Čtete složení toho, co kupujete a co dáváte rodině k jídlu?

Nejcitlivější je to samozřejmě u malých dětí, jejich imunita, trávící systém a vůbec celé zdraví, se teprve formují. Všichni to tak nějak tuší. Já to jistojistě vím a jsem na jídlo u dcery docela pes. Proto tiše „kvetu“, když vidím, co všechno maminky jsou schopné dát dětem na sváču do kočárku a ještě mají pocit, že je to něco opravdu skvělého, co jejich děti potřebují. Pominu-li rohlík v párku a colu, který nezřídka na Andělu vídám v ručce batolete v kočárku, pak snad druhá nejčastější svačinka je BeBe Brumík. Obyčejně je s nějakou náplní. Můžete si koupit Brumíka snídaňového nebo svačinového, také rodinné balení. Nabídka příchutí je široká: jahodový, čokoládový, vanilkovo-tvarohový, meruňkovo-tvarohový, mléčný,…. My se dnes podíváme zblízka na medový bez náplně. A bude to, myslím, pro představu úplně stačit.

Složení BeBe Brumík medový bez náplně:

Pšeničná mouka 22,1%, vejce, cukr, glukózo-fruktózový sirup, řepkový olej, med 8,8%, žitná mouka 8,6%, stabilizátor (glycerin), kypřící látky (difosforečna disodný, hydrogenuhličitan sodný), glukózový sirup, emulgátory (estery mono – a diglyceridů mastných kyselin s kyselinou mléčnou, estery polyglycerolu s mastnými kyselinami, polyglycerolpolyricinoleát), sušené mléko odtučněné a plnotučné, sůl, kakaový prášek se sníženým obsahem tuku, aroma.

Ještě na něj máte chuť?

„Bez barviv“ a „Bez konzervantů“, píše se  vpředu velkým písmem. Ale řekněte sami, máte chuť se do něčeho takového zakousnout? Máte odvahu něco takového dát svým dětem? Rozumíte tomu složení? Znáte ty názvy a víte, co si pod tím představit? Co si asi se všemi těmi divně znějícími látkami počne jejich tělíčko, až se bude pokoušet je strávit.  Jasně, většina z nich je sama o sobě neškodná, schválená, jsou na to dané normy, kolik smí být maximální obsah. Dokonce si přečtete na obalu, že svým složením pokryje Brumík např. 2% denní potřeby vlákniny, 4% sodíku, 5% tuku, 8% cukru atd. Ale nepřijde vám to podezřelé? Proč potřebuje sušenka tolik různých vysoce průmyslově zpracovaných ingrediencí? No jo, má docela dlouho životnost, dětem chutná a reklama říká, že je to vlastně zdravé a fajn. Ale uklidní vás to, když znáte složení?

Mějte kontrolu nad tím, co do nich dáváte

Myslím do dětí. Neděláte si z nich náhodou tak trochu popelnice? Nemyslím to zle, ale já bych to dětem nedala. Já mám radši naše svačinky. Třeba naše nejoblíbenější má složení jednoduché: jáhly, mandle, sladěnka. Je z toho vynikající krém. Nebo co třeba tohle: jablko, skořice, hrozinky. Většinou se vejdeme do dvou až tří ingrediencí. Větším dětem a dospělým přidáme třeba ořechy, kokos nebo karob. Ale těm nejmenším tohle bohatě stačí. Vše čerstvé, vše jednoduché, z přirozených prvotních surovin. Odpadá potřeba přidávat kypřidla, emulgátory, stabilizátory. Pravda, některé se musejí sníst ten den, některé dva tři dny vydrží, pak se kazí. To je ale skvělé. Spousta z těch běžných koupených svačinek se vám nezkazí nikdy. Nezkysnou, nezplesnivějí, jsou pořád stejné. Chceme to ale? Mějte pod kontrolou, co vaše děti jedí a na čem jim vzniká závislost.  A že na komerčních sladkostech vzniká zatraceně rychle… o to koneckonců výrobcům jde, že?

Vybírejte pečlivě

A když už v rámci spěchu, který dnešní doba přináší, jdete koupit něco do obchodu, čtěte složení. Možná občas něco vrátíte do regálu a koupíte místo původně zamýšlené svačinky třeba jablko.

Jak to funguje u nás doma

Ani my s tou naší zdravou výživou se nevyhneme nástrahám průmyslových sladkostí. Markétka snad pokaždé v restauraci nafasuje nějakou sladkost. Zatím všechna lízátka, čokoládky a sušenky končily v koši nebo v autě na zemi, když ji přestalo bavit si s tím hrát. Už i postřehla, že některé děti to jedí, lízátka lízají,  mají zmrzliny. Ale vcelku rychle pobrala, že to nejsou zdravé dobroty a zatím bez boje a zcela dobrovolně odhazuje tyhle dary do koše s hláškou: „To je chemie, to my nejíme.“

