Poznejte lichořeřišnici
Když se řekne lichořeřišnice, mnoho lidí si ji spojí s působením na močové cesty a právem, právě tady její účinky vynikají. Pomáhá při zánětech močového měchýře a močových cest a je lehce močopudná. Její síla se ovšem neomezuje pouze na tuto oblast. Lichořeřišnice má široké spektrum účinků, díky nimž se uplatní i při zánětech horních dýchacích cest, oslabené imunitě či některých kožních potížích.
Lichořeřišnice je silné přírodní antibiotikum. Působí na stafylokoky, streptokoky, salmonely, E-coli i další kmeny bakterií. Má celkově mírně antivirové účinky, působí proti kvasinkám, je to silný antioxidant.
Jak jí léčebně využít
Využívejte jí preventivně v době jejího růstu a květu. Pokud si jí pěstujete, sem tam sežvýkejte čerstvý květ či list, nebo je přidávejte do jídla. Pomůže vám tak průběžně lehce očišťovat organismus. Stejně tak, pokud na vás něco “leze” a cítíte náznaky zánětu močových či dýchacích cest, ihned snězte několik syrových listů, semeno či poupě. Pokud není její sezóna, tak sáhněte po tinktuře – domácí, nebo kvalitní kupované. Je skvělým způsobem, jak uchovat léčivou sílu lichořeřišnice i mimo dobu jejího růstu.
Domácí tinktura ze semen lichořeřišnice při počínajícím zánětu močových či dýchacích cest
Příprava
Vezměte hrst semen, překrojte je a naplňte jimi sklenici. Zalijte čistým alkoholem (cca 40%) a sklenici postavte na teplé a suché místo mimo přímé slunce. Nechte louhovat 14 dní, během této doby obsah každý den jemně protřepejte, aby se účinné látky dobře uvolnily. Po dvou týdnech přeceďte přes jemné sítko nebo plátno a přelijte do uzavíratelné lahvičky, ideálně z tmavého skla.
Jak užívat
Začněte kapat ihned při prvních příznacích potíží cca 20 kapek 3x denně. Kapky je nejlepší užívat alespoň 15 – 30 minut před jídlem či hodinu po, aby se stačily vstřebat všechny obsažené látky. Užívejte po celou dobu zánětu, ale ještě několik dní až týden po odeznění. U zánětů močových cest se doporučuje prodloužit užívání alespoň na 3 týdny, u dýchacích cest minimálně na 2 týdny, aby se tělo stihlo dočistit a zánět se zbytečně nevracel.
Kdy jí neužívat
Užívat by jí neměli lidé, co trpí na žaludeční vředy, střevní zánět, podrážděné ledviny a také není příliš vhodná pro děti do 6 let.
Jak jí využít v kuchyni
Jedlé jsou všechny části – listy, květy, poupata i semena. Květy a listy mají jemně pikantní chuť, semena jsou ostřejší, štiplavější. Nezralá semena nebo poupata se nakládají jako kapary. Ozdobte s květy polévku, hlavní pokrm, nakrájejte jí jemně do pomazánky či do salátu. Listy můžete využít jako listovou zeleninu. Další možností je pesto.
Lichořeřišnice je bylinka, která spolehlivě potěší jak oko, tak i zdraví. Pozvěte jí i vy na svou zahradu, talíř nebo do domácí lékárničky a nechte se hýčkat jejími účinky.
PS: Chceš zdravě shodit na léto?
Pojď na to s námi jinak. Bez deficitu, dřiny a chemie.
Chci lepší postavu!
Komentáře
Lichorerisnici pěstuji a používám. Je fajn si připomenout, případně se dovědět něco nového. Blanka