Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Celozrnné kornouty s paštikou

Uvařeno
bez sóji
bez mléka

Tyto jakoby kremrole, určitě neurazí nikoho z vašich hostů. Výborně se hodí k pohoštění a k různým svátečním příležitostem. 

Ingredience
Na kremrole:
  • 300 g pšeničné celozrnné polohrubé mouky
  • 100 g celozrnné žitné mouky
  • 1 lžíce černého sezamového semínka
  • 1 lžíce lněného semínka
  • 1 lžíce semen fenyklu
  • 2 lžíce máku
  • 30 ml oleje
  • 200 ml studené vody
  • sůl
Na paštiku:
  • 100 g vařené malé čočky
  • 200 g žampionů
  • 1 cibule
  • 125 g přírodního tofu
  • 1 lžíce tamari
  • sůl
  • olej
  • mletá sladká paprika
  • pepř
  • sušený tymián
  • 30 g kešu
  • 20 g mandlí
  • pažitka
  • olej na potření povrchu formiček

Změnu jídelníčku jsem udělal kvůli zdravotním problémům. Neuměl jsem vůbec vařit. Během kurzu jsem si dva měsíce vaři...

Jak připravit kremrole na slano s paštikou

  1. Smíchejte všechny přísady na kremrole, vypracujte těsto, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte odpočinout v chladničce, dokud nebude připravena paštika.
  2. Uvařte čočku a nechte ji stranou.
  3. Do pánve nalijte olej, rozpalte ho a přidejte nakrájenou cibuli. Orestujte. Potom přidejte nakrájené houby, kešu oříšky, mandle, tofu rozdrobené mezi prsty, sušený tymián, papriku, sůl a pepř. Restujte, dokud není všechno uvařené. Nechte vychladnout.
  4. Vložte uvařenou čočku do mixéru společně s připravenou vychladlou směsí, přidejte tamari a rozmixujte, abyste získali konzistenci paštiky. Ochutnejte, pokud je třeba, dolaďte chuť pomocí tamari.
  5. Vezměte těsto z lednice, vyválejte ho a pomocí ozubeného kolečka vyřízněte proužky. Formičky na kremrole naolejujte a pásy těsta natočte na formičky.
  6. Pečte při 220°C do zlatova.
  7. Odstraňte formičky, nechte kremrole vychladnout a naplňte je paštikou, posypte pažitkou.

Praktické

  • Pokud vám zbyde těsto, vyválejte ho na placky a upečte je na pánvi.
  • Pokud si melete mouku doma v mlýnku, z celého zrna, prosijte ji 2-3x přes moučné síto, mouka pak bude méně hrubá, s těstem se bude lépe pracovat a pečivo bude křupavější.
  • Paštika je vhodná i na kváskový chléb, do placek, palačinek, prostě jak vám nejvíc chutná.
  • Paštika je bezlepková.
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu a hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.

Obměna

  • Do těsta můžete použít jiná semínka, dle vaší fantazie.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

 

 

PS: Víte už jak na zdravé cukroví?

My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

11 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Michaela
13. 4. 2021

Paštika výborná! Děkuji za recept 👍

Vladislava
25. 3. 2021

Vynikající paštika, nepekla jsme trubičky,namazala na žitný chleba, všichni se olizovali, musím dělat ze dvou dávek, část rozdám v práci, všichni jsou překvapeni, že je to zdravé a dobré!!

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Houbové paté

Tento jednoduchý a rychlý recept můžete využít i ve vašich dalších přípravách. Jak ho použijete, je na vás a určitě najdete i jiná využití, než jako paštik...

Slané ovesné sušenky

Slaná pochoutka, u které vám zaručuji, že brzo zmizí, proto si nedělejte hlavu s jejich skladováním. Jsou vhodné jako zdravá svačinka nebo jako pohoštění p...

Slané vafle s bylinkami

Vyzkoušejte tyto chuťově výborné slané vafle s vůní Provence a nechte se vůní bylinek naladit na jaro. Je to prima změna na svačinu ale i rychlé a originál...

Mangoldové galetky

Máte chuť na nějakou dobrou a zároveň zdravou slanou chuťovku? Tyto galetky jsou skvělé jak teplé, tak za studena a hodí se jako pohoštění pro hosty a nebo...

Gujarati Khandvi

Přirozeně bezlepkové indické jídlo bez vajec, mléka je skvělá slaná chuťovka vhodná jako svačina nebo pohoštění pro návštěvy. Tento recept vám určitě zachu...

Košíčky s dýňovým sýrem

Košíčky s dýňovým sýrem se skvěle hodí jako pohoštění pro návštěvu nebo jako lehká svačina. Navíc jsou bez lepku a příprava nezabere mnoho času.