Nedávno takhle dostala v restauraci BeBe Brumíka, když šla obsluhu požádat o účet. Vrátila se s vyvalenýma očima: „To je účet!“ a ukazuje mi svůj poklad. Pobavila nás, to je pravda, ale že je to účet, u toho jsme ji nechat nemohli. Tak jsme jí řekli, že to je sladkost, ale jedna z těch, které my nejíme. Nicméně pomalu jsem se smiřovala s tím, že bude chtít ochutnat. Markétka se ale k našemu překvapení obrátila na obsluhu řka: „Tohle mi nejíme, ale já si s tím budu hrát.“ Těšila jsem se, jak vám opíšu složení, které už jsem kdysi v krámě studovala kvůli kurzu pro maminky. Jenže Markétka to cestou do auta hodila do odpadkového koše! A přišlo mi příliš nevýchovné ji v tom bránit 🙂 Musela jsem tedy počkat, až se do stejné restaurace vydal můj muž cestou z výletu s Markétkou a Helčiným Danečkem a vítězoslavně mi donesl hned dva kusy Brumíků.

Tak teď víte, jak jsme se k Brumíkovi dostali a asi tušíte, kde po dopsání tohoto článku oba kousky skončí 🙂

Recept na zdravého domácího brumíka
Pokud chcete dětem brumíka dát, vytvořte jim zdravou verzi! Videorecept na zdravého domácího brumíka s náplněmi i bez v různých chuťových variantách (a nejen toho, mnohem více jako např. margot atp.) máme v kurzu Zdravé dezerty.

Jde to i se dvěma maličkými dětmi

Martina: Ahoj Evi a Helčo, a všichni ostatní ?. Jsem s...

Díky vám jsem se odnaučila pít kávu a vůbec mi nechybí

Pzajickova: Dobrý den, já jsem se s vámi holky...

S vaším webem je stravování pro nás jednodušší

Ludmila D.: Vaše stránky už sleduji nějakou dobu. Letos jsem...

Jíme Jinak působí na všech úrovních

Michjana: Náš mladší syn (15) si minulý týden přerovnal...

Inspirující kurz pro začátečníky

Lenka: Milá Evo, milá Helčo, ještě jednou vřelé díky za...

Funguje to: po celou zimu jsme fit!

Eva: Chci moc poděkovat za stránky. Momentálně jsem si...

Děkuji, jak se o nás krásně staráte

Tereza: Tak já také ještě jednou díky! Krásně se...

Vstávám teď tak, že vyskakuju z postele

KatkaM.: Cítím se báječně a nejsem unavená a opuchlá....

Nemůžu si pomoct, ty jídla z kurzu jsou tak dobrá, že vylizuji talíře i hrnce…

Magda: Ahoj všichni, dnes uvařil manžel - zelí, bramborový knedlík a...

Jíst jinak je to nejlepší, co mě mohlo v životě potkat

Zabazaba: Jíst jinak jsem začala kvůli své dceři s...

Ač jsem 3 roky na vege stravě, na JJ receptech funguje mé tělo lépe

Pavlivlmaeorua: Zdravím, nejprve bych chtěla poděkovat, za úžasný dar,...

Mám lepší a vypnutější pleť

Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...

Díky kurzu mám řád a disciplínu

Iva: Zdravím všechny v tomto kurzu už potřetí? A...

Kurz mě nakopl a konečně přemýšlím o tom, co jím

Lucka: Ahoj Evi a Helí, byly jste úžasné a...

Obdivuji vaše recepty a úžasné nápady

Lenka M.: Nejsem ortodoxní JJ, ale tuto stravu mám...

Nezmizela mi jen přebytečná kila, ale i návaly, chuť na sladké a zlepšila se má paměť

kamlibe: Po dvou týdnech vaření z vašeho jídelníčku se dostavila...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Zdravím, co doporučíte za „sladkost“ dítěti které nesmí slupky, zrníčka a tuhou vlákninu??? Do teď sem kupovala tohle protože mi gastroenterolog řekl že je to v pořádku a teď čtu tohle… co mu tedy dát? Jako odměnu?

    • Ideálně tepelně upravené ovoce bez slupky a jadřinců – vařená jablka, pečená hruška, sušená meruňka, rozinky apod. Záleží, co má za zdravotní problém, možná ani ovoce v rámci léčby nebude na místě a bude lepší nabídnout jen sladce upravenou zeleninu, amasake, obilné mléko apod. Rozhodně nemůžeme doporučit kupované sladkosti. Tam zkrátka vždycky bude něco, co se nám ze zdravotního hlediska nebude líbit. Zejména cukr, pomineme-li všechnu potravinářskou chemii.

