Domů > Magazín > Blog

Moje první pickles – kvašená zelenina

Kvašená zelenina, neboli pickles, má tisíciletou tradici. Mléčné kvašení znali naši předkové například v podobě kvašeného zelí nebo okurek “kvašáků”. V podstatě to byla jediná zelenina, kterou mohli mít po celý rok, aniž by museli řešit uskladnění. Tento způsob úpravy zeleniny jako jediný dokonce způsobuje, že se v ní s přibývajícím časem zvyšuje množství vitamínů a enzymů. V asijských zemích si některé rodiny připravují doma až 8 druhů různých kombinací kvašené zeleniny.

Pickles nebo-li elixír mládí

Kvašená zelenina, neboli pickles, má tisíciletou tradici. Mléčné kvašení znali už naši předkové a v podstatě to byla jediná zelenina, kterou mohli mít po celý rok. V zimě to byl vynikající zdroj zdraví prospěšných vitamínů a enzymů, které pomáhají trávení a udržují zdravou mikroflóru ve střevech. Kromě toho mléčně kvašená zelenina posiluje imunitu a enzymy regenerují buňky, hlavně jater. Tato jednoduchá a přirozená úprava zeleniny je doslova elixírem mládí. Rozhodně nám dodá mnohem víc vitamínu, než jakákoliv dovážená zelenina.

Zázrak, který léčí chřipku
Díky fermentaci je pickles bohatým zdrojem enzymů, vitamínu C, kyseliny mléčné a laktobacilů. Vědci zjistili, že právě díky obsahu laktobacilů má konzumace pickles účinky v prevenci chřipky. Tento lék si můžete vyrobit jednoduše doma!

💡 TIP: Sezóna plavek je tu! Zkus tento jídelníček a sprav si postavu.

Ti, kteří se zajímají o své zdraví, nebo sledují naše stránky, asi už vědí, že kvašenou zeleninu bychom měli mít v malém množství na talíři každý den.

Je to snadné a rychlé. Nezabere to víc než 15 minut

Kvašenou zeleninu mám moc ráda, ale i když už jsem zkoušela ledacos, k vlastní výrobě jsem se odhodlala až dnes. A to hlavně  díky tomu, že se mi doma sešly už dvě hlávky zelí od mého farmáře, co mi každý týden vozí bio bedýnku.

Nejvíc mě překvapila snadnost a rychlost. I když jsem průběžně fotila, příprava z půl kila zeleniny mi zabrala sotva 15 minut. Teď musím vydržet 3-5 dní, než jí budu moct ochutnat. Jsem hrozně zvědavá, jak se mi podařila.

Recepty na naše osvědčené pickles

PS: Cítíš se v plavkách sebevědomě?

Pokud letos nechceš schovávat zadek pod ručník, pojď na to s námi jinak.
Chci lepší postavu!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Ahoj, teprve se se vsim seznamuji, ale delala jsem sve prvni pickles v kvasaku – zeli,mrkev, sul… a jsou to uz 4 dny a nic se nedeje…zadna pena, nic… nestalo se to nekomu? Nevite kde muze byt chyba? Mejte fajn den ahoj!

Holky, zkoušel někdo z vás udělat pickles z listové zeleniny? Např. z čínské hořčice?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Superrychlé nakládané okurky

Okurková sezona vrcholí, a tak je na čase si udělat ty nejjednodušší a nejrychlejší nakládané okurky – tzv. rychlokvašky. Během 5 minut máte se vším ...
klub
33
15

Jak na pickles – praktické rady, aby se zaručeně povedlo

Domácí kvašená zelenina je vitamínová bomba, skvělé probiotikum a její výroba rozhodně není žádná věda! Nepotřebujete na to žádné speciální pomůcky, všechn...
10
3

Nakládaný patizon à la kvašáky

Patizonové kvašáky jsou snadné na výrobu a je to skvělý způsob, jak zužitkovat nadúrodu nebo jak zpracovat tužší kousky. Patizon sám o sobě nemá výraznou c...

Ředkvičky naložené v nálevu s ume octem

Vodní pickles s ume octem je velmi jednoduché a velmi chutné. Skvěle se hodí pro případ, že vám vyroste mnoho ředkviček najednou a nestíháte je konzumovat....

Tradiční korejské kimchi – recept přímo z korejské rodiny

Luxusní tradiční kimči, které jsem se naučila přímo z korejské rodiny. V Koreji se recepty na kimchi předávají z generace na generaci a každá rodina má ten...

Naše nejoblíbenější pickles

Milujeme kvašenou zeleninu. Je chutná a plná vitamínů a laktobacilů, kteří se postarají o náš zdravý střevní mikrobiom. Stačí nastrouhat, naložit do skleni...