Domů > Magazín > Zdraví

Recepty s Hijiki

S mořskou řasou hijiki se dá kombinovat kterákoli zelenina a výtečně ladí s tofu, zejména pak s jeho sušenou verzí! V článku vám představíme několik chutných receptů.

Mořská řasa Hijiki – recepty

Hijiki se sušeným tofu a sušeným daikonem
2 lžíce sušené hijiki, namočené 30 minut
2 kousky sušeného tofu, namočeného a nakrájeného na nudličky
1/2 šálku sušeného daikonu, namočeného 15 minut a pokrájeného
2 lžíce shoyu
2 lžíce mirinu, popřípadě trocha rýžového sirupu či sladu
1 lžíce rýžového octa
2 lžíce pražených sezamových semínek

Do hrnce dáme nejprve tofu, poté daikon a nakonec hijiki. Použijeme vodu, ve které jsme namáčeli daikon a hijiki tak, aby byly suroviny skoro celé ponořené. Přidáme shoyu, mirin a rýžový ocet a vaříme přikryté 40 minut na mírném ohni. Pokud poté stále nějaká voda zbývá, necháme ji vypařit bez poklice. Smícháme se semínky a podáváme.
Pozn.: Kombinace shoyu, mirin a rýžový ocet je v tradiční japonské kuchyni velmi častá, protože vytváří dokonalou harmonii chutí, která vás plně uspokojí.

Jarní únava? Potíže s trávením?
V naší 3denní jarní výzvě ti ukážeme jak probudit svou energii a využít sílu jara naplno!
Registrace zdarma

Hijiki s osmahnutou cibulí a sirkami mrkve
2 lžíce sušené hijiki, namočené 30 minut a pokrájené na menší kousky
1 cibule, nakrájená na půlměsíčky
2 lžíce (praženého) sezamového oleje
1 středně velká mrkev, nakrájená na sirky
1 lžíce shoyu
1 lžíce mirinu, popřípadě opět možno nahradit rýžovým sirupem či sladem
sůl
jarní cibulka jako posypka

Tentokrát slijte vodu z hijiki, rozehřejte sezamový olej v hrnci a začněte cibulí a špetkou soli. Přidejte hijiki a po chvíli tolik vody, aby suroviny pokryla asi do poloviny. Přiveďte k varu, ochuťte sójovkou a mirinem a vařte pod pokličkou 30 minut. Poté přidejte sirky mrkve navrch a ohřívejte po další 10 minut. Podávejte s jarní cibulkou.

Hijiki tapenáda
2 lžíce sušené hijiki, namočené 30 minut
nekolik sušených meruněk
1 lžíce shoyu
černé olivy dle chuti
kapary (naložené)
pažitka nebo jarní cibulka

Vodu z hijiki nesléváme, vaříme je v ní společně se sušenými meruňkami a lžící sójové omáčky 30 minut v normálním hrnci s poklicí. Poté necháme vychladnout, přidáme olivy a kapary a rozmixujeme. Používáme na rozpečený chléb či krekry, zdobíme jarní cibulkou či pažitkou.

Míchaný salát s hijiki
2 lžíce sušené hijiki, namočené 30 minut
2 lžíce shoyu
zelenina dle výběru, krátce povařená např. mrkev, cibule, řapíkatý celer, růžičková kapusta
ředkvičky či okurka
pražená slunečnicová semínka

Jako v předchozích receptech vaříme hijiki 20-30 minut se sójovou omáčkou, vodu necháme úplně vypařit. Přidáme zeleninu, můžeme nakombinovat krátce povařenou v troše vody se špetkou soli a tu, která se hodí spíše syrová, jako je okurka či červené ředkvičky. Zdobíme praženými semeny slunečnice.

Autor Kateřina Kyselová, redakčně upraveno

🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!

Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.

Mojí vášní je celostní pohled na zdraví lidského těla a duše. Miluji svoji rodinu, ráda skládám myšlenky psaným slovem, hřeje mě pocit, že mohu u ostatních zažehnout plamínek péče o jejich zdraví.

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

klub
87
9

Regenerace sleziny, slinivky, žaludku, krve a lymfy

Orgány spjaté s elementem Země má v dobrém stavu málokdo. Proto jsou jejich regenerační procesy časté a mohou být i nepříjemné. Zdravá krev je ovšem základ...
klub
8
1

Když dítě zvrací – první pomoc a následná léčba

Dítě začalo zvracet – je vhodné mu dávat nějaké jídlo? Co mu dát na zklidnění žaludku? A co pití? Jak postupovat, se dozvíte v našem článku. Domácí l...
klub
12

Nadýmání a plynatost po změně jídelníčku

Nadýmání a plynatost může být při změně stravy poměrně urputným problémem, zvláště stravoval-li se člověk dříve všelijak a stav jeho střev tomu odpovídá. P...
32
18

Jak na babičky

Jak komunikovat s babičkami a dalšími příbuznými ohledně stravy? Jak je přesvědčit, aby děti nekrmili tím, čím nechceme? Tato otázka je mnohdy těžká a s ne...
klub
10
2

Noční pomočování u dětí a jak to napravit

Jaké jsou důvody nočního pomočování u dětí? Může být příčina ve stravě? Pojďme si poodhalit, jak lze s tímto problémem pracovat, aby vás ani vaše děti netr...

Jak na sladký spánek a snění

Spánek je jednou z nejdůležitějších činností v našem životě, proto si zaslouží přiměřenou pozornost. Je vědecky prokázáno, že jeho kvalita výrazně ovlivňuj...