Těžko od žaludku – příčiny
Žaludek je orgán, který zajišťuje mechanické a chemické zpracování potravy. Produkuje žaludeční šťávy a enzymy, které pomáhají rozložit jídlo na menší části, aby ho mohlo tenké střevo dále vstřebat. Pohledem tradiční čínské medicíny je společně se slezinou oblastí, které zajišťují přeměnu potravy na výživu a energii, která se pak rozvádí do celého těla a vyživují tkáně, orgány i mysl. Pokud je žaludek dlouhodobě oslabený, dochází k hromadění nestrávené potravy, vytváří se zde nadbytečná vlhkost, která oslabuje tok energie a výživy.
Z jakých příčin se mohou objevit pocity těžkosti od žaludku?
- Dietní chyba – Když se přejíme, sníme nevhodnou kombinaci potravin nebo příliš tučné jídlo. Žaludek je pak přetížený, trávení zpomaluje a dostavuje se tlak, plnost nebo i nevolnost.
- Oslabené trávení – Pokud máme slabé trávení, žaludek nezvládá zpracovat potravu a ta v něm následně stagnuje, což vyvolává pocity plnosti. Někdy dochází i k obrácenému toku potravy, tj. k refluxu. Oslabené trávení bývá důsledkem dlouhodobého nevhodného jídelníčku, stresu nebo celkového vyčerpání.
- Stres a emoční zátěž – Psychické napětí se odráží na trávení. Spěch, starosti nebo dlouhodobý stres oslabují činnost žaludku.
- Onemocnění žaludku – Jako jeden z příznaků onemocnění, jako je refluxní choroba, vředy žaludku či zánět.
- Nežádoucí vliv léků – Některé léky (analgetika, antibiotika či přípravky s obsahem železa) mohou podráždit žaludeční sliznici a vyvolat pocit těžkosti, nevolnosti nebo pálení žáhy.
Jak pečovat o žaludek
Jak se starat o žaludek, aby byl ve své síle?
- Jezte v klidu, pravidelně, dobře žvýkejte – Žaludek má rád pravidelnost a klid. Pravidelná jídla v rozumném množství mu pomáhají lépe trávit. Rychlé hltání nebo jídlo ve stresu trávení zpomaluje.
- Vyhýbejte se přejídání a těžkým kombinacím potravin – Vynechte příliš tučná jídla, omezujte jídla smažená, dále i nadbytek jednoduchého cukru, bílé mouky a živočišného mléka v pokrmech.
- Zařazujte dobře stravitelné pokrmy – Základem jídelníčku by měla být tepelně upravená zelenina, celozrnné obilniny a luštěniny, doplněno o zdravé tuky. Množství vlákniny v jídelníčku navyšujte pozvolna, pokud na ní nejste navyklí a učte se vařit luštěniny tak, aby vás nenadýmaly. Pro žaludek je léčivá zvlášť kulatá zelenina (dýně, cibule, zelí, kapusta), mrkev, jáhly, celozrnná rýže, z luštěnin zejména cizrna (Jak pečovat o žaludek, Jak podpořit své zdraví v říjnu).
- Omezte studená jídla a nápoje – Při nadměrném příjmu studených a syrových potravin se v žaludku hasí trávicí oheň, který je potřebný pro silné trávení. Zvlášť po ránu, kdy je jeho energie nejsilnější, je potřeba tělu dopřát teplou snídani a to ideálně v podobě čerstvé zeleninové polévky nebo obilné kaše se zeleninou.
- Pěstujte vnitřní klid – Pro dobré trávení je velmi důležité nebýt v psychickém napětí, v neustálé emoční zátěži. Žaludek tráví nejen jídlo, ale i emoce a pokud nám nějaké leží v žaludku, odrazí se to i na trávení (Žaludek a psychosomatika). Stejně tak neustálý stres tzv. utlačuje žaludek a nedovoluje plynulému posunu potravy (Jak se zbavit stresu).
- Podpořte žaludek bylinkami – Žaludeční stěnu pohladí heřmánek, fenykl a kmín zmírní nadýmání, meduňka pomůže uvolnit napětí.
Příběhy na Jíme Jinak
Mnoho našich čtenářů chtěli změnit jídelníček i kvůli pocitům těžkosti od žaludku. Jak na to šli a jak rychle cítili úlevu? Pojďte se začíst do jejich příběhů a inspirovat se jejich cestou.
PS: Vstáváš s pocitem, že bys nejraději zůstala v posteli?
Co si dobít baterky a postarat se konečně i o sebe? Je čas na podzimní detox. Mrkni jak opět získat energii.
Buďte první, kdo napíše komentář