  2. Ty maminky, co tady píšou, že se nic nesmí přehánět, mají velké štěstí, že asi nemusely řešit opravdu vážné zdravotní problémy sebe a svých dětí. Moje situace: 2 adoptované děti, první v 9 měsících, ale po dalších pár začaly opravdu vážné zdravotní problémy, atopák s krvavými strupy „jen“ špička ledovce… měla každý rok zhruba 10 x ATB (přitom dělám homeopatii a bylinky, ale každou rýmu jsme končily s kompletní streptokokovou infekcí se čtyřicítkami horečkami, každý měsíc…), nedalo se to. Myslela jsem, že nám malá umře. Postupně přechodem na vše eko a bio máme zdravou osmiletou, úžasnou, krásnou a chytrou holku, která – jak může – vleze s někým (babička atd.) do McDonaldu, takže už to vždy neuhlídáme, ale NAVÍC bych jí nedala opravdu nic. Naprosto souhlasím s autorkami tohoto (úžasného) webu: stačí, co do sebe děti nacpou ve školkách a od kamarádů. Doma je to striktní. A postupně vysvětlujeme a doufáme, že toho v holkám zůstane co nejvíc ;-). Krásný den! Daniela

    • Díky za podporu a Vaši zkušenost, Danielo! Vím, o čem mluvíte, protože já jsem byla takové churavé dítě. Znám tu změnu, to ozdravení a proto my stojí za to být takhle striktní i na dceru, ač to občas některým našim čtenářům připadá „až moc“. Kdo je zdravý a má (zatím) zdravé děti, tomu se těžko chápe naše nadšení a odhodlání.

  3. Dobrý večer,
    dlouhdobě nakukuji, inspiruji se úžasnými recepty, ale jedna věc mi vrtá hlavou. Mám dva kluky (8 a 10 let). Pokud nespí nebo nesedí ve škole, jsou v podstatě pořád v pohybu. Nechodí, ale buď běží, nebo poskakují. Úměrně tomu samozřejmě jedí 🙂 Snažím se eliminovat chemii, běžně místo kupovaných sušenek peču domácí moučníky atd. Pokud ale mají kluci na svačinu nebo na oběd jen zeleninu, je vidět, jak jsou po pár hodinách hladoví. Chápu, že kompletní talíř s obilovinami a luštěninami je asi sytější, ale stejně si neumím představit, kolik by toho museli sníst. Vždyť i mnoho maminek, které na tohle stravování přešly, si pochvaluje, jak zhubly – ale to byc zrovna u dospívajících kluků nerada viděla. (Čímž neříkám, že chci mít doma bumbrlíčky, ale naši kluci už tak jsou hubení jako žížaly, přes ta kvanta, která spořádají.) Prosě mám pocit, že chleba, brambory, maso by jim hodně chyběly.
    Druhá věc je cestování. Jezdíme skoro každý víkend na výlety, na kolách, na lyžích i pěšky. Jednak při velkém fyickém výkonu prostě potřebují občasnou „kalorickou bombu“ v podbě čokolády nebo tatranky, jednak se často stane, že dojdeme příliš daleko a musíme se stavit v nějaké venkovské hospodě na jídlo. Opět si neumím představit, že bych na cyklovýlet vezla termosky; že bych při letním stanování, kdy se „prohřešujeme“ a občas si dáme konzervu, měla na plynovém vařiči napařovat zeleninu. Nemluvě o cestách do zahraničí a ochutnávání místních specialit.
    Prostě mi – jestli dovolíte – mi tenhle styl vaření přijde jako celek úžasný, ale praktické dodržování by pro mě znamenalo zcela přehodnotit fungování rodiny.
    Omlouvám se za dlouhý příspěvek, ale velmi by mě zajímalo, co si o tom myslíte.

    • Markéto děkujeme za příspěvek, odpověď by bylo škoda schovat do komentářů, tak vám asi odpovíme přímo článkem. Jen mějte strpení, jsme maminky od malých dětí a času je hrozně málo.

      • Mně by zajimala hlavně ta část o hubnutí. Dlouhodobě se snažím přibrat, ale mám pocit, že vlastně moc nevím, jak na to, aniž bych se šíleným způsobem přejídala (i když v podstatě zdravých věcí). Ne že bych nejedla ráda, ale myslím, že i přejídání se kompletním talířem může tělo překyselit.

        • Tělo začne přibírat, až se postupně zbaví všech nečistot a nánosů, které se tam nastřádaly. Proto se vám možná nedaří přibrat, ještě má práci s tím co je. Přejídáním se to určitě nevyřeší, přesně jak píšete, akorát se tělo překyselí. Hodně našich kamarádů řeší podobný problém a většinou pár let trvá, než se z hubených stanou zase pořádní chlapi. Ale na druhou stanu znám i pár lidí, co se dokázali i na této stravě stát mírně obézní…

  4. Se čtením obalů souhlasím je to jen občas složité, když ty písmenka jdou kolikrát sotva přečíst… což ovšem u dané potraviny také o něčem svědčí.

  5. brumíka bych dítěti taky nedala, ale nelíbí se mi vyhazování potravin do koše. pořád je to jídlo, byť nekvalitní. chtěla bych, aby moje děti měli před jídlem úctu a to, že my ho zrovna nejíme, neznamená, že patří do popelnice. nevidím důvod, proč ho s vysvětlením nevrátit obsluze restaurace, stejně jako odmítnout lízátka, čokoládu nebo sušenky.
    jinak obsahově mě článek trochu zklamal, čekala bych, že po položených otázkách „Rozumíte tomu složení? Znáte ty názvy a víte, co si pod tím představit?“ bude následovat vysvětlení, co která z přidaných látek v těle způsobí, proč je vlastně nevhodná apod. protože předpokládám, že většina čtenářů tohoto webu čtou etikety se složením výrobků zcela automaticky, nemá tak článek v podstatě žádou přidanou hodnotu.

