Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Sladkosti

Rychlé sušenky bez lepku

Uvařeno
bez lepku
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Zbyly vám uvařené jáhly? Vyrobte si z nich tyto měkkoučké bezlepkové sušenky. Stačí pár ingrediencí a dobrota je na světě.

Ingredience
cca 20 sušenek
  • 5 lžic uvařených jáhel
  • 3 lžíce arašídového másla
  • 1 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
  • 2 vrchovaté lžíce datlového sirupu
  • 1/2 hrnku čirokové mouky + troška na podsypání
  • 1/4 hrnku pohankové celozrnné mouky
  • větší špetka jedlé sody

Věřila jsem, že jím zdravě, ale po diagnóze vysokého cholesterolu jsem se rozhodla změnit svůj jídelníček. Díky změně...

Jak připravit rychlé sušenky bez lepku

  1. Do blendru/mixéru dáme jáhly, arašídové máslo, kokosový olej a datlový sirup a vše společně rozmixujeme.
  2. Do mísy dáme obě mouky a sodu a vmícháme obsah blendru. Vše nejprve zpracujeme lžící a poté rukama, až vznikne hladké těsto.
  3. Jak si v zimě dobít své životní baterie?
    Stáhni si z Jíme Jinak jídelníček pro regeneraci ledvin!
    Stáhnout 100% ZDARMA
  4. Pracovní plochu jemně pomoučíme a těsto rozválíme nejprve klasickým válečkem na tloušťku cca 5 mm a poté těsto přejedeme válečkem se vzory.
  5. Z těsta vykrajujeme libovolné tvary a dáváme na plech s pečicím papírem.
  6. Sušenky pečeme v troubě na 165 °C cca 10 minut a poté je necháme vystydnout na mřížce.

Praktické

  • Použitý hrnek má objem 250 ml.
  • Používám kupované arašídové máslo, které je spíše tekutější. Pokud tedy máte máslo husté, uberte trochu mouky.
  • Pečení přizpůsobte svojí troubě. Je ale důležité sušenky nepřepéct, aby zůstaly hezky měkké.

    Děti

    • Dezert je vhodný pro děti od 2 let, ale pokud jsou již zvyklé na běžné pečivo či sušenky, můžete jim tuto zdravou alternativu nabídnout i dříve.

    PS: Co vařit v zimě pro dobítí svých životních baterií?

    Stáhni si zdarma zimní jídelníček pro regeneraci ledvin. !

    Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

    25 lidí už poděkovalo za článek.

    Komentáře

    Dobroučké sušenky a jak krásně voněly, když jsem zadělávala na těsto, nemohla jsem se té vůně nabažit. S těstem se mi skvěle pracovalo, byla jsem mile překvapená, jak nádherně drželo při sobě. Děkuji za recept. :)

    Milá Klárko, koukej co udělá jeden matla z Tvého receptu na sušenky. Velmi volně jsem nakládala s ingrediencemi, takže těsto nešlo vyválet. Natlačila jsem ho do formy, předpekla a pokryla nastrouhanými jablky. Dobrý to je😉

    Ukázat další komentáře
    Schovat štítky

    Vyzkoušejte také

    Bezlepkové slepované perníčky s polevou

    Perníčky nemusí být nutně jen vánoční záležitost. Zkusili jste je už někdy promazat a polít čokoládou? Uvidíte, že se po nich jen zapráší.

    Tahini placičky

    Velmi rychlé sušenky, sladkost na poslední chvíli, k jejich přípravě potřebujete jen pár ingrediencí a výsledek je chuťově zajímavý a moc dobrý.

    Bezlepkové cookies s oříšky

    Pokud máte rádi sušenky, pak si jistě oblíbíte tyto zdravé bezlepkové cookies, které jsou rychlé na přípravu a skvěle poslouží i jako svačina do práce či n...
    Dorty
    klub
    38
    9

    Makový dortík s jablky a tofu krémem (bez lepku)

    Překvapte rodinu tímto dezertem, který je laděný do podzimních chutí a neobsahuje lepek, cukr a ani mléko. Tento dortík je sice trochu pracnější, ale výsle...

    Bezlepkový koláč zdobený jablky

    Zpříjemněte si podzimní den jednoduchým a chutným kokáčem, k jehož přípravě není třeba speciálních ingrediecí. Je bez lepku, cukru i živočišných produktů.

    Sušenky bez lepku ze šesti ingrediencí

    Pokud máte rádi spíše měkké sušenky, pak je tohle recept pro vás. Jsou rychlé, jednoduché na přípravu a ingredience a také jako vždy bez cukru a lepku.