Domů > Online kurzy > Jíme Jinak > 1. Zelenina

Zelenina podle místa a sezóny

Vybírejte si tu správnou zeleninu.

Vybírejte si zeleninu z našeho podnebného pásma

Příroda to vymyslela dokonale a proto se u nás daří zelenině a ovoci, které jsou pro naše podnebné pásmo ideální. Třeba v Africe se lidé potřebují průběžně ochlazovat, proto tam rostou tam proto pomeranče, ananas a jiné exotické ovoce, které má ochlazující a osvěžující účinky. Ale když my si dáme pomeranč v zimě, jeho energie nás natolik vnitřně ochladí, že je možné z až nastydnout. Možná se vám to zdá přehnané, ale my to máme nejen na sobě dávno vyzkoušené.

V našem podnebném pásmu je proto ideální kořenová zelenina a všechna ostatní, co tu běžně roste, viz seznam v další lekci. Stejně tak místní ovoce, které právě dozrává, jako jsou v červnu jahody a třešně, v červenci maliny, borůvky, broskve a meruňky, v srpnu blumy, mirabelky,  švestky, ostružiny na podzim jablka a hrušky. Ovoce, které se dá skladovat nebo usušit, se může konzumovat po celý rok.

Lokální zelenina

Úplně nejlepší je konzumovat lokální zeleninu, což je ta, která roste v našem blízkém okolí. Ale bohužel každý nemá možnost pěstovat si vlastní zeleninu nebo mít vlastního pěstitele v okolí. Proto pokud kupujete zeleninu v supermarketu, snažte se vybírat tu českou nebo takovou, která vyrostla v podobném podnebném pásmu. Ta pro vás bude mít to nejlepší složení. Pro začátek si s tím ale příliš nelámejte hlavu a jezte prostě co nejvíce druhů zeleniny a vyzkoušejte i tu, kterou běžně neznáte.

Jezte podle sezóny

Dneska máme v obchodech opravdu pestrou škálu ovoce a zeleniny a její složení se po celý rok díky dovozu a umělému pěstování nějak zásadně nemění. U ovoce jsme ještě schopni odhadnout, kdy asi dozrává, ale u zeleniny už málokdy víme, pokud ji sami nepěstujeme, kdy vlastně přirozeně roste. Pokud nakupujete u místního pěstitele nebo vám vozí bedýnky, máte jistotu, že dostanete jen to, co zrovna vyrostlo. Při nakupování v obchodech je vhodné sledovat původ zeleniny a snažit se kupovat hlavně tu českou. A také trochu přemýšlet. Pokud nechcete rychlenou zeleninu, musíte si na tu první počkat do půlky dubna, kdy už se dají sehnat ředkvičky a špenát a některé druhy salátu. V květnu seženete kedlubny a chřest, v červnu brokolici a květák. V létě roste cuketa, okurka, hrášek, lusky,

cibulekvěten – zářískladuje se po celý rok
mrkevčerven – zářískladuje se po celý rok
bramboryčerven – říjenskladuje se po celý rok
topinamburyzáří – říjen, jaroneskladuje se
celerčervenec – říjenskladuje se po celý rok
červená řepačervenec – říjenskladuje se po celý rok
ředkvičkyduben – říjenlistopad
špenátkvěten – listopadneskladuje se
hlávkový salátkvěten – říjenneskladuje se
květákkvěten – říjenříjen – listopad
mangoldkvěten – listopadneskladuje se
ledový salátkvěten – říjenneskladuje se
kedlubnakvěten – říjenříjen – listopad
bílá ředkevsrpen – říjenříjen – leden
rajčatačerven – říjenříjen – listopad
paprikačervenec – říjenneskladuje se
zelené fazolkyčerven – záříneskladuje se

 

rokolicečerven – říjenříjen – listopad
cuketačerven – říjenříjen – leden
kapustačerven – listopadlistopad – březen
bílé zelíčerven – listopadlistopad – březen
pekingské zelísrpen – říjenříjen – únor
lilekčervenec – říjenříjen – listopad
dýněčervenec – zářízáří – únor
petrželzáří – říjenříjen – květen
růžičková kapustazáří – únorlistopad – únor
pórekčerven – listopadskladuje se po celý rok
pažitkakvěten – říjenneskladuje se
polníčekduben – prosinecneskladuje se

Kořenová zelenina se dá dobře uskladnit a proto je možné ji stejně jako cibuli konzumovat celý rok. Stejně tak zelí, kapustu, pórek. Přitom naši předkové často vydrželi zimu jen na cibuli, mrkvi a na zelí, které se dalo dobře uskladnit.

PS: Pořád tu něco čtete? Pojďte vařit!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Podklady pro kurz

K zdárnému dokončení vám pomohou i naše materiály. Některé znich si můžete přečíst již dnes, jiné se budou odemykat jak budete procházet kurzem.

Poslední komentáře v kurzu

Buďte první, kdo napíše komentář