    • Nejsme pro vyhazování potravin do koše, ale věřte mi, že domluvit se s pouze čínsky mluvící obsluhou je opravdu nemožné. Snažíme se jim dopředu říct, ať dětem nic nedávají, vše odkývají a na závěr nesou sladkosti, je to dost marné.
      Pokračování článku s podrobným složením brumíka už mám 4 den v konceptu, ten první článek byl o tom uvědomit si, co dáváme běžně dětem a věříme výrobci, že je to vhodné pro děti. Po tom co vím, nedala bych to ani bezdomoci. Podrobné složení není zase tak jednoduché sepsat, je to hodně odborných informací, které si ještě ověřuji. Jsme maminky s malými dětmi, takže vše děláme jen ve svém volném čase (hlavně po nocích), kterého máme zoufale málo, tak prosím mějte strpení, pokračování je na cestě.

    • To já zrovna pro vyhazování takového „jídla“ jsem. Není to totiž potravina, ale jen pochutina, která naopak úctu k opravdovému jídlu ničí. Proto je navrhuji vyhazovat, a to nejlépe před branami výrobního závodu. Třeba jim to něco napoví…

  6. Brumíka dítěti nedáte – chápu to, mně nechutná a dceři taky moc ne. I to, že nadáváte na složení. Ale pak svému dítěti s klidným srdcem dáte rozinky plné plíšní a mikrobů…

    • Plísně a mikroby jsou součástí našeho života a vyskytují se ve všech potravinách. Proto také doporučujeme všechny obiloviny, luštěniny i semínka před použitím důkladně opláchnout. Spousty lidí zobe semínka, nebo hrozinky přímo z pytlíčku a to je opravdu špatně. A moc bych si nedělala iluze, že výrobci obiloviny před použitím oplachují…

  7. Dceru hlídala kamarádky, dala jí brumíka… dcera ho nejedla, tak zůstal v kočárku – měla jsem možnost ho ochutnat a vůbec se jí nedivím, že ho nechtěla:-) Když pominu složení, tak ani chuť nemá dobrou. H.

  8. ráda bych se vyjádřila k „skleníkovým panenkám“. Na jednu stranu sice chápu, že lidé nechtějí děti izolovat od „běžného“ světa, od mainstreamu, na druhou stranu nechápu, jak může konformita komukoli prospět. Pokud bychom se smířili s obyčejností, dělali to, co všichni, proto, abychom zapadli do „normálu“, abychom nevyčnívali, a nevyžadovali kvalitu, tak by lidstvo zanedlouho skutečně vyhynulo. Transformace společnosti spočívá právě v tom, že disidentní názory se stávají z menšinových většinovými. Pokud by nikdo netrval na tom, aby (v případě jídla) byla říkána pravda a zakázány složky, jejichž působení není zcela známo anebo příkázáno, aby všechny složky byly na obalech vysvětleny a to pěkně čitelně, tak by to byla cesta do záhuby. Raději budu mít dítě zdravé a „skleníkové“, než konformní, podporující nekvalitu a přispívající k zhoubné homogenizaci společnosti. radikalismu (jakkoli je to zavádějící pojem) zdar!:)

    • naprosto souhlasím, navíc ať si každý dělá co chce a respektuje ostatní, já také nikomu neříkám, co by měl jíst a jak by měl žít!

  9. Jen aby se výrobce nenaštval… Souhlasím se vším. Viděl někdo tohle?http://www.vyzivaprobudoucnost.cz/dotazy-a-odpovedi/?p=12 ???

    • Dareo to je opravdu hrůza, doporučit k snídani chleba s plátkovým sýrem 1,5 letému dítěti…a to další bez komentáře.

      • Co přesně 18 měsíční dítě ohrozí na zdraví, když mu dám chleba s plátkem sýra? Chleba si peču z žitného kvásku a sýry si nechávám dovážet z Rakouska a ze Švédska…

        • Chleba ani z žitného kvásku by takhle malé dítě nemělo rozhodně snídat, pečený chléb vysušuje a malé děti by měli mít stravu spíše kašovitou, než pečenou. Když už, tak mu můžete dát malý kousek ke svačině, ale ne jako první jídlo. A sýr je ještě horší než chleba, je fuk odkud je. Je v něm moc soli, je to mléčná bílkovina a je extrémně jang, což je naprosto nevhodné pro dítě, které je svojí kondicí také jang. Mělo by mít stravu co nejvíce jin. Obilobiny, trochu luštěnin a hodně zeleniny. Mléčné výrobky raději ne a už vůbec ne sýry!!!

  10. Dobrý den, mohla bych se prosím Vás dozvědět proč byl můj příspěvek vymazán?
    děkuji za veřejnou odpověď

    • Nemažeme žádné příspěvky, jen některé spadnou do rubriky ke schválení, nebo do spamu, pak je musíme schválit.

