Domů > Magazín > Vaše příběhy

Jím jinak, lépe. (Eliška 25 let)

Donedávna jsem si myslela, že jím celkem zdravě… Ale poslední dobou mi nebylo dobře. Místo snídaně jsem si brala prášek na bolení hlavy, věčně mě pálila žáha a vyústilo to ve velké zažívací problémy. V pátek jsem byla na konzultaci ohledně zdravotního stavu a jídelníčku, v pondělí nakoupila nové suroviny, v úterý začala vařit, do pátku jsem si našla svůj systém… ale hlavně mě přestala bolet hlava a pálit žáha!

Myslela jsem, že jím celkem zdravě

Než jsem se dověděla od Evy o „jejím“  způsobu stravování, jedla jsem to, co pro mě bylo normální a myslela jsem si, že jím celkem zdravě. Vyhýbala jsem se smaženým a příliš tučným jídlům, jedla jsem hodně jogurtů a čerstvé zeleniny. Doma jsem vařila jen o víkendu, protože jsem minimálně 10 hodin mimo domov. A po práci se člověku, pravda, do vaření moc nechce. Snažila jsem se ale jíst pravidelně, včetně obědů, abych měla teplé jídlo, maso a zeleninu.

Ale nebylo mi dobře

Přesto mi nebylo dlouhodobě moc dobře. Trápení se žaludkem, vyvrcholilo až k velkým nevolnostem. Pálení žáhy pro mě bylo na denním pořádku. Zkrátka něco, s čím se člověk musí smířit, protože to tak prostě je a jinak to už nebude. Alespoň jsem si to myslela…

Lékaři nepomohli, tak proč to nezkusit jinak

Pak jsem si nechala poradit s jídelníčkem a doporučit literaturu.

Dozvěděla jsem se nové informace o plnohodnotném, vyváženém a zdravém způsobu stravování. Vzhledem k tomu, že jsem se už opravdu trápila (začala jsem mít i kožní problémy a žádný z lékařů mi nebyl schopný pomoct) rozhodla jsem se to bez váhání vyzkoušet.

S věkem přibývají kila a potíže?
Objev jak ozdravit jídelníček pro lepší postavu a zdraví teď hned!
Chci začít 100% ZDARMA

Začátky

První den po přečtení knížky o této stravě, jsme s přítelem nakoupili vše, co bylo potřeba.     V kuchyni při vaření jsem ale byla zděšená. Nevěděla jsem, co dřív. Vařit, nakládat, dusit, luhovat…  Ale velice rychle (a to opravdu doslova během pár dní) jsem byla schopná zorganizovat si vše tak, abych to zvládala s přehledem. Jsem člověk, který když něco chce, tak to chce nejlépe hned a se vším všudy. Takže žádné úlevy, držím se doporučení a nepolevuji doposud. Spoustu věcí už mám v hlavě a nemusím nahlížet do knížky ani na recepty.

Byla to jen otázka organizace

Ráno musím vstávat dřív, abych nám mohla v klidu uvařit snídani, vyvenčit psa a nachystat se do práce. Odpoledne po práci opět vařím, abychom měli oběd na další den. Po té, co dovařím oběd, už je skoro čas, začít vařit večeři.  Zní to děsivě, ale doba přípravy jídel se zkracuje každým dnem. Navíc pokud doma máte v partnerovi podporu, když vám pomůže s čím je potřeba, tak opravdu není žádný problém. Spoustu věcí si už umím vymyslet sama a těším se, až to bude naprosto automatické.

Přestala mě bolet hlava, pálit žáha, zmizela únava a do práce jsem vyrazila na kole

Nejlepší na tom je, že mě přestala bolet hlava. Začínalo pro mě být už téměř na denním pořádku, brát si po ránu místo snídaně prášek na bolest. A to se teď změnilo! Jídlo je opravdu lehce stravitelné, do dvou hodin mám opět hlad (a hlavně chuť) na něco z mého jídelníčku. Pálení žáhy jsem od doby, co se takto stravuji nezaznamenala a to je pro mě opravdu úleva. Jsem míň unavená a pořád se to zlepšuje.  Dokonce jsem párkrát ráno vstala dřív a vyrazila z Rožnova do Valmezu na kole!

Stojí to za to

I když je to ze začátku hodně těžké a časově náročné, určitě se mi to vyplatilo už teď a věřím, že mě ještě spousta milých překvapení čeká.  Zkrátka, když se chce, tak to jde :-)

Fandím všem, co jste se rozhodli zlepšit svoje zdravíčko tím, že jste ochotni věnovat svůj čas vaření a dbát na to, jestli do sebe dostáváte vše potřebné.

Eliška Bratánková

PS: Přemýšlíš jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlej 😊 Naskoč zdarma do online kurzu Jíme Jinak !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

33 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Maruška
1. 11. 2024

krásné ráno, mě chybí sladké po ránu. Čím to můžu nahradit? Polévka mě neuspokojuje chutově. Děkuji za odpověd :-)

Martina Kamradová
4. 6. 2023

Eliško, moc Vás prosím, abyste mi napsala jméno té knihy, o které píšete. Předem děkuji, 😘 Tinka

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

klub
42
13

Jaký je rozdíl mezi eliminací a nemocí?

Kdy se jedná o detoxikační symptomy a kdy o nemoc? Proč se v našem těle daří kvasinkám, plísním, parazitům? Jak strava ovlivňuje vznik rýmy, kašle, bronchi...
31
23

Japonská kuchyně – 1. díl- Washoku

Protože často sdílím recepty inspirované japonskou kuchyní, rozhodla jsem se vám přiblížit a vysvětlit svou lásku k této kuchyni a trochu vás s ní seznámit...

Thajská polévka s kokosovým mlékem

Zeleninová varianta thajské polévky. Úžasně voní a chutná a na své si přijdou hlavně milovníci pikantních chutí.
klub
63
1

Jaký je náš dech, takový je náš život

Pojďte si trochu zacvičit. Ukážeme, proč je dech důležitý a jak si prodloužit život, zbavit se stresu a napětí a začít léčit svoje tělo nejen jídlem.
21
20

Jablíčka v kuzu

Jablka uvařená s voňavým kořením a zahuštěná kuzu jsou ideálním dezertem pro chladné dny, kdy je podáváme horká. V letních měsících stačí vychladit a máte ...

Česnekový krém z žampiónů a topinambur

Delikátní česnečka s vůní žampiónů je lahodná a krémová i bez smetany. Tuhle slavnostní polévku servírujeme rádi hostům, kteří vůbec netuší, z čeho se ten ...