V minulém článku jsem psala o tom, jak jsem vytvořila svoje první pickles. Že to bude tak jednoduché a rychlé jsem nečekala. A jak moje pickles dopadlo? Netrpělivě jsem pokukovala po kvasící nádobě, a i když se to nemá, druhý den jsem jí nakoukla s foťákem pod víčko. Zelenina pustila spoustu vody, byla zcela ponořená a začala být trošku cítit, což je známka toho, že kvasný proces probíhá správně.

Čtvrtý den už bylo hotové, ale klidně jsem ho ještě mohla nechat kvasit dalších několik dní, bylo by ještě měkčí a zvedl by se obsah vitamínu C.

Je lepší jak z obchodu!

Kvašenou zeleninu jsme ochutnali hned k obědu a byla opravdu výborná, křehoučká a křupavá. Oproti kysanému zelí z obchodu neobsahuje žádné konzervanty a je chuťově určitě lepší. A ten skvělý pocit, že jsem si jí dokázala vyrobit sama, je k nezaplacení.

Však už mám v kvasné nádobě další várku a po předchozí zkušenosti mi to netrvalo ani 10 minut.

Recepty na osvědčené domácí pickles:
Pickles
Pickles z mrkve
Pickles z červené řepy
Kvašené okurky „rychlokvašky“
Nakládaná cuketa

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

  1. udělala jsem pickles podle návodu. nastrouhala zeleninu, prosolila 2 % soli, promnula, napěchovala do vyvařené sklenice, tak aby bylo vše ponořeno. Po dvou dnech mi horní část zeleniny ztmavla, ztratila barvu jako by se kazila. Kde dělám prosím chybu? Poradíte mi?

  2. Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. Mohla bych skladovat kvašenou zeleninu přes zimu místo v lednici na balkóně ? Koupila jsem si nový 5 l kvašák a bojím se, aby ho lednice unesla. A opravdu stačí 1% soli na 1 kg zeleniny ? V časopise Dobroty od Country Life doporučují 20 g soli na 1 kg zeleniny. Děkuji za odpověď.

    • Určitě můžete, jen je potřeba pohlídat teplotu, ideální je kolem 13’C a dejte pozor, aby vám nezmrzla. Nám 1% soli vždy stačilo a zelenina je jemně slaná. Moji rodiče dávají 3% a je také moc dobrá, ale na mě už slanější.

  3. Dobrý den, zkoušela jsem nechat zkvasit zbytek presovaného salátu z mrkve a čínského zelí, ale výsledek se mi nelibí a neláká mne to jíst. Hned druhý den večer a i třetí den je to takové slizovaté a nepříjemně kysele to páchne. Táhne se za tím sliz už když vytahuji zatěžovací skleničku, a pak i za každou lžicí. Plíseň na tom není. Dělala jsem vše pečlivě podle návodu, takže to bylo dostatečně prosolené a promačkané a ponořené ve šťávě celou dobu. To asi takhle nemá vypadat, že? Já znám pouze kysané zelí, tak nevím, jak se chová jiná zelenina.

  4. Dobrý den, mám prosbičku, kvasila jsem zelí – jablíčko – cibuli – mrkev- červenou tenkostěnnou papričku (tu jen decentně) a již po několikáté, vždy ok. No, tentokrát jsem dala himalájskou sůl a zřejmě do jedné várky soli málo a to zelí je tvrdé a ještě skoro neslané. Prosím, kdo se vyzná – jde s tím něco udělat ? Vyndat a prosolit a dát znovu kvasit ? Ale už jsem to měla několik dní v lednici ….. moc děkuji, kdo máte nějakou zkušenost, budu vděčná za každou radu. Pěkný den.

    • To by si mohlo jít -vyndat, proslit, nechat v teple…nebo přidat sojovku, i do té se nakládá. No, jak se znám, já bych se s tím netrápila a přídavala do salátů, které můžu dle potřeby dosolit sojovkou, gomasiem apod. :-)

  5. Dobrý den, pokaždé, když kvasím zeleninu, nebo fazole, tak se mi objeví na dřevěném špalíčku plíseň. Mám kvasící nádobu s pokličkou, špalíčkem a gumičkou. Vše dělám podle návodu a po 4 dnech se na zatěžovací pokličce objeví takový sliz a na špalíčku a zaschlých kouscích na stěně nádoby plíseň. Nevím, kde dělám chybu. Tato zelenina by se už konzumovat neměla, nebo je to v pořádku? Je mi lít další várku vyhazovat, tak většinu sním. Ale nerada bych si přivodila zdravotní problémy. Děkuji za případnou odpověď.

    • Zajímavé je, že mě to také v kvasící nádobě často plesnivělo a když ne, mělo to takovou divnou pachuť. Když to udělám do klasické zavařovačky, kterou zatížím druhou menší s vodou, tak se mi to nestane. Že by něco drželo to dřevo? Jinak plesnivé by se to opravdu jíst nemělo. U dlouhodobě kvašené zeleniny sliz může být, ale ne plíseň.

  6. Ahoj, kde bych mohla koupit nádobu na kvašení ? Se poživá jenom na zelí nebo se dá kvasit a jinou zeleninu? Dík

    • Ve zdravé výživě, občas ji mají i v domácích potřebách. Kvasit v ní můžete cokoliv. A ani nádobu nepotřebujete, stačí větší sklenice a menší, kterou to zatížíte ze shora.

  7. Zobrazit všech 14 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMoje první pickles – kvašená zelenina
Další článekOvesné sušenky s ořechy a semínky