  11. Dobrý den, děkuji za rozbor složení Brumíka. Ani já dceři nekupuji tuto „nadýchanou“ dobrotu, ale jinak hřeším. Pokud chce lízátko a zaslouží si ho, tak nemám problém s tím jí ho jednou za čas koupit. Razím heslo, že nic se nemá přehánět. Má dcera je nekojená (mé zdravotní problémy) od narození je tedy na UM od 4 měsíců na příkrmech. Nikdy neměla kupované, vždy jsem jí dělala zeleninku doma. Od 6 měsíců dokonce občas dostávala domácí svíčkovou, rajsou, koprovku apod. (samozřejmě nesolené) maso má také velice ráda. Pokud doma děláme smažený květák nebo řízky, nemám problém jí ho dát. Ani kečupu se nebojím. Ono sehnat kvalitní potraviny je v dnešní době jako sehnat kilo šafránu. Takže jíme vše ale v mezích. Dceři jsou 3 roky, měří 101 cm a váží 15kg, dosud neměla antibiotika, neměla žádné střevní chřipky ani problémy s trávením. Je to velice živé a zdravé dítě. Ve svém jistě dlouhé životě totiž dcera jistě narazí na nějakou tu „chemii“ v jídle a pokud bych z ní dělala skleníkovou panenku tak bych ji podle mého názoru spíš škodila. Nemám nic proti tofu, makrobiotice apod., ale nic se nemá přehánět. Každý doktor vám řekne jak je velice důležité dávat dětem maso, a žádné tofu prostě živočišnou bílkovinu nenahradí. Nechci proti vám útočit to v žádném případě, jen na mě s prominutím působíte poněkud radikálně.
    Přeji vám i vaší rodině hodně štěstí a zdraví v životě.

    • Milá Zuzko, děkujeme za váš názor, nebereme to jako útok, chápu jak to myslíte, ještě před pár lety bych asi měla podobný názor jako vy. Celá odpověď by se sem nevešla, bude to nejspíš námět na další článek.
      Jen ve zkratce: to co vám řekne doktor ohledně výživy berte trochu z rezervou a raději si informace ověřujete, na fakultě se výživě věnují za celé studium jen pár hodin… Dětský doktor má naučené předepsané postupy, které jsou notně zastaralé a dle mého velmi nevhodné pro malé děti. Nezlobte se na mě, ale když mi doktor doporučí dávat malému dítěti brambory (které obsahují mimo jiné negativa toxický jed solanin), mléčné výrobky a maso, nemohu jeho kompetentnost brát vážně.
      Tofu určitě živočišnou bílkovinu nenahradí, to jsme nikdy netvrdili. Živočišná bílkovina je kompletní pouze tím, že obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, které tělo potřebuje, ale má bohužel i hodně negativních účinků, které převažují. Pokud chcete mít kompletní bílkovinu a bez masa, je nutné mít v jednom jídle jak obilovinu, tak luštěninu a tepelně upravenou zeleninu, pak se nemusíte obávat o to, že by vám něco chybělo, budou tam všechny esenciální aminokyseliny o které tady jde.
      Z dětí rozhodně nechceme dělat skleníkové květinky, bohužel všechny jedy a chemie se v těle sčítají, takže čím méně jich dostanou v době, kdy to ještě můžeme ovlivnit tím lépe.

      • Dobrý den Heleno, chtěla jsem se zeptat, z čeho podle Vás dítě čerpá dostatečnou dávku životně důležitého železa? Jak je známo, obilí a také luštěniny (např. čočka) obsahují kyselinu fytinovou, která na sebe váže železo a zabraňuje jeho vstřebávání. Mám tedy podle Vás kompletní jídlo, které obsahuje obilovinu, luštěninu a zeleninu, ale železo (kterého se údajně vstřebává z rostlinné stravy pouze nějakých 2-5 %) dítě z tohoto talíře skoro nedostane, fytáty v obilí a čočce tomu zdárně brání. Vím, zelenina naopak tento proces neutralizuje díky obsahu vit. C, ale myslíte, že to stačí? Opravdu věříte tomu, že je lepší,aby dítě nejedlo žádné maso? Já dávám maso max. obden, např. králíka či kuře od farmáře nebo bio, kuře z obchodu považuju za odpad nacpaný antibiotiky. Těším se až zařadíme rybu, ale dcera je alergička, zatím se bojím, opatrně jsme zatím zkusily kapra. Musím říct, že si dovedu představit vynechat mléčné výrobky, ale toho masa bych se bála. Nemyslete si, že jsem nějaký notorický odpůrce Vašich názorů ohledně výživy, naopak líbí se mi. Já se jen nedokážu upnout k jednomu směru výživy. Stále pochybuji a hledám nové informace. Raději se snažím dávat dceři pestrou stravu, hodně zeleniny a čerstvého ovoce, čistou vodu či slabý bylinný čaj, sladkosti zatím témeř žádné – když tak pouze domácí, cukr vůbec, chemie v jídle – neexistuje, než obilí tak raději pohanku. Ale obilí, maso a mléčné výrobky, to jsou oblasti, kde se nemohu stále rozhodnout. Ty obilná mléka, to je pro mne složitá otázka. Obilí, stejně jako ořechům, tak nějak nevěřím jejich kvalitu, sama je jím, semínka i ořechy každý den. Ale mám strach, že pro batole nejsou zdaleka bezpečné, vždyť co je horšího pro dětský organismus než plíseň? Pro jakýkoliv organismus. To je moje noční můra. Nejhorší je, že na počátku není vidět ani cítit. Zkrátka závidím Vám, že věříte tomu svém směru a jdete si zatím, já se o zdravou výživu zajímám už přibližně deset let a každý den řeším, že se nikdy nedoberu toho, jak je to vlastně správně. Nezlobte se prosím za tu sáhodlouhou slohovku a budu moc ráda, když mi odpovíte.

