Pickles nebo-li elixír mládí
Kvašená zelenina, neboli pickles, má tisíciletou tradici. Mléčné kvašení znali už naši předkové a v podstatě to byla jediná zelenina, kterou mohli mít po celý rok. V zimě to byl vynikající zdroj zdraví prospěšných vitamínů a enzymů, které pomáhají trávení a udržují zdravou mikroflóru ve střevech. Kromě toho mléčně kvašená zelenina posiluje imunitu a enzymy regenerují buňky, hlavně jater. Tato jednoduchá a přirozená úprava zeleniny je doslova elixírem mládí. Rozhodně nám dodá mnohem víc vitamínu, než jakákoliv dovážená zelenina.
Zázrak, který léčí chřipku
Díky fermentaci je pickles bohatým zdrojem enzymů, vitamínu C, kyseliny mléčné a laktobacilů. Vědci zjistili, že právě díky obsahu laktobacilů má konzumace pickles účinky v prevenci chřipky. Tento lék si můžete vyrobit jednoduše doma!
Ti, kteří se zajímají o své zdraví, nebo sledují naše stránky, asi už vědí, že kvašenou zeleninu bychom měli mít v malém množství na talíři každý den.
Je to snadné a rychlé. Nezabere to víc než 15 minut
Kvašenou zeleninu mám moc ráda, ale i když už jsem zkoušela ledacos, k vlastní výrobě jsem se odhodlala až dnes. A to hlavně díky tomu, že se mi doma sešly už dvě hlávky zelí od mého farmáře, co mi každý týden vozí bio bedýnku.
Nejvíc mě překvapila snadnost a rychlost. I když jsem průběžně fotila, příprava z půl kila zeleniny mi zabrala sotva 15 minut. Teď musím vydržet 3-5 dní, než jí budu moct ochutnat. Jsem hrozně zvědavá, jak se mi podařila.
Ahoj, teprve se se vsim seznamuji, ale delala jsem sve prvni pickles v kvasaku – zeli,mrkev, sul… a jsou to uz 4 dny a nic se nedeje…zadna pena, nic… nestalo se to nekomu? Nevite kde muze byt chyba? Mejte fajn den ahoj!
https://www.jimejinak.cz/pickles-kvasena-zelenina/ Pěna být nemusí, důležité je, zda začalo kvasit – je to měkčí a kyselé. Ochutnejte a až vám to bude chutnat dostatečně kysele, dejte do lednice, aby už víc nekvasilo.
Holky, zkoušel někdo z vás udělat pickles z listové zeleniny? Např. z čínské hořčice?
Já někdy přídám nějaké to listí do kořenové, třeba čínské zelí do mrkve apod. Ale samotné jsem nedělala.
Tak jsem konečně spáchala své první pickles, na kuchyňské lince v půllitrové zavařovačce, zatížené víčkem z termosky :-D Trošku divočina, ale výsledek byl prostě supr. Pošmákli jsme si moc a moc dlouho v lednici nevydrželo. Druhá várka bude ve větší láhvi :-)
Nice blog, keep it going!
Helčo, tleskám! Konečně :-) Že to je jednoduché? Rozhodně jednodušší než amasáke, na které jsem zase neměla odvahu já, ale Helča ano. Takže se nebojte a zkuste to také. Nemusíte mít dokonce ani takové krásné a velmi praktické kvašáky (nádoby na kvašení). Já dělám kvašenou zeleninu v obyčejných zavařovacích lahvích a zatěžuji je menšími lahvičkami (například od miso pasty) naplněními vodou, aby pořádně tlačili na zeleninu a nešel tam pokud možno vzduch.