je možné jí koupit i na různých e -shopech. Cena této houby se pohybuje okolo 15 euro za kilo.

Polničku topolovou lze pěstovat i doma na různých substrátech. Prodávají se sadby, kterými lze naočkovat různé substráty pro domácí pěstování. Osobně s tím ale nemám žádnou zkušenost.

PS: Vstáváš s pocitem, že bys nejraději zůstala v posteli?

Co si dobít baterky a postarat se konečně i o sebe? Je čas na podzimní detox. Mrkni jak opět získat energii.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Buďte první, kdo napíše komentář

Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Špagety s wasabi omáčkou

Chcete vyzkoušet něco nového a pikantního? Připravte si špagety s wasabi omáčkou, které kombinují zdravé suroviny s exotickou chutí. Recept je veganský, ry...

Hlíva na fenyklu

Recept pro milovníky rychlých a jednoduchých jídel – lahodná hlíva na fenyklu. Stačí nasekat, smíchat, restovat a posypat posypkou a zdravé chutné jí...

Katalánská čekanka- Cichorium intybus

Katalánská čekanka je úžasná zelenina, kterou si můžete vypěstovat i sami. Je bohatá na živiny a využijete ji do salátů i teplých pokrmů.

Houbové bezlepkové kuličky

Tyto chutné bezlepkové kuličky můžete použít k těstovinám, k salátu nebo třeba jen tak na zobání.

Bohaté fusilli s květákem

Tento recept je bohatý nejen na ingredience, ale hlavně na vůně a chutě, které s v něm krásně se prolínají. Pro milovníky těstovinových jídel.

Hlívové špízy

Podzim a houby patří k sobě, proto přináším snadný recept na pečené špízy z hlívy. Marinovaná v pikantní omáčce, pečená do křupava a ozdobená sezamem a byl...