        • Milá Míšo, nemáte nám co závidět, vždyť naše cesta byla také pěkně trnitá, než jsme se konečně dobraly k tomu, co se nám opravdu osvědčilo a dává nám i kromě stále se vylepšujícího zdraví i smyl. Já sama jsem nezávisle na Evě pátrala a hledala víc jak 20 let a všechny různé výživové směry na sobě vyzkoušela. Bohužel nic nefungovalo trvale a dobře mi bylo jen chvilku. Teď je mi líp a líp už třetí rok. Zmizelo spousty drobných zdravotních potíží a několik kil, která mě trápila. U Evy, která byla vážně nemocná jde téměř o zázrak, jak se cítí dnes, ale to je na dlouhé povídání, kdo si to nezkusí na sobě a neuvidí a neucítí ty obrovské změny, příval energie… neuvěří. My už konečně víme, co je správné, ale také nám to trvalo dlouho a stále se ještě učíme a bádáme.
          Jestli nevěříte obilí, ořechům, semínkům, tak se divím, že věříte masu a mléku. Vždyť je to jen potravinový řetězec a čim blíže jsme na začátku, tím méně si můžeme ublížit. Maso a mléko vyroste a vzniká právě po konzumaci obilí, trávy a semen a jestli ty jsou plesnivá a špatná, tak to maso a mléko to má v sobě také. O mléku je tu celý článek, nebudu to zde rozepisovat, ale dokud jsem nevysadila úplně mléčné výrobky, žádné velké změny se nekonaly, naše děti ho nedostaly nikdy a jsou nezdravější v celém kolektivu a rozhodně jim nic nechybí. Maso jsme nikdy nekázaly, že by se jíst nemělo, jen bych ho opravdu nedávala malým dětem. Nevidím důvod, proč něčím tak těžkým na trávení zatěžovat nevyzrálý dětský organismus. Vždyť co tak zásadního obsahuje maso, co není jinde? Já jsem na nic nepřišla a víc jak půlka světa nemá žádný přístup k masu a prospívá, pokud tedy neumírá hlady, ale to je zase jiná kapitola. Určitě je tisíckrát lepší mít maso z bio chovu, ale opravdu bych ho nedávala častěji, než 1x týdně.
          Plísně, které mohou obsahovat ořechy, olejnatá semena a obilí se jednoduše omyjí. Proto stále na našich kurzech zdůrazňujeme, že je NUTNÉ vše důkladně opláchnout, promýt a tepelně upravit, pak se není čeho bát. Kupovat jen lesklá semena a i si ověřit, zda nejsou žluklá.
          Je to zajímavé, ale i když už nejím maso, ani mléčné výrobky, ale jen obilí, luštěniny, zeleninu a trochu ovoce, mám železa dost a to jsem byla celý život chudokrevná. Můj syn byl v roce také anemický, protože jsem při kojení ještě nejedla úplně dobře a místo léků jsem mu přidala hrozinky, řasy dulce, mandle, sušené meruňky a sobě také, protože se převážně kojil a doktor nás na kontrolní návštěvě chválil, jak to zabralo, že už má železo v normálu.
          Chápu, je to těžké v době protichůdných informací si najít tu správnou cestu, nám to trvalo o 10 let déle než vám a dnes už nepochybujeme ani malinko, ale k tomu si musíte dojít sama, my vám pouze můžeme zprostředkovat naší zkušenost a naší cestu.

    • Nějak stále nemohu pochopit tu teorii skleníkové panenky. Jak to Zuzka myslela? Ona existuje nějaká teorie, že když se dítěti podává „chemie a svinstva“ postupně v malých dávkách, vytvoří si na ně tělo jakousi imunitu? Nic takového jsem nikdy neslyšela, dokonce ani od těch maso opěvujících doktorů. A když pominu despekt, který k jejich radám chovám musím dodat, že sice doporučují maso, ale cokoliv čtu, všude doktoři brojí proti smaženému, takže když doporučovali dávat dítěti maso, řízek s přepálenou strouhankou asi na mysli neměli. Dávat dítěti v šesti měsících smetanové omáčky nebo smažený květák považuji, a to bez útočení, za naprostý vrchol radikálního chování, které jde proti přirozenosti. Takové jídlo zamává i s dospělým, natož s takhle malým dítětem. Nepochybuji, že nám toto řekne každý rozumný lékař. Asi je skutečně čas sepsat svůj příběh o tom, co všechno mi doktoři za můj život řekli a kolik z toho se vyplnilo.

