Na těsto:
- 150 g celozrnné mouky
- 30 g oleje
- 75 g špaldového mléka
- špetka soli
- 2 zarovnané lžičky prášku do pečiva
Ostatní ingredience:
- 50 g datlí Medjoul
- 50 g rozinek
- 50 g mandlí
- 10 g strouhaného kokosu
- 1 vrchovatá lžička skořice
Recept na celozrnné sušenky bez cukru
- V míse smíchejte ingredience na těsto. Uhněťte v těsto. Výsledné těsto je měkké, nelepivé a snadno se tvaruje.
- Těsto rozválejte pomocí dvou pečicích papírů.
- Do sekáčku vložte ingredience z části “ostatní ingredience”. Nasekejte. Pár lžic si nechte stranou na dokončení.
- Nasekanou směsí rovnoměrně posypejte polovinu těsta, přikryjte (pomocí pečicího papíru) druhou polovinou těsta. Povrch posypejte zbytkem nasekané hmoty., přikryjte papírem a přejeďte válečkem. Vykrajujte tvary sušenek.
- Pečte v troubě na 200°C asi 15 minut, dokud povrch nezezlátne.
Praktické
- Pečte šetrně, nespalte rozinky na povrchu.
- Dobu pečení přizpůsobte vaší troubě.
- Není třeba sladit, sušenky jsou díky datlím a rozinkám sladké dostatečně.
Obměna
- Jakékoliv rostlinné mléko.
Děti
- Sušenky jsou vhodné pro děti od 2 let, ale pokud jsou již zvyklé na běžné pečivo či sušenky, můžete jim tuto zdravou alternativu nabídnout i dříve. Pozor na kusy mandlí.
PS: Jde zdravě hubnout a normálně jíst?
Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!
Komentáře
Recept jsem si uložila mezi oblíbené. Sušenky jsem dělala rovnou z dvojité dávky, část pšeničné mouky jsem nahradila pohankovou a ječnou – jen tak – zkouším. Těsto bylo krásné pružné, pěkně se s ním pracovalo. A výsledek – moc chutný! Perfektní sušenky na výlety.
Recept vypadá skvěle, chystám se na něj😊 Jen teď hledám sušenky, které vydrží co nejdéle na našich cestách. Jak dlouho by tyto sušenky mohly vydržet?💚