Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Celozrnné kornouty s paštikou

Uvařeno
bez sóji
bez mléka

Tyto jakoby kremrole, určitě neurazí nikoho z vašich hostů. Výborně se hodí k pohoštění a k různým svátečním příležitostem. 

Ingredience
Na kremrole:
  • 300 g pšeničné celozrnné polohrubé mouky
  • 100 g celozrnné žitné mouky
  • 1 lžíce černého sezamového semínka
  • 1 lžíce lněného semínka
  • 1 lžíce semen fenyklu
  • 2 lžíce máku
  • 30 ml oleje
  • 200 ml studené vody
  • sůl
Na paštiku:
  • 100 g vařené malé čočky
  • 200 g žampionů
  • 1 cibule
  • 125 g přírodního tofu
  • 1 lžíce tamari
  • sůl
  • olej
  • mletá sladká paprika
  • pepř
  • sušený tymián
  • 30 g kešu
  • 20 g mandlí
  • pažitka
  • olej na potření povrchu formiček

Před pár lety byla Jana u nás v Praze na kurzu pro začátečníky a dnes se s ní domlouváme, že nám o svých zkušenostech...

Jak připravit kremrole na slano s paštikou

  1. Smíchejte všechny přísady na kremrole, vypracujte těsto, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte odpočinout v chladničce, dokud nebude připravena paštika.
  2. Uvařte čočku a nechte ji stranou.
  3. Do pánve nalijte olej, rozpalte ho a přidejte nakrájenou cibuli. Orestujte. Potom přidejte nakrájené houby, kešu oříšky, mandle, tofu rozdrobené mezi prsty, sušený tymián, papriku, sůl a pepř. Restujte, dokud není všechno uvařené. Nechte vychladnout.
  4. Vložte uvařenou čočku do mixéru společně s připravenou vychladlou směsí, přidejte tamari a rozmixujte, abyste získali konzistenci paštiky. Ochutnejte, pokud je třeba, dolaďte chuť pomocí tamari.
  5. Vezměte těsto z lednice, vyválejte ho a pomocí ozubeného kolečka vyřízněte proužky. Formičky na kremrole naolejujte a pásy těsta natočte na formičky.
  6. Pečte při 220°C do zlatova.
  7. Odstraňte formičky, nechte kremrole vychladnout a naplňte je paštikou, posypte pažitkou.

Praktické

  • Pokud vám zbyde těsto, vyválejte ho na placky a upečte je na pánvi.
  • Pokud si melete mouku doma v mlýnku, z celého zrna, prosijte ji 2-3x přes moučné síto, mouka pak bude méně hrubá, s těstem se bude lépe pracovat a pečivo bude křupavější.
  • Paštika je vhodná i na kváskový chléb, do placek, palačinek, prostě jak vám nejvíc chutná.
  • Paštika je bezlepková.
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu a hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.

Obměna

  • Do těsta můžete použít jiná semínka, dle vaší fantazie.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

 

 

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Michaela
13. 4. 2021

Paštika výborná! Děkuji za recept 👍

Vladislava
25. 3. 2021

Vynikající paštika, nepekla jsme trubičky,namazala na žitný chleba, všichni se olizovali, musím dělat ze dvou dávek, část rozdám v práci, všichni jsou překvapeni, že je to zdravé a dobré!!

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Rýžové krokety

Výborná bezlepková chuťovka, která chutná jak za tepla, tak i vychladlá. Vhodná je i jako pohoštění, na oslavu nebo jako svačinka do krabičky. Ke kroketám ...

Mangoldové galetky

Máte chuť na nějakou dobrou a zároveň zdravou slanou chuťovku? Tyto galetky jsou skvělé jak teplé, tak za studena a hodí se jako pohoštění pro hosty a nebo...

Jarní palačinky bez lepku

Tyto bezlepkové palačinky jsou snadné na přípravu a můžete si je přikrášlit podle toho, co máte po ruce. Jděte na zahradu a do přírody, poohlédněte se okol...

Gujarati Khandvi

Přirozeně bezlepkové indické jídlo bez vajec, mléka je skvělá slaná chuťovka vhodná jako svačina nebo pohoštění pro návštěvy. Tento recept vám určitě zachu...

Pizza galetky

Máte chuť na pizzu, ale chcete si zachovat zdravý jídelníček? Vyzkoušejte tento recept na oblíbené galetky, tentokrát s letní, rajčatovou náplní a kešu sýr...

Silvestrovské Mozartovy koule – slané a bezlepkové

Někdy stojí za to si pohrát a třeba na svátky připravit něco méně klasického. Tyto Mozartovy koule nemají kromě tvaru a vrstvení s těmi sladkými nic společ...