      • Milá Ottovko, žádná taková teorie neexistuje, to je jen Zuzky názor, se kterým se bohužel nemohu ztotožnit. Když se dětem od dětství podávají malé dávky chemie, stane se pouze to, že jednoho dne pohár přeteče. Záleží jaké má dítě genetické předpoklady od rodičů, proto se třeba dosud nic neprojevuje a ještě dlouho nemusí. U oslabenějšího dítěte by už dávno bojovali nejspíš s exémem, alergiemi… Malé děti ještě nemají vyvinutou plně imunitu a velmi špatně snáší jakoukoliv chemii, proto je u nich možnost nenávratného poškození mnohem větší než u dospělého, nebo většího dítěte.
        Náš názor, který vychází ze stovky prostudovaných knih, diskusemi s mnoha odborníky, absolvování desítek seminářů a školení a spousty let vlastní zkušenosti je takový, že čím méně se dětský organismus setká s chemií a předčasně daným nevhodným jídlem (lepek dřív jak v 1 roce, mléčné výrobky, cukr, komerční sladkosti, éčka, chemikálie v jídle před 3 rokem), tím lépe má šanci si dobře dobudovat imunitní a detoxikační systém, takže pak bude schopné naopak sem tam nějakou chemii, nebo ne zrovna košer jídlo zvládnout, než dítě, které je živeno konvenčně. Hlavně dobře živené děti mají svůj detoxikační systém ještě nezatížený, takže když dostane nevhodné jídlo, eliminuje přebytky z těla hned pomocí lehké rýmy, průjmu, nebo jinou cestou. Děti a i dospělý, kteří mají své detoxikační systémy trvale přetížené už toho nejsou schopni a tak si tělo tu chemii někam uloží, někam, kde mu nebude tolik škodit. A přiště zase a zase a najednou se člověk diví, z čeho může mít tu rakovinu, když vlastně vůbec nikdy nemarodí? Nebo jinou nemoc. Ale to by bylo na dlouhý článek.

      • Teorie skleníkových dětí zřejmě existuje. Moje maminka mi s ní vyhrožuje trvale. A to k JJ mám (aspoň zatím, uvidíme 😉 ) fakt daleko.

        Když jsme začínali s příkrmy, tak jsem se snažila vařit zdravě podle konvenčních rad. Přesto jsem poslouchala, že dětské piškoty jsou přece dětské od toho, že se dávají dětem a rozvařené jablko je moc kyselé, tak ho malá nechce, je třeba ho přisladit, jíst přece musí (co na tom, že je kojená). Nejtěžší kalibr zatím použitých argumentů je, že přece nemůžu malou chránit navěky, jestli si jako představuju, že jí přivedu do školky spolu s kilovkou třtinového cukru a povelem, že jí sladit jedině třtinovým (říct, že cukr jí dát nechci nikdy jsem se zatím neodvážila, tak zatím hraju na to, že možná až bude starší, tak třtinový nerafinovaný) a že je přece potřeba, aby se potkávala s chemií a zvykala si, jinak se s ní jednou potká doopravdy, třeba v té školce, a pak se z toho akorát osype.

        No, v osmi měsících dostala atopický ekzém (to má po mě 🙁 ) a já se rozhodla, že mazat dehtem, jak to dělali mě, jí fakt nechci. Ze dne na den jsem vysadila mléko oběma a je to lepší. Malá jí skoro podle JJ, u mě jsou změny pozvolnější, ale hlavně, teď, když je jí skoro rok, se fakt začala cpát. Po zelenině se může utlouct, k rýži nebo jáhlám se občas nechá přesvědčit. Je krásná, živá, šikovná a teď, když už ji „baští“, tak se babička začíná zvolna smiřovat s tím, že „jí držím na dietě“. Tak uvidíme.

        • Svět se mění a my s ním….nebo my si měníme svět a on se mění s námi?? Já hlasuji pro druhou variantu a držím palce, aby vás rodina spíš následovala a přijala váš způsob stravování. Školy a školky se taky mění, vznikají sdružení, děti jsou nemocné, je potřeba jim vařit lépe. Vždycky říkám, že přeci nebudu dětem dávat cigára jen proto, aby si zvykly, že třeba přijdou do zakouřeného prostředí. Co bude až jednou…to se bude řešit, až do té školky nebo školy půjdou. Do té doby máme jejich jídelníčky a zdraví plně ve svých rukou my, maminky.

  12. Dobrý den, zajímalo by mě, co si v té restauraci dáváte za jídlo :-)? To je nějaká speciální? Ale to by tam asi zase nedávali dětem Brumíky.. Mně se zdá, že v normální restauraci toho pro MB moc na výběr není.. Děkuji za odpověď.

    • No nejradši si nosíme svoje vlastní ven na piknik. Ale když je to neplánovaná akce nebo byla zima na sezení venku, rádi se necháme obsloužit i v restauraci. Nejčastěji vybíráme rýži a zeleninu, luštěniny se moc nevyskytují nebo v nějaké nešťastné kombinaci, ze které nejdou vyjmout 🙂 Tohle byla zrovna čínská restaurace, kde je výhodou výběr zeleniny, rýže i tofu, takže se dá udělat kompletní oběd. Otázkou zůstává, jaké suroviny tam používají, ale to radši nechci vědět 🙂 Podle chuti a reakce těla máme pár osvědčených restaurací, kde se to „dá“ a pak pár vyloženě labužnických jako je třeba pražská NineStarKi, kde se málo dostaneme, ale kde si fakt užíváme.

