Domů > Magazín > Blog

Moje první pickles – kvašená zelenina

Kvašená zelenina, neboli pickles, má tisíciletou tradici. Mléčné kvašení znali naši předkové například v podobě kvašeného zelí nebo okurek “kvašáků”. V podstatě to byla jediná zelenina, kterou mohli mít po celý rok, aniž by museli řešit uskladnění. Tento způsob úpravy zeleniny jako jediný dokonce způsobuje, že se v ní s přibývajícím časem zvyšuje množství vitamínů a enzymů. V asijských zemích si některé rodiny připravují doma až 8 druhů různých kombinací kvašené zeleniny.

Pickles nebo-li elixír mládí

Kvašená zelenina, neboli pickles, má tisíciletou tradici. Mléčné kvašení znali už naši předkové a v podstatě to byla jediná zelenina, kterou mohli mít po celý rok. V zimě to byl vynikající zdroj zdraví prospěšných vitamínů a enzymů, které pomáhají trávení a udržují zdravou mikroflóru ve střevech. Kromě toho mléčně kvašená zelenina posiluje imunitu a enzymy regenerují buňky, hlavně jater. Tato jednoduchá a přirozená úprava zeleniny je doslova elixírem mládí. Rozhodně nám dodá mnohem víc vitamínu, než jakákoliv dovážená zelenina.

Zázrak, který léčí chřipku
Díky fermentaci je pickles bohatým zdrojem enzymů, vitamínu C, kyseliny mléčné a laktobacilů. Vědci zjistili, že právě díky obsahu laktobacilů má konzumace pickles účinky v prevenci chřipky. Tento lék si můžete vyrobit jednoduše doma!

Ti, kteří se zajímají o své zdraví, nebo sledují naše stránky, asi už vědí, že kvašenou zeleninu bychom měli mít v malém množství na talíři každý den.

Je to snadné a rychlé. Nezabere to víc než 15 minut

Kvašenou zeleninu mám moc ráda, ale i když už jsem zkoušela ledacos, k vlastní výrobě jsem se odhodlala až dnes. A to hlavně  díky tomu, že se mi doma sešly už dvě hlávky zelí od mého farmáře, co mi každý týden vozí bio bedýnku.

Nejvíc mě překvapila snadnost a rychlost. I když jsem průběžně fotila, příprava z půl kila zeleniny mi zabrala sotva 15 minut. Teď musím vydržet 3-5 dní, než jí budu moct ochutnat. Jsem hrozně zvědavá, jak se mi podařila.

Recepty na naše osvědčené pickles

PS: Stále na sebe nemáte čas?

Co se postarat konečně i o sebe? Startujeme podzimní detox. Spravíme si jídelníčkem postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci trochu péče a porozumění.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Ahoj, teprve se se vsim seznamuji, ale delala jsem sve prvni pickles v kvasaku – zeli,mrkev, sul… a jsou to uz 4 dny a nic se nedeje…zadna pena, nic… nestalo se to nekomu? Nevite kde muze byt chyba? Mejte fajn den ahoj!

Holky, zkoušel někdo z vás udělat pickles z listové zeleniny? Např. z čínské hořčice?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Superrychlé nakládané okurky

Okurková sezona vrcholí, a tak je na čase si udělat ty nejjednodušší a nejrychlejší nakládané okurky – tzv. rychlokvašky. Během 5 minut máte se vším ...
klub
20
13

Jak na pickles – praktické rady, aby se zaručeně povedlo

Domácí kvašená zelenina je vitamínová bomba, skvělé probiotikum a její výroba rozhodně není žádná věda! Nepotřebujete na to žádné speciální pomůcky, všechn...

Ředkvičky naložené v nálevu s ume octem

Vodní pickles s ume octem je velmi jednoduché a velmi chutné. Skvěle se hodí pro případ, že vám vyroste mnoho ředkviček najednou a nestíháte je konzumovat....
12
28

Květák naložený v umeoctu

Květák naložený v umeoctu dobře vypadá i chutná. Jeho příprava je velmi snadná a skvěle se tak zužitkují případné přebytky ze zahrádky. Během pár dní je to...