Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Houby

Žitná polenta z Alp

Uvařeno

Žitná polenta, zapomenutý recept, který si zaslouží být znovu objeven. Není to ta klasická žlutá polenta, kterou všichni dobře známe. Ta dotazila do Itálie až v 16. století. Toto je starší varianta, zakořeněná v alpských udolích Itálie už od středověku.

Ingredience
2 porce
Na kaši:
  • 100 g žitné celozrnné mouky
  • 450 g vody
  • 1 lžíce oleje
  • sůl
Ostatní ingredience:
  • žampiony
  • špetka semínek fenyklu
  • špetka semínek anýzu
  • rozmarýn
  • olivový olej
  • pepř
  • sůl
  • petrželka
  • balzamiko
  • česnek

Po pěti měsících strávených na lůžku jsem se cítila hrozně. Váha stoupala a zmáhala mě veliká únava a já jsem věděla,...

Recept na žitnou kaši z Alp

  1. Mouku smíchejte s vodou, solí a olejem. Pořádně rozmíchejte, dejte do tlakového hrnce a od písknutí vařte 30 minut.
  2. Mezitím dejte na pánev olej, nasekaný rozmarýn, semínka anýzu, fenyklu, prolisovaný česnek a nakrájené houby. Orestujte. Houby solte až nakonec a dochuťte pepřem.
  3. Poté pokapejte balzamikem, povařte pár minut a vmíchejte petrželku.
  4. Polentu nalijte na talíř, nechte malinko ztuhnout a přidejte houby.

    Praktické

    • Ačkoliv je to recept starý, ulehčila jsem si ho vařením v tlakovém hrnci. Nemusíte míchat a hlavně je to za půl hodiny hotové. Oproti 60 minutám klasické přípravy polenty.
    • Chuť je zemitá i konzistence je jiná, než na jakou jste zvyklí u klasické, kukuřičné polenty.

    Obměna

    • Místo žampionů budou ještě lepší hříbky z lesa.

    Děti

    • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

    Trocha historie

    • Tato polenta, které se říká i černá polenta, se zrodila ve 12 století v Trentinu. Byla každodenní stravou pro venkovany. Zmiňují se o ní středověké dokumenty a popisují jí jako žitnou kaši. V šlechtických rodinách byla obohacena o semínka, bylinky, ořechy a houby.

    PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?

    Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
    Chci jídelníčky pro detox.

    Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

    62 lidí už poděkovalo za článek.

    Komentáře

    Jana Altea
    27. 9. 2025

    To vypadá nádherně! Tak nějak nevím, co dřív zkoušet😁

    Ukázat další komentáře
    Schovat štítky

    Vyzkoušejte také

    Semolinový pekáček

    Snadný recept, jehož příprava vám nezabere mnoho času. Tento pokrm vám poslouží jako slaná svačinka nebo jako příloha coby obilninová složka kompletního ta...

    Podzimní tofu

    S koncem léta se pomalu hlásí podzimní chutě – houby, čekanka a voňavé koření. V tomhle receptu se potkají s křupavým tofu a orestovanými mandlemi a společ...

    Ječné kroupy s brokolicí Romanesco

    Jednoduché a rychlé jídlo, na kterém si jistě pochutnáte. Pokud neseženete brokolici Romanesco, nenechte se odradit, můžete použít tu klasickou nebo květák...

    Hlíva s omáčkou z kaparů a růžového pepře

    Výborná pečená hlíva doplněná dipem, který můžete využít i k jiným receptům.Tento dip si můžete přizpůsobit vaší chuti a měnit konzistenci podle toho, na c...

    Gratinovaná hlíva s krémem

    Jednoduchý a rychlý recept, na kterém si jistě pochutnáte. Houby jsou vynikající skoro ke všemu, např. k plackám a z krému můžete snadno připravit klasicko...

    Houbové kuličky

    Pokud hledáte chutnou a zdravou alternativu k masovým kuličkám, pečené žampionové kuličky jsou ideální volbou. Tyto jednoduché kuličky mají příjemnou struk...