      • Děkuji za rychlou odpověď 🙂 Nemáte náhodou nějaký tip na dobrou restauraci na Praze 6? NineStarKi vypadá dost dobře 🙂 Děkuji.

        • Nine Starki je zatím bezkonkurenční! Jinak jsme chodili do Country Life u Kulaťáku, tam se také dalo vybrat.

      • hm, vy to co davate detem k jidlu jake je slozeni vyjmenujete co obsahuje brumik a jak si vsimate co ktere jidlo obsahuje a tady pisete ze radsi nechcete vedet co za suroviny tam pouzivaji zajimave taketo kecy snazite se ukazat svetu jaka ste vy odbornice do jidla vy si myslite ze ten cinan kupuje suroviny kde zeleninu maso atd tam kde je akce v dnesni dobe je uz aj zelenina chemicky osetrovana a vite cim ? cetle jste si nekdy co se pouziva na postrik a zeleniny vite jakou vodou se zaleva atd atd nekazte detem detstvi a dejte jim mlsanici a ne nejakou kedluben

        • A tak to já to zase klidně okomentuju :-D:
          Tak především mícháte jablka s hruškami – někdy Vám nezbyde nic jiného, než se najíst v restauraci, z jídelního lístku si vyberete to, co považujete za nejméně škodlivé (a bolí mě u srdce, když vidívám ty hranolkové děti) a pak už jenom doufáte, že ve vedení a v kuchyni nejsou, s prominutím, prasata ……. To, co dáte dětem, obzvlášť pamlsek, můžete ovlivnit mnohem mnohem víc ……..
          K masu jenom malou poznámku: dětem do 1 roku se podle oficiálních cest zakazuje sůl a tvaroh kvůli negat. vlivu na NEDOVYVINUTÉ ledviny a trávicí trakt – ale že maso přetěžuje trávicí systém, jeho trávení je energ. ztrátové, oslabuje ledviny a játra, což je naše baterie, a střeva jako taková, kde je celá naše imunita, už je v pořádku a děts. doktorky doporučí masi od půl roku a mále hned alespoň 6x týdně, to je fakt k pláči. Dospělý člověk, pokud je nutně masožravec – nebo si to myslí, by měl mít maso max. 2x týdně a to ještě s kopcem zeleniny kvůli usnadnění trávení => dětem max. 1x týdně, když už si někdo myslí, že to musí být, a mimnkům a batolatům vůbec …….
          Ano – běžná zelenina koupená v běžném obchodě, pokud vypustíme bio a doma vypěstované, je ta chem. ošetřovaná a tudíž neobsahuje jenom živiny. ALE právě PROTO, že ty živiny má – především VITAMÍN C a ANTIOXIDANTY (zmíněný vit. C, karoteny …), které na sebe vážou a eliminují tyto chem. zbytky a vychytávají těžké kovy z tráv. traktu, je určitě vždycky lepší volba – nehledě na to, že obsahuje i životu potřebnou vlákninu …….
          Takovýhle pamlsek, jako je zrovna BEBE BRUMÍK je sračka na entou, když to tak musím říct, plná emulgátorů a stabilizátorů, které mají za úkol spojit a udržet nespojitelné, kypřících látek, aby měl výrobce větší byznys … – jednou jsem to ochutnala, abych vyzkoušela na sobě, co to je za ZÁZRAK – no, pálila mě po tom žáha …. takže co chudáci děti?
          Nikdo dětem žádné pamlsky vzít nechce, ale dejte jim domácí, do kterého víte, co dáváte, nejlépe z ovesných vloček, celozrnné mouky, nějakého přírodního sladidla ….. a tak ….. takové domácí ovesné sušenky jsou moc fajn …..
          A ještě jedna věc – do auta taky lijete kapaliny, které tam patří, protože jinak by nejezdilo, baterky všem možným elektronickým sluhům NABÍJÍTE a NE stále a urputně VYBÍJÍTE, do odpaního potrubí z domácnosti taky nelijete a nesypete kde co, protože by se ucpalo, domácnost uklízíte, doma na podlahu si asi nelijete mazut, motorový olej, latexové barvičky a jiné podobné legrace, že? Takhle analogicky se podívejte na to, co dáváte svému dítěti – PROČ TOHLE VŠECHNO MUSÍ TRPĚT DĚTSKÝ (obecně lidský) ORGANISMUS???

  13. no vzzhledem k tomu že hlídám děti ve školičce, tak rodiče si opravdu myslí že je to zdravé. jak jinak si vysvětlit svačínky typu brumík, bílé rohlíky, sušenky a další?

    • Přesně tak, je to opravdu smutný pohled, když se rozhlédnu a vidím, co rodiče v dobré víře dávají dětem k jídlu.

  14. Zobrazit všech 44 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekTěstoviny se smetanovou omáčkou a tempehem
Další článekVíte kolik obsahuje Brumík Éček?