Na kaši:
- 100 g žitné celozrnné mouky
- 450 g vody
- 1 lžíce oleje
- sůl
Ostatní ingredience:
- žampiony
- špetka semínek fenyklu
- špetka semínek anýzu
- rozmarýn
- olivový olej
- pepř
- sůl
- petrželka
- balzamiko
- česnek
Recept na žitnou kaši z Alp
- Mouku smíchejte s vodou, solí a olejem. Pořádně rozmíchejte, dejte do tlakového hrnce a od písknutí vařte 30 minut.
- Mezitím dejte na pánev olej, nasekaný rozmarýn, semínka anýzu, fenyklu, prolisovaný česnek a nakrájené houby. Orestujte. Houby solte až nakonec a dochuťte pepřem.
- Poté pokapejte balzamikem, povařte pár minut a vmíchejte petrželku.
- Polentu nalijte na talíř, nechte malinko ztuhnout a přidejte houby.
Praktické
- Ačkoliv je to recept starý, ulehčila jsem si ho vařením v tlakovém hrnci. Nemusíte míchat a hlavně je to za půl hodiny hotové. Oproti 60 minutám klasické přípravy polenty.
- Chuť je zemitá i konzistence je jiná, než na jakou jste zvyklí u klasické, kukuřičné polenty.
Obměna
- Místo žampionů budou ještě lepší hříbky z lesa.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.
Trocha historie
- Tato polenta, které se říká i černá polenta, se zrodila ve 12 století v Trentinu. Byla každodenní stravou pro venkovany. Zmiňují se o ní středověké dokumenty a popisují jí jako žitnou kaši. V šlechtických rodinách byla obohacena o semínka, bylinky, ořechy a houby.
PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?
Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.
Komentáře
To vypadá nádherně! Tak nějak nevím, co dřív zkoušet😁