Mořská řasa Hijiki – recepty
Hijiki se sušeným tofu a sušeným daikonem
2 lžíce sušené hijiki, namočené 30 minut
2 kousky sušeného tofu, namočeného a nakrájeného na nudličky
1/2 šálku sušeného daikonu, namočeného 15 minut a pokrájeného
2 lžíce shoyu
2 lžíce mirinu, popřípadě trocha rýžového sirupu či sladu
1 lžíce rýžového octa
2 lžíce pražených sezamových semínek
Do hrnce dáme nejprve tofu, poté daikon a nakonec hijiki. Použijeme vodu, ve které jsme namáčeli daikon a hijiki tak, aby byly suroviny skoro celé ponořené. Přidáme shoyu, mirin a rýžový ocet a vaříme přikryté 40 minut na mírném ohni. Pokud poté stále nějaká voda zbývá, necháme ji vypařit bez poklice. Smícháme se semínky a podáváme.
Pozn.: Kombinace shoyu, mirin a rýžový ocet je v tradiční japonské kuchyni velmi častá, protože vytváří dokonalou harmonii chutí, která vás plně uspokojí.

V naší 3denní jarní výzvě ti ukážeme jak probudit svou energii a využít sílu jara naplno!
Registrace zdarma

Hijiki s osmahnutou cibulí a sirkami mrkve
2 lžíce sušené hijiki, namočené 30 minut a pokrájené na menší kousky
1 cibule, nakrájená na půlměsíčky
2 lžíce (praženého) sezamového oleje
1 středně velká mrkev, nakrájená na sirky
1 lžíce shoyu
1 lžíce mirinu, popřípadě opět možno nahradit rýžovým sirupem či sladem
sůl
jarní cibulka jako posypka
Tentokrát slijte vodu z hijiki, rozehřejte sezamový olej v hrnci a začněte cibulí a špetkou soli. Přidejte hijiki a po chvíli tolik vody, aby suroviny pokryla asi do poloviny. Přiveďte k varu, ochuťte sójovkou a mirinem a vařte pod pokličkou 30 minut. Poté přidejte sirky mrkve navrch a ohřívejte po další 10 minut. Podávejte s jarní cibulkou.
Hijiki tapenáda
2 lžíce sušené hijiki, namočené 30 minut
nekolik sušených meruněk
1 lžíce shoyu
černé olivy dle chuti
kapary (naložené)
pažitka nebo jarní cibulka
Vodu z hijiki nesléváme, vaříme je v ní společně se sušenými meruňkami a lžící sójové omáčky 30 minut v normálním hrnci s poklicí. Poté necháme vychladnout, přidáme olivy a kapary a rozmixujeme. Používáme na rozpečený chléb či krekry, zdobíme jarní cibulkou či pažitkou.
Míchaný salát s hijiki
2 lžíce sušené hijiki, namočené 30 minut
2 lžíce shoyu
zelenina dle výběru, krátce povařená např. mrkev, cibule, řapíkatý celer, růžičková kapusta
ředkvičky či okurka
pražená slunečnicová semínka
Jako v předchozích receptech vaříme hijiki 20-30 minut se sójovou omáčkou, vodu necháme úplně vypařit. Přidáme zeleninu, můžeme nakombinovat krátce povařenou v troše vody se špetkou soli a tu, která se hodí spíše syrová, jako je okurka či červené ředkvičky. Zdobíme praženými semeny slunečnice.
Autor Kateřina Kyselová, redakčně upraveno
🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!
Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.
Buďte první, kdo napíše komentář